De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.


Te weinig ruimte in de kooi? Er zijn manieren om meer ruimte te creŰren in de caviakooi. Caviabaasjes Rineke, Els, Audrey en Gera laten zien hoe zij dat gedaan hebben.

De hooizolder van Rineke!
De extra verdieping van Els!
De hangmat van Audrey!
De zolderverdieping van Gera!
De plankverdieping van Annemarie


De hooizolder van Rineke

Rineke mailde mij met het idee voor een hooizolder. Een hooizolder betekent extra ruimte in de standaard traliekooi en bovendien een leuke mogelijkheid voor cavia's om te ontdekken. Onderstaande tekst en foto's zijn dan ook van haar hand.
 

Dit is een zelfgemaakte extra verdieping voor in de tralie kooi. Mijn cavia's vinden het erg leuk om er in of onder te zitten, ze hebben wat meer ruimte. De basis voor het zoldertje is een kledingrekje.

Ik denk dat de meeste mensen dit in hun kast hebben hangen. Het is bedoeld om het rekje aan een plank te hangen zodat er extra opbergruimte ontstaat.Er zijn verschillende soorten en maten rekjes. Zorg ervoor dat het rekje groot genoeg is. Je kunt voor een paar euro ook een rekje kopen bij de Blokker bijvoorbeeld.

Je moet zorgen voor een stevige bodem, het beste kun je die van karton maken. Zorg dat het karton precies in het rekje past. Als je bang bent dat je cavia over de rand heen zal vallen, is het misschien handig om ook zijkanten van karton te knippen.


Aan de uiteinde van de touwtjes schuif je de twee latjes. Hang het op in de kooi door de twee latjes door de tralies heen te schuiven. Als je een plastic boven kant hebt op je kooi moet je de latjes erboven op leggen, en het mandje in de kooi laten bengelen. Kijk of het rekje goed recht hangt en of er een stevige constructie ontstaat. De verdieping kan nu ook een beetje heen en weer schommelen.

Als het rekje te hoog hangt voor je cavia zou je een steen neer kunnen leggen als opstapje. Stop veel hooi in het rekje zodat het extra aantrekkelijk is.
En klaar is je hooizolder!


top De extra verdieping van Els

Els mailde mij haar oplossing voor ruimtegebrek door: de ruimtewinner. Het is een extra hokje dat op de zijkanten van het oorspronkelijke hok rust. Je kan de ruimtewinner dus alleen gebruiken als je een hok hebt zoals Els.


Je meet de breedte van het hok, hier aangegeven door de rode lijn met pijlen.


De hoogte van het hok waar een cavia onder past is vanaf 15 centimeter. Je hebt de maten nodig voor de onderkant, de bovenkant, de achterkant en de twee zijkanten.
Als je de maten hebt, zaag je het hout op de juiste maat of laat je het zagen. Je kan het met spijkers of schroeven aan elkaar zetten. Je kan het verven of met zeil bekleden.


Om te zorgen dat de cavia's niet vanuit de ruimtewinner over de rand van het hok kunnen springen, dek je dat deel af. Dat kan door de helft af te dekken (zoals op de foto) maar als je het niet vertrouwt, dek je het gewoon voor driekwart of geheel af zodat er geen cavia meer door het kiertje kan.


 

Om te zorgen dat de ruimtewinner niet terug in het hok zakt, schroef je twee stukken hout tegen de ruimtewinner aan zoals op de foto te zien is. Zorg ervoor dat dit voldoende lange stukken zijn zodat de ruimtewinner niet om z'n as het hok in kan kieperen. Je kan ook aan iedere kant twee wat kortere stukken hout plaatsen (dus in totaal vier stukken hout, twee aan iedere zijde).


Let er op dat je de stukken hout aan de zijkant niet te laag plaatst want dan kiepert de ruimtewinner om. Plaats ze dus niet in het deel met het rode kruis, maar wel in het deel met het groene vlak. Plaats ze ook niet te hoog, want dan kan je cavia er niet meer onder!


En dan is het tijd om heerlijk te genieten van de ruimtewinner! Die de cavia's van Els zˇ leuk vinden dat ze alleen nog maar daar zitten!top De hangmat van Audrey

Audrey heeft een heel simpele manier omtdekt om een hangmatje te maken. Het enige wat je nodig hebt, is een stoffen broodmandje. Deze zijn te verkrijgen bij warenhuizen maar bijvoorbeeld ook bij Zeeman voor niet meer dan een paar euro.


Je klapt het broodmandje open, bepaalt waar in de kooi je het hebben wilt en knoopt vervolgens de uiteinden aan een tralie vast.


En zo simpel is het!


top  De zolderverdieping van Gera

Gera zegt:
Ik heb normaal gesproken 4 cavia's maar door omstandigheden zijn het er voorlopig vijf.
Om de ruimte wat groter te maken heb ik deze zolder er in gezet.
Ik heb in hun verblijf twee terrasstenen op zijn kant staan en daarop een
soort curverdoos gezet.

  Ze kunnen er ook onder zitten en doen dat ook graag. Lekkere hapjes leg ik vaak bovenin, net als vers hooi.
Daarvoor een wilgenbrug waardoor ze er makkelijker in en uit kunnen, al doen ze het ook zonder de brug.
En zo gezellig is zo'n zolderverdieping!

Let er wel op dat de stenen niet kunnen omvallen. Ze moeten voldoende breed zijn.


top  De plankverdieping van Annemarie

Annemarie kreeg van haar school opdracht om een superhuisvesting voor een huisdier te bedenken. Annemarie surfde wat, kwam op deze pagina uit en werd daardoor zo ge´nspireerd dat ze de plankverdieping bedacht!

Annemarie zegt:
Ik heb de verdieping gemaakt door gewoon een plank tussen de tralies door te schuiven, en aan de uiteinden van die plank (die dus net buiten de kooi steken) zitten gaatjes om een pin doorheen te schuiven zodat de plank er niet af kan vallen.Hier zie je de plank aan de buitenkant van de kooi met daarin de pinnen.


En hier nog een close-up van de pin.

 

Met dank aan de caviabaasjes voor foto┤s, tekst en/of ideeŰn.

top      home