De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































Hoe verzorg je een oudere of een oude cavia? Welke kwaaltjes kunnen optreden als een cavia ouder wordt? Kan je iets doen om het leven van je cavia aangenaam te maken, ook als hij oud is? En beleef je nog wel plezier aan een oude cavia die minder dingen kan?

Wanneer is een cavia oud? Kijk op de pagina Veroudering voor een overzicht.

Is een oude cavia leuk?

Hoe weet ik hoe oud mijn cavia is?

Kenmerken ouderdom

Hoe verzorg je een oudere cavia?

Ouderdomskwaaltjes

Castratie van een oudere beer

Alleen of samen?

Oude cavia met jonkie?

Gedrag van andere cavia's 



Is een oude cavia leuk?

Als je je dat afvraagt, denk je ongetwijfeld aan het verschil met een jonkie. Zo'n grappig kleine caviaatje dat de hele dag rondrent en springt. Dat op nachthokjes klautert, rare sprongetjes maakt, veel geluid maakt, overal op af gaat of juist hard naar een veilig hoekje rent als hij ergens van schrikt.
En als je dat beeld voor je ziet, en je weet dat oudere cavia's dat niet meer doen, kan je je afvragen of je nog wel plezier beleeft aan een oude cavia die het grootste deel van de dag in zijn huisje zit en er alleen uitkomt om te eten.


Een band

Maar een oude cavia is al jarenlang bij je; misschien al vijf of zes jaar. Je kent hem door en door. Je weet hoe hij zich voelt door alleen maar naar hem te kijken of naar hem te luisteren. Je weet precies hoeveel hij eet, en wat hij het lekkerste vind. Je weet, als hij los loopt op de grond, na hoeveel tijd hij moe wordt - misschien gaat hij wel op dat ene plekje zitten om aan te geven dat hij genoeg gelopen heeft. Je weet hoe hij reageert als je bij de kooi komt en wat hij doet als je de kooi gaat verschonen. Je weet alles van hem.
Omgekeerd kent hij jou net zo goed. Hij voelt zich helemaal veilig bij jou en als hij bij jou op schoot zit, weet hij dat dat fijn is en dat hij lekker weg kan doezelen. Hij weet wanneer hij eten krijgt, en wanneer je de kooi gaat verschonen. Hij kent de omgeving op zijn duimpje; zowel de omgevingsgeluiden als de huisgenoten. En als hij op de grond loopt, weet hij precies wat de leuke plekjes zijn.
Kortom; jullie hebben elkaar heel goed leren kennen, jullie vertrouwen elkaar en er is een band ontstaan. Dat een oude cavia dan niet meer de gekke capriolen uithaalt die een jonkie uit kan halen, doet er niet toe. Want wat er altijd nog is, ook al springt en rent een oude cavia niet meer, is de vertrouwdheid en de gezelligheid.

Het mooiste antwoord dat ik ooit gehoord heb op de vraag of je nog wel plezier aan een oudere cavia kan beleven, komt van Nina. Zij zegt: "Ik denk dat het juist wèl leuk is als je cavia oud is, want dan kan je rustig met hem zitten en denken..."


Jouw plicht en verantwoording

Een cavia neem je vooral voor de gezelligheid. Om er mee te knuffelen, om hem te aaien, om hem op schoot te nemen. En daar waar jonkies hard wegrennen als ze je wilt pakken, blijft een oudere cavia die jou kent, gewoon zitten. Als je alleen maar een cavia wilt hebben omdat je het gedrag van een jonge cavia leuk vind, dan moet je geen cavia nemen. Uiteindelijk gedragen ze zich zo alleen maar als ze jong zijn en cavia's worden snel volwassen. Met vijf maanden is een zeugje fokrijp en vijf maanden later is ze volwassen - en dan is ze meestal al lang gestopt met rennen en springen.
Afgezien daarvan is het niet meer dan logisch dat je een cavia even goed verzorgd als hij ouder wordt en oud is. En als hij kwaaltjes krijgt of gebrekkig wordt zodat hij meer zorg en aandacht nodig heeft (en wellicht vaker naar de dierenarts moet), ook dan is het de taak van het baasje om de cavia goed te verzorgen. Als je daar geen zin in hebt, geen tijd voor hebt of geen geld aan wilt spenderen, moet je geen cavia (en ook geen ander huisdier) nemen.

