De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































Als je eenmaal weet waarom je cavia bijt, weet je ook of dat normaal is of niet, of het af te leren is of niet en of je er wel iets aan moet doen. Alle manieren en werkwijzen vind je op deze pagina.

 

Oplossingen voor bijtgedrag als het een probleem is.

 Bijtprobleem of bijtgedrag?

 Hoe leer ik mijn cavia het bijten af?

 Getraumatiseerde cavia het bijten afleren

 Het bijten ontwijken

 Hoe blijf ik mijn cavia de baas?

 Je cavia de baas!

 Ik heb alles gedaan wat hier staat en mijn cavia bijt nog steeds!

 Leren communiceren is altijd nuttig

 Hebben cavia's, zoals bijvoorbeeld honden, een bijtdrempel?

 Gaat iedere cavia bijten na nare ervaringen met mensen?

 Wat moet je doen als een cavia een kind bijt?



Bijtprobleem of bijtgedrag?

Er is een verschil tussen bijtproblemen en bijtgedrag. Bijtgedrag is iets wat ieder dier, en ook de mens, heeft: iedereen bijt om diverse redenen, waaronder het bijten in voedsel om in leven te blijven wel de meest simpele (en tevens belangrijkste!) is.
Bijtgedrag wordt pas een bijtprobleem als de mens een dier heeft dat niet doet wat hij wil dat hij doet. Als een dier bijt en de mens weet niet waarom, dan is het een bijtprobleem. Maar het is geen probleem van het dier, maar van de mens. Het dier heeft immers
altijd een legitieme reden om te bijten. Altijd! Wij begrijpen de reden alleen vaak niet en bestempelen het daarom tot een bijtprobleem.
Maar als je weet waarom een dier bijt, kan je er ook iets aan doen. Bijten is alleen maar een symptoom van een onderliggende emotie. Het is niet het probleem op zich. Als je weet waarom je cavia bijt, weet je ook hoe je het probleem op kan lossen - en of het überhaupt wel een probleem is!
Om uit te zoeken waarom jouw cavia bijt, kan je de
Vragenlijst gebruiken.

top



Hoe leer ik mijn cavia het bijten af?

Je kan je cavia het bijten alleen maar afleren in bepaalde omstandigheden. Zo kan je je cavia niet afleren dat hij bijt om te eten of dat hij bijt om zich te verdedigen. Je moet dus weten wat je doet, maar vooral wat jou cavia doet en waarom hij dat doet. Dus als je niet weet waarom hij bijt, dien je dat eerst uit te zoeken, bijvoorbeeld via de
Vragenlijst.


Het bijten afleren zonder te straffen

Je dient te weten dat straffen niet werkt. Cavia's snappen niets van straf en omdat ze dat concept niet kennen, heeft het ook geen nut ze te straffen. Ze zullen van straf alleen maar onzeker, schuw en nerveus worden - en dan alsnog niet begrijpen wat er van hen verlangd wordt. Straffen heeft dus geen nut. Je kan cavia's zeker dingen aan- en afleren, maar dat kan alleen maar door middel van herhaling, zodat het uiteindelijk blijft hangen en ze weten wat ze wel of niet mogen of moeten doen in bepaalde situaties. Dit geldt ook voor een cavia die het bijten moet afleren.


Manieren om het bijten afleren

Er zijn diverse manieren om een cavia het bijten af te leren.
Je kan hard "Nee!", "Niet doen!" of "Auw!" roepen of iets anders roepen of op luide toon zeggen. Schreeuwen en gillen is te hard. Roepen of het op luide toon zeggen is hard genoeg. Cavia's horen immers véél beter dan mensen.

Je vinger terugtrekken kan ook, maar dan loop je het risico dat je schrammen in je huid krijgt als de cavia zijn tanden nog op je huid heeft staan. Bovendien is het alléén terugtrekken van je vinger niet duidelijk voor de cavia; je moet in ieder geval ook op een andere manier laten merken dat hij het niet doen mag. Roep daarom ook als je je vinger terugtrekt hard "Nee!" of "Auw!" - dat laatste doe je misschien toch al wel automatisch.

