De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.

 

Denk je dat je cavia van 1500 gram zwaar is? Dan heb je nog nooit gehoord van de REUZENCAVIA!

 

Reuzencavia woog 700 kilo

Zo heeft de reuzencavia van 700 kilo eruit gezien. Opmerkelijk is dat ze op hun achterpoten konden zitten en dat ze een staart hadden; twee dingen die de hedendaagse cavia niet meer kan/heeft. Aan de houding van de achterste cavia te zien, was het geen kwestie van aan het gras knabbelen zoals onze cavia's doen, maar van ijverig grazen!

Niet alle cavia's zijn geschikt als huisdier. De acht miljoen jaar oude fossiele reuzencavia die in Venezuela werd opgegraven was dat zeker niet. Met een gewicht van 700 kilo was dit enorme knaagdier net zo groot als een bizon.

Er waren al langer aanwijzingen dat er ooit een reusachtige cavia-achtige in Zuid-Amerika gewoond moest hebben, zoals een paar behoorlijk forse fossiele tanden en een paar botten. Maar meer dan dat was er niet bekend van dit knaagdier. Tot mei 2002, toen in het noordwesten van Venezuela, in Urumaco, twee prachtig bewaard gebleven fossielen van de gigantische oercavia ontdekt werden. Bij het ene fossiel was de schedel zwaar beschadigd, maar bij de andere was de schedel intakt. De groep van Venezolaanse, Duitse en Amerikaanse wetenschappers konden genoeg materiaal verzamelen om vast te stellen hoe de reuzencavia er uitzag en hoe groot hij was.

In het tijdschrift Science werd deze week de vondst bekend gemaakt.
Het dier, dat Phoberomys pattersoni genoemd wordt, leefde zo'n acht miljoen jaar geleden. Het werd ongeveer drie meter lang en 1,3 meter hoog. Uit de afmetingen van de botten konden de onderzoekers uitrekenen dat Phoberomys ongeveer 700 kilo woog. Veel groter en zwaarder dan dat werden ze niet, want het gebit van beide fossielen laat zien dat deze exemplaren al volwassen waren.
Ter vergelijking: de grootste cavia-achtige die nu nog leeft is de Capibara en die weegt niet meer dan 50 kilo.

 

Copyright van de afbeelding: Science/illustration: Carin L. Cain/PA

 

top      home