De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's. 

Er zijn heel veel boeken over cavia's. Als je geen geld wilt uitgeven, en je bent lid van een bibliotheek, kan je het beste daar eens heen gaan. Houd er wel rekening mee dat de meeste caviaboeken verouderd en achterhaald zijn: er staat vaak veel onzin in.

Omgaan met kleine 
huisdieren - Martin Gaus
ISBN 9010060780

Het boek telt 144 pagina's en gaat, behalve over de cavia, ook over konijnen, hamsters, muizen, diverse vogelsoorten zoals papegaaien, beo's en parkieten, en de hond en kat.  De informatie is gerangschikt naar aanschaf, voeding, verzorging en dergelijke, en niet naar diersoort. De informatie over de cavia staat dus verspreid over het boek, wat zoeken moeilijker maakt. Er wordt basisinformatie gegeven, die correct is, afgezien van het feit dat er staat dat een zeugje met 5-6 weken geslachtsrijp is en een beer met 9-10 weken, en dat terwijl een cavia al met 4 weken geslachtsrijp kan zijn. Ook wordt een Sheltie een Scheltie genoemd, maar dat is slechts een klein foutje.

 

 

Cavia's - N. de Wit
ISBN 9058410684

 

Een goed en informatief boek over cavia's waarin de meeste aspecten aan bod komen. Een aantal dingen zijn niet juist, zoals ondere andere dat er wordt gemeld dat de kooi minimaal 40x60 dient te zijn, maar algemeen wordt 50x80 als minimummaat aangehouden. Vreemd is dat er consequent gesproken wordt over 'vrouwtje' en 'mannetje', terwijl de gangbare termen 'zeug' en 'beer' zijn. Er wordt gemeld dat konijnen en cavia's niet samen kunnen omdat ze andere voedselbehoeften hebben, maar er wordt niet gemeld dat er ook nog andere problemen kunnen optreden, zoals niet begrijpen van elkaars taal en verwondingen, zelfs met dodelijke afloop.
Ondanks de dingen die niet geheel correct zijn, is het een boek waar iedereen die voor het eerst een cavia heeft, goed mee uit de voeten kan.

 

 

Goudhamsters en Cavia's - W. Ostermöller
ISBN 9003979405

Verouderd boekje dat goudhamsters en cavia's naast elkaar behandeld, wat onhandig leest omdat je zo niet snel iets vindt of iets op kan zoeken.

 

 

Handboek voor kleine dieren en hun verzorging - D. Alderton
ISBN 9059200241
 

Een boek over kleine zoogdieren, vogels, terrariumdieren en vissen. Het boek is onderhoudend en informatief, maar toch staan er foutjes in. Zo bestaan er geen albino cavia's (omdat ze dat gen niet hebben), kan je een kooi beter niet op de grond zetten (in verband met tocht en stress), wordt er niet gezegd dat hooi essentieel voor cavia's is, en is het voorts niet aan te raden om een cavia dáár te huisvesten waar het drinkflesje bevriest. En ze melden wel dat een cavia en een konijn problemen kunnen ondervinden bij het samenwonen, maar niet dat er cavia's gestorven zijn aan de verwondingen die ze opliepen door een konijn.
Van de 247 bladzijden zijn er 14 gewijd aan de cavia.


 

 

Piggy Potions - P. Gurney
ISBN 1852790040

Engelstalig boek over alternatieve medicijnen voor cavia's. Zo'n beetje alle ziektes die op kunnen treden komen aan bod met de behandelmethodes. Een nadeel kan zijn dat je de Engelse namen van planten en medicijnen eerst moet vertalen.


 

 

What's my Guinea Pig? - P. Gurney
ISBN 1852790342

Engelstalig boek over de verschillende caviarassen. Aan bod komen de borstelhaar, agouti, gekruinde cavia's, coronet, Hollander, Rus, langhaar, Rex, satijncavia, éénkleuren en Sheltie. Er is ook een hoofdstuk over nieuwe rassen. Hoewel de auteur wel zegt dat satijncavia's zwakker zijn door inteelt, rept hij niet over de satijnziekte.
 


