De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































Welke mogelijkheden heb je na de dood van je cavia; kan je een cavia cremeren of begraven? En zijn er nog andere mogelijkheden? En hoe kan je afscheid nemen van je cavia?

 

Een voorbeeld van hoe een begraafplaats en strooiweide eruit kan zien.


In de tuin begraven en de wet

In de tuin begraven

In de tuin begraven als het vriest

Dierenuitvaartcentra

Crematie bij het dierenuitvaartcentrum

Begrafenis bij het dierenuitvaartcentrum

Uitvaart bij een dierenuitvaartcentrum

Bezoeken van het graf, de weide of de urnenmuur

Destructie

Kosten

Huilen

Voor- en nadelen van in de tuin begraven

Voor- en nadelen van begraven bij een dierenbegraafplaats

Voor- en nadelen van crematie

Voor- en nadelen van destructie

Afscheidsceremonie


Wat te doen met je overleden cavia?

Als je cavia net gestorven is, heb je helemaal geen zin om na te denken wat er met het lichaam moet gebeuren. Maar juist dan zal de dierenarts vragen wat je wilt dat er met je cavia gebeurt.
Er zijn een aantal dingen die je kan doen.



In de tuin begraven en de wet

In principe kan je je cavia in je eigen tuin begraven. Als je daarvoor kiest, dien je je cavia mee naar te huis te nemen als je cavia bij de dierenarts is gestorven. De dierenarts zal het helemaal niet vreemd vinden als je zegt dat je je cavia in je tuin wil begraven.
De Europese V
erordening nr. 1774/2002 geeft aan wat er wel en niet kan met betrekking tot het zelf begraven van dieren. Deze verordering geldt zowel in België als in Nederland.
Er kan een gemeentelijk politiereglement zijn die het begraven in eigen tuin verbiedt. Dit kan je navragen op het gemeentehuis. Maar als er geen verbod is, gelden de volgende regels:
1) Alleen gezelschapsdieren die niet gestorven zijn aan een op mens, of dier overdraagbare ziekte mogen worden begraven. De gemeente kan een attest afgeleverd door een dierenarts vragen vooraleer toestemming te geven tot begraven.
Dit houdt dus in dat als je cavia gestorven is aan bijvoorbeeld Aflattoxicose (een ziekte besmettelijk voor de mens) of Coccidiose (besmettelijk voor cavia's) dat je hem dan niet in je tuin mag begraven.
2) Begraven mag alleen in een zanderige grond. In een klei- of leemachtige grond vindt onvoldoende ontbinding plaats.
In een gewone tuin met gewone aarde mag het dus wel omdat die altijd wat zanderig is. Ook al zie je alleen maar zwarte aarde, toch is dit geschikt.
3) Het dier moet in een put begraven worden van minstens een halve meter diep. Dit voorkomt dat andere dieren het beginnen op te graven. Het dier moet wel boven het grondwaterniveau liggen.
Dat het boven het grondwaterniveau moet liggen, komt omdat de ontbinding in water op een andere manier verloopt dan ontbinding in de grond.
4) Er mogen geen plastic zakken of ander slecht afbreekbare verpakkingen mee de grond in. De dode dieren mogen enkel verpakt worden in biologisch afbreekbare materialen.
Het duurt heel lang voor plastic afgebroken is. En dat is slecht voor de natuur.
5) Er mogen enkel huisdieren worden begraven, geen landbouwhuisdieren. Gezelschapsdieren van meer dan 10 kilogram mogen niet begraven worden.
Een cavia is altijd een huisdier, hoe veel je er ook hebt. En zwaarder dan tien kilo wordt een cavia niet.

top

In de tuin begraven

Als je er voor kiest om je cavia in de tuin te begraven, dan kan je alles zelf bepalen.