Ieder dier waar je de verantwoording voor je op neemt, heeft recht op een goede verzorging en leeftijd maakt daarbij niet uit.

top


Zeugje Kara, één dag voor ze stierf, genietend van datgene wat ze het allerlekkerste vond: gras.



Hoe weet ik hoe oud mijn cavia is?

Als je weet wanneer je cavia geboren is, heb je mazzel. Want dan weet je ook hoe oud hij is. Ik zeg hier met opzet 'mazzel' want heel veel mensen weten niet hoe oud hun cavia is. Die cavia komt dan uit de opvang en de mensen die hem daar gebracht hebben, weten niet hoe oud hij is of het interesseert ze niet. En veel dierenwinkels weten ook niet hoe oud de dieren precies zijn die ze verkopen - helaas. Een goede fokker daarentegen weet altijd wanneer de cavia geboren is, tot op het uur en de minuut af!
Als je niet weet hoe oud je cavia is, dan zal je moeten schatten hoe oud hij is. Er zijn verschillende dingen waaraan je ongeveer kan zien hoe oud een cavia is.
- Gewicht
- Grootte
- Hoorngroei
- Nagels
- Ogen
- Tanden
- Vacht
- Vlezigheid
- Volle borst


Gewicht

Als een cavia rond de vier weken is, weegt hij ongeveer 300 gram.
Een cavia van drie maanden weegt ongeveer 500 gram, een cavia van vijf maanden ongeveer een kilo en daarna zal hij vaak nog een beetje in gewicht toenemen. Een volwassen zeug weegt ongeveer een kilo, een volwassen beer ongeveer 1,2 kilo.
Het gewicht is altijd afhankelijk van het ras, van de afkomst van de cavia en of hij een goed leven heeft gehad of niet.


Links: Fido op de leeftijd van zes weken. Jonge cavia's zijn (uiteraard) niet alleen kleiner dan oudere cavia's, maar hebben ook een andere bouw die zich uit door het hoger op de poten staan en door het ontbreken van de bolligheid en rondheid die wat oudere cavia's wel hebben.


 

Rechts: Fido op de leeftijd van een jaar. Bij oudere cavia's 'verdwijnen' de poten vaak onder het lichaam.




Grootte

Een oudere cavia is groter dan een jongere, dat is logisch. Maar alleen op de grootte afgaan, kan misleidend zijn. Niet alleen zijn sommige rassen groter dan andere, zoals de Tessel en de Rex, maar de grootte van een cavia hangt ook af van zijn afkomst. Doorgefokte cavia's (cavia's die het resultaat zijn van een slecht fokbeleid) zullen altijd kleiner zijn dan raszuivere cavia's. En als een cavia onder slechte omstandigheden is geboren en opgegroeid, zal hij altijd een kleiner formaat hebben dan een cavia die een goed leven heeft gehad.
De cavia groeit in de lengte tot ongeveer vijf maanden (dat is één van de redenen dat zeugjes pas vanaf die leeftijd zwanger mogen worden), daarna wordt de cavia niet meer langer, maar wel breder, boller, steviger en gevulder.

Verschil in grootte kan een aanduiding zijn over de leeftijden van de cavia's. Nerrissa, links, is hier zes weken. Baderon is hier vier jaar.

.


Verschil in grootte hoeft echter niet altijd iets te zeggen over verschil in leeftijd. Cilly, links, is hier twee jaar. Baderon ook. Het verschil in grootte komt voort uit het feit dat Cilly een zeugje is en dat ze het resultaat van doorfok is - en Baderon is een beer en een Tessel; een ras dat vrij groot is.


Hoorngroei

Hoorngroei oftewel eeltplekjes aan de zijkanten van de voetzolen van de voorpoten (aan de achterpoten treedt het niet op) kan altijd voorkomen, hoewel het meestal niet voorkomt bij een cavia die jonger dan een jaar is.


Nagels

De nagels van cavia's die jonger dan een jaar zijn, zijn dunner en korter dan die van oudere cavia's. Naarmate de cavia ouder wordt, worden de nagels dikker en soms krijgen ze kalknagels. De nagels van jonge cavia's lopen mooi uit in een (scherp) puntje, terwijl die van oudere cavia's stomp kunnen zijn. Nagels van oudere cavia's kunnen ook kromgegroeid zijn.

