De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































Wat moet je je cavia's iedere dag geven om ze gezond te houden? Wat is het dagelijks menu? Op deze pagina vind je een overzicht van wat je cavia's nodig hebben.

 

De belangrijkste voedingsmiddelen zijn: groenvoer, hardvoer, hooi en vitamine C.
Je kan niet zeggen dat groenvoer belangrijker is dan hardvoer, of hooi belangrijker dan vitamine C: ze zijn alle vier even belangrijk!




Groenvoer

Groenvoer behelst alles wat er te verkrijgen is aan groente en fruit.


Menu van de wilde cavia

De wilde cavia eet ook groenvoer, maar zijn menu verschilt van het menu van jouw cavia. Want de wilde cavia eet ook (stekelig) struikgewas, kruiden en kruidjes, bloemen, vruchtjes, gedroogd gras en allerlei soorten gedroogde planten, bladeren (al dan niet droog), knollen, wortels, graansoorten en alles wat er nog meer beschikbaar is aan plantaardig voedsel.

Wat staat er vandaag op de menukaart?

De cavia thuis kan niet meer zelf uitkiezen wat hij wil eten, en daarom is het jouw taak om er voor te zorgen dat hij een gevarieerd menu krijgt. Iedere dag, 2 of 3 maal daags, dient hij vers groenvoer te krijgen.



Hardvoer

In het wild eet de cavia ook allerlei soorten pitjes, nootjes en zaadjes, zoals bijvoorbeeld graan, gerst, haver, zonnebloempitjes, gedroogde maïs en wat er nog meer voorhanden is.
Een vervanging van deze pitjes en zaadjes is het hardvoer, dat ook uit granen en pitjes bestaat, maar daarnaast ook biks bevat.
Je cavia's hebben het iedere dag nodig!

Zakje hardvoer voor de cavia.


 

Links caviavoer zonder vitamine C, rechts konijnenvoer zonder vitamine C. Het verschil is miniem. Je kan je cavia best konijnenvoer geven, maar dan moet je wèl vitamine C erbij geven!


Diverse soorten snoepvoer voor de cavia. Maak niet de vergissing te denken dat dit hardvoer is, want dat is het niet. Het zit dan wel in zakjes, maar het verschilt wezenlijk van hardvoer omdat de korrels veelal zijn geproduceerd, terwijl hardvoer voor het grootste deel bestaat uit natuurlijke produkten zoals granen en maïs.
Je kan zulk soort voer geven als tussendoortje.


Hooi

Hooi is gedroogd gras. En ook in het wild eet de cavia daar van, net zoals hij andere gedroogde planten en kruidjes eet.
Hooi is belangrijk omdat er ruwe vezels inzitten. Iedere dag dient je cavia vers hooi te krijgen.

Hooi: heerlijk voor de cavia om in te slapen of om zich onder te verstoppen, maar vooral heel gezond om te eten!



Vitamine C

De meeste zoogdieren kunnen in hun lever vitamine C maken uit glucose, behalve een paar zoogdieren die dat niet kunnen en het via hun voeding naar binnen moeten zien te krijgen. De zoogdieren die zelf geen vitamine C aan kunnen maken zijn de mens, apen, cavia's en een vruchtenetende vleermuis uit India. Ongeveer veertig miljoen jaar geleden verloren die dieren en de mens dat vermogen.  Dat wat vitamine C aanmaakt in een lichaam is een enzym; dat is een eiwit dat als katalysator fungeert. Een katalysator is iets dat helpt ergens bij maar er zelf geen deel van uitmaakt. Als je bijvoorbeeld blaast in een vuur zodat het vuur groter wordt, dan ben jij de katalysator die het vuur groter maakt, maar je maakt zelf geen deel uit van het vuur. Het enzym wat helpt om vitamine C te maken, is het enzym gulonolactone oxidase. Dat enzym hebben de mens, bepaalde apen, de cavia en die vleermuis uit India wel, maar het enzym is kapot; het werkt niet meer. Waarom het niet meer werkt, weten we niet. Maar het resultaat is dus dat er geen vitamine C meer aangemaakt wordt en dat het daarom via het eten moet.



Vitamine C korrels van Hope Farm.


Scheurbuik

Een gebrek aan vitamine C kan ernstige ziekten veroorzaken. Scheurbuik, een ziekte waarbij het hele lichaam letterlijk uit elkaar valt, is een tekort aan vitamine C. Vitamine C zorgt voor het 'cement' van het lichaam, maar het vervult nog veel meer functies, onder andere als tegengif, anti-oxidant en virusdoder.
Om je cavia's gezond te houden, dienen ze dagelijks vitamine C naar binnen te krijgen. Veel meer over vitamine C kan je lezen op de pagina
Vitamine C.



De wilde cavia

Misschien denk je wel, na het lezen van bovenstaand: 'Maar de wilde cavia dan? Die eet alleen maar groenvoer en toch blijft hij gezond. Die heeft geen hardvoer, hooi en vitamine C nodig!'
Dat klopt. Maar de wilde cavia voorziet in àl zijn behoeftes door zeer afwisselend te eten en door dàt te eten waar hij behoefte aan heeft. Hij kan iedere dag opnieuw kiezen uit - afhankelijk van het seizoen - duizenden planten, kruiden, bladeren, struikgewas, knollen, wortels, grassoorten, halmen, aren, besjes, pitjes, nootjes en zaadjes.
Jouw cavia's kunnen niet kiezen omdat ze af moet wachten wat je ze geeft, en daarom is het van groot belang ze dagelijks een zo afwisselend mogelijk menu te geven, dat iedere dag aangevuld wordt met hardvoer, hooi en vitamine C.

 

Copyright van de foto's: De Grote Cavia.
De foto van de zak hardvoer is gemaakt in de voormalige winkel Pet's Place Amsterdam met diens toestemming.

top      home