Het kistje

Je kan je cavia in een kistje in de aarde leggen. Een kistje kan je zelf maken van een paar plankjes of je kan een kistje gebruiken dat je al had. Als je een houten nachthokje hebt, kan je hier ook een kistje van maken door er extra plankjes op te leggen of te timmeren.
Je kan ook een kartonnen doos of een schoenendoos te gebruiken. Of je gebruikt het kartonnen nachthok van je cavia. Maar als je je cavia in een rieten mandje ter grave wil dragen, dan kan dat natuurlijk ook. Ook een handdoek of (oude) doek volstaat als omwikkeling als je geen kistje wilt gebruiken, maar je wilt toch iets om je cavia heen doen.
En als je je cavia zonder kistje of omwikkeling in de aarde legt, dan is daar niets op tegen. Het kan zijn dat je het puur natuur wilt houden, of dat je om een andere reden er voor kiest om geen kistje te gebruiken.


Aankleding van het kistje

Datgene waar je je cavia inlegt, kan je net zo aankleden als je zelf wilt. (Voorbeelden vind je op de pagina begraveniskistje.) Misschien een handdoek waar je cavia op zat toen hij ziek was, of een zachte doek of een lapje stof dat je nog had liggen en dat precies bij je cavia past. Maar je kan het kistje natuurlijk ook vullen met hooi. Of je legt er een bosje bloemen bij, of een handje hardvoer of een gedicht of iets anders dat betekenis voor jou heeft. Zolang het maar afbreekbaar materiaal is.
Als mijn cavia Gwendolyn een mens was geweest, dan was ze dol op chique en dure dingen geweest, zoals bontjassen en juwelen. Het was echt zo'n cavia! Toen ze stierf, heb ik haar daarom op een glanzende lap stof gelegd die aan één kant heel erg glom en aan de andere kant een beetje matter was. Het uiteinde van de lap heb ik over haar lijfje geslagen zodat je zowel de glimmende als de matte kant zag. De kleur was warmbruin en paste precies bij haar vacht.
Omdat iedere cavia anders is, kan je de aankleding zó maken dat het precies bij je cavia past.


De uitvaart

Je kan een gat graven, je cavia er in leggen en het gat vullen. Daar is niets op tegen. Maar als je behoefte hebt aan een uitvaart, dan moet je dat zeker doen. Er is geen wet die het verbiedt om een uitvaart voor je cavia te houden. Een uitvaart kan er ongeveer zo uitzien: de mensen die uitgenodigd zijn verzamelen zich in de kamer waar de cavia opgebaard ligt of waar het kistje staat. Er klinkt muziek die het caviabaasje uitgekozen heeft. Het caviabaasje pakt het kistje op en gaat de anderen voor naar de tuin. Voor het graf blijft iedereen staan. Het caviabaasje kan een paar woorden zeggen of een gedicht voordragen. Het kistje wordt in het graf gelaten en de aanwezigen gooien er ieder een handje aarde op. Na afloop komen de aanwezigen nog bijeen in de huiskamer om koffie te drinken.
Misschien wil je geen uitvaart met andere mensen erbij. Misschien ben je bang dat mensen je uit zullen lachen als je een uitvaart regelt voor je cavia en hen vraagt om daarbij te zijn. Misschien...
Ik denk dat de mensen die van jou houden, zeker niet zullen lachen - en dat zijn tenslotte de mensen die je ervoor uitnodigt.
Maar misschien wil je er geen mensen bij omdat je het liever alleen wilt doen. Dan moet je dat doen. Je kan eenzelfde soort uitvaartceremonie houden, inclusief muziek, een gedicht of afscheidswoorden bij het graf. En als je helemaal niets van dat alles wilt doen, dan doe je dat niet. Je kan het doen zoals jij wilt, en zo moet je het ook doen, want het was jóuw cavia.


Overdreven, zo'n uitvaart?

Dat hangt van jou af. Als een uitvaart houden jou helpt om het verdriet beter te verwerken en als het er voor zorgt dat je je, ondanks het verdriet, beter voelt, dan moet je het zeker doen.
Als iemand verdriet heeft om een levend wezen dat gestorven is, zijn uitvaartceremonies een goede manier om om te gaan met het verdriet. Zo laat je aan iedereen die voor jou belangrijk is, zien dat jouw dier voor jou na zijn dood even belangrijk is als tijdens zijn leven.
Als je daarentegen niets ziet in een uitvaartceremonie, dan moet je het niet doen. Je moet doen wat goed voelt voor jou. Je moet nooit iets doen alleen maar omdat je denkt dat het zo hoort. Net zoals je nooit iets moet laten omdat je denkt dat anderen het raar vinden.


