De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































Wat zijn de kosten waar je rekening mee moet houden als je een cavia wilt? Ik heb alles voor je op een rijtje gezet.
Wil je meteen weten hoe duur het ongeveer is? Wil je tips hoe je kunt besparen op de kosten?

 

De cavia zelf

Afhankelijk van het ras en waar je een cavia koopt, kunnen de kosten nogal uiteen lopen. Als je via vrienden of familie een cavia krijgt, zal het veelal niets kosten, maar als je ergens een cavia koopt, dan moet je toch betalen. Als je een 'simpele' gladharige cavia wilt, ben je niet zo heel veel kwijt, maar rascavias zijn meestal duurder. En de (nu nog) bijzondere rassen zijn helemaal duur.
Sommige fokkers reizen zelfs naar het buitenland om juist die ene bijzondere of mooie topcavia op te halen! Dan kunnen de kosten aardig oplopen, maar voor de meeste cavialiefhebbers volstaat het om naar een goede dierenwinkel, naar een fokker of naar een cavia-opvang te gaan.



Cavia kopen bij opvangcentra

In de cavia-opvangcentra vangen ze cavia's op en ze herplaatsen ze ook. Als je daar een cavia koopt, doe je niet alleen die cavia een plezier door hem een nieuw thuis te geven, maar ook de opvangcentra. Deze krijgen geen subsidies maar moeten wel de dieren verzorgen.



Dagje uit èn een cavia?

Als je niet lopend je cavia op kunt halen, zul je gebruik moeten maken van de auto of het openbaar vervoer. Maar je kunt er vast wel een leuk dagje uit van maken! En vaak kun je bij fokkers en cavia-opvangcentra praten over cavia's, wat ook altijd erg leuk is.
Iedere cavialiefhebber vind het heerlijk om over cavia's te praten, dus daar ben je wel even zoet! En bij Stichting Cavia kijk je je ogen uit! Daar zijn zo ontzettend veel cavia's dat je ogen te kort komt om alles te zien! Misschien wordt het nog wel moeilijk om te kiezen! Mij kosttte het in ieder geval moeite om me los te scheuren van de cavia's en weer naar huis te gaan. Bijna alle rassen en kleurslagen zijn er vertegenwoordigd. En het ruikt er heerlijk naar hooi en cavia. En al die geluidjes! Als je er ècht een dagje uit van wilt maken, moet je absoluut naar Stichting Cavia toe! En dan natuurlijk wel iets kopen of iets doneren, want anders houden zij er niets aan over, en dat is ook niet de bedoeling.



Kosten aankoop

Maar waar je dan ook een cavia koopt, de kosten liggen voor één cavia ongeveer tussen de 10 en 100 euro.


top

De kooi

Kooien kosten gemiddeld tussen de 40 euro voor een klein formaat kooi tot wel 100 euro of nog meer voor een supergrote kooi.

Hoewel er verschillende maten voor een kooi worden geadviseerd, is het beste advies dat ik je geven kan, om een zo groot mogelijke kooi te kopen.
De algemeen aanvaarde maten zijn:
80x50 centimeter voor 1 cavia
100x50 centimeter voor 2 cavia's
30 centimeter meer voor iedere cavia meer
Maar als je je cavia's nooit los laat lopen, is dat veel te klein, zeker voor jonge cavia's - en cavia's moeten altijd met minimaal twéé samenwonen.

En een kooi voor één cavia is alleen aanvaardbaar als de cavia daar tijdelijk zit (bijvoorbeeld omdat hij na zijn castratie apart moet wonen). Een cavia mag nooit z'n leven lang alleen zitten.
Het hangt er vanaf of je je cavia iedere dag de hele dag los laat rondlopen. Als je cavia's overdag de beschikking hebben over je hele huis, dan is een kooi van 80x50 cm voldoende (jouw huis is dan immers ook hun kooi!). Maar als je cavia's maar af en toe los mogen lopen, of als ze niet los kunnen lopen omdat je bijvoorbeeld katten hebt, dan is alleen de grootste kooi goed genoeg.

top



 De attributen

Wat heb je nog meer nodig? Een drinkbakje of drinkfles, een voerbakje, een kam en borstel, en eventueel een nagelknipper als je zelf de nagels wil knippen. Dan nog een nachthokje (van hout of een kartonnen doos), en voorraadbussen voor het hardvoer en de vitamine C.


Bakjes

De drinkbakjes of drinkflesjes en het hardvoerbakje zijn ongeveer 5 tot 10 euro per stuk. Het voordeel is dat ze een leven lang meegaan, dus de aanschaf is eenmalig.


