De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Ook je cavia kan meegenieten van Halloween!

 

Pompoen voor jou en je cavia

Pompoen is lekker en gezond! En zowel jij als je cavia kunnen hiervan genieten.

Zo, nu eerst even een zoentje geven en dan verandert de pompoen in een prins!

Wat zeg je? Een kikker? Ik haal sprookjes door elkaar heen?
Tsss, ik weet toch zeker zelf wel wat ik doe!


Men neme een pompoen. Dit kan zowel een grote als een kleine pompoen zijn, zolang hij maar eetbaar is, want er zijn ook niet-eetbare pompoenen, de zogenaamde sierpompoenen of sierkalebassen.
Het vruchtvlees van de kleine pompoen kan wat meelderig smaken dus neem liever een grote pompoen als je daar niet van houdt. 


Je kan de pompoen eerst in kleine stukjes snijden waarna je de schil er af snijdt.


Je kan echter ook eerst de schil er af snijden en dan de pompoen in stukjes snijden. De schil is overigens erg hard dus neem een scherp mes.


Nadat de schil er af is, snijd je de zaden en draden weg. Je houdt dan een berg stukjes over!


Doe de stukjes in een pan en vul deze met water. Neem voldoende water; het is de bedoeling dat de stukjes onder water staan.


Kook ze 5-10 minuten. Het vruchtvlees van een kleine pompoen is sneller gaar dan dat van een grote pompoen.
Het schuim dat er op komt, kan je er rustig op laten zitten.


Serveer de pompoen met boter en zout (de damp slaat er nog vanaf!).
Het is lekker als voorgerecht maar smaakt ook prima als groente bij het hoofdgerecht.
Als je het vruchtvlees toch wat meelderig vindt smaken, gebruik dan wat extra zout en boter; dat vermindert de meelderigheid.


En dit is wat je overhoudt: de schil, de draden en de pitten. Daar zijn de cavia's dol op! Tenminste, sommige wel en sommige niet. Let er wel op dat de pitten niet rondom de tanden blijven steken. Geef de pitten daarom niet als je er niet bij bent en het niet kan controleren.


Kusje geven? Moet ik een kusje geven aan de pompoen?
Ben jij wel lekker? Ik ga de pompoen lekker opeten!

Cavia Halloween

Als je je cavia mee wilt laten genieten van de Halloweensfeer, dan kan je een eetbare 'pompoen' voor hem maken. Je neemt een appel en snijdt daar ogen, neus en een mond uit. Dit kan je ook doen met een paprika. Zo heeft ook je cavia een Halloweenhapje!


Oorsprong van Halloween

Halloween wordt gevierd op 31 oktober. Die avond is het de avond voor Allerheiligen dat op 1 November wordt gevierd.
Halloween is afkomstig van 'all hallows eve'.
'All' betekent
alle of allen, 'hallow' betekent inwijden of heiligen en 'eve' betekent avond. Het is dus de'avond van alle heiligen', oftewel Allerheiligen.

Het feest stamt af van de oude Kelten wiens nieuwe jaar op 1 november begon. Voor hen was 31 oktober Oud en Nieuw. Zij noemden dat Samhain, wat je als Sauwien uitspreekt. In die tijd leefde men nog van het land (men was dus boer) en daarom was tegen die tijd de oogst binnengehaald, de dieren geslacht en iedereen was klaar voor de winter.
Men geloofde dat op de laatste dag van het jaar de geesten van de overledenen terug kwamen naar de aarde om te proberen een lichaam te stelen.
Om dat te voorkomen werd Halloween gevierd; iedereen tooide zich met maskers die bescherming boden en bovendien kleedde men zich net zoals de geesten, zodat zij geen verschil zouden kunnen zien tussen de levenden en de doden.
Men zette ook kaarsen voor de vensters zodat de geesten naar het licht gingen en men begroef appels om de overledenen te voeden zodat ze de tocht naar de onderwereld (het hiernamaals) konden volbrengen. Ook buiten werd eten neergezet om de ronddolende zielen te voeden. Dat deden ze echter niet zomaar voor iedereen, maar alleen maar voor hun eigen doden! Met andere doen wilden ze niets te maken hebben.

Omdat de kerk vond dat zo'n heidens feest niet kon, goten ze er een religieus sausje overheen door het te verbinden aan Allerheiligen en Allerzielen. Op Allerzielen gingen vroeger de arme christenen van deur naar deur om te bedelen om wat eten. Aan hen die inderdaad wat te eten gaven, beloofden ze te zullen bidden voor hun zieleheil.
Later veranderde dit in het 'trick or treat' waarmee nu de kinderen de deuren langsgaan om zo
snoep op te halen. 'Trick' betekent poets, streek of grap, en 'treat' betekent tractatie. De kinderen vragen dus om 'snoep of een poets'; als je geen snoep aan ze geeft, dan halen ze een grap met je uit!

Halloween is in Amerika terecht gekomen door de Ierse immigranten die daar heen gingen. In de 19e eeuw waren de leefomstandigheden in Ierland heel slecht en zij hoopten in Amerika een beter leven te krijgen. Door hun voorouders, de Kelten, kenden en vierden zij Halloween en dat bleven zij vieren, ook toen zij in Amerika waren.

Pompoenen zijn een belangrijk onderdeel van Halloween, en ook in Nederland en BelgiŽ zie je steeds meer winkels, voornamelijk bloemisten en tuincentra, pompoenen verkopen. Het is leuk om een pompoenlantaarn te maken, en van de pompoen die je uitgesneden hebt, kan je dan weer pompoenensoep maken - als het tenminste een eetbare pompoen is, want je hebt zowel eetbare pompoenen als niet-eetbare pompoenen. De niet-eetbare heten sierpompoenen.

Copyright foto's: De Grote Cavia.

top      home