De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































Hoe weet je of een cavia gezond is als je hem koopt? Waar moet je op letten? Let op onderstaande dingen!
En hoe stel je vast of iemand verstand van cavia's heeft?

 

Een gezonde cavia?

De leeftijd: pas met 4 weken mag de cavia verkocht worden.
Het gewicht: pas als de cavia minimaal 300 gram is, mag hij verkocht worden.
De gezondheid: de cavia moet een actieve indruk maken.
De conditie: de cavia mag niet ziek zijn.
De stevigheid: de cavia moet stevig aanvoelen als je hem oppakt. Magere, slappe cavia's zonder 'vlees op de botten' kan je beter niet kopen (beter is dan de eigenaar hierop aan te spreken en/of de Dierenbescherming te waarschuwen).
De vacht: deze moet glanzen en er mogen geen kale plekken tussen zitten.
De neus, ogen en oren: deze moeten schoon zijn en er mag geen afscheiding uitkomen.
De tanden: deze moeten schoon en wit zijn.
De anus: deze moet droog en schoon zijn en er mag geen ontlasting aan kleven.
De buikzijde: deze moet schoon en droog zijn en deze mag niet nat zijn door urine.



Een gezonde cavia bij een dierenwinkel?

Er zijn dierenwinkels die goed zijn: die zorgen goed voor hun dieren, die hebben verstand van cavia's en die verkopen alleen dieren die van een goede fokker komen. Maar dat zijn er maar heel weinig. Veel dierenwinkels hebben absoluut geen verstand van cavia's; die geven je rustig een zwangere cavia mee. Of die geven je één mannetje en één vrouwtje mee als je dat niet wilt. De dierenwinkel zegt dan dat het twéé mannetjes zijn of twéé vrouwtjes. Het gevolg van hun onkunde en fout is, is dat jij een zwangere cavia hebt. Er zijn ook dierenwinkels die zieke cavia's meegeven. Wil je zeker weten dat je je cavia's bij een goede dierenwinkel koopt? Kijk dan op de site van Stichting Dierbaar. Die geeft keurmerken aan goede dierenwinkels.



Een gezonde cavia bij een tuincentrum?

Ik zie nog steeds het nut niet in van tuincentra die cavia's (of andere dieren) verkopen. Een tuincentrum heet niet voor niets een tuincentrum: ze verkopen er dingen voor de tuin. Dat ze er ook dierenvoer verkopen en kerstlampjes is tot daar aan toe, maar je moet het verkopen van dieren overlaten aan mensen die er verstand van hebben. Stichting Dierbaar heeft echter een paar keurmerken aan tuincentra gegeven dus als je dan toch een cavia bij een tuincentrum wilt kopen, kun je dat het beste doen bij die tuincentra.



Een gezonde cavia bij een fokker?

Er zijn heel goede fokkers en heel slechte fokkers. Een goede fokker herken je als volgt:
De cavia's worden pas verkocht als ze minimaal 4 weken oud zijn en minimaal 300 gram wegen.
De ouderdieren (vader en moeder) of één ouderdier (de moeder) is aanwezig.
De cavia's zijn goed gehuisvest: de hokken zijn groot genoeg, de hokken zijn schoon, de cavia's hebben genoeg te eten (vooral groenten), er ligt genoeg hooi.

Als de cavia's buiten staan (in de tuin, in een schuur) dan is die plek warm genoeg. Er mogen geen sporen van muizen of andere dieren zijn.
De fokker wordt niet boos of geïrriteerd als je vragen stelt.
Vertrouw je het niet? Volg altijd je gevoel! Bij twijfel: niet doen!



Een gezonde cavia bij een cavia-opvang?

