De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Andijvie is voor de cavia wat brood is voor de mens: het dagelijks eten.

 

Andijvie: gezonde groente

Andijvie is een groente waar cavia's dol op zijn, en ook veel mensen vinden het erg lekker. Daar waar mensen het meestal gekookt eten, eten cavia's het altijd rauw.

Andijvie wordt in Nederland geteelt, maar ook in het buitenland. In Nederland wordt andijvie het hele jaar door geteelt. De winterteelt is van augustus tot en met september, voorjaarstteelt is van februari tot april en beide vinden plaats in kassen. De zomerteelt, van mei tot en met augustus, is buiten, in de volle grond, en de herfstteelt, van juli tot en met augustus, kan zowel in de volle grond of in de kassen.
Op die manier kunnen we het hele jaar door andijvie kopen voor onze cavia's. De teelt in de kassen zorgt er wel voor dat de andijvie duurder is want de kassen moeten warm gehouden worden.


Latijnse naam

De Latijnse naam van andijvie is is Cichorium endivia. De andijvie is familie van de witlof, ook al een groente die cavia's erg lekker vinden. De Latijnse naam van witlof is Cichorium intybus. De eerste naam 'Cichorium' is voor beide gelijk, wat inhoudt dat ze famile zijn.


Vitaminen

In andijvie zitten allerhande vitaminen: betacaroteen, calcium, eiwit, foliumzuur, kalium, magnesium, natrium, selenium, vitamine B, vitamine D, vitamine E, ijzer, zink.


Rauw eten

Ook mensen kunnen andijvie rauw eten: het gele hart van de frisée-andijvie wordt vaak in een salade gegeten en andijvie wordt vaak rauw in een stamppot gegeten. Cavia's kunnen zowel de gewone andijvie als de frisée-andijvie eten.


Bloeiende andijvie

Andijvie heeft de neiging om snel bloemstengels te maken. Daarom moet het worden geplukt voor er bloemen aan de plant komen. Als er eenmaal een bloemstengel aan de plant zit, gaat alle kracht daarnaartoe en blijft er weinig over voor de bladeren. Aangezien wij de andijvie juist kopen voor de bladeren, willen we er dus geen bloemen in hebben.



Langer plezier van de andijvie

Andijvie kun je in de koelkast bewaren maar ook daarbuiten. In de koelkast blijft het langer goed als de temperatuur in de keuken aan de hoge kant is, zoals in het geval van de zomer (of een hittegolf). In de winter, als de keuken toch al niet warm is, kun je andijvie gerust buiten de koelkast bewaren. Andijvie is ook prima houdbaar in de bijkeuken of schuur.
Let er wel op dat als je het aan je cavia's geeft uit de koelkast, de andijvie koud is. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dat kan het wel zijn. In de zomer, als de verschillen tussen de temperatuur van de cavia (warm) en de andijvie (koud) erg verschillen, kan het tot diarree leiden. De koude andijvie kan er echter ook voor zorgen dat de cavia afkoelt en niet te veel lijdt onder een hittegolf. Je moet het dus in de gaten houden en bepalen wat voor jouw cavia's het beste is.


Bewaartijd

Veel winkels zeggen dat andijvie maximaal twee weken houdbaar is, maar je kunt het gerust langer bewaren. Als dat lukt, natuurlijk! Vaak zal de andijvie al veel eerder opgegeten zijn door je cavia's! Maar je kunt andijvie eigenlijk net zolang bewaren als je wilt. Zolang de bladeren niet bruin worden of gaan rotten, is er niets aan de hand en is de andijvie gewoon eetbaar.


Haal meer uit andijvie

Als je andijvie langer wilt bewaren, maar ook als je meer uit andijvie wilt halen, kun je de andijvie in water zetten. Tenslotte is andijvie een plant en het zal gewoon water opzuigen als je het in een vaas of een pot zet. Daarvoor dien je wel de onderkant van de andijvieplant een stukje af te snijden. Het onderste deel van de andijvie, daar waar hij aan de wortel vast zat voor hij afgesneden werd, droogt in en kan dan geen water meer opnemen. Daarom moet je dat eraf snijden.

Omdat planten ook water opnemen via de bladeren, kun je de andijvie ook nat maken. Wat goed werkt, is de plant onderdompelen in water, zodat alles nat is, dan goed uitschudden en dan in een vaas zetten nadat de onderkant een stukje hebt afgesneden. Een alternatief is om de andijvie nat en wel in een plastic zak te doen, die je dan eventueel in de koelkast kunt leggen.

Omdat de andijvie water opneemt, zullen de bladeren steviger worden, en de plant zal gaan groeien. Zo heb je meer andijvie voor je geld!