Aankleding van het graf

Op het graf kan je een gedenksteen zetten, je kan er een struikje of een boom boven planten of er bloemen naast leggen. Je kan twee stokken of planken aan elkaar binden zodat je een kruis hebt en die op het graf zetten. Je kan het met gras bedekken of het juist laten zoals het is. Je kan een foto van je cavia op het graf leggen of op de gedenksteen zetten. Je moet doen wat goed voelt voor jou.

top


In de tuin begraven als het vriest

Als je je cavia wilt begraven, maar het vriest dermate hard dat de grond bevroren is, zal het je niet lukken om een gat in de grond te graven. Immers, die is hard en daar kom je dus niet doorheen.
Je kan dan je cavia in een doosje of kistje leggen en hem buiten zetten. Dat kan op de plek waar je hem wilt begraven of op een andere plek. Als de grond dan wel zacht is, kan je hem alsnog begraven.
Als het echter langer duurt, loopt je het risico dat als je je cavia buiten zet, dat er dan een dier mee aan de haal gaat, zoals een kat of een ander roofdier.
Als je een koude plek hebt, zoals een schuur, dan kan je hem daar zolang zetten. Heb je die plek niet, dan kan je hem in de vriezer of in het vriesvak leggen. Je kan hem in een doek wikkelen als je dat maar een naar idee vindt, zo in de vriezer. Je kan het ook een onsmakelijk idee vinden en als dat zo is, kan je hem goed inpakken in plastic (zakken).
En een andere optie is natuurlijk om de cavia niet te begraven maar te laten cremeren. Dat is immers weeronafhankelijk.

top


Dierenuitvaartcentra

Er zijn dierenuitvaartcentra waar je je cavia kan laten begraven of cremeren. Alle dierenuitvaartcentra hebben ongeveer dezelfde werkwijze.


Via de dierenarts

Als je tegen je dierenarts zegt dat je graag wilt dat je cavia begraven of gecremeerd wordt bij een dierenuitvaartcentrum, dan zal de dierenarts vragen welk dierenuitvaartcentrum jouw keuze is. Als je geen informatie hierover hebt of je weet de naam niet (meer) dan kan je altijd kiezen voor het dierenuitvaartcentrum waar jouw dierenarts mee samenwerkt, want iedere dierenartspraktijk heeft kontakten met een dierenuitvaartcentrum - en vaak ook folders hiervan. Indien jouw dierenarts kontakt onderhoudt met een dierenuitvaartcentrum dat niet jouw keus is, dan kan je aan je dierenarts de naam doorgeven van het dierenuitvaartcentrum waarvan je wilt dat zij de begrafenis of crematie uitvoeren.
Aan je dierenarts kan je het volgende doorgeven:
- Het dierenuitvaartcentrum waar je voor gekozen hebt.
- Of je je cavia wilt laten begraven of cremeren.
- Of je gebeld wilt worden door een medewerker van het dierenuitvaartcentrum.
In de folder kan je lezen wat de mogelijkheden zijn en als je je wensen doorgeeft aan de dierenarts, geeft de dierenarts dat door aan het dierenuitvaartcentrum. De dierenarts geeft ook de gegevens van jouw cavia door (geslacht, kleur, leeftijd) en jouw (adres)gegevens.
Als je wilt dat een medewerker van het dierenuitvaartcentrum jou belt, dan wordt je binnen een paar dagen gebeld. De medewerker van het dierenuitvaartcentrum zal vertellen wanneer je cavia is opgehaald en/of wanneer hij bij hen is gearriveerd. De medewerker zal je wensen doornemen en vertellen wanneer jouw cavia gecremeerd wordt indien je daarvoor gekozen hebt. Indien je kiest voor een begrafenis dan zal dat besproken worden. Je kan ook nog een keer afscheid komen nemen van je cavia in het dierenuitvaartcentrum. In principe kan alles, zolang je maar van te voren aangeeft wat je wilt.
Als je niet gebeld wilt worden, dien je al je wensen kenbaar te maken aan de dierenarts. Het dierenuitvaartcentrum zal deze wensen dan precies zo uitvoeren.