In het gezicht van je cavia blazen is ook een manier om duidelijk te maken aan je cavia dat zijn gedrag niet op prijs wordt gesteld. Vaak is heel zachtjes blazen al voldoende omdat dieren het over het algemeen niet leuk vinden als er in hun gezicht wordt geblazen, maar kort en krachtig je adem uitstoten is ook een mogelijkheid.

Een tikje op de neus kan eventueel, maar slechts als andere middelen na wekenlang of maandelang proberen geen resultaat hebben.
Te hard slaan is absoluut uit den boze; het gaat om een zacht tikje met één vinger. Het beste kan je daarvoor je wijsvinger gebruiken. Oefen eerst op jezelf: steek je wijsvinger omhoog, doe je oog dicht en geef een tikje met je vinger op je gesloten oog. Knijp je oog niet dicht zodat er geen oogbol meer te zien is, maar doe alleen je oog dicht zodat het ooglid over je oogbol valt en test een tikje dan uit op de huid die over je oogbol zit. Je kan ook een tikje op je neus geven; je zal merken dat je daar al snel van schrikt. Zo zacht dien je dat ook bij je cavia te doen. Het gaat er namelijk niet om dat hij de tik voelt alsof hij geslagen is, maar dat hij even schrikt.

Je kan hem ook vastpakken bij zijn rug en hem even zachtjes door elkaar schudden. Ook hiervan zal hij even opschrikken. Hem vastpakken op een ander deel van zijn lichaam, zoals zijn kont, werkt ook omdat dat een schrikreactie teweeg kan brengen. Als hij steeds schrikt als hij je bijt, zal hij het bijten gaan associëren met schrikken en omdat hij niet wil schrikken, zal hij het bijten dan laten.

Je dient een methode uit te kiezen en je hieraan te houden. Het werkt namelijk niet of niet zo goed als je de ene keer het ene doet en de andere keer iets anders. Het gaat er om dat de cavia doorkrijgt dat iedere keer als hij bijt, er dan iets gebeurt dat hij niet leuk vindt.
Ik heb al mijn cavia's die ooit beten, het bijten afgeleerd door iedere keer "Nee!" en "Niet doen!" te zeggen. Bij sommige duurde dat een paar weken, bij anderen een paar maanden en bij de getraumatiseerde cavia's kon er wel een goed jaar voorbij gaan voor het minder werd.


Het gedrag uitlokken

Je kan het gedrag van de cavia uitlokken om hem daarna, op het moment dat hij het wil gaan doen, duidelijk te maken dat hij het niet mag doen. Je moet alleen wel opletten dat hij niet doorheeft dat je het met opzet uitlokt.

Bij een van mijn zeugje die ik helaas zelf had aangeleerd om te bijten, mocht zij uiteraard niet denken dat ik het spelletje nogmaals wilde spelen. Zij mocht daarom niet in de gaten hebben dat ik het uitlokte, want anders zou het weinig nut hebben om het haar te verbieden - en sterker nog, zou het zelfs averechts kunnen werken, want een dier begrijpt niet dat je aangeeft dat je iets wilt van hem en dat je hem dan straft op het moment dat hij ingaat op jouw uitnodiging. Dat zou kunnen leiden tot onzekere, schuwe en angstige dieren.
Dus als je iets uitlokt, dien je dat zó te doen dat je cavia het niet doorheeft dàt je het uitlokt.

De reden waarom je überhaupt iets uit zou lokken, is omdat dat veel handiger is. Als je dat niet doet, moet je misschien uren wachten tot je cavia bijt en àls hij dan bijt, ben je er waarschijnlijk net niet op voorbereid. Als je het wel uitlokt, ben je er op voorbereid en kan je precies doen wat je je voorgenomen hebt. Bovendien kan je het meerdere malen achter elkaar doen, en dat zorgt ervoor dat de cavia sneller doorkrijgt dat hij dat niet moet doen.
Als je cavia bijvoorbeeld bijt als je hem jouw vinger voorhoudt, dan houdt je hem gewoon je vinger voor, maar dan houdt je je andere hand bij zijn kont waar hij het niet kan zien. Op het moment dat hij wil gaan bijten, pak je zijn kont beet en roep je "Nee!" of schud je zijn kont even heen en weer. Je vinger houdt je echter al die tijd voor zijn mond.
Je kan ook je vinger tussen de lippen van je cavia stoppen. Als hij je vinger likt, spreek je hem geruststellend toe en aai je hem, maar zodra hij probeert te bijten, laat je hem schrikken door te roepen of door hem beet te pakken of heen en weer te schudden. Als hij weer eenmaal tot rust is gekomen, kan je weer je vinger tussen zijn lippen duwen.


