De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Op deze pagina vertelt Truus van Asiel Goofy over haar opvang.

 Caviaopvang Asiel Goofy te Oldenzaal (Overijssel)
- cavia-opvang
- financiŽle adoptie


Caviaopvang Asiel Goofy is sinds 2015 gestopt. De opvang heeft bijna 25 jaar bestaan.Caviaopvang Asiel Goofy
is opeens in zwaar weer terechtgekomen doordat de Gemeente Oldenzaal opeens eist dat er niet meer dan 25 dieren in Asiel Goofy verblijven. En dat terwijl Asiel Goofy al meer dan 17 jaar dieren opvangt en al die 17 jaren zijn dat er vele honderden geweest. En al die jaren heeft de Gemeente Oldenzaal nog nooit iets gezegd over het aantal dieren.
De Partij van de Dieren is op de bres gesprongen voor Asiel Goofy, en er was een petitie
opgezet.

Als u overweegt een konijn of een cavia als huisdier te nemen, overweeg dan eens een afstand-/zwerfdier te nemen. Wij vangen reeds meer dan 17 jaar konijnen, van dwergkonijn tot Vlaamse reus, en cavia's op die om welke reden dan ook bij hun vorige eigenaar niet meer gewenst waren of niet meer konden blijven of dieren die aan het zwerven zijn. Ook deze dieren verdienen een goed (nieuw) tehuis en wij trachten deze dieren weer te herplaatsen.
Wij reserveren dieren maximaal ťťn week.

In het dagboek van Asiel Goofy staat op 8 maart 2010 te lezen:
Alle dieren in het verwarmde gedeelte hebben weer een schone kooi. Ondertussen werd ik gebeld door de krant en die kwam ook langs in de loop van de morgen.
De fotograaf kwam vanmiddag.

Tussendoor enorm veel mails en telefoontjes.
Steunbetuigingen ... informatie over konijnen vragen ... afstand (ja dat krijgen we nog dagelijks ...) en de Partij voor de Dieren. Ook zij gaan voor ons op de bres.

Van alle kanten wordt hulp aangeboden. Dieren uit Enschede mogen tijdelijk doorgestuurd worden naar DOC. Hengelo heeft nu ook een tijdelijke opvang voor deze dieren ingericht. Mensen uit Hengelo mag ik nu doorverwijzen naar het asiel aldaar. Voor ons een hele opluchting. Dat deze dieren in elk geval verzekerd kunnen zijn van een opvangplek.

Er staat een toepasselijk stukje in het weekblad van Oldenzaal:
De laatste regel is maar al te waar.

OLDENZAAL - De gemeente Oldenaal heeft dierenasiel Goofy de wacht aangezet. Volgens afspraken die elf jaar geleden zijn gemaakt, mogen maar 25 dieren worden opgevangen. Ook moet de schutting bij het asiel worden afgebroken. En dit alles binnen vier weken. "We zijn verbijsterd over het besluit van de gemeente."
Op dit moment vangt Goofy tachtig konijnen en cavia's op. Wekelijks moeten ze nieuwe dieren weigeren, helemaal nu de gemeente wil dat het asiel zich houdt aan afspraken die elf jaar geleden zijn gemaakt. Goofy zegt niet te weten dat de gemeente terug kon vallen op een besluit uit 1999.
"Het aantal van 25 dieren is in deze tijd absoluut niet meer reŽel," laat het asiel weten. We hebben te maken met een kleine duizend dieren per jaar die worden opgevangen en herplaatst. Als we in de zomer vier zwerfkonijnen binnenkrijgen en deze krijgen jongen, dan zitten we al op 25 dieren."


In het dagboek van Asiel Goofy staat op 11 maart 2010 te lezen:
Vanmorgen om 09.00 uur was het gesprek met de gemeente.
Dit heeft tot 10.30 geduurd.
Het uitleggen van de regeltjes en wetten. Allemaal goed en wel ... Oldenzaal vindt dat hier NIET van afgeweken kan/mag worden. En ook het aantal dieren MOET terug naar 25. Misschien in de toekomst is er wellicht iets mogelijk ...
Gemeente kent geen GEDOOGVERGUNNING.

Concreet is er dus niets bereikt vanmorgen.
Afbreken van schutting en schuur (kosten aanschaf ... plaatsen... afbreken ... ca. 7000 euro.)
Bouwaanvragen indienen voor 4 blokhutten/hutjes ... kost ook geld.
Minderen aantal dieren tot 25 ( daar heb ik nog de meeste moeite mee).
De opvangdieren zitten nu in 2010 nog in dezelfde twee gebouwen als in 1999.
Al die jaren dat alles gedoogd is en bij de gemeente zeker bekend was.
Voor 1000 euro subsidie hebben we buiten wat we noemen kapitaalvernietiging enorm veel stress ... ellende ... werk ... enz.
Maar het ergste is dat de dieren de dupe zijn/worden.

Vanmorgen nog gefrustreerd ... nu weer vol vechtlust.
Goofy gaat door...
Dus noteer maar vast onze open dagen op 10 en 11 april van 11.00 uur tot 16.00 uur.
Asiel Goofy heeft ook een webwinkel, maar de spullen kunnen ook tijdens de open dagen opgehaald worden.


Ook de Partij voor de Dieren is door veel mensen aangeschreven. En ook zij gaan voor ons aan de slag. En er zijn kamervragen gesteld ...
De Partij van de Dieren is van mening dat: "(...) de overheid de verantwoordelijkheid draagt voor een goed opvangbeleid en dus zorg dient te dragen voor de (financiŽle) randvoorwaarden voor het voortbestaan van kwalitatief goede opvangcentra. De Partij voor de Dieren komt daarom met een initiatiefnota voor de opvang van huisdieren."

 

top      home