Kam en borstel

Je kan een oude kam en borstel gebruiken (wel een kam met wijde tanden en een zachte borstel), maar je kan ook een kam en borstel kopen. Dat zal ongeveer 10 euro zijn. Let er wel op dat lang niet alle cavia's van kammen en borstelen houden. Het is ook niet nodig om te kammen en te borstelen; je kunt de vacht ook knippen als deze vies wordt aan de onderkant. En klitten kun je er gewoon uitknippen.


Nagelknipper

Je kunt de nagels van je cavia met een gewone nagelknipper knippen, dus eentje waar je ook je eigen nagels mee knipt. De beste zijn dan de teennagelknippers omdat die meer ruimte tussen de knipblaadjes hebben. Een nagel van een cavia kan namelijk best dik zijn.
Je kunt ook een speciale nagelknipper kopen. Deze zijn te verkrijgen bij de dierenwinkel en mogelijk bij je dierenarts. Het voordeel hiervan is dat je hier ook heel dikke nagels mee kunt knippen, ook nagels die te dik zijn voor een gewone teennagelknipper. Het nadeel van zo'n speciale nagelknipper is dat je soms niet precies kunt zien waar deze de nagel afknipt. Daarom moet je de afstand altijd een beetje ruimer nemen om te voorkomen dat je in het leven knipt.
De kosten van een teennagelknipper zijn 3-4 euro. De kosten voor een speciale nagelknipper zijn 15 tot 20 euro.
Overigens kan een nagelknippertje (een teennagelknipper of een gewone nagelknipper voor mensen) wél handig zijn voor het afknippen van scherpe puntjes.  Ook voor het knippen van nagels van jonkies is een teennagelknipper of een gewone nagelknipper voor mensen beter (veiliger en handiger).


Nachthokjes

Een kartonnen doos is een prima nachthok die niet alleen gratis is, maar die je ook kan vervangen wanneer je wilt. Een nachthok kan vies worden aan de onderkant en dan is een doos goedkoper om te vervangen dan opnieuw een houten hok te moeten maken. Bovendien knagen cavia's graag aan een kartonnen doos, dus als de doos lelijk is geworden, kan je hem vervangen. Knip er wel een opening in zodat de cavia naar binnen kan. Het voordeel van een kartonnen doos is dat hij niet kan splinteren, zoals sommige houtsoorten wel doen. Kartonnen dozen kan je bij supermarkten gratis afhalen.
Als je handig bent kan je zelf een houten nachthok maken. Je hebt dan een plankje nodig voor de achterwand, één voor het dak en twee voor de wanden. Een paar spijkertjes er in slaan is voldoende, maar zorg wel dat er geen spijkers aan de andere kant uitkomen en dat de spijkers er allemaal goed ingeslagen zijn. Vraag bij de houthandel welk hout niet splintert. Let er ook op dat het hout niet behandeld is; dat is slecht voor je cavia als hij er aan knaagt. Een paar plankjes en spijkers kosten een paar euro.
Er zijn ook hooien huizen te krijgen. Het voordeel is dat cavia's ze meestal lollig vinden. Het nadeel is dat als er een bodem in zit, deze snel nat en vies wordt. Het nadeel is dat ze vrij prijzig zijn.


Voorraadbussen

Als voorraadbussen kan je oude bussen gebruiken, maar zorg er wel voor dat er geen voedselrestanten inzitten. Een paar nieuwe bussen of trommels kosten ongeveer 10 euro, afhankelijk van het model.

top



De aankleding

Om het hok aan te kleden heb je zaagsel en hooi nodig en eventueel oude kranten. De kranten leg je op de bodem, daarover komt het zaagsel (of een andere bodembedekker) in een dikke laag zodat het de kranten bedekt. De kranten nemen (deels) de urine op. In het nachthokje doe je lekker veel hooi, maar hooi buiten het nachthokje mag natuurlijk ook. Je kunt ook de hele bodem met hooi bedekken: hoe meer hooi, hoe fijner je cavia het vindt!
Een groot pak zaagsel kost ongeveer 3 euro, een groot pak hooi kost evenveel. Als je twéé cavia's hebt, doe je natuurlijk langer met het zaagsel en hooi dan als je meer cavia's hebt. Je kunt ook grotere balen kopen bij online dierenwinkels.

top



Het eten

Je hebt nodig: hardvoer, vitamine C en groente en fruit. Je kunt ook hardvoer kopen waar al vitamine C in zit. Een grote zak hardvoer kost ongeveer 3 euro en een zakje vitamine C ongeveer 5 euro. Als je zelf veel groente en fruit eet, kan je de buitenste blaadjes van de groente en de restjes van het fruit aan je cavia geven maar je zult dan alsnog groente speciaal voor de cavia moeten kopen want die heeft niet genoeg aan een paar blaadjes. Eet je geen of weinig groente en fruit, dan moet je dat kopen, want je cavia heeft dat iedere dag nodig.