Hoe is jouw cavia?

Is hij dapper, stoer en dominant? Of is hij een beetje onzeker en schuw? Is hij wat onnozel en klunzig? Of is hij slim en intelligent? Zijn karakter is zeker van belang! De ene cavia zal genoeg hebben aan een luid "Nee!" terwijl de ander pas zal opkijken bij een gebruld "NEE!" en een derde al schrikt van een zacht "Nee...". Je wilt niet dat hij zich steeds wezenloos schrikt, maar je wilt ook niet dat het hem niet eens opvalt dat je hem corrigeert. Je dient jouw akties en jouw stemvolume dus aan te passen aan jouw cavia.

Net zo krijgt de ene cavia een rolberoerte als hij zachtjes door elkaar wordt geschud, terwijl je de ander bij wijze van spreken drie keer in de lucht kan gooien zonder dat hij schrikt. Ook hierbij dien je dus jouw akties aan te passen aan jouw cavia.

Indien je cavia erg nerveus is en slecht reageert op de manieren hierboven beschreven, dan kan je het beste één van de manieren gebruiken zoals beschreven onder
Getraumatiseerde cavia het bijten afleren.


De aanhouder wint!

Het zal in het begin zeker lijken of je niets bereikt, of je helemaal geen vorderingen maakt, of je cavia of heel dom of doof is, en of je cavia nooit eens zal afleren om te bijten. Maar de aanhouder wint echt! Er zal een dag komen waarop je je opeens realiseert dat je cavia al een tijd niet meer gebeten heeft en dat je niet eens meer weet vanaf wanneer dat is!

top




Getraumatiseerde cavia het bijten afleren

Het belangrijkste is te onthouden dat hij er niets aan kan doen en dat straffen geen zin heeft. Je kan - en moet - hem uiteraard duidelijk maken dat hij jou niet mag bijten, maar hij mag er niet nog banger van worden.
Het beste kan je hem dan ook ferm en duidelijk toespreken: "Nee, dat mag niet!" Verhef je stem een klein beetje en spreek wat theatraler en vooral duidelijker.
Goed articuleren (nauwkeurig en duidelijk spreken waarbij vooral alle lettergrepen heel duidelijk worden uitgesproken) werkt zeker.
Met een lagere of juist hogere stem praten dan je normaal doet, werkt ook goed. Zolang het maar anders is dan je normale stem, maar geen geschreeuw of geroep.

Wat ook werkt is hem bij z'n kont pakken, hem zachtjes door elkaar te schudden en te zeggen: "Hee, dat doen we niet, hè?" Je kan het het beste zo luchtig en vrolijk mogelijk houden, maar hem toch duidelijk maken dat dit een andere situatie is dan normaal.

Wat ook werkt is zeggen dat dat niet mag en hem vervolgens niet meer aaien. Na een paar seconden of minuten krijgen de meeste cavia's wel door dat er iets veranderd is. Zeg tegen hem dat je met aaien gestopt bent omdat hij je gebeten heeft - en begin dan opnieuw met aaien. Zorg ervoor dat je steeds hetzelfde zegt. Zeg bijvoorbeeld: "Nee, DAT doen we niet," of "DAT vind ik inet leuk." Als je steeds dezelfde zin gebruikt met dezelfde intonatie, zal hij leren reageren op die zin.
Herhaal dit net zolang tot jij of de cavia er geen zin meer in heeft. Je kan het bijvoorbeeld vijf keer herhalen en dan iets anders gaan doen.

Nog een andere methode is een doek op hem gooien en dan verder niets doen. Uiteraard wel zeggen dat bijten niet mag. Sommige cavia's zullen gaan schudden met de kop en de doek er af trekken terwijl anderen uren onder de doek blijven zitten. Bepaal voor jezelf hoelang je wilt wachten en wat het beste is voor je cavia, haal dan de doek van hem af en ga verder met waar je gebleven was.

