De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Als je al eerder huisdieren hebt gehad, dan weet je wat erbij komt kijken om het dier een goed leven te geven. Maar als je nog nooit een huisdier hebt gehad, hoe weet je dan wat je kan verwachten en of cavia's wel het geschikte huisdier voor jou zijn?

Daar ben je snel achter met deze test!
Beantwoord de vragen met 'ja' of 'nee'. Tel hoeveel  keer je 'ja' en hoeveel keer  je 'nee' hebt geantwoord. Voor ieder ja-antwoord krijg je 1 punt. Voor iedere nee-antwoord krijg je 0 punten.

 1. Een cavia die alleen zit, is zielig. Cavia's zijn groepsdieren en moeten altijd met minimaal twee samenwonen. Ben je bereid twee cavia's te verzorgen? Ook als je het druk hebt met school of werk?
 2. Heb je het ervoor over om veel geld uit te geven aan de grootste kooi die je kunt vinden voor je cavia zodat hij een heerlijk ruim hok heeft? Ook als dat honderd euro of meer kost?

 3. Wil je je cavia’s zo vaak mogelijk, maar minstens om de dag, in huis rond laten lopen? Ook als je weet dat cavia’s nooit zindelijk worden, haren verliezen, en overal aan kunnen knagen?
   
 4. Ben je bereid je cavia’s regelmatig te controleren om te zien of bijvoorbeeld de nagels niet te lang zijn? En als je een langharige cavia hebt, ben je dan bereid om hem regelmatig te borstelen en te kammen?
   
 5. Heb je het geld ervoor over om direct naar de dierenarts te gaan als er iets mis is met je cavia? Ook in die periodes dat je net even wat krapper zit? En als een dure operatie noodzakelijk is om het leven van je cavia te redden, laat je dat dan zonder aarzelen doen? Ook als je net even rood staat?
   
 6. Ben je je ervan bewust dat cavia's verzorgen geld kost? En tijd? En dat het levende wezens zijn die recht hebben op een goede verzorging?
   
 7. Ben je je ervan bewust dat als jij (een weekend, een paar dagen) weg wilt, je een goede oplossing voor je cavia’s zult moeten vinden? En als je geen goede oplossing vindt, ben je dan bereid om niet te gaan en thuis te blijven?
   
 8. Ben je bereid je cavia als hij ziek is te verzorgen, ook als dat betekent dat je hem bijvoorbeeld een tijdlang moet voeren?
 9. Ben je je ervan bewust dat oudere cavia’s meer verzorging nodig hebben? Ben je je ervan bewust dat oude cavia’s niet meer rennen, springen en andere grappige dingen doen? En ben je bereid ze ook dan met alle liefde te omringen die ze verdienen en alle – extra – zorg te geven die ze verdienen?
Heb je 9 punten?
Je hebt alles goed overdacht en bent bereid je eerste huisdieren alle aandacht, verzorging en liefde te geven die het nodig heeft. Jij zult een ideale caviaverzorger zijn! Heel veel plezier met je allereerste cavia's!

Tussen de 7 en 9 punten?
Je bent bereid veel voor een dier te doen, maar soms heb je er even geen zin in. En dat kan niet als je een huisdier wilt; daar moet je toch altijd voor klaar staan. Een beetje meer tijd en aandacht aan de cavia's geven en ook jij bent de ideale caviaverzorger!

Tussen de 4 en 7 punten?
Weet je wel zeker dat je een huisdier wilt? Je bent beter af met een speelgoeddier! Een huisdier kost tijd, moeite, geld en energie. Als je er dat niet voor over hebt, kan je beter geen huisdier nemen, maar het bij een makkelijk speelgoeddier houden.

Minder dan 4 punten?
Waarom heb je de test gedaan? Je bent niet geschikt om een huisdier te houden als je er niets voor wilt doen. En een huisdier is beter af bij iemand anders.


 

top      home