Links een achterpootje van een vier weken oude cavia. De nagels zijn spits en scherp. Rechts een voorpootje van dezelfde cavia; de nageltjes zijn dun en scherp.



Links een voetje van een achterpootje van een vier jaar oude cavia. De nagels zijn dik en stomp. Rechts de nagels van een voorpootje van dezelfde cavia; de nagels zijn dik en hebben de neiging om krom te groeien.



Ogen

Soms krijgen oudere cavia's wat moeite met het schoonmaken van hun ogen. Er is dan een randje zichtbaar rondom het oog, of er zijn kleine aangekoekte deeltjes zichtbaar.


Tanden

Jonge cavia's hebben over het algemeen hele witte tanden. Oudere cavia's kunnen tanden hebben die wat verkleurd zijn of die niet helemaal meer even recht zijn, maar dit hoeft uiteraard niet.


Vacht

De vacht van jonge cavia's is zachter en heeft bij sommige rassen pas zijn volle lengte en omvang bereikt als de cavia ouder dan een jaar is. Zo hebben Tesselaars als ze jong zijn hele zachte haren en ze hebben dan ook nog niet de dikke krullen en golven die volwassen Tesselaars hebben. De vacht van oudere cavia's kan stugger zijn. Als de vacht ergens korter is, hoeft dat niet te betekenen dat de cavia ouder is; een ziekte die jeuk veroorzaakt, zoals schurft of luizen, kan er ook voor zorgen dat de vacht korter is omdat de cavia dan in zijn vacht bijt omdat het jeukt.
Maar oudere cavia's kunnen wel kaler worden. Dit uit zich bij borstelharen doordat de kruin dan dunner (leger) wordt en de stipjes in de kruin groter worden. Op de buik kan de vacht minder dik worden en soms ontstaan er kale plekjes waar het haar weggesleten is.
Soms wordt het haarloze gedeelte achter het oor wat groter, maar ook dit hoeft niet altijd.

Een kruin van een oude cavia. Het stipje is geen stipje meer maar een kaal plekje.


Een vrijwel kale buik van een oude cavia van zes jaar. Je ziet de twee tepels heel duidelijk. De oorspronkelijke haarlengte is net zo lang als de haren die rechts te zien zijn.



 Vlezigheid

Een oudere cavia kan gewicht verliezen en daardoor wat magerder worden. Als hij niet ziek is, is het een ouderdomsverschijnsel. Uiteindelijk kan je de botten door het vlees voelen, vooral op de rug (je voelt de ruggegraat) en op de kont (je voelt het stuitje). Een oudere cavia kan ook ingevallen heupen krijgen zodat er een zichtbare holte is tussen de heupen en de achterpoten, aan weerszijden van de ruggegraat.
Jonge cavia's groeien in de lengte tot ze ongeveer vijf maanden zijn, daarna groeien ze nog in de breedte; ze worden steviger, gevulder en boller. Tot ongeveer 1,5 jaar kan deze groei aanhouden.


Volle borst

Cavia's die raszuiver zijn, krijgen altijd een mooie volle borst. Dit is het deel dat vlak onder de nek zit. Het lijkt een beetje op de krop van een duif en het wordt soms zo ook genoemd, hoewel het absoluut geen krop is omdat het niet dezelfde functie heeft (de krop van de duif is om het voedsel voor te weken). De volle borst steekt wat naar voren en hangt omlaag en als je er aan voelt, lijkt het op een stukje los vel.
Jonge cavia's hebben dit niet en sommige doorgefokte cavia's krijgen het nooit.

Fido, rechts, is hier drie jaar, Mistral is drie weken. Bij Fido is de 'krop' te zien; het vlezige stukje onder de kin. Bij Mistral is niets te zien van een 'krop'.


Hier is Mistral drie maanden oud. Ze is voller en boller en langer geworden en onder haar kin is het begin van een 'krop' te zien.



top


Kenmerken ouderdom

Aan de ene cavia kan je zien dat hij oud is, aan de andere niet. Mogelijke kenmerken die kunnen wijzen op ouderdom zijn:
- kaalheid of kaler worden
- kalknagels
- vervormde nagels
- hoorngroei (aan de zijkanten van de voetzolen)
- teruglopen van de conditie
- rustiger gedrag
- smaakverschillen (de cavia kan iets niet meer lekker vinden)
- minder beweeglijk
- minder speels
- b
evattelijker voor hitte, kou, tocht
- minder goed kunnen horen
- minder goed kunnen zien
- behoefte aan meer rust

top

Zeugje Cleo, bijna zes jaar, heeft eerst de bus met hardvoer omgegooid en het voer lekker alle kanten opgeschopt en is nu klaar om beertje Arion in de kooi eens goed de stuipen op het lijf te jagen. Oud? Hoezo oud?!