Als je cavia nerveus reageert of alleen maar nerveuzer wordt door één van deze manieren, dan kan je hem het beste voor wat dat betreft met rust laten. Wacht dan een paar maanden en probeer het dan nog eens. Ontwijk in de tussentijd zijn tanden, of pas de manieren toe zoals beschreven bij
Het bijten ontwijken.

top




Het bijten ontwijken

Het kan voorkomen dat alles wat je met zoveel geduld hebt geprobeerd en volgehouden, helemaal niet werkt. Dan wil je natuurlijk toch een fijn kontakt met je cavia hebben, maar als hij je steeds bijt, gaat de lol er ook van af om hem op schoot te hebben, te aaien en om hem op te pakken uit de kooi of nadat hij op de grond los heeft gelopen.
Als niets anders werkt, stop er dan mee en probeer het over een aantal maanden of over een half jaar nog eens. Heel vaak zijn cavia's na zo'n periode dermate gewend aan de nieuwe omgeving dat ze veel zelfverzekerder en rustiger zijn geworden en dat ze daarom zowel minder bijten als ontvankelijker zijn voor het afleren van bijten.
In ieder geval kan je tot die tijd het bijten ontwijken. En dat doe je door ervoor te zorgen dat hij òf niet kan bijten òf dat hij in iets anders dan in jou bijt.
Je kan als hij in jou wil bijten, iets voor zijn bek houden of er gewoon tussen steken. Dat kunnen verschillende dingen zijn. Probeer eens een wortel (wellicht een dikke of juist een dunne), een knaaghoutje, een reep groente of iets wat hij heel erg lekker vindt. Een twijg, bijvoorbeeld van een wilg, een opgerold A4-tje of krant of een handdoek of doek werkt ook. Zolang hij zijn tanden maar in iets anders zet dan in jouw vel!

Je kan er ook voor zorgen dat hij niet kan bijten door een handdoek of doek over hem heen te gooien. Dit werkt vooral goed als hij bij je op schoot zit en je wilt hem oppakken. Als je hem echter op wilt pakken als hij in de kooi zit of als hij op de grond loopt, zal hij waarschijnlijk onder de doek uitlopen. Dan kan je het beste dikke handschoenen, het liefst dikke leren handschoenen, aantrekken en hem zo pakken. Ook al spartelt hij tegen, dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat hij bijt, want dat merk je dan toch niet.

Bijkomend voordeel: Het kan ook zeker zo zijn dat als hij merkt dat zijn gebijt geen enkele invloed heeft op jou, dat hij het dan minder vaak gaat doen of zelfs laat!

top




Hoe blijf ik mijn cavia de baas?

Sommige cavia's zijn dominant, eigenwijs, koppig, trots, onverzettelijk, brutale opsodemieters, pittig tantes of macho mannetjes - en die cavia's zullen altijd de macht overnemen als ze daartoe de kans krijgen. Oók van jou.
Zo'n cavia beschouwt jou als gewoon een van de cavia's in de groep - een van de ondergeschikte cavia's - als je hem de kans geeft.
Zo'n cavia wil bepalen wat er gebeurt, hoe het gebeurt en wanneer het gebeurt. En daarom valt zo'n cavia naar je uit, begint te klappertanden en wordt hysterisch als er iets gebeurt wat tegen zijn wil gebeurt.
En zelfs als hij wèl goed vindt wat je doet of wat er gebeurt, dan hapt hij toch nog even om te laten weten dat jij toch echt
de ondergeschikte bent.
Aan het karakter kan je weinig veranderen, maar je kan natuurlijk wel duidelijk maken dat jij de baas bent en niet de cavia.


Je cavia de baas!

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om duidelijk te maken dat jij de baas bent, en niet de cavia.

LET OP! Lees dit eerst voor je onderstaande leest! Het is niet de bedoeling dat je alle manieren om je cavia de baas te worden, in één keer toepast. Je cavia zou er gek van worden. Begin met één, en als dat niet (genoeg) werkt of niet plezierig werkt voor jou, probeer dan een ander, of neem er een andere werkwijze bij. Bouw zo geleidelijk op.