Afwisseling

Wortels heeft je cavia so wie so nodig, en afwisseling is niet alleen voor de mens, maar ook voor je cavia heel goed! Geef hem drie keer per dag een ander soort groente.
De kosten variëren, maar zijn voor één cavia per week ongeveer 5 tot 10 euro, afhankelijk van hoeveel groente jij eet en hoeveel buitenste blaadjes je van de groente afhaalt. Het scheelt natuurlijk ook waar je de groente koopt!

top



Overzichten

De overzichten gaan uit van gemiddelden en de kosten kunnen verschillen (per regio, per huishouden, per seizoen en afhankelijk van hoeveel cavia's). Uitschieters naar boven en beneden zullen dan ook voorkomen.

Aanschaf van één cavia en toebehoren.

 

Goedkoop

Duurder

Cavia

10-30

30-100

Kooi die tenminste 85x50 cm is

40

100

Voer- en drinkbakjes

10

20

Kam & borstel

oude kam en borstel

20

Nagelknipper

10

20

Nachthok

karton, dus gratis

5-15

Voorraadbussen

oude, dus gratis

10

Totaal aanschafkosten

70-90

205-285


Verzorging van één cavia voor één maand.

 

Goedkoop

Duurder

zaagsel

5

10

hooi

5

10

1 zakje hardvoer

2

5

Groente en fruit

gratis (omdat je veel restjes hebt en gras en kruiden plukt)

30-50

Naar de dierenarts

20-60

60-120

Totaal verzorgingskosten

22-72

115-195



Tips om te besparen

Hoe kun je besparen op de aankoop van een cavia? En hoe kun je besparen op de verzorging van een cavia zonder dat je de cavia tekort doet?

Gratis cavia

Een gratis cavia kan je misschien via familie of vrienden krijgen. Soms worden ook gratis cavia's te koop aangeboden; kijk daarvoor in kranten of op de diverse advertentie-sites. Kinderboerderijen bieden soms ook gratis cavia's aan. Op dezelfde manier kun je misschien goedkoop of gratis aan een kooi en toebehoren komen.


Goedkope verzorging

Je kan op diverse manieren besparen op de verzorging van de cavia zonder dat het ten koste gaat van zijn gezondheid.


Je eigen tuin

Als je zelf een tuin hebt, kan je hem laten 'grazen'. Hoe dat te doen wordt op de pagina Vakantie uitgelegd, terwijl tips over een buitenren op de pagina De kooi te vinden zijn. Zorg er wel voor dat hij niet alleen gras eet, dus geef hem daarnaast ook groente en fruit en wortels. En zorg er ook voor dat hij geen giftige planten en kruiden op kan eten.


Gras en kruiden

Heb je geen tuin, dan kan je gras plukken of knippen in een park, in een weiland of op een andere plek waar geen auto's langskomen.
Je kan ook kruiden plukken; er is een
kruidenoverzicht op de pagina Groenvoer. Je moet er wel zeker van zijn dat je de eetbare kruiden herkent. Cavia's vinden vooral paardebloembladeren erg lekker en het is nog gezond voor ze ook! Voor jou trouwens ook! Probeer het maar eens door de sla. Wel maar een klein beetje gebruiken, want het smaakt nogal bitter.


De markt

Veel markten bieden na een bepaald tijdstip goedkoop groente en fruit aan. De marktkooplui willen er dan vanaf en verlagen de prijs. Ga eens kijken op een markt bij jou in de buurt.
Je kan ook vragen aan marktkooplui of ze gratis groente hebben. Dat zijn dan afvalrestjes die prima door cavia's te eten zijn, maar die niet meer geschikt zijn voor de verkoop omdat bijvoorbeeld de blaadjes bruine puntjes hebben. Veel marktkooplui sparen die restjes al op om ze aan opvangcentra of kinderboerderijen te geven, maar je kan het altijd vragen.


Groenteboer of supermarkt

Je kan ook aan de groentenboer of de supermarkt bij jou in de buurt vragen of ze restjes groente hebben die ze niet meer kunnen verkopen, maar die nog wel geschikt zijn voor consumptie.
Let op aanbiedingen in winkels. Veel winkels verkopen producten voor de helft van de prijs of met een korting als de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken.

 

top      home