Hoe verzorg je een oudere cavia?

Iedere cavia dien je goed te verzorgen, maar een oudere cavia kan meer zorg nodig hebben.
- conditie
- gedrag
- leefomstandigheden
- nagels
- ogen
- oren
- smaak
- tanden
- vacht
- voeding
- weerstand


Conditie

Naarmate een cavia ouder wordt, zal zijn conditie wat teruglopen. In welke mate dat gebeurt, verschilt van cavia tot cavia. Feit is wel dat oudere cavia's wat strammer en stijver en minder beweeglijk kunnen zijn dan jonge cavia's en dit komt omdat de algehele conditie minder wordt.


Gedrag

Omdat de conditie van oudere cavia's terugloopt en de dingen wat langzamer gaan, heeft hij meer
behoefte aan meer rust. Kon hij vroeger lang spelen of lopen, nu is hij minder beweeglijk en minder speels. Hierdoor is zijn gedrag rustiger dan voorheen en dient hij meer te rusten dan vroeger. De hele dag met hem sjouwen, of lang met hem spelen is dan ook geen goed idee. Rustig op schoot zitten en geaaid worden, zal hij meer op prijs stellen dan de hele dag maar allerlei dingen moeten doen.

Laila, hier bijna vier jaar oud, vindt niets zaliger dan de hele dag in haar nachthokje liggen en kijken wat er in de buitenwereld gebeurt - afgezien van lekker slapen in het nachthokje natuurlijk!


Leefomstandigheden

Oude(re) cavia's, zeker zij die last hebben van ouderdomskaalheid, kunnen het eerder koud hebben. Ook zijn ze (nog) gevoeliger voor tocht en hitte. In de zomer voor voldoende ventilatie en in de winter voor een warme omgeving zorgen is dan ook nooodzakelijk. In de zomer kan je je oudere cavia als hij het warm heeft kortknippen. En in de winter kan je hem warm houden door de kooi op een warme, maar niet tè warme plek neer te zetten en door in zijn nachthokje flink veel hooi te doen.


Nagels

Jonge cavia's hebben dunne, korte nagels die in een mooi puntje uitlopen. Naarmate de cavia ouder wordt, worden de nagels dikker en langer en soms stomper. Soms krijgen ze kalknagels of groeien de nagels krom. Kalknagels zijn dikke, harde nagels die afbrokkelen als je ze afknipt. Lees meer over
kalknagels op de pagina Ziektes en hoe je kalknagels kan verzorgen op de pagina Controle bij het onderwerp kalknagels.


Ogen

Oudere cavia's kunnen soms minder goed zien. Dit is geen belemmering voor ze zolang ze in hun oude, vertrouwde hok wonen waar ze precies weten waar alles staat. Zelfs een blinde cavia kan dan nog precies weten waar alles staat. Als je merkt dat je cavia minder goed ziet of als je afwijkingen aan het oog ziet, dien je naar de dierenarts te gaan omdat het ook om een ziekte kan gaan. Als hij geen last heeft van zijn verminderde gezichtsvermogen, hoef je niets in zijn levensomstandigheden te veranderen. Zie ook Alleen of samen?


Oren

Het kan voorkomen dat een oudere cavia minder goed hoort. Als het niet het gevolg is van een ziekte, is het een ouderdomskwaaltje. Als hij geen last heeft van zijn verminderde gehoor, hoef je niets in zijn levensomstandigheden te veranderen. Zie ook
Alleen of samen?


Smaak

Het kan voorkomen dat de smaak van een cavia is veranderd en dat hij nu opeens iets niet meer lust. Dan moet je dat uiteraard niet meer geven. Het kan ook zijn dat hij nu wel iets lust wat hij voorheen niet lustte; uitproberen en nieuwe soorten voer geven kan geen kwaad zolang je het maar rustig opbouwt zodat zijn darmstelsel er aan kan wennen. Als hij opeens iets laat liggen, dwing hem dan niet om het op te eten, maar probeer uit wat hij wel lekker vindt.


