De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.





































De verzorging van je cavia houdt alles in wat er voor nodig is om hem te geven wat hij nodig heeft zodat hij gelukkig en gezond is. Moeilijk? Welnee! Maar heb je voor het eerst een cavia, dan kan je je afvragen wàt hij precies nodig heeft.

De kooi moet je schoonmaken, je cavia moet natuurlijk eten krijgen (veel meer over het menu van de cavia vind je op de pagina Voeding), maar inspanning en ontspanning is ook essentieel voor hem. Verder moet je de voerbakjes schoonhouden, en dien je je cavia netjes te houden en als er iets mis is, moet je de dierenarts inschakelen. Je kan je cavia ook wassen. Alles over je cavia een bad geven en je cavia knippen lees je op de pagina Was & knip! En al deze onderwerpen zijn vervat in een handig overzicht!


De kooi: schoon en netjes

De kooi is de woning van je cavia en die dient netjes en schoon te zijn.


Keuteltjes enzo...

Om de kooi schoon te houden, moet je dagelijks de vieze plekken weghalen. Dit zijn plekken waar je cavia veel ligt en waar hij slaapt. Daar 'verzamelen' zich keuteltjes en urine. Iedere dag even weghalen voorkomt dat je cavia in zijn eigen ontlasting ligt.


Oude groente

Voor je het verse groenvoer in de kooi legt, haal je het oude eruit. Oude groente gaat beschimmelen en rotten en dat is allerminst fris. Bovendien kan je cavia flink ziek worden als hij daar van eet.


Schoonmaken

Iedere week verschoon je de kooi. De vieze kranten haal je weg en je legt schone kranten neer. Het vieze zaagsel haal je weg en je doet er nieuw zaagsel in. En al het hooi haal je weg zodat je cavia de nieuwe week ingaat met geurig hooi - en dan ruikt de kamer ook zo lekker!


Reinigen en soppen

Minimaal eenmaal per jaar haal je de hele kooi leeg. Je sopt alles af, zowel de bak als de tralies. Daarna spoel je alles goed schoon. Als een cavia ziek is geweest, is het ook nodig om de kooi te desinfecteren.



top





Een schoon uiterlijk

Iedere week controleer je de vacht, de nagels en de tanden van je cavia.  Je kunt dat doen terwijl je de cavia op schoot hebt. Om te voorkomen dat hij plast en je kleding nat wordt, kun je een anti-plasmat gebruiken (zelf eenvoudig te maken door een plastic tas of plastic vuilniszak onder de handdoek of doek te doen).



Tanden en nagels

De nagels mogen niet te lang worden en dat geldt ook voor de tanden. Bij de cavia kun je alleen maar de snijtanden zien en niet de kiezen. Als je cavia moeilijk of niet eet, vermagert, kwijlt of stukjes voedsel uitspuugt, moet je direct naar de dierenarts want dan kan er iets mis zijn met zijn kiezen - ook al zien zijn snijtanden er perfect uit! Meer informatie en foto's over nagels en tanden en hoe deze te knippen vind je op de pagina
Controle.
Nog meer foto's van tanden vind je op de pagina's Caviagebit 1 en Caviagebit 2.


Vacht

De vacht mag niet opeens uitvallen of kale plekken vertonen. Als je een kortharige cavia hebt, hoef je hem niet iedere dag te borstelen; als je hem iedere dag aait, zal je merken dat hij haren verliest, op die manier verzorg je zijn vacht ook. Maar hij moet toch regelmatig geborsteld worden.
Langharige cavia's moeten iedere dag geborsteld en gekamd worden. Wel voorzichtig zijn, want als je aan de haren trekt, doet dat pijn.
Rexen en Tesselaars moeten ook geborsteld en gekamd worden. Voor Tesselaars geldt dat dit een lastig ras is om de vacht van te onderhouden want het gaat heel makkelijk klitten, en er blijven altijd strootjes en andere dingen inzitten. Meer informatie over vachtverzorging vind je op de pagina
Controle.



top





Wassen of in bad

Iedere cavia kan vies worden, door dat wat er in de kooi ligt. Vooral cavia's met een lichte vacht zijn er bevattelijk voor, maar iedere cavia kan wel eens vies worden.
Wassen is dan de oplossing. Als er een klein plekje vies is, kan je dit schoonmaken met een nat washandje. Meestal is alleen water genoeg, maar je kan ook een beetje zeep gebruiken. Gebruik voor een klein plekje gewone zeep en geen shampoo. Shampoo gaat schuimen en dan moet je het plekje goed reinigen met water; daarom is zeep beter voor een klein vies plekje.