Van dierenarts naar het dierenuitvaartcentrum

Als je je cavia achterlaat bij de dierenarts, dan wordt hij in een koelcel gelegd. De dierenarts neemt kontakt op met het dierenuitvaartcentrum van jouw keuze en de chauffeur van het dierenuitvaartcentrum haalt jouw cavia (en eventueel andere dieren) op bij de dierenarts. Het vervoer geschiedt ook in een koelcel, en ook bij het dierenuitvaartcentrum wordt de cavia koel bewaard. Indien je nog een keer afscheid wil nemen, wordt de cavia opgebaard.


Van huis naar dierenuitvaartcentrum

Indien je cavia thuis is gestorven en je wilt hem laten begraven of cremeren, dan zijn er een aantal mogelijkheden.
De meeste dierenuitvaartcentra halen geen kleine dieren op. Daar valt de cavia ook onder. Indien je toch wilt dat je cavia gehaald wordt, kan je de dierenambulance bellen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
Je kan je cavia ook zelf brengen naar het dierenuitvaartcentrum. Van te voren even bellen voor de openingstijden is dan een slim idee. Je kan je cavia per auto er heen brengen, maar ook andere vormen van vervoer zijn natuurlijk mogelijk: per trein, metro, bus, op de motor of op de fiets kan allemaal. Er is geen wet die dat verbiedt.
Een andere mogelijkheid is om je cavia naar de dierenarts te brengen. Ook al is de cavia niet daar, maar thuis gestorven, dan zal de dierenarts hem altijd aannemen en voor verder vervoer zorgen.
Indien je voor destructie kiest, dien je je cavia naar de dierenarts te brengen.


Van huis naar de dierenarts of dierenuitvaartcentrum

Voor het vervoer van je cavia kan je gebruik maken van dat wat jij wilt. Een kistje, een mandje, een nachthok of kartonnen doos zijn allemaal geschikt. Een handdoek of doek waar je cavia in gewikkeld is, kan ook. Doe het zoals jij het wilt. Je kan het kistje of het doosje net zo aankleden als je wilt. Er zijn geen regels die bepalen hoe het er uit moet zien en er zijn ook geen regels voor de aankleding, behalve die ene regel: doe het zoals jij het wilt en waar jij je goed bij voelt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de dierenarts of de assistente of de medewerker van het dierenuitvaartcentrum het raar zal vinden hoe jouw cavia in het kistje ligt of wat je voor de aankleding gedaan hebt. Ze zullen jou en jouw cavia respecteren en je kan rustig met hen over je cavia en zijn sterven praten. Of je nu een simpele schoenendoos zonder bekleding hebt gebruikt of zelf een kistje hebt getimmerd en beschilderd en deze hebt aangekleed met zijde en brokaat... ze zullen echt niets raar vinden. En als je moet huilen, dan is ook dat niet iets waar ze van zullen opkijken.

top



Crematie bij het dierenuitvaartcentrum

Je kan kiezen voor een individuele of een gezamenlijke crematie.


Individuele crematie

Bij een individuele crematie wordt de as van jouw cavia volledig behouden. Er zit dus geen as bij van andere dieren. Individuele crematie wordt gekozen als de as in een asdoos, asbus of urn wordt gedaan of als deze individueel wordt verstrooid.
Er is nog een verder onderscheid in individuele crematie. Er is een individuele crematie waarbij meerdere dieren tegelijk worden gecremeerd, maar dan zó dat de as van ieder dier volledig en individueel wordt bewaard - hiervoor wordt een vuurvast identificatiesteentje gebruikt waardoor vastgesteld wordt welke as van welk dier is.
En er is een individuele crematie waarbij het dier alleen wordt gecremeerd, dus zonder dat er andere dieren in de oven bij aanwezig zijn.


