De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































 

Er zijn een hoop fabeltjes in omloop over de cavia. Of ze gebaseerd zijn op onkunde, onwetendheid of op een andere grond, het zijn en blijven fabeltjes! Hier vind je er negen.

 

Fabel 1
Een cavia is pas geslachtsrijp met een paar maanden.

 

Fabel 2
Een cavia krijgt diarree van groente.

 

 Fabel 3
Als je een nachthokje in de kooi zet bij je nieuwe cavia, blijft hij bang/schuw.

Fabel 4
Een cavia heeft genoeg aan een kooi van 60x40 cm.

 

Fabel 5
H
ardvoer/korrels zijn genoeg en groente is niet nodig.

 

Fabel 6
Cavia's zijn ideale huisdieren voor kinderen.

Fabel 7
Iedere dierenwinkel is een goed adres om een cavia te kopen.

 

Fabel 8
Een cavia kan alleen leven.

 

Fabel 9
Naar een dierenarts gaan met een cavia is onzin.


Fabel 1
Een cavia is pas geslachtsrijp met een paar maanden.

Feit 1
Een cavia kan al geslachtsrijp zijn met 4 weken.

Uit eigen ervaring (bij mijn allereerste nestje) heb ik helaas moeten constateren dat een zeugje al zwanger kan raken vanaf 4 weken, en dat een beertje ook al met 4 weken geslachtsrijp is. Er zijn ook beertjes die al met 3 weken méér dan 300 gram wegen en pogingen doen met hun zusjes en moeder te paren.

Dus als je een nestje hebt en je wilt niet dat èn de zusjes èn de moeder na 4 weken allemaal (weer) zwanger zijn, zorg er dan voor dat de jonge beertjes uit het nest worden gehaald voor ze een zeugje kunnen bevruchten.
Hoewel ik er geen voorstander van ben om jonge diertjes te snel bij hun moeder vandaan te halen, ben ik er zeker geen voorstander van dat zeugjes al op de leeftijd van 4 weken in verwachting raken. En de moeder direct na haar zwangerschap weer zwanger te laten worden, is ook absoluut niet goed.

Bij mijn nestje (met zusjes die zwanger raakten van hun broertje) liep het niet goed af. Een van de zeugjes stierf. Als enig argument kan ik aanvoeren dat ik toen acht jaar oud was en dat toen niemand wist dat zeugjes al zo snel zwanger konden raken. Nu weet ik beter. En jij nu ook!


top





Fabel 2
Een cavia krijgt diarree van groente.

Feit 2
Een gezonde cavia kan net zo veel groente opeten als hij maar wil; hij krijgt er niets van, laat staan diarree. Hij wordt er alleen maar gezond van en blijft er gezond door.

Cavia's eten van nature allerlei soorten gras, bladeren, kruiden, knollen, wortels en struikgewas. Als je je cavia allerlei soorten groente geeft en voldoende hooi en hardvoer, zal diarree alleen maar voorkomen als hij echt ziek is. En dat komt dan heus niet van het geven van groenvoer, zolang de groente maar vers is en niet bedorven. En afwisseling is natuurlijk ook noodzakelijk: geef je cavia niet dagenlang alléén maar sla, of alléén maar andijvie, maar geef hem drie maal daags iets anders.

Er zijn een paar uitzonderingen:

Uitzondering A - afwijking of ziekte
Er zijn cavia's die door een afwijking of ziekte aan hun maag/darmstelsel moeite hebben met waterige groenten. Als je hen een stuk komkommer geeft of een krop sla, krijgen ze diarree omdat ze zoveel waterige groenten niet kunnen verteren. Hen dien je dan groenten te geven die minder 'waterig' zijn. Iedere groentesoort bevat water, maar bijvoorbeeld gras en broccoli bevatten minder vocht dan komkommer en slasoorten.
Ook cavia's die moeite hebben met waterige groentesoorten dienen voldoende groente te krijgen om gezond te blijven.