 

 

The sex life of Guinea Pigs - P. Gurney
ISBN 1852791330

Engelstalig boek over het sexleven van de cavia. Aan bod komt alles wat te maken heeft met het hof maken, in verwachting raken en zijn en de bevalling. Het enige wat ontbreekt is medische informatie over het voortplantingssysteem, maar de vele foto's van jonkies maken dat meer dan goed! Ze zijn namelijk heel erg schattig!


 

 

The Proper Care of Guinea Pigs - P. Gurney
ISBN 0793831512

Engelstalig boek van de Engelse autoriteit op het gebied van cavia's Peter Gurney. Het boek legt alles uit wat je moet weten als je een cavia wilt houden, maar het boek is in romanstijl geschreven, wat het wel prettig leesbaar maakt, maar wat ten koste gaat van de overzichtelijkheid. Even snel iets opzoeken is bijna ondoenlijk.
 


 

 

Diseases of Domestic Guinea Pigs - V.C.G. Richardson
ISNB 0632052090

Engelstalig boek van een Engelse dierenarts die het geschreven heeft om andere dierenartsen te helpen bij de behandeling van zieke cavia's. Het boek gaat dan ook alleen maar over ziektes. Alles van het lichaam komt aan bod, zoals het voortplantingssysteem, het spijsverteringssysteem en het centraal zenuwstelsel, maar ook dingen als voorbereiding op een operatie, de diverse soorten medicijnen en ook alternatieve behandelmethodes. Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door een uitleg over de werking van een bepaald deel van het lichaam. Hoewel het geschreven is voor dierenartsen, is het ook prima leesbaar voor de leek. Als Engels geen probleem is, is dit een uitstekend boek.


 

 

Huisdieren Huisvrienden - J. van Rheenen
Uitgeverij P. van Belkum Az

Dit boek is zó oud dat het noch een jaartal van uitgave, noch een ISBN-nummer heeft. De cavia wordt 'het marmotje' genoemd, hoewel er wel wordt uitgelegd dat dat niet de juiste naam is. En er staan nog meer achterhaalde dingen in: de maat van het hok is te klein, de leeftijd van geslachtsrijpheid is veel te hoog, maar de levensverwachting is te laag. Er worden 2,5 pagina's van de 130 aan de cavia besteedt, maar de helft van die 2,5 pagina's gaat over de naamsverwarring: waarom men cavia's marmotjes noemde.


 

 

Eerste groot dierenboek voor jonge dierenvrienden
ISBN 9043805092

Van de 191 bladzijden zijn er 30 aan de cavia gewijd. Het is een bijzonder kleurrijk boek omdat alle pagina's pasteltinten hebben. Er staan diverse fouten in. Zo is de kooimaat te klein opgegeven, wordt geadviseerd om gaas op de bodem te gebruiken in een ren (daar kunnen cavia's nare ziektes aan de voeten van krijgen als ze op gaas lopen) en er wordt gesteld dat cavia's binnen enkele dagen gespeend zijn terwijl dat tussen de drie en vier weken is.
Bovendien wordt er blijkbaar vanuit gegaan dat je wilt fokken, en nog op grote schaal ook, want er wordt maar lukraak gezegd dat je de zeugjes het beste in groepjes van 12 kan houden en dan één beer kan gebruiken om mee te fokken. Zo krijg je, als je slechts één groepje hebt, binnen het jaar al ongeveer 45 jonkies... Er wordt gesteld dat het zeugje het beste haar eerste nestje kan hebben rond de drie maanden omdat na drie maanden het bekken verbeent. Nu, dat slaat nergens op, want het bekken begint pas te verharden rond het eerste jaar. En drie maanden is te jong voor een eerste nestje; ze moet minimaal vijf maanden jong zijn.
Zo zie je maar dat een leuk uiterlijk geen garantie is voor juiste informatie. Dit is gewoon een zeer slecht boek!

