De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.

Met welk speelgoed doe je je cavia een plezier? Wat voor caviaspeelgoed is er te koop? En hoe maak je zelf (goedkoop) speelgoed?


Grasveldje in huis

Tunnels

Myrthe's wortelloofslinger

Geplukt gras in bakken

Toiletje

Shirley's groenteballetjes

Bakje gras in de kooi

Hangmat

Frouke's Fruithap

Huisje met gras

Tentje

Michelle's stoffen tunnel

Hooiberg

Surprise doolhof

FriemSmulStick

Rolletje hooi

Huisjes

Komkommerschillenlol

Groentenhouder

Supermaal

GroentenkettingSpelen cavia's?

Ze spelen wel, maar niet zoals andere dieren. Cavia's zijn geen hamsters of honden en ze spelen derhalve ook niet zoals die dieren. Het is natuurlijk ook onzin om ze met andere dieren te vergelijken, want cavia's hebben hun eigen unieke manier om zich te amuseren.
Cavia's vinden twee dingen heel erg belangrijk in het leven: eten en veiligheid. Als je een speeltje weet te vinden die een van die twee dingen heeft - of liever nog: allebei! - dan moet het al heel gek lopen als jouw cavia geen interesse toont.
De bokkesprongen en ander rare sprongen die jonge cavia's maken en de rondjes die ze rennen, zijn ook een vorm van spelen, maar ook een manier om hun spieren te ontwikkelen en om te kijken waar ze toe in staat zijn.

topSpeelgoed in de winkel

Als er 'cavia' opstaat of een foto of plaatje van een cavia op te zien is, wil dat NIET zeggen dat het ook geschikt is voor cavia's! Sterker nog, sommige dingen die expliciet als goed aangeprezen worden voor cavia's of die voor diverse knaagdieren waaronder cavia's worden verkocht, kunnen dodelijk voor cavia's zijn! En van de dingen die levensgevaarlijk is en die je nooit aan je cavia mag geven, is een renbal waar de cavia dan inzit. Dit heeft al tot gebroken ruggen en andere dodelijke ongevallen geleid. Ook andere voorwerpen die kunnen bewegen en waar je cavia in moet, zijn gevaarlijk, zoals tredmolens.
Als je iets wilt kopen, ga dan het volgende na:
- Kan de cavia er in verstrikt raken of in bekneld komen te zitten of kan hij op een andere manier vast komen te zitten? Als dat zo is, koop het dan niet. Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld een hamster wl in een tredmolen zal lopen, maar dat een cavia er niets aan vindt en er met zijn nagels en tenen in vast kan komen te zitten en ze zo kan verwonden of breken. Dit kan ook heel goed gelden voor andere voorwerpen die als speelgoed verkocht worden.
- Zijn de eventuele openingen z groot dat hij er makkelijk door kan? Houd er rekening mee dat je cavia nog kan groeien en dat waar hij nu wel in past, hij over een paar weken in klem komt te zitten. Let hier vooral op als je bijvoorbeeld buizen wil kopen. Houd er ook rekening mee dat zwangere cavia's uitdeien en vast kunnen komen te zitten in dingen waar ze zich eerst vrijelijk in konden bewegen.
- Als hij in het voorwerp kan, is er dan in het voorwerp ruimte genoeg om zich vrij te bewegen zodat hij f zich om kan draaien zodat hij er uit kan f door kan lopen naar een andere uitgang? Als dat niet zo is, laat het dan in de winkel liggen. Een nachthokje bijvoorbeeldwaar hij zijn kont letterlijk niet in kan keren is geen geschikt nachthok.
- Als het uit meerdere onderdelen bestaat, controleer dan of die los kunnen. Als dat zo is, zullen de meeste cavia's een manier vinden om die delen ook inderdaad los te krijgen. Als het eetbare onderdelen zijn, kan dat geen kwaad, maar als het oneetbaar materiaal is, koop het dan niet.
- Zitten er kleine onderdelen aan die los kunnen of die los geknaagd kunnen worden? Kleine onderdelen die niet eetbaar zijn, zullen veel cavia's toch eten en dit kan dan in hun keel, slokdarm of maag/darmstelsel vast komen te zitten.
- Is het eetbaar of niet? En is het schadelijk of niet? Ook als het niet eetbaar is, zal de cavia er vrijwel altijd aan gaan knagen, dus het is belangrijk om vast te stellen of het kwaad kan als hij het naar binnen krijgt. Hele harde materialen, zoals hard plastic, PVC, steensoorten en metaal zijn 'beknaagbaar' maar de cavia zal er over het algemeen niet iets van af kunnen krijgen en hij krijgt dit materiaal dan ook niet naar binnen. Als hij er wel iets vanaf knaagt, zullen dit hele kleine hoeveelheden zijn, maar oplettendheid is altijd geboden.
- Heeft het een kleurtje? Als het een kleurtje heeft, kan het geverfd zijn. Let er op dat de kleurstoffen geen kwaad kunnen.

topZelf speelgoed maken

Je kan heel makkelijk zelf dingen maken waar je cavia een hoop lol aan beleeft - of waar hij in ieder geval een poosje zoet mee is! Natuurlijk kan je dingen kopen en daar is helemaal geen bezwaar tegen zolang je je er maar van overtuigd hebt dat het aan de basisvoorwaarden voldoet ( het moet iets te maken hebben met eten en/of veiligheid) en zolang je je er maar van overtuigd hebt dat het absoluut veilig is voor je cavia.

topEten en veiligheid: de basisvoorwaarden

Cavia's vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hofmaken en paren, maar wat ze bijna de hele dag door kunnen doen en wat ze ook een groot deel van de dag doen als ze wakker zijn, is eten. Eten is hl belangrijk in een cavialeven. En het is van levensbelang want als een cavia niet regelmatig eet, zal hij problemen krijgen met zijn darmstelsel; die moet namelijk constant in werking blijven wil het gezond blijven - en wil de cavia gezond blijven. Eten is dus van levensbelang.
Wat een cavia ook heel belangrijk vindt, is dat hij zich veilig voelt. Want pas als hij zich veilig voelt, kan hij al die andere dingen doen. Een opgejaagde cavia, een cavia die door een roofdier achterna wordt gezeten en die dus niet veilig is en zich niet veilig voelt, zal niet lekker een hapje gaan eten. Eerst moet hij overleven, daarna is er dan wel tijd om over eten na te denken. Veiligheid is van levensbelang! En hij voelt zich heel veilig als hij ergens onder of in zit.
En daarom kan je een cavia altijd wel amuseren door hem iets voor te zetten dat met eten of met veiligheid te maken heeft. Het liefst nog een combinatie van die twee! Een berg hooi in de kooi en je cavia is uren zoet! Niet alleen zit hij veilig onder het hooi, maar hij kan ook eten! Kan het idealer? De cavia vindt waarschijnlijk van niet!


 

top      home