Gezamenlijke crematie

Bij een gezamenlijke crematie worden meerdere dieren tegelijk gecremeerd. De as wordt dan uitgestrooid over een strooiveld of weide. Er is dus niet meer vast te stellen welke as van welk dier is en er is geen mogelijkheid om de as in een asdoos, asbus of urn te ontvangen.
Sommige dierenuitvaartcentra stooien de as niet uit, maar bieden deze aan aan de gemeente waarna de as verwerkt wordt volgens de geldende mileu-eisen. Indien je dit niet wilt, dien je van te voren te informeren of het dierenuitvaartcentrum van je keus een strooiveld of strooiweide heeft.


Asdoos, asbus of urn

Je kan de as van je cavia na een individuele crematie in een asdoos, asbus of urn ontvangen. Je kan de as zelf uitstrooien over het strooiveld of de weide van het dierenuitvaartcentrum, maar ook in je tuin of over zee uitstrooien behoort tot de mogelijkheden.
Je kan de as ook in een urn doen en meenemen naar huis om de urn daar neer te zetten. Vaak hebben de dierenuitvaartcentra ook een urnenmuur waar je de urn neer kan zetten.

top


Begrafenis bij het dierenuitvaartcentrum

Niet alle dierenuitvaartcentra hebben een begraafplaats. Degene die dat wel hebben, hebben geen standaardregels voor het begraven van cavia's. Je dient dus altijd je wensen te bespreken met een van de medewerkers, maar in principe kan je alles regelen wat je wilt met betrekking tot het graf, de verzorging van het graf en het kistje - mits het natuurlijk overeenkomt met de regels waar het dierenuitvaartcentrum zich aan dient te houden..

top


Uitvaart bij een dierenuitvaartcentrum

Alle dierenuitvaartcentra hebben de mogelijkheid om afscheid te nemen van een huisdier. Omdat dit echter individueel geregeld dient te worden, dien je dit van te voren kenbaar te maken aan het dierenuitvaartcentrum, waarna jouw wensen besproken worden.

top


Bezoeken van het graf, de weide of de urnenmuur

Je kan altijd het graf van je cavia of de urn in de urnenmuur bezoeken bij het dierenuitvaartcentrum - binnen de openingstijden uiteraard.
Als de as van je cavia is uitgestrooid over het strooiveld of de weide, kan je deze ook altijd bezoeken. En ook dan kan je bloemen of iets anders meenemen. Er is altijd wel een mooi plekje te vinden waar je dat kan neerleggen en het dierenuitvaartcentrum staat dat gewoon toe.

top



Destructie

Als je niet opgeeft aan de dierenarts wat je met je cavia wilt laten doen of als je zegt dat je niets met hem wilt doen, dan valt hij automatisch onder de Destructiewet. Alle overleden huisdieren die achter worden gelaten bij de dierenarts door de eigenaar zonder dat zij door een dierenuitvaartcentrum worden opgehaald, vallen onder de Destructiewet. De Destructiewet is ingesteld om dode dieren en slachtafval (van ieder geslacht dier blijft 25% over aan slachtafval) op een dusdanige manier te bewerken dat zo min mogelijk schade wordt toegebracht aan de leefomgeving en het milieu. Dit houdt in dat de dieren worden vernietigd. Er wordt géén diervoer van gemaakt!
Het bedrijf dat in Nederland en België zorg draagt voor inzameling en verwerking van dode dieren en slachtafval is Rendac.
In 2002 werden er door Rendac 69.196 ton in Nederland en 51.627 in België opgehaald. Daarvan kwam 15.288 ton van particulieren in Nederland en 14.600 van particulieren in België (bron: website van Rendac).
Rendac beschikt over een eigen wagenpark en een van de duizenden chauffeurs zal de cavia (en eventuele andere dieren) ophalen bij de dierenarts. Tot die tijd worden de dode dieren in een koelcel bewaard.

top


Kosten

Destructie
Dit kost ongeveer 20 euro. Dit dien je te betalen aan de dierenarts.

Zelf begraven
Dit kost niets - hoewel je wellicht wel kosten kan hebben aan het kistje en de uitvaart. Maar dit kan je geheel zelf bepalen.