 
 

 

Kleine zoogdieren - K. Schwammberger
ISBN 900392663

Dit is een boek dat zó oud is dat er niet eens een jaartal van uitgave in staat. Het boek behandelt in 85 bladzijden 40 dieren, waaronder insekteneters, vleermuizen, halfapen, haasachtigen, kleine roofdieren en knaagdieren waaronder het Guinese biggetje, zoals de cavia in dit boek nog genoemd wordt.
2,5 Pagina zijn gewijd aan de cavia en die staan vol met fouten. Zo staat er dat de Latijnse naam Cavia cobaya is (is Cavia porcellus), dat cavia's met 8 weken geslachtsrijp zijn (kan al met 4 weken), dat cavia's in het wild holen graven (doen ze niet), dat op 1m2 11 cavia's gehouden kunnen worden (véél en véél te klein! Voor één cavia heb je al minimaal 80x50 cm nodig!) en dat cavia's per definitie met konijnen te houden zijn (soms gaat het goed, maar soms loopt het ook dodelijk af, dus enige nuancering had wel gemogen).
Duidelijk een boek met verouderde informatie.

 
 

 

Cavia's - De beste raadgever voor uw huisdier
ISBN 9043800074

Boekje dat behoorlijk wat fouten bevat en een paar ernstige. Zo is de opgegeven kooimaat veel te klein en staat er dat stro gebruikt mag worden terwijl stro niet gebruikt mag worden omdat dat voor verwondingen kan zorgen. Er wordt verteld dat jonkies altijd met het hoofd eerst worden geboren terwijl stuitliggingen bij cavia's ook voorkomen. En een laatste fout is het melden dat je berenklauw aan je cavia mag geven terwijl het sap van berenklauw voor ernstige irritaties en brandwonden zorgt.
Geen goed boek!

 
 

 

Kleine huisdieren - Snel zoek Natuurgids
ISBN 9038910541

Klein boekje dat vogels, vissen, reptielen, amfibieën, de hond, de kat, en ook wat knaagdieren behandeld, waaronder ratten, gerbils, chinchilla's, konijnen en ook de cavia.
Zes pagina's van de 125 zijn gewijd aan de cavia. Dat is niet veel ruimte om veel informatie over cavia's te geven en dat doet het dus ook niet. Bovendien wordt er verkeerde informatie gegeven: zo staat er dat jonkies met zes weken bij hun moeder weg moeten, maar dit moet voor beertjes vier weken zijn omdat ze dan al geslachtsrijp kunnen zijn en hun moeder en eventuele zusjes kunnen bevruchten. Verder staat er dat ze minstens per dag een handvol vers voedsel moeten krijgen, maar dit is veel te weinig voor een cavia die groenvoer moet kunnen eten zoveel hij wil en wanneer hij wil. Ook staat vermeld dat je twee vreemde cavia's aan elkaar moet laten wennen op neutraal terrein, zoals een doos. Een doos is veel te klein daarvoor!
Niet echt een goed boek!

 
 

 

De cavia - Over dieren
ISBN 905821009x

Boekje van 65 pagina's met basisinformatie over cavia's. Hoewel de meeste informatie zinnig is, wordt er wel in verteld dat je de cavia 'onder de staart' moet kijken om het geslacht vast te stellen - en dat terwijl een cavia geen zichtbare staart heeft! De cavia heeft wel een paar botjes, net zoals de mens, die het staartbot vormen. Ook staat er in vermeld dat een cavia met 2-3 maanden fokrijp is, maar er staat niet in vermeld wanneer de cavia geslachtsrijp is. Omdat fokrijp iets anders is dan geslachtsrijp kan dit verwarring opleveren en voor ongewenste nestjes zorgen als je niet weet dat fokrijp de leeftijd is waarop een cavia een nestje màg krijgen en geslachtsrijp de leeftijd is waarop een cavia een nestje kàn krijgen (vanaf 4 weken).


 

 

Geïllustreerde Konijnen & Knaagdieren Encyclopedie – E. Verhoef – Verhallen
ISBN 9036610788

Boek met 13 pagina’s (van de 320) over cavia’s. Vooral interessant om een overzicht te hebben van de caviarassen, maar niet geschikt om alles over de cavia te weten te komen.

 
 

 

Cavia's – H.L. Schippers
ISBN 9062489044

Uitstekend boek over cavia's van de 'vader' van cavia's, die zijn leven lang cavia’s gefokt heeft en er derhalve alles over weet.