Een cavia-opvang is een asiel voor cavia's. Een cavia-asiel heet een cavia-opvang of een opvang. Het voordeel van cavia-opvangen is dat ze verstand van cavia's hebben. Je kunt bij hen dus terecht voor advies en informatie.
De cavia's die in de opvangen zitten, zijn óf afgestaan door hun vorige baas óf ze zijn in de opvang geboren, dus de moeders zijn dan zwanger bij de opvang binnengekomen. Het is dus niet zo dat er alleen oude cavia's in opvangen zitten; er zitten heel vaak jonge cavia's die ook een goed thuis zoeken.
Cavia's die bij opvangen binnenkomen, worden altijd in quarantaine gehouden om te zien of ze een ziekte onder de leden hebben. De cavia's die je dus ophaalt bij een cavia-opvang zijn gezond.
De cavia's die bij de opvangen binnenkomen, zijn afkomstig van particulieren en fokkers. Er worden ook nog altijd cavia's op straat, in het park of in het wild gevonden; die zijn dan op straat gezet door hun vorige baasjes. Veel particulieren willen een nestje maar kunnen de jonkies niet kwijt en brengen ze naar de opvang. Het komt regelmatig voor dat de hobby van fokkers, namelijk het fokken met cavia's, uit de hand loopt. De fokker heeft dan 100 of 200 of 300 cavia's die hij niet meer wil hebben of niet meer kan verzorgen (door geldgebrek of tijdgebrek of door geen zin meer) en dat komt dan allemaal bij de opvangen binnen. Als je een rascavia wilt, dan kun je dus ook bij de opvangen terecht. Het is echt niet zo dat alleen de 'mislukte' cavia's bij de opvangen terechtkomen. Je mag overigens niet fokken met opvangcavia's. En als je gezien hebt hoeveel cavia's er bij de cavia-opvangen zitten, dan wíl je niet eens meer fokken!



Een gezonde cavia op een (dieren)markt?

Als je een cavia op een dierenmarkt koopt, dan kan dat goed uitpakken. Maar het kan ook vreselijk fout gaan. Het nadeel van een markt is dat de dieren er per definitie
naartoe moeten. Ze moeten dus worden vervoerd. Iedere verhuizing levert stress op. En stress verlaagt de weerstand met als gevolg dat het dier sneller ziek wordt.
Een ander nadeel is dat de dieren buiten staan. Ook als de cavia's gewend zijn om buiten te leven, dan nog is een plek op een markt anders dan hun eigen hok. Een marktplek is namelijk altijd tochtig; de wind heeft vrij spel. Er is geen beschutting.
Vaak staan de cavia's op de grond. En dat is helemaal slecht. Optrekkende kou bereikt de cavia's waardoor die koud worden. Hoewel cavia's tot op zekere hoogte tegen de kou kunnen, is een voorwaarde daarvoor dat ze een wintervacht hebben en dat ze altijd naar een warme plek kunnen gaan als ze het te koud krijgen. Cavia's die in een verwarmde schuur leven en als het winter is en er sneeuw ligt naar buiten gaan, kunnen er zelf voor kiezen wanneer ze te koud zijn en dan naar binnen gaan. Cavia's die in een mand of doos op een markt staan, kunnen niet naar een warme plek. Ziektes liggen dus op de loer.
Nog een nadeel is dat ze langere tijd met veel cavia's in een kleine ruimte zitten. Dat levert ook stress op. Ga maar eens met tien man in een lift staan de hele dag. Je kunt je kont niet keren, mensen raken ge
ïrriteerd omdat ze elkaar steeds in de weg zitten... Dat werkt met cavia's net zo. Dat levert ook stress op, waardoor de weerstand vermindert en de cavia's sneller ziek kunnen worden.
Eten moet er ook zijn. Dit is extreem belangrijk omdat cavia's dood kunnen gaan als hun darmen stil komen te liggen. En hun darmen kunnen al stil komen te liggen als ze een paar uur niet eten. Maar op een markt komt het niet vaak voor dat cavia's eten krijgen. Meestal zitten ze op een kluitje in een doos, zonder hooi, zonder bodembedekking, zonder nachthokjes en zonder eten.
De omstandigheden op een markt zijn dus verre van ideaal. De enige uitzondering is als de cavia's in ruime hokken zitten die warm genoeg zijn (met hooi en nachthokjes) omdat ze binnen staan, bijvoorbeeld in een verwarmde auto, en die niet op de grond staan. Ook moet er dan voldoende eten zijn. Maar deze omstandigheden kom je eigenlijk niet tegen op een markt.

 

top      home