Crematie
Je cavia samen met andere dieren te laten cremeren kost ongeveer 25 euro. Sommige dierenuitvaartcentra hebben de mogelijkheid om je cavia individueel te laten cremeren, dit kost ongeveer tussen de 40 en 60 euro. Vaak is bij deze prijs een certificaat of een asbus inbegrepen. Voor een urn dien je extra te betalen.

Begrafenis
Het is niet standaard bij de prijslijsten van dierenuitvaartcentra opgenomen, maar indien je je cavia wilt laten begraven, kan dit uiteraard. Je dient dan kontakt op te nemen met het dierenuitvaartcentrum zodat de details en de prijs besproken kunnen worden.

Adressen van dierenuitvaartcentra
Er zijn een groot aantal dierenuitvaartcentra in Nederland en België. Adressen vind je op de pagina Dierenuitvaartcentra.

top


Huilen

Huilen is iets waar mensen zich voor kunnen schamen. Omdat het aangeeft dat je verdriet hebt en omdat je dat misschien liever niet wilt tonen. Of omdat je bang bent dat anderen het raar vinden. Of omdat je anderen niet wilt opzadelen met jouw emoties. Of omdat je denkt dat anderen niet weten hoe ze moeten reageren als je huilt. Er zijn inderdaad argumenten om niet te huilen.
Maar er zijn ook argumenten om wèl te huilen.
En de allerbelangrijkste is dat je verdriet hebt en dat dat er uit moet. Iets opkroppen lijdt tot allerlei onaangename dingen, zowel geestelijk als lichamelijk. Dus huilen als je de behoefte voelt, is het beste wat je kan doen.
En wanneer kan, mag of moet je huilen? Dat is aan jou, maar ik heb bij alle onderstaande situaties gehuild.
Als je thuis ontdekt dat je cavia gestorven is.
Als je op weg bent naar de dierenarts en je weet dat er niets meer aan te doen is.
Als je cavia een spuitje krijgt.
Als je je gestorven cavia overdraagt aan de dierenarts en je definitief afscheid van hem moet nemen.
Als je met lege handen naar huis gaat.
Als je het kistje gereed maakt en aankleedt.
Als je je cavia in zijn kistje naar de dierenarts of het dierenuitvaartcentrum brengt.
Als je de medewerker van het dierenuitvaartcentrum aan de lijn hebt.
Maar je kan ook huilen als je de uitvaart houdt, als je de urn of het graf van je cavia voor het eerst ziet. Kortom, er zijn heel veel situaties waarin je kan huilen omdat je wilt huilen en omdat het verdriet er uit moet. Gewoon huilen is dan het beste.
De medewerkers van de dierenartspraktijk zullen er niet raar van opkijken omdat ze het vaker meemaken en de medewerkers van het dierenuitvaartcentrum maken het dagelijks mee.
En als je met een taxi naar de dierenartspraktijk of het dierenuitvaartcentrum gaat, zal de taxichauffeur er ook niet raar van opkijken. Eerder het tegendeel: iedereen zal zijn medeleven betonen omdat iedereen weet wat het is om een levend wezen te verliezen waar je van houdt.

top



Voor- en nadelen van in de tuin begraven

Voordelen van in de tuin begraven
- Je kan het kistje of doosje precies zo maken als jij wil en je kan het aankleden zoals jij wil.
- Je kan zelf bepalen wanneer je je cavia begraaft: overdag, 's avonds, midden in de nacht.
- Je kan het graf precies zo aankleden als jij wil.
- Het zelf begraven van je cavia kan ervoor zorgen dat je er een beetje meer vrede mee hebt - het kan een goede afsluiting zijn.
- Het kost niets extra's, want je hebt geen kosten aan een dierenuitvaartcentrum.
- Je kan wanneer je maar wilt het graf bezoeken.
- Je kan de uitvaart aan huis houden indien je een uitvaart wilt.