 
 

 

Cavia's als liefhebberij – R.R.P. van der Mark
ISBN 9003965218

In het compacte boekje staat dat cavia's met 5 maanden geslachtsrijp zijn, wat aperte onzin is omdat ze dat al met 4 weken kunnen zijn! Afgezien van deze foute informatie, wordt er wel goede achtergrondinformatie gegeven, met name over erfelijkheid en rassen en daarom beveel ik dit boek toch aan.

 
 

 

Cavia’s en goudhamsters – D. Dekker
Wenk Hobbygidsen, Kosmos Amsterdam Antwerpen

Klein boekje uit 1972 met weinig foto’s, maar levendige beschrijvingen.

 
 

 

Cavia's – H. Bielfeld
Uitg.Mij. Elsevier

Klein boekje, dat echter wel ingaat op het vermogen van cavia’s om nieuwe dingen te leren, om kleuren te herkennen en dergelijke. Dat is het goede aan dit boekje, het slechte is dat het zegt dat cavia's al met 2-4 maanden voor de fok kunnen worden gebruikt. De minumumleeftijd is echter 5 maanden. Afgezien van deze fout, beschouw ik het boekje als aanbevelenswaardig.

 

 

Cavia’s – P. Hutchinson
ISBN 9062480756
         

Boekje van dè autoriteit op caviagebied uit de vorige eeuw: toen cavia's nog niet zo populair waren en niemand er echt veel van afwist. Het is een gedegen boekje dat voornamelijk over het fokken handelt.

 
 

 

Het marmottenboekje (Cavia's) – R.R.P. van der Mark
ISBN 9070096048

Piepklein boekje uit de tijd dat men cavia's nog marmotten noemde. Alleen daarom al kan ik dit boek niet aanbevelen. Als charmante kijk in de oude doos is het wel een leuk boekje!

 
 

 

Onze cavia - A.J. steinkamp
ISBN 9003901163

Informatief boekje over alles waar je aan moet denken en rekening mee moet houden als je een cavia wilt.

 
 

 

Knaagdieren in huis en tuin - Th. Vriends
ISBN 9060831764
 

Boek met 12 pagina's (van de 114) over cavia's. Niet echt aanbevelenswaardig als je alles over de cavia wilt

 
 

 

Zorg zelf voor je cavia - Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren
ISBN 9025286399

Erg dun boekje met redelijk wat informatie en veel plaatjes.

 
 

 

Cavia's en hun verzorging - I. Day
ISBN 9051120834

Dun, klein boekje met veel plaatjes en redelijk wat informatie.

 
 

 

100 vragen over cavia's - Libelle
ISBN 9027494924

Algemene en interessante vragen en antwoorden. Helaas is niet alles even bij de tijd, en sommige dingen zijn gewoon fout, zoals de stelling dat de lichaamstemperatuur tussen de 39 en 40 graden ligt (dat is tussen de 37,5-39,5), dat een beer pas met 60-70 dagen geslachtsrijp zou zijn (dat kan met 30 dagen al) en dat een zeug met drie maanden fokrijp is (dat is met vijf maanden). Ook wordt gezegd dat stro goed is (stro is te hard en kan voor verwondingen zorgen).

 
 

 

Cavia's (Serie 101 vragen aan de dierenarts) - H. Lommers
ISBN 9052660190

Informatief boek over de meest gestelde, en ook wat minder gebruikelijke, vragen.
(Dit boek is onder twee ISBN-nummers bekend: 9052660190 en
9052662002).

 
 

 

Cavia's - E. Kramer & P. Hutchinson
ISBN 906248636

Boekje dat ingaat op de meeste dingen die je moet weten over cavia's. De nadruk ligt op rassen, fokken en tentoonstellingen.

 
 

 

Neem nou knaagdieren... -
H. & A. van Foreest
ISBN 9062786219

Boek over hamsters en cavia's, met veel persoonlijke ervaringen. Niet echt geschikt als informatiebron over cavia's, wel leuk leesvoer.

