De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































Je weet zeker dat je cavia's wilt, maar moeten dat beertjes of zeugjes zijn? Een beertje of beer is een mannetje, en een zeug of zeugje is een vrouwtje. Maar welk geslacht heeft nu de voorkeur?

 


Is er verschil?

Er is niet veel verschil in het gedrag van beertjes en zeugjes ten opzichte van mensen. Cavia's onderling hebben een strikte gedragscode en hun gedrag ten opzichte van elkaar kan veel verschillen van hun gedrag ten opzichte van mensen - net zoals dat bij alle andere dieren het geval is of kan zijn.



Een klein verschil!

Maar als je dan toch een verschil aan moet geven tussen beertjes en zeugjes, dan is het dat beertjes over het algemeen iets gemoedelijker zijn en iets meer aanhankelijker. Beertjes laten meer toe en vinden meer dingen goed.
Zeugjes kunnen wat meer eigengereid zijn: ze kunnen er niet altijd van houden om opgepakt te worden, of om geaaid te worden. Over het algemeen vinden zeugjes het ook niet zo leuk om gekamd te worden, en als je hun nagels wilt knippen of hun tanden wilt controleren, kunnen ze nog wel eens tegenspartelen.
Ik zeg met nadruk 'kunnen' want er zijn ook zeugjes die het juist heel fijn vinden om geaaid en gekamd te worden en die het helemaal geen probleem vinden als hun nagels geknipt worden. Net zo goed als er beertjes zijn die juist heel eigengereid zijn en die er juist een hekel aan hebben om gekamd en geaaid te worden. Want, ook al zijn cavia's klein, ze hebben ieder een eigen persoonlijkheid!




Bijten?

Sommigen denken dat beertjes eerder bijten dan zeugjes, maar dat is onzin. Als cavia's bijten, hebben ze daar een goede reden voor. Die redenen kan je nalezen op de pagina Bijten.



Stinken?

Sommigen zeggen dat beertjes meer stinken dan zeugjes. Als een beer stinkt, kunnen daar twee redenen voor zijn:

De beer heeft een zeugje geroken (omdat er een zeugje in zijn hok zit of heeft gezeten, of omdat er in de kooi direct naast hem een zeugje zit). Beertjes willen graag zeugjes imponeren. Ze doen dit omdat ze willen paren, en om te mogen paren met het zeugje moet hij haar eerst imponeren. En dit doet hij door hofmakerij: hij maakt mooie dansjes voor haar en spuit flink wat urine in de rondte. Als hij heel verliefd is op haar, spuit hij urine over haar heen. En dat kan inderdaad behoorlijk stinken. Maar na een uurtje is de geur alweer weggetrokken.

Het hok is vies. Soms ruik je niet meer of het hok vies is of niet. Je kent dat vast wel van kattenliefhebbers: als je zelf geen katten hebt en je komt binnen in een huis waar katten worden gehouden, dan ruik je soms de kattenbak. En als je zelf geen honden hebt, en je komt ergens waar een hond woont, dan ruik je gewoon de hondengeur. De mensen die er wonen zijn er aan gewend. Niet dat ze het niet goed schoonhouden natuurlijk! Maar omdat ze zo aan de geur gewend zijn (zonder dat ze het zelf beseffen) ruiken ze het niet meer.
Hetzelfde geldt voor cavia's houden: je huis gaat er naar ruiken. Als het naar hooi en verse groente ruikt is dat natuurlijk heel lekker, maar juist omdat je zo aan die geur gewend bent, ruik je soms niet meer of het hok vies is of niet. En dat kan met zeugjes evengoed gebeuren.




Groter?

Een beertje wordt over het algemeen groter dan een zeugje. Een beer weegt als hij volwassen is ongeveer tussen de 800 en 1800 gram, een zeugje ongeveer tussen de 600 en 1500 gram. Veel maakt het dus niet uit, hoewel een cavia van 1800 gram toch iets meer ruimte nodig heeft dan eentje van 600 gram. Al was het alleen maar om 'zijn kont te kunnen keren' op een fatsoenlijke manier. Eén van mijn cavia's was zo immens groot (een Tessel beer van anderhalf kilo die, mede, door zijn dikke vacht 30 cm lang en 20 cm breed was) dat hij echt niet in een klein hokje gepast zou hebben. Een andere beer, een gladhaar, weegt 1800 gram en is dus ook niet bepaald klein. Maar ook zeugjes kunnen erg groot worden.



In ieder geval twéé

Je moet, of je voorkeur nu uitgaat naar een beer of een zeug, altijd minimaal twee cavia's nemen. Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom altijd met minimaal twéé samen wonen. Als je dat nog niet wist, en nu een beertje hebt waarvoor je er een zeugje bij wilt nemen, dan zul je het beertje eerst moeten laten castreren.
Als je al een of meerdere zeugjes hebt, en je wilt een beer erbij, dan moet deze gecastreerd zijn voor hij bij de dames mag.
Houd er dan wel rekening mee dat je voor de periode na de castratie twee kooien moet hebben. Afhankelijk van de leeftijd van het beertje kan het zes weken tot vier maanden duren voor ze bij elkaar mogen, want een beer mag pas gecastreerd worden vanaf ongeveer vier maanden (sommige dierenartsen houden drie maanden aan, anderen vier maanden, weer anderen vijf maanden of een half jaar).
Heb je een zeugje en neem je er een zeugje bij, dan weet je dat je niets hoeft te doen qua castratie.


 

top      home