De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Lonneke Groen van de Vrije Universiteit te Amsterdam over cavia's en De Grote Cavia.

 

In de AlWeer van vrijdag 26 november 2004, 4e jaargang 2004/2005. No. 14, stond een column over cavia's van Lonneke Groen. De ALWeer is een onafhankelijk weekblad voor medewerkers en studenten van de faculteit der Aard- en Levenwetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam

Cavia’s - Lonneke Groen

Gezien de recente columns over paarden, schildpadden en nog zo wat, gaan columns over beesten er bij de Alweer-lezers in als gesneden koek. En dat is maar goed ook!
Zodoende is het voor mij mogelijk om op een haastige middag nog snel iets toe te voegen aan dit dierenpark met een stuk over het minst intrigerende huisider dat er is: de cavia. Ik denk dat de ervaren columnlezers nu wel weten dat dit wederom een bijzonder fascinerende column wordt.

Sinds een paar weken heb ik niet alleen vissen in een kom en muizen achter het aanrecht, maar ook een paar kleine, tamelijk dikke beesten genaamd cavia’s. Ik moet bekennen dat ik een behoorlijk slecht baasje ben en bijzonder weinig over de verzorging van deze twee vriendjes afweet. Het kon dus geen kwaad kon om even te Googelen voor wat invulling van de kolom en aanvulling van mijn eigen caviakennis.
Bij de zoekterm “cavia” biedt de zoekmachine slechts 30,300 vermeldingen. Ik weet niet hoe u erover denkt, beste lezer, maar dat is echt heel weinig voor een land met dieren-uitvaartverzekeringen. Met een geschatte cavia : mensratio in Nederland van 1:50, komt dit neer op 1 hit per tien cavia’s in Nederland.
Wat is er mis met de cavia? Zijn zij niet sexy genoeg als huisdier? Is het niet mogelijk om ze in een mooi duur tasje te stoppen en ermee over een rode loper te gaan, al was het maar in de buidel van een soapster bij een
verregende bioscoop in Nederland?

Ik denk dat ik het wel weet. Cavia’s piesen op je schoot als je ermee denkt te gaan knuffelen, ze poepen in 5 dagen een kooi vol als je ze eindelijk eens genoeg eten geeft en ze zijn niet gezellig, niet zacht, niet mooi. Ze smaken niet lekker; een beetje als de spruitjes van de Pampa. Het enige dat ze aan gewenste interactie ontplooien, is piepen. Op dat punt zijn ze net iets minder saai dan konijnen.
En daarom zijn cavia’s net niet zielig genoeg om toch hip te zijn. Okee, George Clooney heeft een hangbuikzwijn. Maar dat is toch iets anders. Voor je lol een cavia nemen, komt bij volwassenen nauwelijks voor. En bij kinderen? Ik weet nog dat ik heel klein was en per se een cavia wou. Ik kan u verzekeren dat ik niet echt wist wat voor beest het was. Ik dacht dat ze zacht waren en in een rad rondrenden. Ik was in de war met hamsters. En toch zijn er mensen die wel beter weten, ook al zijn het er misschien maar 30,300.

De website www.degrotecavia.nl biedt een fascinerende blik in een parallel universum waarin groepen mensen met elkaar in het gastenboek de belangrijke levensvragen omtrent cavia’s delen. Dit alles gebeurt op een uitermate toegewijde manier. Een column in lettertype Comic Sans, de website in pastelleuren, ondersteund met foto’s: de misschien wat onhandige liefdesbetuigingen schemeren overal doorheen. De foto van de cavia tussen wat sto in een laars(?) is het hoogtepunt van de site. Want hoe hard deze mensen ook proberen, voor een caviaminachter als ik wordt dit nooit schattig. Maar hoewel ik deze mensen absoluut niet serieus neem, vond ik het toch wel schrijnend dat enkele onverlaten het nodig vonden de website af te kraken. Caviafans moeten zich zelfs in hun eigen domein verdedigen. Een bezoekster reageerde als volgt:

eejjzz
waarom zeggen sommige mensen toch van die rare dingen over deze site? dit is een super site! en als
je cavia's stomme beesten vint(wat echt voor 100% niet waar is! maar iedereen heeft zijn eigen meing.. tog?) moet je niet op een cavia site gaan kijken! sorry dit moest er even uit . ..
-x-x-x-x-x- mirjm


Ik kan u aanbevelen eens een blik op een andere bedreigde discipline dan de uwe te werpen en deze website te bezoeken. Want eigenlijk schuilt er in ieder van ons iets van een caviafan.

 

top      home