Handschoenen

Je kan dunne leren handschoenen dragen waar hij niet doorheen kan bijten. Dan kan hij voortaan bijten wat hij wil, maar dat maakt dan geen indruk meer op jou. Want, zelfs al trek je je vingers niet terug, je reageert er toch op, omdat in je vingers worden gebeten nu eenmaal niet leuk is, en dat is voor hem dan voldoende erkenning van jouw ondergeschiktheid.
Als je geen dunne leren handschoenen hebt doe het dan met dikke (leren) handschoenen of met een ander soort handschoenen. Overtuig je er wèl van dat hij er niet doorheen kan bijten. De wetenschap dat je dàt weet, zorgt er namelijk voor dat je al een overwicht en een voorsprong hebt: omdat je niet meer bang bent dat hij bijt, sta je er onverschillig tegenover en dat merkt hij direct.

Ook met dikkere handschoenen kan je prima een dominante cavia in bedwang houden zonder bang te hoeven te zijn dat hij bijt.



Op schoot nemen en corrigeren

Draag handschoenen als je je cavia op schoot neemt en daag hem uit door precies dáár te aaien waar hij er een hekel aan heeft. Je hoeft niet alleen op dat plekje te aaien, maar aai hem zodanig dat hij het goed voelt waar hij het niet fijn vindt. Dan zal hij uitvallen en bijten. Dan roep je: "NEE!" of iets anders, zolang het maar steeds hetzelfde is, maar je beweegt je handen niet. En dat hoeft ook niet, want ook al bijt hij, je merkt het niet omdat je handschoenen aanhebt. Dat zal even duren, maar uiteindelijk zal hij doorhebben dat hij niet mag bijten en bovendien dat als hij bijt, het dan geen effect heeft omdat het je hoegenaamd niet deert.
De bedoeling is dan ook om hem te laten zien dat bijten op jou geen indruk maakt. Jij bent een supercavia die daar niet van onder de indruk raakt. En het 'nee' roepen is zodat hij leert dat er sommige dingen zijn die hij doet die een onplezierig effect opleveren en dat hij die beter kan laten.

Een cavia die je altijd met bijten op stang kon jagen, zal verbaasd zijn dat dat truukje niet meer lukt!


In de kooi ben jij de baas

Zet hem niet ergens anders als je de kooi verschoont, maar laat hem erin. Het is jouw
kooi en jij mag er mee doen wat jij wilt en wanneer jij het wilt en hoe je het wilt. Draag weer handschoenen en duw hem weg als hij net daar zit waar jij bij moet. Laat de bovenbak er op zitten zodat hij er niet uitvalt - en zodat hij ook niet zelf er uit kan springen, want geheid dat hij dat doen wil. Hij zal òf uitvallen naar jou òf weg willen.
De bedoeling is dat hij merkt dat jij de baas bent in de kooi - niet hij. Jij hebt het volste recht om met je handen in de kooi te komen en daar te doen wat jij wilt want jij bent immers de baas - niet hij.


Wassen om hem te laten zien dat jij de baas bent

Was hem. Waarschijnlijk zal hij hier een gruwelijke hekel aan hebben. Doe het toch, ondanks zijn gespartel en uitvallen. Draag handschoenen. Dat zal misschien dom staan en onhandig werken zijn, maar je mag niet reageren als hij bijt. Je hoeft hem niet echt te wassen, dus je hoeft geen shampoo te gebruiken, hoewel dat uiteraard mag als je dat wilt - hij zal het waarschijnlijk als de ultieme vernedering beschouwen als hij helemaal ingesopt wordt. Vaak is alleen maar in een bad zetten en wat frunniken aan zijn vacht, hem eruit halen, even op het aanrecht zetten en voor een tweede keer terug in het bad ook al voldoende.

Niet alle cavia's vinden wassen vreselijk, maar het is zeker het proberen waard bij een dominante, bijtende cavia.