Andijvie langer goed houden of verlepte andijvie opknappen

Soms is andijvie verlept of gaat hij verleppen als je hem enige tijd hebt. Soms ook kun je goedkoper andijvie kopen omdat de groente verlept is en niet meer mooi is. De winkelier of groenteman wil er dan graag vanaf en verkoopt het onder de prijs. Misschien heb je ooit wel gedacht dat je er dan niets meer aan hebt, maar niets is minder waar! Want een verlepte krop andijvie kun je heel makkelijk weer opknappen. Maar ook andijvie die nog goed is, kun je een oppepper geven door onderstaande stappen te volgen.


Een krop andijvie heeft aan de onderkant een stukje dat ooit vastzat aan de wortel (die in de grond zat) en waardoor hij water opzoog. Als dat is geknipt, droogt dat uit en kan hij er geen water meer mee opnemen. Dat dien je er dus af te snijden.

 


Hier zie je het 'kontje' dat er afgesneden is. Eronder zit gewoon de kern van de andijvie die ooit in verbinding stond met de wortel. Nu daar een stukje afgesneden is, kan de andijvie gewoon weer water opnemen ermee.


 

Je hebt ook andijviestruiken waarbij het 'kontje' niet uitsteekt maar juist verzonken is en de bladeren uitsteken. In dat geval kun je er geen stukje afsnijden. Wat je dan kunt doen, is onder het 'kontje' de struik insnijden. Je snijdt dan zowel het 'kontje' door als één of twee bladeren. Op die manier kan de andijvie gewoon water opzuigen. Het enige nadeel is dan dat de onderste bladeren los zitten. Maar goed, die worden toch opgegeten!
Als alternatief kun je het 'kontje' dieper insnijden zodat je eigenlijk een gat erin maakt; dat werkt ook en dan blijven de onderste bladeren gewoon vast zitten.


 

Zo ziet de struik eruit zonder 'kontje'.


 

Laat een bak water vol lopen met lauwwarm water. Liever geen koud water omdat door kou de plant minder makkelijk water op kan nemen. Denk maar aan jezelf: als je in een koud bad stapt, sluiten al je poriën zich, terwijl die zich bij een warm bad juist openen. Voor planten geldt dat net zo.

 


Dompel de struik andijvie helemaal onder in het water.


 

Het kan zijn dat er luchtbellen ontstaan, zoals hier. Dat is een teken dat het water overal in doordringt. Laat de andijvie vervolgens een paar uur in het water staan. Je kunt het ook de hele nacht in het water laten staan.


 

Haal de andijvie uit het water en giet het water uit de bak. Je kunt ook het water afgieten met de andijvie er nog in net wat je wilt. Zet de andijvie terug in de bak. Het water wat er nog in zit, zal omlaag druppelen en in de bak komen. Je kunt dat laagje water gewoon erin laten staan zodat de andijvie steeds te drinken heeft, maar je kunt het er ook uitgieten. Net wat je wilt.
Je kunt de andijvie overigens ook, na het uitlekken, in een plastic zak doen en in de koelkast leggen.




Rottende bladeren

Andijvie krijgt soms rottend blad. Dat kan komen door verkeerde omstandigheden bij het bewaren in de winkel of bij jou. Gekneusd blad is bevatterlijker voor rot dan hele bladeren. Ook beestjes kunnen zorgen voor rot. Soms koop je een krop andijvie en dan blijkt thuis dat een deel, soms het binnenste en soms een paar bladeren, aan het rotten zijn. Je hoeft de krop dan niet weg te gooien: je verwijdert gewoon het deel dat niet goed meer is en je kunt de rest gewoon gebruiken.

Soms zit er een blad van een boom tussen; dat kun je gewoon verwijderen. Soms ook zit er een slak op. Ook die kun je gewoon verwijderen (in de tuin zetten of in het plantsoen als je geen tuin hebt) en de rest van van de andijvie kun je dan gewoon gebruiken. Ook kun je soms dode vliegjes aantreffen in de andijvie; die kun je gewoon afspoelen. En er kan ook modder of zand in de andijvie zitten; ook dat kun je gewoon afspoelen of je kunt de krop even onderdompelen in water en de bladeren flink heen en weer bewegen zodat al het vuil eraf is. Sommige caviabaasje geven de andijvie met zand, modder en vliegen en al aan de cavia's omdat dat zo gezond zou zijn omdat ze immers in het wild (Zuid-Amerika) ook niets te kiezen hebben als het om eten gaat. Echter: op het moment dat je een dier in huis neemt, leeft hij niet meer in het wild, en dan gelden die regels niet meer. Want als je het helemaal wilt doen zoals het in het wild gaat, moet je ze in het wild laten en niet in huis nemen!

Hier zie je een krop andijvie met een rottend blad erin. Het heeft diverse bladeren aangetast.


 

Hier een close-up van het rottend blad.


 

top      home