Nadelen van in de tuin begraven
- Het nadeel van het zelf begraven van je cavia is dat je zelf het graf moet graven en niet iedereen vind dat leuk. Ook moet je zelf een geschikt plekje uitzoeken.
- Sommige mensen vinden het niet plezierig als hun huisdier in de tuin ligt. Dan worden ze er steeds aan herinnerd.
- Als je gaat verhuizen dien je je cavia op te graven - dat is wel zo netjes tegenover de nieuwe bewoners.
- Als je je tuin wilt veranderen, dien je misschien je cavia op te graven omdat het graf niet in de nieuwe plannen past.

top



Voor- en nadelen van begraven bij een dierenbegraafplaats

Voordelen van begraven bij een dierenbegraafplaats
- Veel mensen vinden het fijn dat ze een plekje hebben waar ze altijd weer heen kunnen gaan om de cavia te herdenken, om bloemen of een foto neer te leggen, om te huilen of om zomaar even te zitten.
- Je cavia is er nog een beetje. Bij crematie blijft alleen de as over, maar bij een begravenis is het dier er nog.
- Je kan het een fijn idee vinden dat je je cavia teruggeeft aan de natuur.
- Je kan een uitvaart laten verzorgen.
- Je wordt opgevangen door de medewerkers (indien je dat wilt) en praten met hen kan er voor zorgen dat je het verdriet beter kan verwerken.

Nadelen van begraven bij een dierenbegraafplaats
- Je kan er niet van houden om je cavia 'over te geven' aan de natuurkrachten die er voor zorgen dat het lichaam ontbonden wordt.
- Veel mensen vinden het niet fijn dat er een graf is waardoor ze er steeds weer aan herinnerd worden.
- Je kan het als een verplichting gaan zien dat je naar het graf moet en als je cavia begraven ligt bij een dierenuitvaartcentrum, kan dat een (lange) reis inhouden.
- Je dient je te houden aan de regels die de dierenbegraafplaats heeft.
- Je dient je te houden aan de (wettelijke) regels waar de dierenbegraafplaats aan gebonden is.

top


Voor- en nadelen van crematie

Voordelen van crematie
- Je cavia wordt niet ontbonden, wat wel het geval is als hij begraven wordt. Veel mensen houden niet van begraven omdat ze een afkeer hebben van wormen en andere beestjes die een lijk als voedselbron zien.
- Je cavia is 'weg'. Het nadeel van een graf kan zijn dat je weet dat je cavia daar ligt en dat je er daardoor iedere keer weer aan herinnerd wordt. Als je cavia een graf heeft bij een dierenbegraafplaats, kan je je verplicht voelen er iedere keer weer heen te gaan en als je cavia in de tuin begraven ligt, kan dat onplezierig voelen omdat je er dan iedere keer weer aan herinnerd wordt.
- Indien je je cavia bij je wilt houden of wilt behouden, maar je houdt niet van begraven, kan je de as in een urn laten doen. De urn kan je thuis neerzetten of in de urnenmuur van het dierenuitvaartcentrum.
- Het is goedkoper dan een graf bij een dierenuitvaartcentrum.
- Je kan een uitvaart laten verzorgen.
- Je wordt opgevangen door de medewerkers (indien je dat wilt) en praten met hen kan er voor zorgen dat je het verdriet beter kan verwerken.


Nadelen van crematie
- Je kan het een naar idee vinden dat je cavia in een oven wordt verbrand.
- Je cavia is 'weg'. Er is geen plek meer om naar terug te keren zoals bij een graf wel het geval is.
- Het is duurder dan je cavia in de tuin begraven (hoewel het goedkoper is dan een graf bij een dierenuitvaartcentrum).
- Je kan het een naar idee vinden dat je cavia 'overal en nergens is' als de as is uitgestrooid.
- Je kan, als je de as in een urn bewaard (thuis of bij het dierenuitvaartcentrum), er steeds weer aan herinnerd worden dat (de as van) je cavia in de urn zit.
- Je kan het als een verplichting zien om naar het dierenuitvaartcentrum te moeten gaan als de urn in de urnenmuur staat.
- Je kan, als je de as in een urn bewaard, na verloop van tijd niet langer meer de as willen bewaren en dan dien je de as uit te strooien. Als je dat niet wilt, kan je de as alsnog naar het dierenuitvaartcentrum brengen.
- Je dient je te houden aan de regels die het dierencrematorium heeft.
- Je dient je te houden aan de (wettelijke) regels waar het dierencrematorium aan gebonden is.

