De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Dierendag is voor de dieren! Maar waar komt het eigenlijk vandaan?

 

Dierendag

Mijn cavia's krijgen niets extra's met Dierendag. Waarom niet? Omdat het iedere dag Dierendag voor hen is! Ze hebben een goed leven, de kooi wordt op tijd verschoond, ze hebben iedere dag eten in overvloed, ze lopen iedere dag los, ze worden iedere dag geknuffeld en als ze ziek zijn, ga ik direct naar de dierenarts.
Maar heel veel andere dieren hebben niet het geluk om bij een baasje te wonen dat goed voor hen zorgt. Heel veel dieren zitten in asiels, heel veel dieren wonen bij mensen die níet goed voor hun huisdier zorgen en heel veel dieren worden mishandeld of hebben een slecht leven in de bio-industrie of als proefdier. Voor heel veel dieren is het nóóit Dierendag. Er zijn veel organisaties die proberen het voor ieder dier iedere dag Dierendag te laten zijn, waaronder de
Dierenbescherming, Proefdiervrij, Animal Freedom, Wakker Dier, Nederlandse Vereniging voor Veganisme, Wereld Natuur Fonds, en Greenpeace. De een werkt op nationaal niveau, de ander op internationaal niveau, maar allen hebben ze hart voor de natuur en voor de dieren.



Hoe ontstond Dierendag?

In 1927 ontving Margaret Ford, voorzitter van de Wereldvereniging van de Dierenbescherming, een brief van
 juffrouw Winter uit Brno, Tsjechië.
Juffrouw Winter stelde voor om één dag per jaar te wijden aan de dieren. Margaret Ford vond dat een goed idee en beiden kwamen overeen dat die dag op 4 oktober zou moeten zijn. Tijdens het dierenbeschermingscongres van 1929 te Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. In 1930 werd in Nederland voor de eerste keer Dierendag gevierd.



Waarom 4 oktober?

Omdat vier oktober de sterfdag is van de beroemdste dierenvriend aller tijden!
In 1182 werd Giovanni (Fransisco) di Pietro di Benardone geboren in een rijke Italiaanse koopmansfamilie. Het was de bedoeling dat hij zijn vader op zou volgen, maar hij vocht in de diverse oorlogen tussen de Italiaanse steden en werd in 1202, toen hij twintig was, gevangen genomen tijdens een gevecht bij de stad Perugia. Hij bracht een jaar door in de kerkers van Perugia. In die periode werd hij ernstig ziek en in een droom zag hij Christus.
Toen hij weer vrij was, ging hij naar San Damiano waar een vervallen kerkje stond. Hij knielde voor het kerkje neer en hoorde een stem zeggen: "Francisco, bouw mijn vervallen huis op." Toen hij opkeek zag hij Jezus aan het kruis.
Hij nam de woorden die hij gehoord had letterlijk op en begon overal in Italië kerken te herstellen, maar hij deed dit met zijn vaders geld. Dit beviel zijn vader niet en er ontstond een ruzie. Franciscus besloot toen om weelde en rijkdom de rug toe te keren en voortaan in armoede te leven.


 


Dit is de oudste afbeelding die er bestaat van Franciscus van Assisi; een muurschildering in de Italiaanse benedictijnerabdij van Subiaco. Deze ligt ten oosten van de stad Rome, in de  provincie Rome in de regio Lazio.


Franciscus
trok zich het lot aan van de armen, de zwervers en de bedelaars en predikte zijn overtuiging voor iedereen die het maar horen wilde. Men zegt dat alle dieren naar hem toe kwamen om te luisteren en dat hij met de dieren kon praten. Hij had niet alleen een grote liefde voor dieren, maar ook voor bomen, planten en bloemen.
In 1209 kreeg hij toestemming om een orde op te richten die als stelregel armoede zou hebben. Dit werd de Orde van de Minderbroerders.

In 1212 kwam er een gelijksoortige orde voor vrouwen, de Clarissenorde (de Arme Claren), en in 1221 kwam er een gematigde orde voor hen die wel toe wilden treden maar niet al te 'armoedig' wilden leefden.
Franciscus predikte in vele landen en is eeuwenlang een inspiratiebron geweest voor vele kunstenaars.
Hij stierf op 3 oktober 1226 te Assisi, 44 jaar oud, en werd twee jaar later heilig verklaard. Zijn sterfdag is echt op 3 oktober, maar toen de oude Romeinse kalender in 1582 werd omgezet naar de huidige Gregoriaanse kalender 'verhuisden' sommige data, en de sterfdag van Franciscus was voortaan op 4 oktober.


 

De afbeelding is van Wikimedia Commons.

 

top      home