De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Op deze pagina vertelt Rozan van Caviaopvang Rozan over haar opvang. Cavia-opvang Rozan is inmiddels gesloten; de website is nog wel te bereiken.

 

Caviaopvang Rozan te Eindhoven (Noord-Brabant)
- cavia-opvang
- financiële adoptie


Caviaopvang Rozan vangt cavia’s op die om welke reden dan ook weg moeten bij hun baasjes.Cavia Opvang Rozan vangt cavia’s op, die om welke reden dan ook niet meer bij hun baasje kunnen blijven.
Te denken valt aan allergie, onverwacht nestje, cavia’s die gaan vechten samen, gebrek aan tijd, cavia die alleen is komen te zitten etc. De binnengebrachte cavia’s, worden preventief behandeld tegen parasieten. Indien mogelijk komen ze in de opvang bij soortgenootjes. Beertjes die niet gecastreerd zijn, worden zo snel mogelijk gecastreerd, zodat ze bij een zeugje geplaatst kunnen worden en dus ook niet meer alleen hoeven te zijn.

De opvang heeft een binnen- en een buitengedeelte. Cavia’s die bij hun vorige baasje buiten hebben gezeten, kunnen hier dus ook buiten zitten en cavia’s die dat juist niet gewend zijn, komen warm binnen te zitten.
Cavia’s
brengen

Om de opvang te kunnen bekostigen wordt er een bijdrage van  €7,50 per gebrachte cavia gevraagd óf een nette kooi met toebehoren (géén buitenhokken).
Voor ons is de financiële bijdrage het nuttigst, zodat we dit weer kunnen gebruiken voor de cavia's. Te denken valt aan de inkoop van voer, bodembedekking, groente, castratie- en andere dierenartskosten. Maar dit is dus niet verplicht. Bij een grotere groep cavia's gaat de bijdrage in overleg. De cavia’s moeten door u zelf gebracht worden.

Cavia’s kopen

Op de website CaviaOpvangRozan.nl kunt u precies zien welke cavia’s er op het moment herplaatsbaar zijn. U mag natuurlijk ook langs komen. De opvang heeft geen vaste openingstijden, maar werkt op afspraak. Omdat cavia’s groepsdieren zijn, worden zij alleen (minimaal) per twee uitgeplaatst. Tenzij u al een cavia heeft natuurlijk, waar de nieuwe cavia bij gezet kan worden. Uiteraard moet goed gekeken worden of de gewenste combinatie mogelijk is. Wij vragen voor onze zeugjes en ongecastreerde beertjes een bijdrage van €14,50. Voor gecastreerde beren vragen wij €29,50, als bijdrage aan de operatie-kosten. Cavia’s moeten ruimte hebben en moeten derhalve in een hok/kooi komen die minstens 100 x 50 cm groot is (bij het houden van twee cavia’s). Tevens moeten de cavia’s zich voldoende bezig kunnen houden met bijvoorbeeld een knaaghuis, een hooibal of tunnels.Cavia’s koppelen

Als u een cavia uit komt zoeken, mag u ze uiteraard uitgebreid knuffelen en eventueel de cavia meenemen die u al heeft, om te kijken of het samen klikt! Dit laatste is soms wel moeilijk in te schatten, omdat het toch even een stressmoment is voor beide cavia's. Rustig thuis uitproberen mag ook. Klikt het dan toch niet, dan mag de cavia natuurlijk nog terug gebracht worden. Zet de cavia's thuis samen in een ruime omgeving, of in ieder geval in een schoongemaakte kooi (zoveel mogelijk de luchtjes van de eerste cavia verwijderen van kooi en accessoires), met voor iedere cavia een mogelijkheid om weg te kruipen en een eigen voerbakje. Dan heeft de koppeling de grootste kans van slagen.


 

top      home