 
 

 

Praktische knaagdierenwijzer - Redactie over Dieren
ISBN 9058210413

Zeer dun boekje dat beter 'Hamsterboekje' had kunnen heten (er staan tientallen foto's over hamsters in en maar een paar van andere knaagdieren). De specifieke informatie over cavia's is nihil: de auteurs beschrijven het knaagdier in het algemeen zonder rekening te houden met de speciale eisen en wensen van cavia's. Bovendien proberen ze in krap 60 bladzijden alles te vertellen wat er over 9 soorten knaagdieren te vertellen valt. Een bijzonder slecht boek als je meer over cavia's wilt weten - koop liever een goed boek!

 

 

Mijn huisdier Cavia's - Anita Ganeri
ISBN 9789055666485

 

Dit boekje van 32 pagina's is speciaal voor kleine kinderen. Het legt uit wat een cavia is en wat er nodig is voor een cavia. Er staan ook fouten in zoals dat cavia's stro mogen hebben, wat niet zo is. Ook staat er dat cavia's van groente houden, in plaats van te melden dat groente essentieel is. En er staat dat je cavia's niet los moet laten lopen omdat ze dan electriciteitssnoeren door kunnen bijten. Handiger zou zijn om te melden dat cavia's veel beweging nodig hebben en dat je daarom de snoeren weg moet bergen zodat cavia's er niet bij kunnen. Achterin het boek staat vermeld bij internetsites dat de site van De Grote Cavia een nuttige site is boordevol informatie over cavia's - en dat klopt natuurlijk!


 

 

Het leven van een cavia - Angela Royston
ISBN 9054956402

 

Dit boekje van 31 pagina's dat voor kinderen is, vermeld alleen de levenscyclus van een cavia: hij wordt geboren, groeit op en kan dan zelf jonkies krijgen. Er wordt niets uitgelegd over het houden van een cavia. Er wordt vermeld dat een cavia ongeveer 500 gram weegt, wat niet zo is; een cavia kan tussen de 800 en 1800 gram wegen. Wat leuk is, is dat vermeld wordt dat de cavia uit Zuid-Amerika komt, maar er staat dan dat de cavia daar als huisdier wordt gehouden, wat niet zo is, want de cavia wordt daar om zijn vlees gefokt. Er staat vermeld dat cavia's stro mogen hebben, wat niet zo is.


 

 

Knaagdierenencyclopedie - Over Dieren
ISBN 9058210456
 

Boekje over knaagdieren. Er worden een aantal knaagdieren behandeld, zoals de muis, de rat, de gerbil, de hamster en de chinchilla. Van de cavia's worden er zowel de huiscavia, de wilde cavia, de wezelcavia en de rotscavia behandeld. Het boekje is informatief omdat het redelijk wat onderwerpen behandeld, waaronder herkomst, kleur, lengte, gewicht, aantal jongen, en voedsel, maar het wordt in een beknopte stijl beschreven.


 

 

De cavia en cavia-achtigen - A. Vermeulen-Slik & R. Dekker
ISBN 905266126x 
 

Interessant boekje dat voornamelijk over de cavia gaat, maar ook over zijn wilde verwanten de wilde cavia, de Wezelcavia, de Rotscavia,de Tschudi-cavia en o.a. de Degoe en Capybara.


 
 

Mijn huisdier cavia - Jill Foran
ISBN 97890556687848
 

Dit boekje bevat 31 pagina's en is specifiek voor kinderen. Er staan wel foutjes in, zoals dat jonkies pups worden genoemd, en dat cavia's met 5-6 maanden volwassen zijn 9dat is met zo'n 1-1,5 jaar. Jammer is dat er staat dat in cavia-opvangen alleen oudere cavia's zitten. Dat is niet zo. In cavia-opvangen worden veel jonkies geboren omdat de zeugen zwanger binnenkomen. Ook jammer is dat er staat dat alleen jonge cavia's van zes weken handtam gemaakt kunnen worden; dat is niet zo, ook oudere cavia's kunnen makkelijk wennen aan een nieuwe leefomgeving. Verder staat er dat je aan een dierenarts moet vragen hoeveel de cavia mag eten, maar veel dierenartsen weten niets van cavia's en denken dat een cavia met weinig (hardvoer) tevreden is. Er staat ook dat als je een cavia alleen houdt, je veel aandacht aan hem moet schenken, terwijl cavia's niet allen gehouden mogen worden omdat het groepsdieren zijn. Afgezien hiervan, is het een informatief boek dat zeker nuttig is voor het nieuwe caviabaasje. Achterin het boek staat degrotecavia.nl vermeld als referentie voor meer cavia-informatie.


