De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.





































Nachthokken zijn er in soorten en maten. Kartonnen nachthokken, houten nachthokken, kunststoffen nachthokken... nachthokken van hooi, van takken... Maar welk nachthok is het beste voor je cavia?

Maak zelf een houten nachthok!
Maak zelf een
hooihuis!



Welk nachthok is het beste?

Het beste nachthok voldoet aan de volgende eisen:
- Het is donker
Een cavia zoekte van nature donkere plekjes op; daar zien zijn vijanden hem niet. In het wild zijn er tal van holletjes en plekjes onder struiken waar hij kan schuilen.
- Het is warm
Een koude en tochtige plek om te gaan zitten, vind niemand fijn. Het nachthok moet warm en knus zijn en het mag niet op de tocht staan.
- Het is beschut
Veel lawaai, mensen die langslopen, een kooi die meetrilt... nee, dat vindt de cavia niet fijn. Het nachthok moet op een plek staan die rustig is.
- Het is van veilig materiaal
Cavia's zijn knaagdieren en houden dus van knagen. Sterker nog: ze moeten knagen om hun gebit goed te houden, want hun tanden en kiezen groeien hun leven lang door. Alleen door te knagen slijten ze die af. En een hok is ideaal om aan te knagen! Maar een hok mag dus niet gemaakt zijn van een giftig materiaal.

top



Mijn cavia eet het nachthok op! Is dat niet slecht?

Cavia's kunnen cellulose verteren en dat zit in planten en bomen. Cavia's kunnen dus karton en hout verteren als ze dat opeten.
Kunststoffen kunnen ze niet verteren, maar natuurlijke materialen zoals katoen wel.
Op veel kartonnen dozen zit drukinkt; in Nederland wordt niet veel giftige inkt meer gebruikt (boeken, kranten, telefoonboeken en dergelijke worden met inkt gedrukt die niet giftig is) maar dat geldt niet voor heel de wereld. Kijk dus uit met dozen die uit het buitenland komen.

top



Karton

Een nachthok van karton is simpel en goedkoop. Het enige wat je hoeft te doen, is een kartonnen doos te nemen en daar een gat in te knippen. Kartonnen dozen vind je in supermarkten en andere winkels. Als het vuil wordt opgehaald, is de kans groot dat daar ook dozen tussen staan. Neem je zo'n doos mee, let er dan op dat deze niet vies is (zowel van buiten als van binnen).
Als je artikelen bestelt, worden deze vaak in een doos verstuurd. Als de doos groot genoeg is, kun je die ook gebruiken als nachthok.

 Een kartonnen hok: de meest simpele manier om een nachthok voor je cavia te maken.


Copyright foto: De Grote Cavia.


top



Hout

Een houten nachthok kan worden geschilderd met inkt die niet giftig is, maar onbewerkt staan ze net zo leuk, zeker als ze van takken of ruwe bast gemaakt zijn.
Je kunt een nachthok kopen of je kunt zelf een nachthok maken: kijk daarvoor op
de pagina Houten nachthok voor de handleiding om zelf een houten nachthok maken.
Houten nachthokken gaan lang mee.

Een simpel en klein huisje.

Copyright foto: Zooplus.


Een tunnelhuisje.

Copyright foto: Zooplus.


Een huisje gemaakt van hout waar het bast nog aan zit.

Copyright foto: Zooplus.


Een huisje gemaakt van hout waar het bast nog aan zit.

Copyright foto: Zooplus.


top



Takken

Van wilgentakken worden huisjes gemaakt die je zelf kan buigen in iedere gewenste stand. In de takken zitten gaatjes en daar lopen ijzeren staafjes doorheen. Het nadeel is dat het huisje in kan zakken.

Rieten huisjes. Ze zijn hard om in te zitten, dus er moet nog wel een ondergrond in van zaagsel, hooi of een lap stof.

Copyright foto: Zooplus.


Wilgen huisje dat je zelf kan buigen.

Copyright foto: Zooplus.


top



Hooi

Je kan zelf een nachthok van hooi maken of je kan er eentje kopen. Cavia's zijn dol op hooien nachthokjes en zullen deze na verloop van tijd helemaal opgegeten hebben.

Hooien huisje dat met metaal is versterkt.

Copyright foto: De Grote Cavia.


Geïmpregneerde rollen met hooi.

Copyright foto: Zooplus.


Een hooien huisje met drie in- en uitgangen.

Copyright foto: Zooplus.


top



Stof

Als je een traliekooi hebt, dan kun je er een handdoek of een andere lap in hangen. Naarmate je er meer tralies tussen hebt, wordt het hok groter. Het nadeel is dat het vrij licht in het 'hok' is.

top



Kunststof

Er zijn caviakooien die met ingebouwd nachthok verkocht worden. Dat zijn dan altijd kunstoffen hokken die vastzitten aan een inbouw waar meestal ook bakjes opstaan. Ze gaan erg lang mee, maar plastic staat niet zo gezellig als een houten of hooien huisje.
Er zijn ook kunststoffen tentjes voor kleine dieren. Cavia's zullen eraan gaan knagen en als ze het doorslikken, is dat niet goed voor hun darmstelsel. Je kunt dus eigenlijk alleen een kunststoffen huisje voor je cavia kopen als hij het niet opeet.

Tentje van kunststof. Nadeel is dat het slecht is als de cavia het opeet.

Copyright foto: Zooplus.


top  



Overige

Er zijn nog tal van andere manieren om een plekje te fabriceren waar je cavia graag ligt. Als er hooiruiven in het hok zijn en geen nachthokjes, zul je zien dat de cavia's onder de ruiven gaan liggen. Andere mogelijkheden zijn hangmandjes, tunnels (van stof of kunstof) en je kunt ook grijze rioleringsbuizen gebruiken (uiteraard met een diameter die groot genoeg is) of kartonnen buizen.
Een aantal mogelijkheden vind je op
de pagina Ruimtewinners.

Met dank aan Zooplus voor sommige foto's.

top      home