Vieze kont

Is de kont van de cavia vies, dan helpt een 'kont-bad'. Je vult een bak of de wastafel of de gootsteen met een laagje handwarm water en zet de cavia er in. Met je ene hand ondersteun je het lijfje van je cavia en met de andere hand spoel je de kont schoon door de haren zachtjes te masseren. Ook hier kan je wat zeep gebruiken of een heel klein beetje shampoo. Als je zeep of shampoo gebruikt, moet je van te voren een tweede bak met handwarm water klaar hebben staan zodat je daar de vacht in schoon kan spoelen. Gebruik vooral niet te veel shampoo.


Cavia helemaal wassen

Moet je je cavia helemaal wassen, kijk dan op de pagina
Was & Knip!
zijn er wat voorbereidingen nodig.



top





Schone bakjes


Drinkbakje/flesje

Iedere dag moet het drinkbakje of drinkflesje schoongemaakt worden. Een drinkbakje was je gewoon af, voor een drinkflesje kan je het beste een lange dunne borstel gebruiken. Als het drinkflesje erg vies is geworden kan je er wat zand en afwasmiddel indoen en dan flink schudden. Het zand schuurt de viezigheid weg. Wel heel goed naspoelen.


Voerbakje

Eens per week moet je het voerbakje schoonmaken. Als je dagelijks wat nieuw hardvoer toevoegt, zie je niet dat er onderin een dikke klont zou kunnen zitten. Dat komt omdat de cavia kan morsen met de groente of een mondvol water uitspuugt in het bakje. Het voer onderin gaat dan klonteren. Als je een echte sloddervos van een cavia hebt, moet je het bakje vaker schoonmaken!



top





Voedsel

Voedsel geef je uiteraard iedere dag.


Groenvoer

Drie maal daags geef je vers groenvoer, maar voor je de groente in de kooi legt, dien je het oude groenvoer er uit te halen. Dit kan gaan schimmelen en rotten en dat ruikt niet alleen vies, maar het is ook slecht voor de cavia als hij het toch nog eet.


Fruit

Fruit geef je 1 of 2 maal daags, als een extra hapje bij de groente. Fruit rot nog sneller dan groente, dus je dient op te ruimen wat je cavia niet gegeten heeft.


Hardvoer

Hardvoer geef je dagelijks. Je kan cavia's speciaal caviavoer geven, maar konijnenvoer is ook prima. Welk voer je ook geeft, geef altijd vitamine C korrels erbij.
Ik heb nog nooit een cavia gehad die het speciale caviavoer lekker vond. Ze eten het dan wel omdat het er toevallig staat, maar echt lekker... nou, nee! En ik heb alle merken en soorten caviavoer geprobeerd. Ik weet niet waarom, maar konijnenvoer vinden ze véél lekkerder! Dus geef ik ze dat maar, maar ik heb ook altijd een bak met vitamine C korrels staan. Die vinden ze dan weer wèl lekker.

Let op! Aan konijnenvoer is geen vitamine C toegevoegd, maar in sommige speciale caviavoeders óók niet! Geef dus altijd dagelijks vitamine C korrels.


Hooi

Geef dagelijks hooi. Je cavia heeft hooi nodig omdat er veel vezels inzitten. Bovendien vind hij het lekker om in te spelen, te rommelen, in te liggen, zichzelf er in te verstoppen en in te begraven, en om er in te slapen. Maar ook als er nog hooi in de kooi ligt, moet je dagelijks een pluk vers hooi geven!