Tanden

Omdat door een verminderde weerstand van een oudere cavia sneller infecties op kunnen treden, kan er een infectie van het tandvlees optreden. De tanden kunnen dan los gaan zitten en uitvallen of afbreken. Voldoende vitamine C is belangrijk, evenals naar de dierenarts gaan als het tandvlees rood is, opgezet is of bloedt. Als een tand is afgebroken, dien je ook naar de dierenarts te gaan zodat vastgesteld kan worden wat de oorzaak is. Indien twee (boven- of onder) tanden zijn afgebroken en de cavia kan niet meer eten, dien je hem te
dwangvoederen tot de tanden weer zijn aangegroeid.


Vacht

Net zoals de mens haar kan verliezen als hij ouder wordt, zo ook kan de cavia kaler worden. Lees meer over het mogelijk kaler worden van een oudere cavia op de pagina Ziektes onder het onderwerp
Kaalheid.


Voeding

Dat wat een cavia eet en nodig heeft als hij jong is, heeft hij ook nodig als hij ouder wordt of oud is. Vitamine C is belangrijk voor oudere cavia's omdat vitamine C helpt de weerstand te verhogen.
Als de cavia minder eet, kan je hem voer geven dat hij erg lekker vindt. Als hij minder eet, kan het ook helpen om hem dingen te geven die hij lekker vindt. Denk niet dat hij het voer dat hij niet (meer) lekker vind wel gaat eten, want die kans is klein. En als hij het toch doet, eet hij iets waar hij eigenlijk geen zin in heeft. Omdat jij ook geen dingen wil eten die je niet lekker vind, is het onzin dat van je cavia te verwachten.



Weerstand

De weerstand van een cavia wordt minder naarmate hij ouder wordt. Een hoge weerstand is belangrijk omdat cavia's met een hogere weerstand minder vatbaar zijn voor ziekten. Vitamine C helpt om een hogere weerstand te krijgen. Oudere cavia's hebben daarom meer vitamine C nodig.

top



Ouderdomskwaaltjes

Oudere cavia's kunnen last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Ouderdomkwaaltjes treden op als gevolg van slijtage (bijvoorbeeld in de gewrichten) of als gevolg van veroudering van het weefsel (haaruitval). Omat de weerstand bij oudere dieren minder wordt, zijn ze vatbaarder voor ziektes. En omdat ze minder weerstand hebben, zijn ze dan langer ziek en kost het herstel ook meer tijd.
Kwaaltjes die eventueel op kunnen treden zijn:


Abces
Soms treden abcessen regelmatig op bij oudere cavia's, zowel op het lijf als onder de voetzolen.
Meer over abcessen kan je lezen op de pagina
Ziektes.


Dementie
Dementie zoals kan optreden bij de mens, kan ook bij de cavia optreden als hij ouder wordt. Cilly, een van mijn zeugjes, was zo'n cavia. Toen ze oud was, zat ze de hele dag in haar nachthokje voor zich uit te staren. Ze kwam in het begin nog naar buiten om te eten, maar later deed ze dat ook niet meer, dus legde ik het voer voor haar neer. Soms leek het wel alsof ze zich niet meer herinnerde dat ze moest eten, maar even later kreeg ze dan een opleving en begon te eten.


Endeldarmverstopping
Een verstopping van de endeldarm kan vooral bij oudere beren voorkomen. Het wordt veroorzaakt door een verslapping van de spieren. Omdat de ontlasting niet meer weg kan, wordt dit een dikke prop in de anus. Het is een aandoening die niet gevaarlijk is als het behandeld wordt. Het moet regelmatig worden behandeld voor de rest van het leven van de beer. Je kan het beste naar de dierenarts gaan zodat hij kan voordoen hoe het schoongemaakt moet worden. De ontlasting moet worden weggehaald en de anus moet worden schoongemaakt. Misschien niet de fijnste klus om te doen, maar het went snel. Mijn beer Hiltsjie had er last van en ik maakte om de dag zijn anus schoon. Hij bleef er rustig voor op zijn rug liggen. Ik gaf hem veel paardebloembladeren omdat dat voor een goede doorstroming zorgt.


