De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.






































Het schoonmaken van de kooi mag dan een vies werkje lijken, het is wel noodzakelijk voor de gezondheid van je cavia. Ik heb ook nog wat tips om de klus snel te klaren!

 

Vies?

Net zoals jij ook graag in een schoon bed slaapt, vinden cavia's niets heerlijker dan in een lekker schoon hok te gaan slapen. Natuurlijk met lekker veel hooi in het nachthokje zodat ze zich lekker kunnen begraven onder het hooi!
Maar daarvoor moet wel de kooi schoon zijn. Er is het dagelijks onderhoud, de wekelijkse schoonmaak, en de grote voorjaarsschoonmaak.



Iedere dag

Wat je iedere dag moet doen is het oude groenvoer uit de kooi halen. Vooral de slappere en nattere soorten groente, zoals komkommer, sla en tomaat, worden erg snel erg vies en kledderig.

Hoewel cavia's niet een speciaal plekje hebben waar ze hun ontlasting doen, komt het altijd voor dat bepaalde plekken in de kooi eerder bezaaid liggen met keuteltjes en ook nat zijn van de urine. Dat is vooral in het nachthokje waar ze immers langere tijd liggen, maar ook op andere plekken waar ze vaak liggen.
Die plekken kan je iedere dag of om de dag schoonmaken door het oude hooi of zaagsel en de daarop verzamelde keuteltjes (die zich vaak tot een plakje vormen omdat de cavia ze platdrukt) weg te halen. Na verloop van tijd weet je precies welk deel van de kooi eerder vies wordt.



Iedere week

Iedere week moet je het hok schoonmaken. Dan controleer je het hele hok en haal je al het hooi en zaagsel dat vies of nat is, weg. Rondom de voerbakjes kan het ook een rotzootje zijn. Cavia's eten helemaal niet netjes: ze lopen gewoon door hun voerbakje (en over het groenvoer) en strooien het hardvoer alle kanten op.
Je hoeft niet iedere week het hele hok leeg te halen en alles weg te gooien: eens per week de vieze plekken weghalen is voldoende. Als je alleen nog maar schoon en droog zaagsel overhebt, schuif je dat naar één kant van het hok en in de rest van het hok strooi je nieuw zaagsel. Sommigen bevelen wel aan om het hok iedere week helemaal leeg te halen en er nieuw zaagsel in te leggen, maar als er nog zaagsel in de kooi ligt dat èn schoon èn droog is, zie ik geen reden om dat zaagsel dat nog prima te gebruiken is, weg te gooien.



De grote voorjaarschoonmaak

Eens per jaar moet je de hele kooi schoonmaken. Ik heb het maar de voorjaarsschoonmaak genoemd, maar je mag het natuurlijk doen wanneer je wilt! Dat hoeft niet per se in de lente te zijn, zolang het maar minimaal eens per jaar is. Meer mag natuurlijk ook!

Je haalt alles uit de kooi en gooit al het zaagsel (ook het droge en schone) weg. Als de kooi helemaal leeg is, schrob je de kooi goed schoon met een schoonmaakmiddel dat milieuvriendelijk is (en dus ook vriendelijker voor je cavia die toch al zo'n goede neus heeft).
Nadat je het hebt schoongemaakt, spoel je het na met water, tot alle resten van het schoonmaakmiddel zijn verdwenen.
Dan maak je het droog. Een prima manier om het kurkdroog te krijgen, is door met een dot wc papier in alle hoekjes en gaatjes te gaan. Zet de kooi niet voor de kachel, want als het van plastic is, kan hij smelten.
Ook het traliegedeelte maak je schoon.

En als er dan weer fris zaagsel in ligt en geurig hooi, is het net of je een nieuwe kooi hebt!



Met je handen in de poep?

Misschien is het wel omdat ik niet zo vies ben uitgevallen, of omdat ik al hokken verschoon sinds ik acht jaar oud was en ik me dus niets anders kan herinneren, maar ik sta nog iedere week opgewekt met mijn handen in de keuteltjes te graaien!
Maar ben je wel vies uitgevallen, of wil je graag je net verzorgde of net gelakte nagels schoonhouden, dan zijn er een aantal handige hulpmiddeltjes waarmee je het schoonmaken van je caviahok schoon kan beginnen èn eindigen.

handschoenen

Gebruik plastic wegwerp- of huishoudhandschoenen: ideaal om je handen schoon te houden!

plastic zakjes

Oude plastic zakjes (boterhamzakjes, diepvrieszakjes, broodzakken, kleine plastic zakjes, noem maar op!) kan je gebruiken als wegwerphandschoen om de vieze plekken op te pakken.

schepje

Gebruik een schepje om de vieze plekken weg te scheppen.

plamuurmes

Een (oud) plamuurmes is heel handig om de plekken die vastzitten op de bodem van de kooi los te steken.

stofzuiger

Als je wat losse keutels op wilt zuigen, gebruik je gewoon de stofzuiger. Als de keutels nog vochtig zijn, kan de stofzuigerzak nat worden, dus houdt daar rekening mee.

oude kleding

Ook altijd zo'n moeite om al die strootjes, hooi en zaagselplukken uit je kleren te krijgen? Trek gewoon oude kleding aan. Als je één paar apart houd, kan je die steeds weer gebruiken. Na het schoonmaken gewoon even buiten uitkloppen!


 

top      home