Uitzondering B - nooit groente gehad
De arme stakkers die nog nooit groenten hebben gegeten, moeten hier geleidelijk aan wennen. Je zult hen dus de eerste keer heel weinig moeten geven en dan steeds iets meer groente moeten geven zodat hun maag/darmstelsel gewend kan raken aan het verteren van groente.
Cavia's kunnen al twee uur na de geboorte knabbelen op groente en cavia's moeten dan ook vanaf hun geboorte de beschikking hebben over groenvoer.

Uitzondering C - nieuwe groente introduceren
Wil je je cavia's een nieuwe groente geven, geef dan de eerste keer een beetje en bouw dit geleidelijk aan uit zodat het maag/darmstelsel eraan kan wennen.


top





Fabel 3
Als je een nachthokje in de kooi zet bij je nieuwe cavia, blijft hij bang/schuw.

Feit 3
Cavia's zoeken van nature beschutting op als iets eng is - en de kooi die in jouw huis staat is eng voor hem als hij er voor het eerst is. Ik heb bij al mijn cavia's direct een nachthokje in de kooi gezet en niet één bleef bang/schuw.

Als je geen nachthokje in de kooi zet, heeft je cavia geen mogelijkheid om zich terug te trekken en vanuit een veilig hoekje al het nieuwe te bekijken.
Hij blijft dan vaak rondhollen als een idioot, of verstart en wil niets meer doen. Uiteindelijk zal hij ook zonder nachthokje er aan wennen dat het niets engs is, dat nieuwe huis van hem, maar waarom zou je hem stress bezorgen als het ook anders kan?

Als je géén nachthok in zijn kooi zet, heeft hij geen mogelijkheid om vanuit een veilig hoekje de nieuwe dingen in zich op te nemen. Hij zal er alleen maar ongelukkiger van worden. En je wilt toch dat je cavia zich lekker voelt vanaf dag één dat hij bij jou is? Zet gewoon een nachthok in de kooi en je cavia zal zich daar direct veilig voelen. Zo krijgt hij het zelfvertrouwen dat hij nodig heeft om ook de rest van de kooi te verkennen. En als hij vertrouwd is geraakt met zijn nieuwe omgeving, en als hij gewend is aan jou, vindt hij de hele kooi vertrouwd terrein en zal hij net zo vaak in zijn nachthokje zitten als erbuiten.


top





Fabel 4
Een cavia heeft genoeg aan een kooi van 60x40 cm.

Feit 4
In het wild is het gemiddelde territorium van één cavia 1280m2. Dat is net zo groot als een tuin die 10 meter breed is en 128 meter lang.
Jouw cavia heeft dus een ruimte nodig die groter is dan jouw gehele huis!

Een kooi van 60x40 cm is een 'grondgebied' van 0.24m2. Het verschil? In het wild heeft jouw cavia een grondgebied dat 5333 maal groter is dan die kooi van 60x40 cm. Dat is te vergelijken met de leefruimte van een voetbalveld en het oppervlak van een wc.
Koop daarom een kooi van minimaal 80x50 cm. Dat is nog steeds niet erg groot, en daarom dien je je cavia ook vaak los te laten lopen. Cavia's houden van lopen en rennen en vooral als ze jong zijn hebben ze veel beweging nodig. Als ze die niet krijgen, kunnen de spieren en botten zich niet goed ontwikkelen.

Ik weet dat er cavia's zijn die in een kleine kooi zitten (nog kleiner dan 60x40 cm) en die tòch supergezond zijn. En sommige cavia's mogen nooit loslopen en die zijn ook heel gezond. Ja, alles kan. Maar of de cavia zich gelukkig voelt?
Als je cavia dan toch in een te kleine kooi zit, laat hem dan vaak loslopen. Of koop een grotere kooi voor hem en laat hem ook dan iedere dag los lopen.
En als je een caviakooi wilt kopen, staar je dan niet blind op de maten. Groter is nameljk altijd beter als je het hebt over de kooi van je cavia.


top





Fabel 5
Hardvoer/korrels zijn genoeg en groente is niet nodig.