 
 

Mini-encyclopedie - Cavia's rassen en zorg - Myra Mahoney
ISBN 9789048304318
 

Uitstekend boek dat nuttige informatie over cavia's houden geeft. De helft van het boek bestaat uit informatie over rassen en shows, dus als je daar geen interesse in hebt, is dat is iets minder aantrekkelijk. Het boek is uit het Engels vertaald en het is onduidelijk of de rasstandaard die Van Engeland is of die van Nederland - of dat er geen verschil tussen is. Omdat het uit het Engels is vertaald en de vertaler onvoldoende op de hoogte was van jargon, zitten er een aantal vertaalfouten in. Zo wordt een CH-Teddy een zwitser genoemd, is een 'vetoog' opeens een 'vettig oog' en wordt een Rus een Himaylan genoemd.


 
 

Zorgen voor je cavia - Helen Piers
ISBN 9068222228
 

Een boekje van 32 pagina's voor kinderen waarin best nuttige informatie staat over de cavia. Ook wat foutjes. Een borstelhaar wordt Abessijn genoemd (inderdaad, de oude benaming), een gladhaar wordt Amerikaan genoemd. Jammer is dat gemeld wordt dat een cavia best alleen kan leven en dat oudere cavia's niet meer aan elkaar kunnen wennen. Een cavia mag niet alleen leven en oude cavia's kunnen best aan elkaar wennen. Ook jammer is dat gezegd wordt dat je het beste cavia's tussen de 6-9 weken kunt kopen: oudere cavia's zijn ook heel fijn gezelschap zijn. Er staat ook dat een cavia een liksteen moet hebben, maar dat is niet zo: van likstenen kunnen cavia's blaasstenen krijgen.


 
 

Doen in vrije tijd - Cavia's
ISBN 9062484085
 

Een informatief en nuttig boek van 64 pagina's met daarin zowat alles wat je wilt weten als je aan cavia's begint. Er staat wel in dat beertjes pas met twee maanden geslachtsrijp zijn (is met vier weken). Afgezien daarvan: prima boek.


 
 

Alles over uw huisdier - Cavia's - Fritz Dietrich Altmann
ISBN 9789043818834
 

Nuttig en informatief boek van 64 pagina's met veel mooie foto´s dat zo'n beetje alle aspecten van de cavia behandelt. In het register staat als verwijzing degrotecavia.nl opgenomen.


 
 

De leukste knagergids
ISBN 8710577882511

Boekje van 64 pagina's over het konijn, de fret, de hamster, de gerbil, de muis, de degoe, de boeroendoek en de cavia. Over de cavia zijn er 7 pagina's. Deze gaan over de herkomst, de rassen en het voer. Heel summier dus.


 
 

Handboek konijnen en cavia's en hun verzorging - David Alderton
ISBN 951120257

 

Boek van 115 pagina's waarin de informatie over konijnen en cavia's door elkaar heen staat, wat altijd onhandig leest. Het gedeelt dat alleen over cavia's gaat, 28 pagina's, gaat alleen over fokken en rassen. De foto's bij de rassen zijn mooi.


 
 

Neem eens een ander huisdier als gezelschapsdier zoals een rat, muis, konijn, cavia, chindhilla, hamster, gerbil - Arie S. Heijboer
ISBN 8711304224000
 

Van het 80 pagina's tellende boekje zijn er 9 gewijd aan de cavia. Wat erg slecht is, is dat er wordt gemeld dat van hooi maar een beetje mag worden gegeven en dat groenvoer 'in zeer geringe hoeveelheden' moet worden gegeven, namelijk één blaadje. Maar als je dan ziet dat het boek (mede) is uitgegeven door Witte Molen, een fabricant van diervoeders, en dus ook van caviahardvoer, dan begrijp je waarom je volgens hen geen hooi en groenvoer mag geven: omdat je dan minder van hun hardvoer koopt! Niets van aantrekken dus, en de cavia juist véél hooi en véél groenvoer geven, want dat heeft hij nodig om gezond te blijven. Er staat ook dat de zeug geslachtsrijp is met 1,5 maand (dit is vier weken) en de beer met 2-2,5 maand (dit is vier weken). Dit boek is dus zeker niet aan te raden.