Gewrichten
Alles wordt minder soepel naarmate de cavia ouder wordt en het kan voorkomen dat de cavia wat stijfjes wordt. Een afwisseling van lichte inspanning en voldoende rust is voor oudere cavia's aanbevolen. Als de cavia pijn heeft of moeilijk loopt, dien je naar de dierenarts te gaan.
Gewrichtsklachten kunnen ontaarden in niet meer kunnen lopen. Dat overkwam mijn zeugje Kara. Het laatste half jaar van haar leven had ze moeite met lopen en twee maanden voor haar dood kon ze helemaal niet meer lopen. Ze had geen pijn en amuseerde zich prima, maar toen ze pijn kreeg die niet meer met medicijnen te verhelpen was, moest ze helaas worden ingeslapen.


Hersenbloeding
Een hersenbloeding kan optreden bij oudere cavia's - vaak is het ook de doodsoorzaak. Na de eerste aanval volgen er namelijk bijna altijd meer. De cavia kan als hij een hersenbloeding heeft gehad, niet meer lopen, ligt op zijn zij of op zijn rug. Als hij nog wel loopt, loopt hij waggelend, valt of rolt om. Als de hersenbloeding licht is geweest, zijn de symptomen het scheefhouden van de kop en weggedraaide ogen. De dierenarts kan vaststellen of het om een hersenbloeding gaat.


Hoorngroei
Hoorngroei lijkt op eelt dat aan de voetzolen van de cavia vastzit. Het kan een dikke bult zijn, maar vaker steekt het uit. Het is donkerbruin of zwart en lijkt op een harde, platgetrapte keutel. Meer over
hoorngroei kan je lezen op de pagina Ziektes en op de pagina Controle bij het onderwerp hoorngroei.


Incontinentie
Incontinentie lijkt vaker voor te komen bij zeugjes dan bij beertjes. Lees meer over
incontinentie op de pagina Ziektes.


Nieren
Een oudere cavia kan last krijgen van zijn nieren. Door meer water te drinken, probeert hij zo de nierfunctie te compenseren. Als je merkt dat je cavia (veel) meer water drinkt, dien je naar de dierenarts te gaan omdat nieren die niet of nauwelijks meer functioneren altijd tot de dood leiden.



Ogen
Als een cavia vieze ogen heeft, en hij is niet ziek, kan het zijn dat hij te oud is om nog zijn ogen zelf schoon te maken. Meer hierover op de pagina Ziektes.
Staar is vertroebeling van de ooglens. Het kan verschillende oorzaken hebben, waarvan één een onderdeel van het verouderingsproces is. Meer over staar lees je op de pagina Ziektes.


Tumor
Tumoren treden meer op bij oudere cavia's dan bij jonkies. Lees meer over
tumoren op de pagina Ziektes.


Vetzucht
Dikke dieren leven minder lang; ongeveer een kwart minder lang dan dieren die een normaal gewicht hebben. Het is bijna onmogelijk om een dikke cavia te 'kweken' als het hoofdbestanddeel uit groenvoer en hooi bestaat en de cavia voldoende beweging krijgt.

top



Castratie van een oudere beer

Een oudere beer kan ook gecastreerd worden, maar zoals bij iedere operatie (en dus een narcose) zijn hier risico's aan verbonden. Naarmate de beer ouder wordt, zijn weerstand minder wordt en zijn algehele gezondheid afneemt, nemen de risico's toe. Het is aan de dierenarts om te bepalen of de beer nog gezond genoeg is om gecastreerd te kunnen worden. Lees meer over castratie op de pagina
Castratie.

top



Alleen of samen?

Er is geen enkele reden om een oude cavia alleen te zetten alleen maar omdat hij oud is. Als de oude cavia samenwoont met een of meerdere cavia's is hij daar aan gewend en niet alleen vind hij dat gezelliger, maar ook heeft hij steun aan de anderen als hij wat ouder wordt.
De enige redenen waarom een oude cavia apart gezet dient te worden, is als hij ziek is en de andere cavia's reageren daar naar op (door uit te vallen of aan te vallen), als hij aangevallen wordt door andere cavia's en hij is te oud om zich te verweren of als hij samenwoont met (veel) jonge cavia's waardoor hij geen rust krijgt en te oud is om zich te verweren.
Soms vinden cavia's het fijner om alleen te zitten, maar dat hoeft niets met leeftijd te maken hebben. Als je je cavia goed kent, zie je vanzelf wel wat hij plezierig vind.

top



Oude cavia met jonkie?

