De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Ben je bereid je cavia's nauwgezet te verzorgen, iedere dag, voor de komende vijf, zes of misschien wel acht jaar dat ze leven? Doe de test en ontdek of jij een goede caviaverzorger bent!

Daar ben je snel achter met deze test!
Beantwoord de vragen met 'ja' of 'nee'. Tel hoeveel  keer je 'ja' en hoeveel keer  je 'nee' hebt geantwoord. Voor ieder ja-antwoord krijg je 1 punt. Voor iedere nee-antwoord krijg je 0 punten.

 1. Een cavia die alleen zit, is zielig. Cavia's zijn groepsdieren en moeten altijd met minimaal twee samenwonen. Ben je bereid twee cavia's te verzorgen? Ook als je het druk hebt met school of werk?
   
 2. Cavia’s houden ervan – zeker als ze jong zijn – om te rennen. Ben je bereid je cavia’s die ruimte te geven, ook al worden ze nooit zindelijk, verliezen ze haren en knagen ze aan alles?
   
 3. Jonge cavia’s rennen, springen en maken malle buitelingen, maar een oudere cavia doet dat alles niet meer. Ben je bereid hier rekening mee te houden?
   
 4. Je cavia’s moet je regelmatig controleren: ondermeer de vacht en de nagels. De nagels moeten geknipt worden indien ze te lang zijn en indien een van je cavia’s een lange vacht heeft, dient deze verzorgd te worden. Ben je bereid hier tijd aan te besteden?
   
 5. Cavia’s worden niet zo heel snel ziek, maar àls ze eenmaal ziek zijn, moet er heel snel iets aan gedaan worden. Het op zijn beloop laten, kan fataal zijn. Ben je bereid direct naar de dierenarts te gaan als er iets mis is?
   
 6. Hoewel cavia’s maar klein zijn, kost een bezoek aan de dierenarts toch nog een hoop geld, zeker als daar nog medicijnen, een vervolgbezoek of een operatie bijkomt. Ben je bereid ook deze kosten te dragen?
   
 7. Twee cavia’s met kooi kan je makkelijk onderbrengen bij familie of vrienden als je op vakantie gaat, maar wat te doen als je niemand kan vinden? Ben je dan bereid om je vakantie op een andere datum te plannen?
   
 8. Oude cavia’s kunnen gebreken krijgen, zoals niet meer zo goed kunnen lopen. Ben je bereid ook dan goed voor ze te zorgen, en ze met extra aandacht te omringen?
   
 9. Groente is duur, vooral in de winter. Maar ook dan moeten je cavia’s iedere dag vers groenvoer hebben. Ben je bereid altijd voldoende groente te kopen?
Heb je 9 punten?
Als je al deze vragen met een oprecht 'ja' hebt beantwoord, staat niets je meer in de weg om je volgende huisdier een cavia te laten zijn. Jij zult een goede caviaverzorger zijn!

Tussen de 7 en 9 punten?
Een cavia zal het bij jou niet slecht hebben, maar als je van plan bent een beetje meer je best te doen, zal hij het gewoonweg heerlijk bij jou hebben!

Tussen de 4 en 7 punten?
Een cavia nemen? Denk er nog maar eens hard over na! Ook al is een cavia klein, hij heeft wèl aandacht nodig. En ook een goede verzorging!

Beneden de 4 punten?
Het is beter voor de cavia als je géén cavia in huis haalt. Een cavia zal het beter hebben bij iemand anders die wèl goed voor hem zal zorgen.


 

top      home