De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































Bijten cavia's nu wel of niet? Ja, ze bijten! Maar ze hebben altijd een reden om te bijten. Dus als jouw cavia bijt, hoef je alleen maar uit te zoeken waarom hij dat doet en je weet ook direct wat je kan doen!

 

Uitgebreide informatie vind je op de pagina Oorzaken  Geen zin/tijd om dat te lezen?
Hier (onder de tabel op deze pagina) vind je een korte opsomming van de redenen waarom cavia's bijten.


Bijten: oorzaken
Waarom bijten cavia's? De meest logische reden is om te eten, want zonder bijten kan je niet eten. Net zoals wij in een appel bijten. Maar er zijn nog andere redenen waarom cavia's bijten. Een overzicht daarvan zodat je een goed begrip krijgt van de vele uiteenlopende oorzaken waarom cavia's bijten, vind je op
de pagina Oorzaken.

Bijten: oplossingen
Als je eenmaal weet waarom je cavia bijt, weet je ook of dat normaal is of niet, of het af te leren is of niet en of je er wel iets aan moet doen. Alle oplossingen vind je op
de pagina Oplossingen.

Bijten: Vragenlijst
Geen idee waarom je cavia bijt? Beantwoord de vragen in de
Vragenlijst en kom erachter.




Redenen waarom cavia's bijten

Bijten om te onderzoeken

Een cavia heeft een paar mogelijkheden om iets te onderzoeken: er naar kijken, er aan ruiken en er in bijten. Wat voor hem bijten of knabbelen is, is voor ons oppakken of aanraken. Als wij iets nieuws zien, raken we het aan om te voelen wat de structuur is van het voorwerp (zacht, ruw, koud, warm et cetera). Cavia's doen precies hetzelfde, maar omdat zij geen handen hebben, moeten zij hun bek gebruiken. Als
een cavia iets bijt om het te onderzoeken, is dit dan ook geen bijten, maar knabbelen. Hij bijt namelijk niet maar, maar proeft het.
Het kan voorkomen dat hij wel een beetje bijt, dit komt met name voor als hij denkt dat iets te eten is, maar dat niet is. Een cavia kan per abuis jouw vinger voor een lekker knabbeldingetje aanzien: maar dit gebeurt nooit met opzet! Straffen hiervoor is dan ook onzinnig, gewoon hard 'Auw!' roepen en je vinger terugtrekken (wat je toch al doet!) is voldoende om je cavia te leren dat dàt niet iets is om aan te knabbelen. Vooral jonge cavia's die nog niet weten wat wel en wat niet om op te eten is, kunnen je vinger 'uittesten'. Maar omdat je een hard geluid maakt, schrikt je cavia, en zal hij leren het niet meer doen.



Bijten omdat hij gepest wordt

Als een cavia wordt gepest of geplaagd, zal hij uiteraard van zich afbijten, maar dat is niet meer dan logisch.  Cavia's onderling pesten elkaar niet, want dat kennen ze niet. Als er erg veel met een cavia wordt gesolt, als hij constant van hot naar her wordt gedragen, als hij geen moment rust krijgt maar constant met kinderen moet spelen, als hij verkeerd wordt opgepakt of op een andere manier misbruikt wordt zonder respect voor de cavia, dan kan hij van zich afbijten om duidelijk te maken dat dit hem helemaal niet zint en dat hij flink gestresst is. En dat is alleen maar te begrijpen van de cavia.



Bijten uit gevoeligheid

Sommige cavia's zijn heel gevoelig. Die gevoeligheid kan te maken hebben met hun huid, maar ook met hun haar. Haarpijn bestaat echt en cavia's kunnen bijzonder geïrriteerd raken als je ze aait terwijl ze gevoelig haar (een gevoelige haarinplant) hebben. En het kan dan voorkomen dat hij daarom bijt. Om te zeggen dat je ermee op moet houden of om uiting te geven aan zijn ongenoegen.
De enige remedie is dan om die plekjes niet meer te aaien.



Bijten uit verlangen

Een cavia kan in de tralies bijten omdat zijn kooi naast een andere caviakooi staat en hij naar de andere cavia toe wil. Dat kan zijn uit verlangen omdat hij wil vechten met de andere cavia, maar het kan ook zijn dat hij wil paren met de andere cavia.



Bijten tijdens een gevecht

Als cavia's zwaar slaags raken, zullen ze vrijwel altijd bijten. Ze bijten dan waar ze de ander maar kunnen raken, maar vooral de oren zijn een geliefd doelwit omdat die uitsteken en makkelijk te pakken zijn.
Als twee beertjes aan het vechten zijn en je haalt ze uit elkaar, kan het gebeuren dat jij een bijt oploopt die voor de andere cavia bedoeld was. De cavia bijt je dan dus per ongeluk.



Bijten uit pijn

Een cavia kan bijten als hij (veel) pijn heeft, en dat is niet meer dan logisch. Cavia's kunnen alleen door te gillen en door te bijten duidelijk maken dat ze pijn hebben. Als jij toevallig de plek aanraakt waar je cavia heel veel pijn heeft, kan het zijn dat hij uitvalt.


Bijten omdat er iets mis is in de hersens

Een hersenafwijking kan ontstaan door een erfelijke afwijking of door een ziekte (een tumor) of een combinatie van beide. Indien de cavia bijt omdat er iets niet goed zit in zijn hersens, weet hij niet dat hij het doet, en als hij het wel weet, kan hij zijn gedrag niet zelf beïnvloeden. Hij heeft geen controle over zijn gedrag en is er ook niet verantwoordelijk voor.


Een uitgebreid overzicht van de vele uiteenlopende oorzaken waarom cavia's bijten, vind je op de pagina Oorzaken.

 

top      home