top



Voor- en nadelen  van destructie

Voordelen van destructie
- Er zijn geen verdere acties aan verbonden en je hoeft niets te regelen. Indien je je cavia wilt laten cremeren of (zelf) begraven, zijn daar hogere kosten aan verbonden, je moet je wensen kenbaar maken aan de dierenarts of het dierenuitvaartcentrum en je moet een aantal dingen regelen. Bij destructie hoeft dat allemaal niet. Je laat je cavia achter bij de dierenarts en je hoeft verder niets te doen.
- Je cavia is 'weg'. Als je het een naar idee vind dat je weet waar je cavia begraven ligt of waar de as is uitgestrooid, kan je voor destructie kiezen omdat je dan geen idee hebt waar je cavia uiteindelijk terecht komt.
- Je cavia wordt gebruikt als grondstof voor een produkt. Je kan het fijn vinden te weten dat je cavia na zijn dood nog een doel dient en dat zijn lichaam nuttig wordt gebruikt.
- Je kan niet houden van de ceremonies rondom begraven of cremeren en dan is dit een goede oplossing.


Nadelen van destructie
- Je cavia is 'weg'. Je kan het een naar idee vinden dat je niet weet waar je cavia (of de as) is.
- Je kan geen ceremonie of uitvaart houden rondom de crematie of begrafenis.
- Er zijn enige kosten aan verbonden; ongeveer 7 euro die je aan de dierenarts moet betalen.

top



Afscheidsceremonie

Bij
Uitvaart staat al een stukje over hoe je een afscheidsceremonie kan houden voor je cavia. Ieder heeft daar zo z'n eigen manieren voor, maar hieronder kan je lezen wat voor een afscheidsceremonie Sylvia hield toen haar cavia Truusje stierf.

Sylvia:
'
Ik heb Truusje in schoon linnen gewikkeld en de volgende dag - voordat ik haar in de tuin naast haar vriendje Bob begraven heb - dit afscheidsritueeltje gedaan.

Om het linnen wikkeltje heb ik een geel lintje gestrikt met daarin een klein tuiltje bloempjes uit de tuin. Een stukje rozenkwarts heb ik tussen het linnen geschoven, voor een goede reis naar haar bestemming.  Zo lag ze op het tafeltje dat ik met een wit kleedje had afgedekt.
Ik heb haar bedankt voor door mooie jaren en al het plezier dat we hebben gehad. Ik vertelde haar van haar Bobje en een paar herinneringen opgehaald.
Vervolgens heb ik haar vergeving gevraagd voor de keren dat ik tekort geschoten was. De peterselie die ik vergeten was mee te nemen en dat ik misschien veel te laat had gezien dat ze ziek was.
Dat ze mijn tranen die ze op haar vachtje droeg aan de hemelpoort moest tonen als bewijs dat er heel veel van haar gehouden was.
En ik heb haar gevraagd of ze Bobje en de poesen - iedereen die haar voorgegaan was - hartelijk van mij wilde groeten en zeggen dat ik hen niet vergeten ben.
Toen heb ik haar in haar linnen wikkeltje, met lint, steentje en bloemen, in haar grafje naast Bobje gelegd.


Het doet het hart goed want een goede vriend of vriendin laat je niet zonder mooi afscheid gaan. Zo'n afscheid is een echte afronding van een vriendschap die in onze herinnering blijft voortbestaan. Dit kan ik iedereen aanbevelen die een cavia of een ander diertje verliest.'

De manier waarop Sylvia afscheid nam van Truusje is niet alleen ontroerend, maar getuigt ook van een diepe verbondenheid, niet alleen met Truusje, maar ook met de dieren die vóór haar deel uitmaakten van Sylvia's gezin. En een afscheidsceremonie is altijd een goede manier om afscheid te nemen van de overledene omdat je op die manier uiting kan geven aan je gevoelens. En dat heeft Sylvia treffend verwoord.

 

top      home