De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
Iedereen wordt ouder en sterft uiteindelijk, ook de cavia. Wat kan er veranderen als de cavia ouder wordt? En hoe ga je om met het sterven van je cavia? En wat doe je na zijn dood?

 

Alles wat te maken heeft met sterven, is in onze maatschappij toch nog steeds een beetje taboe. Je gevoelens van verdriet uiten, praten over dood en verdriet, en de confrontatie met de dood geeft toch nog altijd een onbehaaglijk gevoel. Ook, en misschien wel juíst, als het om cavia's gaat. Als je een cavia verloren hebt en je hebt het idee dat het leven geen zin meer heeft, kan een opmerking van iemand anders ('Het is  maar een cavia!') je doen afvragen of je gek geworden bent. Als je je eigen reacties niet begrijpt en geen vergelijkingsmateriaal hebt in de vorm van verhalen en ervaringen van anderen, kan je jezelf als onevenwichtig, raar en gek gaan zien. En dat terwijl verdriet hebben een universele emotie is die niet alleen geldig is als een mens van wie je houdt overlijdt, maar die ook geldig is als een dier waarvan je houdt overlijdt. Oók als dat een cavia is!

Veroudering
Waarom wordt de cavia ouder? Waarom worden wij allemáál ouder? Is er iets dat we kunnen doen om het verouderingsproces te vertragen? Kunnen we ons leven verlengen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze cavia zo lang mogelijk leeft?
De antwoorden hierop vind je op de pagina
Veroudering.

Ouderdom
Hoe verzorg je een oudere of een oude cavia? Welke kwaaltjes kunnen optreden als een cavia ouder wordt? Kan je iets doen om het leven van je cavia aangenaam te maken, ook als hij oud is? En beleef je nog wel plezier aan een oude cavia die minder dingen kan?
Op de pagina
Ouderdom lees je hier meer over.

Sterven
Afscheid nemen van je cavia is zeer verdrietig. Hoe ga je daar mee om? En wat gebeurt er precies bij de dierenarts als de cavia een spuitje moet krijgen? En hebben cavia's verdriet? Op de pagina
Sterven worden deze onderwerpen besproken.

Afscheid
Welke mogelijkheden heb je na de dood van je cavia; kan je een cavia cremeren of begraven? En zijn er nog andere mogelijkheden? En hoe kan je afscheid nemen van je cavia? Op de pagina Afscheid worden deze onderwerpen besproken.

Als jonkies sterven
Als de cavia oud is en een fijn leven heeft gehad, is het verdriet al groot, maar als jonge cavia's sterven, kan je daar behoorlijk van slag van zijn. Want jonge dieren horen niet te sterven. Hoe ga je daarmee om? En hoe gaan anderen daar mee om?
Op de pagina
Sterven lees je hier meer over.

Rouw
Cavia's worden soms door anderen niet als 'volwaardig' dier gezien en dat je heel veel verdriet kan hebben als je cavia sterft, wil er dan niet in. Dat zijn meestal ook de mensen die koeltjes zeggen: "Dan neem je toch een nieuwe?" Hoe ga je met zulke reacties om? Of vind je het zelf een beetje raar dat je zoveel verdriet kan hebben om een gestorven cavia? En hoe verwerken anderen de dood van een dier?
Op de pagina
Rouw lees je hierover meer.

Dierenuitvaartcentra
Adressen en websites van dierenuitvaartcentra (dierenbegraafplaatsen en dierencrematoria) in België en Nederland vind je op de pagina Dierenuitvaartcentra.

Sectie
Als je niet weet waardoor je cavia is gestorven, maar je wilt dat wel weten, dan kun je hem door de Universiteit van Utrecht laten onderzoeken. Op de pagina Sectie staat meer informatie.

 

top      home