Groente op commando

Geef hem de groente terwijl hij bij je op schoot zit en niet in de kooi. Hij is dus verplicht om bij jou te eten. Je moet hier uiteraard wel de tijd voor hebben. Het is de bedoeling dat hij merkt dat jij de baas bent, niet dat hij er lichamelijk onder lijdt! Als het bijvoorbeeld 's ochtends niet kan, neem hem dan 's avonds op schoot en laat hem daar eten.
Wat je ook kan doen is in de kooi voedzame groenten leggen die hij niet zo lekker vindt. Als hij bijvoorbeeld andijvie niet zo lekker vindt, maar hij is helemaal wild van witlof, dan leg je de andijvie in de kooi en geef je hem de witlof alleen nog maar terwijl hij bij je op schoot zit - vergeet de handschoenen niet!
Het gaat er om dat hij doorkrijgt dat hij bij jou de lekkere dingen krijgt en nergens anders. Als jij er niet bent of als hij niet bij jou op schoot zit, moet er wel altijd voldoende groente in de kooi liggen.


Veel hooi

Leg heel veel hooi in de kooi. Echt heel veel; zodat de helft van de kooi bedekt is en dat tot het plafond. Echt een hele berg dus. Hij zal daar uren mee bezig zijn en als hij uitgegeten is, zal hij er in slaap vallen. Als de kooi waar hij in zit, niet al te groot is, is dit een oplossing om hem bezig te houden op een klein oppervlak. Beter is natuurlijk om een reuzenkooi te kopen zodat hij zich lekker kan amuseren en bezig houden de hele dag en zodat hij energie kwijt kan raken.

Hooi is gezond, noodzakelijk (voor het darmstelsel en het afslijten van het gebit), maar ook goed tegen verveling.


Los laten lopen

Laat hem zo lang mogelijk op de grond lopen. Energie kwijtraken is heel belangrijk. Pak hem op met handschoenen aan zodat het geen kwaad kan als hij tegenspartelt, uitvalt of bijt. Varieer het tijdstip waarop je hem op de grond laat lopen; laat hem de ene dag om drie uur eruit en de volgende dag om zes uur en de dag daarna al om twaalf uur. En blijf het variëren. Pak hem regelmatig, als hij net een paar minuten los loopt, weer op, zet hem in de kooi voor vijf minuten of een kwartiertje en laat hem dan weer los lopen. Als hij er niet van op aan kan dat de dingen gaan zoals hij denkt en wil, zal hem dat van slag brengen en zo zal hij zijn overwicht op jou verliezen. Laat hem wel altijd zo lang mogelijk los lopen!

Let op! Dit is van belang! Als hij eenmaal jou als baas geaccepteerd heeft, dien je wèl regelmaat en orde in zijn leven te brengen en dan dien je hem wèl iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip te laten los lopen.


Jij bent de baas

Al deze dingen zijn bedoeld om hem zijn energie kwijt te laten raken en om hem te laten merken dat jij de baas bent en dat jij met hem kan doen wat jij wilt en dat hij zich daar maar naar moet schikken. En het is ook bedoeld om hem te laten inzien dat zijn machogedrag (uitvallen en klappertanden) geen indruk op jou maakt. En tevens om hem duidelijk te maken dat jij sommige gedragingen van hem (bijten) niet accepteert en dat hij die voortaan moet laten.
Cavia's die heel dominant zijn, zullen nooit heel makkelijk in de omgang worden, en ze zullen altijd wel een handleiding hebben, maar als hij eenmaal doorheeft dat er niet te spotten valt met jou, zal hij toch jouw leiding aanvaarden. En mocht er dan alsnog een plekje zijn waar je hem niet mag aaien of mocht hij het dan alsnog vreselijk vinden als je hem stoort terwijl hij ligt te slapen, dan zijn dat dingetjes waar je wel mee kan leven. Immers, je wil geen volgzaam slaafje van hem maken, maar een handelbare cavia. En die dingetjes die hij heeft, maken hem juist speciaal en bijzonder, dus die wil je graag houden!

top




Ik heb alles gedaan wat hier staat en mijn cavia bijt nog steeds!

Heb geduld! Soms kan het jaren duren voor je resultaat ziet bij een getraumatiseerde cavia. Als je absoluut zeker weet dat jouw cavia nog nooit iets naars heeft meegemaakt in het verleden, en hij leert het bijten niet af, dien je ook gewoon stug door te gaan. Het kan dan zijn dat jouw cavia een trage leerling is, of dat hij niet zo snugger is, of dat hij juist heel slim is en heel dominant en precies weet wat je wilt, maar het desondanks toch niet doet. Met geduld kom je een heel eind en het komt eigenlijk vrijwel niet voor dat een cavia een bijter is waar niets meer mee te beginnen is. Maar soms kan het inderdaad heel lang duren.

