De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

De allereerste cavia's van De Grote Cavia. En de man die dat mogelijk maakte.

 


 

Met deze man begon alles: mijn opa. Van hem kreeg ik mijn eerste cavia's. Bij hem op de werkplaats stonden de cavia's. En daar was ik iedere dag: bij mijn opa en bij mijn cavia's.
 Toen ik vier jaar oud was, wist ik al wat ik wilde: cavia's! Dit is een schoolfoto en je kon kiezen of je met een konijn of een cavia op de foto wilde. Nog herinner ik mij de vanzelfsprekend waarmee ik zei: "Met een cavia natuurlijk!"
Hiltsjie, de cavia, en Binkie, de parkiet, zaten samen in een oude papegaaienkooi. Veel te klein natuurlijk, maar dat wisten we toen nog niet. Zo zie je maar dat dierenliefde niet alleen een kwestie van liefde, maar ook van kennis van zaken is.
 Hiltsjie en Binkie waren de grootste vriendjes. Hiltsjie gaat hier op de rand van zijn nachthokje staan om Binkie te kunnen begroeten.
Hiltsjie staat op een zelfgemaakt werkstukje (twee houtjes en een plankje!) dat weer op een van de pressen staat. Mijn opa was meubelmaker en fineerpresser en had een eigen meubelmakerij/fineerpresserij. De twee zusjes Dora (links) en Rosje (rechts) zaten in een oude volièrekooi. De helft van hun kooi bestaat op deze foto uit nachthok, maar dat wisselde vaak. Ik heb de nachthokken zelf gemaakt en de letters R en D uitgestoken.
 Je kent die foto's vast wel; getentoonstelde cavia's op een blauwe achtergrond. Fokkers zien er het belang van in om alle cavia's in dezelfde houding en met dezelfde achtergrond te fotograferen.
 Ik was destijds niet in het bezit van een blauwe achtergrond en daarom maakte ik er zelf maar een: van stukken hout en zaagsel.
 En ze bleven nog redelijk in dezelfde houding zitten ook!
Dit poppenhuis had ik gekregen op mijn 4e verjaardag en was geheel gemaakt door mijn vader, inclusief alle meubeltjes. Toen ik een jaar of negen was, gebruikte ik het om de cavia's een pleziertje te doen (maar of ze het echt zo leuk vonden als ik?). Rosje en Dora verkennen de bovenste verdieping terwijl Hiltsjie via het trappengat bij Rosje probeert te komen.
 Toen we verhuisden, kreeg ik een grotere kamer en de cavia's verhuisden van de werkplaats naar mijn kamer. Hiltsjie kreeg de kooi waar eerst de zusjes in hadden gezeten. En Binkie kreeg een vriendinnetje: Tieka.
 Maar dat deed Binkie niet zijn grote vriend Hiltsjie vergeten! Hiltsjie stierf eerder dan Binkie.
De dames kregen een gewone kooi.
 Nadat Dora gestorven was, bleef Rosje alleen over en dat vond ze best, want nu kreeg zij alle aandacht!
Rosje in Cavialuilekkerland!
 Van mijn oma kreeg ik Tara toen ook Rosje was gestorven.
 Tara's nachthokje heb ik zelf gemaakt - en beschilderd!
 Toen Tara stierf was ik 19 - en ik dacht dat ik genoeg cavia's had gehad voor mijn hele leven!


 

top      home