Vitamine C

Geef iedere dag vitamine C. Dat kan je doen door middel van korrels of druppels. Ik vind druppels (die in het water gaan) onhandig, om diverse redenen. Ten eerste weet je met druppels niet hoeveel vitamine C hij binnenkrijgt, terwijl je dat met korrels wel kan zien. Een andere reden is dat de kracht van vitamine C in druppels snel minder wordt als het in water zit. Maar het is aan jou om te bepalen wat je handiger vind. Je cavia moet het in ieder geval iedere dag krijgen, of je nu korrels of druppels gebruikt.


Water

Ververs iedere dag het water. Alleen vers water is fris en lekker. Cavia's kunnen bovendien al snel een rotzooi ergens van maken en om een kliederzootje te maken van een waterbak is zo gepiept! Daar hebben ze vaak maar een paar uur voor nodig; als het water erg vies is (omdat er bijvoorbeeld in gepoept is of omdat er hardvoer in gevallen is) dien je het water vaker te verversen.



top





Inspanning en ontspanning


Inspanning

Inspanning heeft je cavia hard nodig. Net zoals wij vervetten als we alleen maar zitten (achter de pc, op de bank, voor de tv), zo vervet je cavia ook als hij nooit uit zijn kooi mag. En net zoals wij gaan sporten om in conditie te blijven, net zo moet je cavia iedere dag los lopen om zijn conditie op peil te houden. Bovendien is het van zeer groot belang voor jonkies: zij hebben die actie hard nodig om zich goed te ontwikkelen en om sterke spieren en botten te krijgen.


Ontspanning

Ontspanning is belangrijk voor mens en dier. Je cavia zal, na gegeten te hebben, of na los gelopen te hebben, altijd een tukje doen. Maar bij jou op schoot zitten en geknuffeld en geaaid worden, is ook ontspanning voor hem. En voor jou ook! Wist je dat wetenschappelijk is bewezen dat je hartslag daalt als je een dier aait?



top





Iets mis?

Na verloop van tijd ken je je cavia goed en zie je het direct als er iets mis is. Maar als je net je eerste cavia hebt, weet je misschien nog niet waar je op moet letten. Een paar tekenen dat er iets aan de hand is: je cavia eet niet (meer), hij is niet (meer) actief, hij is lusteloos, zit de hele dag in zijn hokje en reageert niet meer op jou. Als je vermoedt dat er iets aan scheelt, kan je altijd de dierenarts eerst bellen. Zeker als je voor het eerst een cavia hebt (maar ook als je al heel lang cavia's hebt!) weet je soms niet of iets ernstig genoeg is om mee naar de dierenarts te gaan. Bel hem of haar daarom en leg uit wat je hebt waargenomen. Hij of zij kan dan beoordelen of je moet komen of niet.
Mocht er wel iets overduidelijks aan de hand zijn, dan moet je direct naar de diere








Hieronder vind je het overzicht van wat de verzorging van je cavia behelst.

Een schone kooi
  - Dagelijks vieze plekken weghalen
  - 3 maal daags oude groente opruimen
  - Wekelijks kooi schoonmaken
  - Minimaal 1 maal per jaar hele kooi ontsmetten

Een schoon uiterlijk
  - Controleren van vacht, nagels en tanden
  - Eventueel knippen van nagels
  - Borstelen en kammen
  - Eventueel wassen of een bad geven
  - Eventueel knippen

Schone bakjes
  - Iedere dag drinkbakje/flesje schoonmaken
  - Eens per week voerbakje schoonmaken

Voedsel
  - Groente 3 maal daags
  - Fruit 1 à 2 maal daags
  - Hardvoer dagelijks geven
  - Hooi dagelijks geven
  - Vitamine C dagelijks geven

Water
  - Iedere dag vers water

Inspanning
  - Iedere dag los laten lopen

Ontspanning
  - Dagelijks knuffelen en aaien

Alertheid
  - Checken op niet eten
  - In de gaten houden of er iets mis is

Direct actie ondernemen
  - Als er iets mis is
  - Als je vermoed dat er iets mis is

 

top      home