De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.

Uiteraard moeten de cavia's in een kooi, maar wat is de beste plek? En waar moet je verder nog op letten?

 

Licht

Zet de kooi op een licht plekje, bijvoorbeeld in de buurt van het raam. Zo kunnen je cavia's nog eens naar buiten kijken en bovendien is daglicht beter dan een schemerlampje. Als je een buitenkooi hebt, is daar natuurlijk al aan voldaan.Warmte

Cavia's vinden zon lekker, maar het mag nooit te warm worden. Als het tegen de dertig graden begint te lopen, vinden ook cavia's dat een hittegolf, en temperaturen vanaf dertig graden overleven ze vaak niet. Dus zoek een plekje waar het 's zomers niet te warm wordt. Achter glas kan de temperatuur snel oplopen, dus als je cavia voor het raam staat, zorg dan niet alleen voor voldoende schaduw in de kooi zelf, maar zorg er ook voor dat de luchttemperatuur niet te hoog wordt.
Zet de kooi niet naast de kachel of voor de cv. Ook daar kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Zet de kooi een eindje van enige verwarmingsbron af.
Cavia's in buitenhokken of rennen moeten altijd voldoende schaduw hebben.Kou

Cavia's kunnen redelijk goed tegen kou, maar het moet niet te gek worden. Een goede graadmeter is dat als jij het koud hebt, je cavia's het ook fris beginnen te vinden. Dat ze een bontjas hebben, wil niet zeggen dat ze vorst en sneeuw kunnen overleven. Als je cavia buiten staat, haal hem dan voor de winter naar binnen. Let vooral op met jonge cavia's: zij mogen nooit aan kou worden blootgesteld. Zelfs van een redelijke temperatuur, lager dan 17 graden, kunnen ze al ziek worden en dood gaan omdat ze nog niet voldoende weerstand hebben opgebouwd.Tocht

Tocht is funest voor je cavia. Mensen die op de tocht staan worden dan hooguit verkouden, maar cavia's gaan er al snel dood aan. Een verkoudheid is al niet best voor een cavia, maar dit kan heel snel omslaan in een longontsteking en dat is een ernstige ziekte. Buitenhokken dienen altijd voldoende bescherming te hebben tegen wind en tocht en ook uit de wind te staan.Uit de loop

Een kooi die ergens staat waar iedereen er steeds tegen aanloopt of tegen aanstoot en die in de weg staat, is niet alleen onhandig voor de mensen, maar ook onrustig voor de cavia's. Zet de kooi daar neer waar hij rustig kan blijven staan.Rustig

Niet rustig in de zin van doodstil, want een leuk muziekje vinden cavia's best leuk, maar rustig in de zin van een lekker knus plekje: in een hoek bijvoorbeeld. Zo heeft je cavia 'rugdekking' van de muur. Als de kooi aan alle kanten vrij is, zal je cavia alleen maar in zijn nachthokje zitten omdat hij graag rugdekking heeft van iets. Hij zal er gestresst van raken als hij dat niet heeft.Van de grond

Over de grond trekt vaak een tocht, ook als de deuren dicht zijn en de grond is altijd kouder dan de rest van de kamer. Een kooi die op de grond staat, heeft last van optrekkende kou en dat is slecht voor de gezondheid van de cavia's. Daarom mag de kooi nooit op de grond staan of er vlak boven staan. Ook binnen, in de huiskamer, waar een kachel brandt en waar tapijt ligt, is het op de grond altijd te koud voor de cavia's.
Twintig centimeter boven de grond is de lucht warmer. Daar is ook geen tocht langs de grond en bovendien kan zo de kou van de vloer niet in de kooi trekken.
Een kooi hoort dan ook niet op de grond te staan. Houten hokken staan dan wel met hun poten op de grond, maar de woonruimte van de cavia's moet altijd minstens 20 centimeter van de grond af staan. En dat geldt ook voor plastic kooien.
Ventilatie

De ammoniakdampen die vrijkomen uit de urine van de cavia's zijn slecht voor ze. Daarom moet er voldoende ventilatie zijn.Garage of schuur?

Tenzij je een speciaal ingerichte cavia-schuur hebt of je garage hebt omgebouwd tot cavia-paleis, horen cavia's niet in de schuur of in de garage. In de schuur is het vrijwel altijd een rommeltje, het is er donker, het tocht er, en muizen en andere (roof)dieren kunnen makkelijker naar binnen komen. Staat er een verwarmingstoestel in de schuur, dan zijn de dampen daarvan dodelijk voor cavia's. In de garage is het hetzelfde, en als daar dan ook nog de auto moet staan is het helemaal uit den boze om daar een cavia neer te zetten want de uitlaatgassen zullen hem doden. Bovendien moet je steeds naar de schuur of de garage toe om je cavia te zien - en wie zegt dat je hem op een slechte dag niet vergeet? simpelweg omdat je hem niet dagelijks ziet?
Afgezien daarvan is een cavia een huisdier - en huisdieren horen in huis. Afgezien natuurlijk van die cavia's die een speciaal voor hen ingerichte en verbouwde garage hebben of die een speciaal voor hen gebouwde schuur hebben!Waar in huis?

Je kan de kooi in de woonkamer of in de slaapkamer neerzetten. Voor de cavia's maakt het geen verschil, want in beide kamers is wel een plekje voor de kooi te vinden die aan alle eisen voldoet.
In de keuken, de hal, de gang en de overige vertrekken is het onverstandig om de kooi neer te zetten: er is te veel doorloop, het tocht er, het is er kouder dan in de overige kamers en, afgezien daarvan: het is er ongezelliger. Het is namelijk veel gezelliger om je cavia in de woon- of slaapkamer te hebben. Kies die kamer waar je de ruimte voor de kooi hebt en waar je het meeste bent.

 

top      home