De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Kan het kwaad als een cavia papier, kranten, karton of tijdschriften eet?

 

Papier en karton
Onbedrukt papier en onbedrukt karton kan sowieso geen kwaad omdat cavia's cellulose kunnen verteren. Papier en karton bestaan uit cellulose en dat komt omdat planten uit cellulose bestaan. Cellulose zit vooral in bomen.

In onbedrukt papier en karton kunnen glansmiddelen en lijm zitten. In kartonnen dozen kunnen ook nietjes zitten. Glansmiddelen, lijm en nietjes zijn uiteraard niet gezond voor de cavia. Papier dat glanst en glimt, kun je dus beter niet geven. De lijm is meestal niet giftig, maar het kan zich in het maag/darmstelsel van de cavia als kauwgom gedragen; het kan een klomp vormen dat het lichaam niet meer verlaat. Nietjes zijn scherp en kunnen de maag en darmen doorboren en zo bloedingen, verwondingen en andere ellende veroorzaken.

Bedrukt papier en karton kan ook geen kwaad. Vroeger was drukinkt wel giftig, maar tegenwoordig niet meer. Het hangt er wel vanaf of het papier of karton bewerkt is of niet. Zo zijn er tijdschriften die een bewerking krijgen nadat ze zijn gedrukt, dus nadat er inkt op is gekomen. Een bekende bewerking is een glanslaag over het papier leggen zodat het gaat glimmen. Dit gebeurt met de zogenaamde glossy tijdschriften; die glimmen en glanzen je tegemoet. Die zijn niet goed voor de cavia omdat er voor die bewerkingen andere (giftige) middelen gebruikt worden. Ook andersoortige bewerkingen, zoals het opdikken van papier zodat er een relief in ontstaat, glitters op het papier, goudkleurig of zilverkleurig papier, foliepapier en dergelijke zijn niet geschikt voor de cavia.

Er zijn verpakkingen die behandeld worden met bijvoorbeeld een antischimmelmiddel (sigarettenpakjes) en die zijn dus ook niet gezond voor de cavia.


Wat is veilig voor de cavia? Veilig zijn:
- kranten;
- onbedrukt papier;
- onbedrukt karton;
- bedrukte kartonnen dozen met zwarte tekst erop;
- de binnenbladen van tijdschriften die niet glimmen;
- de binnenbladen van boeken die alleen zwarte tekst hebben;
- reclamfoldes, brochures en dergelijke die niet glimmen.


Wat is niet veilig? Niet veilig:
- kartonnen dozen die compleet bedrukt zijn met kleuren;
- de omslag van tijdschriften;
- glossy tijdschriften;
- de omslag van boeken;
- binnenbladen van boeken die glimmen;
- binnenbladen van boeken die compleet bedrukt zijn met kleuren;
- binnenbladen van tijdschriften die glimmen;
- papier dat een bewerking heeft ondergaan en dat een metaalkleur heeft, een fluorkleur, een neonkleur, dat een relief heeft of dat er op een andere manier niet meer als papier uitziet;
- sigarettenpakjes;
- verpakkingen van levensmiddelen;
- verpakkingen van producten waar iets in heeft gezeten dat niet eetbaar is of dat niet eetbaar is voor cavia's of dat giftig is voor cavia's (bijvoorbeeld de papieren zak waarin beton geleverd wordt, een pak afwaspoeder en dergelijke).


Waaruit bestaat inkt?

Inkt bestaat uit pigmenten, harsen, verdunners en hulpstoffen. Vroeger bevatte inkt ook zware metalen zoals lood, kwikzilver, arseen, cadmium, selenium en chroom, maar die zitten tegenwoordig niet meer in drukinkt. Er zijn twee soorten pigmenten: natuurlijke en synthetische. In natuurlijk pigment (zoals van planten, dieren en mineralen) kunnen wel zware metalen zitten, maar in synthetische zitten ze niet en pigment dat voor drukinkt wordt gebruikt, is tegenwoordig synthetisch.
Vroeger werd papier gebleekt met chloor, wat giftig is, maar tegenwoordig gebeurt het bleken met zuurstof.
De oplosstoffen die worden gebruikt tijdens het drukken en lijmen, lossen op als de inkt en lijm eenmaal droog zijn. Hierdoor zijn de oplosstoffen niet meer giftig als de inkt droog is en de lijm uitgehard is.
Het antwoord is 'nee'. Het kan geen kwaad als een cavia papier eet.

 

top      home