Een jonkie kan je ook bij oudere cavia's zetten, en ook bij hele oude cavia's, maar de oude(re) cavia moet dit dan wel plezierig vinden. Jonkies hebben veel meer energie, hollen en springen (soms ook op de andere cavia) en het kan zijn dat dit te veel is voor de oude cavia. Het hangt dan ook van de oude cavia af. Drie weken voor de dood van mijn beer Baderon, kwam Arion bij hem wonen. Baderon was toen 5 jaar en Arion bijna drie weken. Het ging prima tussen die twee, tot Baderon een hersenbloeding kreeg en Arion hem aanviel. Dieren vallen vaker andere dieren aan die ziek zijn. Daarom moet je altijd alert zijn op dat soort dingen. Als de oude cavia aangevallen wordt door het jonkie (omdat de oude cavia ziek is of om een andere reden) is het het beste om ze te scheiden.

top



Gedrag van andere cavia's

Cavia's gaan zich over het algemeen niet anders gedragen tegenover een cavia die ouder wordt of die oud is. Ze hebben het vaak niet eens in de gaten. Het is gewoon hun vriendje of vriendinnetje en of die nu ouder is of heel oud, maakt hen niets uit.
Er zijn een aantal gevallen waarin ze zich wel anders gaan gedragen.


De oude cavia wordt ziek

Cavia's weten het vrijwel altijd wanneer een andere cavia ziek is. Alleen als ze in hele grote groepen leven, hebben ze uiteraard met de een meer contact dan met de ander, en daardoor zal het hen minder op kunnen vallen als een cavia ziek wordt. Maar als je een paar cavia's hebt, weten ze het altijd. Ongeacht of ze jong of oud zijn. Dieren vallen vaak andere dieren aan die ziek zijn. Omdat het afwijkend en anders is. Soms doen cavia's dat ook. Mijn oude beer Baderon werd aangevallen door een jonkie toen hij een hersenbloeding kreeg. Maar mijn oude zeug Cleo werd helemaal niet aangevallen door haar vriendinnetje toen ze een blaasontsteking had. Die ging juist lekker naast haar liggen en vaak ook zocht Cleo haar op en lagen ze samen in het nachthokje.
Het varieert dus per cavia, maar als je cavia aangevallen wordt omdat hij ziek is, zit er niets anders op dan hem apart te zetten.



De oude cavia is héél oud

Soms vallen cavia's andere cavia's aan die heel oud zijn. Ook al is er niets aan de oude cavia te zien, dan nog kan hij aangevallen worden. Waarschijnlijk heeft hij dan een ziekte onder de leden of is hij stervende - cavia's weten dat soort dingen.
Zet de oude cavia dan apart.



De oude beer woont samen met een jong(er) beertje

Als een jong beertje in de puberteit komt (vanaf ongeveer een maand of twee) kan het beertje de leiding over willen nemen. Hij kan dan de oude beer uitdagen en het kan tot vechten komen. Als het vechten bloederig en fel wordt, dien je ze uit elkaar te zetten. Vechten is toch al nooit leuk, maar als de oude beer zich niet kan verdedigen omdat hij te oud is, is het nog eens zielig ook.




De oude beer woont samen met een jong(er) zeugje

Dit gaat vrijwel altijd goed, tenzij de beer te oud is om nog interesse in een andere cavia te hebben. Maar vaak zal de oude beer nog hofgedrag vertonen en proberen te paren.



De oude zeug woont samen met een jong(er) zeugje

Wat voor beren geldt, geldt ook voor zeugjes: als de oude zeug wordt aangevallen door het jongere zeugje, kan je ze beter uit elkaar zetten.



De oude zeug woont samen met een jong(er) beertje

Ook als de beer gecastreerd is, zal hij nog steeds willen paren en hij heeft over het algemeen veel meer energie dan een oudere zeug en ze kan het behoorlijk irritant vinden dat de beer steeds wil paren en constant bezig is met hofmaken. Let daarom goed op als je een jonge beer bij een oude zeug zet. En ongecastreerde beer bij een oude zeug zetten is alleen verantwoord als de zeug
gesteriliseerd of gecastreerd is.

 

top      home