 
 

Cavia's en goudhamsters - D. Dekker
ISBN 9021506416
 

Dit boek van 62 pagina's geeft op de achterflap wel een heel troosteloos beeld van een cavialeven; in z'n uppie, alleen zaagsel, geen hooi, geen hokje, en een veel te kleine kooi.

Het boek is uit 1980 en dat is te merken aan de schrijfstijl. Het woord 'Cavia' wordt met een hoofdletter geschreven. De informatie over cavia's en goudhamsters staat door elkaar heen en dat is altijd nogal onhandig om te lezen.


 
 

Leven met huisdieren, cavia's - Bradley Viner
ISBN 9789043810975

Boekje van 32 pagina's dat vertaald is uit het Engels, en dat blijkt ook uit verkeerde vertalingen zoals 'zere hielen' waarmee bumblefoot wordt bedoeld. 'Bumblefoot' is Engels, maar dat is nu eenmaal de ingeburgerde term. Er staat vermeld dat het bekken van het zeugje al verbeend met 3 maanden en dat zeugjes daarom maar voor die tijd het eerste nestje moeten hebben gehad. Echter, het bekken verbeend pas met één jaar en zeugjes mogen zwanger worden vanaf zo'n vijf maanden als ze minimaal 800 gram wegen.


 
 

Prisma Hamsterboek - Roy Robinson
ISBN 9027407835
 

Behalve hamsters worden ook muizen, ratten en cavia's besproken. Van de 128 pagina's zijn er 18 gewijd aan de cavia. Echter, het boek stamt uit 1973 en is erg verouderd. Geen aanrader dus.


 
 

Houden van konijnen en cavia's - Don Harper
ISBN 9041002693
 

Dit boekje heeft 64 pagina's en gaat op de eerste pagina al de fout in door te melden dat je gerust groepen konijnen en cavia's samen kunt houden, wat niet zo is omdat cavia's daar aan kunnen sterven of gehandicapt raken. Ook staat er dat je één cavia kunt houden, wat niet zo is omdat cavia's groepsdieren zijn. Ook staat er dat je een zwangere zeug niet aan mag raken (dat mag wel). Wat wel prettig is, is dat de informatie over cavia's en konijnen gescheiden is, dus niet door elkaar staat. Het is een redelijk eenvoudig, informatief boekje.


 
 

Cavia's voor kinderen en volwassenen - Peter Beck
ISBN 9052102759

 

Het boekje van 62 pagina's is informatief en dus een goed boek om te lezen als je meer wilt weten over cavia's. Het enige wat niet klopt, is dat cavia's en konijnen samen kunnen; dat staat wel in het boek, maar is niet zo. Konijnen moeten met konijnen samen wonen en cavia's met cavia's. Soort bij soort.


 
 

Alles over mijn cavia's - Immanuel Birmelin
ISBN 9052104050
 

Er staat in dat een zoutliksteen nodig is (dat is niet zo, het is zelfs schadelijk), en dat een beertje al met acht weken gecastreerd kan worden (daar zitten nogal wat nadelen aan). Leuk is dat er quizzen in staan. Het boekje is speciaal gericht op kinderen.


 
 

Cavia's - Netty de Wit
ISBN 9789058410689
 

Het boekje van 64 pagina's meldt dat een cavia alleen gehouden kan worden, wat niet zo is omdat cavia's groepsdieren zijn. Verder een informatief boekje.


 
 

Mijn cavia, mijn beste vriend - Wolfgang Hensel
ISBN 9021331152
 

Leuk boekje voor kinderen van 46 pagina's waarin je van alles in kunt vullen over je cavia's, zoals wanneer ze actief zijn en wat ze lekker vinden.

   

 

 

top      home