De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
Zoek je een goede dierenwinkel? Stichting Dierbaar is opgericht om de goede van de slechte te onderscheiden.
En hoe stel je vast of iemand verstand van cavia's heeft?

 

Stichting Dierbaar

Stichting Dierbaar is een onafhankelijke stichting die de vakbekwaamheid en de kwaliteit waarborgt bij dierenspeciaalzaken (en ook bij aquariumspeciaalzaken, trimalsons en dierenpensions). De stichting wordt gesteund door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De stichting werd in 1996 door Dibevo opgericht (het is echter onafhankelijk) en heeft een Raad van Toezicht.
Op de website van Stichting Dierbaar vind je dierenwinkels die door Stichting Dierbaar zijn goedgekeurd.Waarom Stichting Dierbaar?

De reden dat de stichting werd opgericht was omdat er geen wettelijke eisen worden gesteld aan ondernemers die een dierenspeciaalzaak willen beginnen.Dat houdt in dat iedereen een dierenspeciaalzaak kan beginnen, ook hen die absoluut geen verstand van dieren hebben.
Stichting Dierbaar geeft erkenningen uit aan ondernemingen die aan de strenge eisen voldoen die Stichting Dierbaar heeft vastgesteld. Hieronder valt niet alleen de kennis en vakbekwaamheid die dierenwinkels moeten hebben en moeten kunnen aantonen, maar de kwaliteit wordt ook gewaarborgd doordat medewerkers van Stichting Dierbaar onverwachte en strenge controles houden bij de dierenwinkels.
Stichting Dierbaar zegt: Wie een erkende dierenspeciaalzaak bezit, heeft letterlijk examen moeten doen en werkt samen met een dierenarts. Kennis van zaken is vanzelfsprekend en kwaliteit wordt met een grote K geschreven. Dat geldt niet alleen voor de eigenaar van dit bedrijf, maar ook voor de medewerkers. Zij hebben de juiste kennis van huisdieren, van het bedrijf en van de meest voorkomende problemen en hun oplossingen. Daarbij kunnen ze altijd terugvallen op de hulp van een dierenarts.


Overige dierenspeciaalzaken

Het wil overigens niet zeggen dat een dierenspeciaalzaak die geen erkenning heeft van Stichting Dierbaar bij voorbaat geen goede dierenspeciaalzaak is. De erkenning is niet verplicht en mag ook niet verplicht worden gesteld. Maar als een dierenspeciaalzaak wel een erkenning heeft, weet je dat dat bedrijf in ieder geval wel over aantoonbare vakbekwaamdheid en kennis beschikt.


Cavia-kennis?

Dat een dierenspeciaalzaak een erkenning van Stichting Dierbaar heeft gekregen, wil niet zeggen dat deze dan ook automatisch cavia's verkoopt, cavia's fokt of (specifieke) cavia-kennis in huis heeft, want een dierenspeciaalzaak kan wel of niet in een speciaal dier gespecialiseerd zijn. Even kontakt opnemen voor je er heen gaat, is dan ook een goede zaak en voorkomt teleurstelling.

 

top      home