Je kan ook altijd een rustperiode van een half jaar inlassen. In die periode ontwijk je het bijten zoals beschreven bij
Het bijten ontwijken en daarna begin je weer. Grote kans dat het daarna wel vlotjes gaat!

top




Leren communiceren is altijd nuttig

Mensen communiceren voornamelijk door te luisteren naar andermans woorden. We weten ook wel dat er zoiets is als lichaamscommunicatie, maar we gaan daar niet in eerste instantie vanuit. Dat doen dieren echter heel vaak wèl.
Soms is bij dieren de lichaamscommunicatie veel belangrijker dan de geluiden die ze voortbrengen. Mensen kunnen zeker ook de lichaamstaal opvangen van andere mensen, maar dat gaat over het algemeen onbewust.
Cavia's hebben, zeker in vergelijking met vergelijkbare dieren, een bijzonder uitgebreid repertoire aan geluiden, maar hebben daarnaast ook een heel duidelijke lichaamstaal die net zo belangrijk is, en soms zelfs belangrijker, dan de geluiden die ze voortbrengen.
Op de pagina Gedrag vind je omschrijvingen van lichaamstaal en geluiden.
Weten wat je cavia bedoelt met bepaalde dingen die hij met zijn lichaam tot uitdrukking brengt, helpt je dan ook om hem beter te leren begrijpen. En als je hem beter begrijpt, weet je ook hoe hij zich voelt en wat hij wil zeggen. Op die manier krijg je een betere band met je cavia en kan je er ook (sneller) achterkomen waarom hij bijt.


top




Hebben cavia's, zoals bijvoorbeeld honden, een bijtdrempel?

Niet echt. Een bijtdrempel wil zeggen dat het dier altijd tot bijten te krijgen is, dat het in een bepaalde situatie en onder bepaalde omstandigheden, altijd zal bijten. Cavia's zullen in bepaalde omstandigheden zeker bijten, maar niet alle cavia's zullen altijd bijten. Niet iedere cavia is derhalve tot bijten te bewegen, hoewel er wel altijd omstandigheden zullen zijn waarbij cavia's bijten.

top




Gaat iedere cavia bijten na nare ervaringen met mensen?

Nee. Hoe de cavia reageert hangt af van zijn karakter.
- De cavia wordt agressief, bijt en schopt als hij een dominant karakter heeft.
- De cavia wordt schuw, schrikachtig en bang als hij een volgzaam karakter heeft.
- De cavia wordt apatisch, in zichzelf gekeerd als hij teveel meemaakt.
Overigens kan ook een dominante cavia bang en schuw worden en een angstige cavia gaan bijten; de reacties hangen altijd af van de omstandigheden en van hun vorige ervaringen.

top




Wat moet je doen als een cavia een kind bijt?

Hetzelfde wat je moet doen als een cavia een volwassene bijt: uitzoeken waarom hij bijt. Een cavia bijt nooit zomaar, er is altijd een reden. Veel kinderen, zeker jonge kinderen, hebben als reflex vaak om de cavia weg te duwen, weg te slaan, van zich af te duwen, weg te gooien of op de grond te laten vallen als ze worden gebeten. Dit is uiteraard geen positieve ervaring voor de cavia en aangezien cavia's mensen kunnen herkennen aan hun geur, zullen ze de nare ervaring met het kind kunnen associëren en juist daardoor angstig of schrikachtig zijn bij het kind. Hierdoor kan men in een vicieuze cirkel belanden.

Het kan ook zo zijn dat het kind de cavia niet meer op schoot wil nemen of aan wil raken uit angst nogmaals gebeten te worden. Uitzoeken waarom de cavia beet is dan ook van groot belang. Hierbij onthouden dat de cavia geen speelgoed is, maar een levend wezen waar sommige (jonge) kinderen uit onwetendheid ruw mee om kunnen gaan, is dan ook verstandig.
Je realiseren dat het dier er niet in eerste instantie voor het kind is, maar voor zichzelf, net zoals wij er niet in eerste instantie zijn om anderen te plezieren maar om zelf een fijn leven te leiden, is ook van belang.

 

top      home