Feit 5
Cavia's eten in het wild gras, blaadjes (zowel van struiken als afgevallen blaadjes van bomen), zaadjes, knollen, wortels, kruiden, bloempjes, stengels, takjes, graantjes, vruchten en al het andere wat ze kunnen vinden dat vegetarisch is. Dat is een gevarieerd menu met veel groenvoer waar ze gezond op blijven.

Cavia's die bij ons wonen, hebben nog steeds dezelfde voedselbehoeften, maar sommigen zeggen dat een cavia op alleen korrels en water het ook 'goed doet'. Echter, groente is een dermate belangrijk onderdeel van het menu van een cavia dat ze altijd groente moeten hebben. En altijd betekent: iedere dag.
Groente bevat water en dit water is heel anders dan 'gewoon' water uit een flesje. Groente bevat vezels, die weer anders zijn dan die die in korrels zitten en groente verschaft de cavia afleiding en plezier in het eten.
Een cavia die alleen korrels en water krijgt, zal heus wel blijven leven. Mensen blijven ook wel leven op water en brood, maar of dat nou zo fijn is...

Maak géén keuze tussen groenvoer en hardvoer/korrels, maar geef je cavia van beide ruim voldoende (en ruim voldoende is als er van beide nog over is als je cavia gegeten heeft). Zo weet je zeker dat je cavia niet alleen gezond is en blijft, maar óók gelukkig is en blijft!


top





Fabel 6
Cavia's zijn ideale huisdieren voor kinderen.

Feit 6
Kinderen hebben nog niet het verantwoordelijkheidsgevoel om dagelijks, jaar na jaar, voor een huisdier te zorgen. Dat moet ze worden geleerd en bijgebracht door de ouders.

Cavia's zijn heel geschikte huisdieren waar kinderen veel plezier aan kunnen beleven, maar een dier in huis nemen brengt een verantwoordelijkheid met zich mee dat niet één kind van huis uit bezit: dat moet het kind worden geleerd door de ouders die ook in dit geval als voorbeeldfunctie fungeren.

Natuurlijk zijn er de uitzonderingen waarbij een kind van tien zeer plichtsgetrouw zijn of haar cavia verzorgt en dit niet één keer vergeet, in al de zes jaren dat de cavia leeft, maar de meeste kinderen vinden het na verloop van tijd vervelend om iedere dag weer voor een huisdier te moeten zorgen. Bovendien hebben ze nog niet voldoende empatisch vermogen (inlevingsvermogen) om zich in te kunnen denken hoe het is als je een dier bent dat niet verzorgd is en dat geen eten krijgt.

Dat wil niet zeggen dat een cavia ongeschikt is, integendeel! Ieder kind vindt huisdieren heel leuk en heeft ze het liefst zelf en het is ook heel goed voor een kind als het opgroeit met huisdieren. Maar het is een feit dat je een kind niet kan opzadelen met de verantwoordelijkheid voor een dier, simpelweg omdat het dat nog niet geleerd heeft.

Als je kind een cavia wilt en je geeft hem er twee (cavia's zijn groepsdieren - één cavia is zielig) besef dan heel goed dat jij, als ouder, verantwoordelijk bent voor de cavia's - en niet je kind! Jij hebt de verantwoordelijkheid om je kind te leren wat het is om voor een huisdier te zorgen. Jij zal er telkens en telkens weer op moeten wijzen dat het tijd is om de kooi te verschonen. Jij zal iedere dag moeten controleren of de cavia's wel groente, fruit en hardvoer hebben gehad.
En als je kind ziek is, of ergens logeert, dan komt de taak van het verzorgen van de cavia ook op jouw schouders neer.
Dat een kind af en toe die taken vergeet, is niet erg, want een kind is een kind, maar het is jouw taak als ouder om je kind bij te brengen dat een dier in huis nemen een verantwoordelijkheid is die je niet zomaar naast je neer kan leggen als je even geen zin hebt.

Als je altijd al huisdieren hebt gehad, weet je dit allemaal al, maar als je nog nooit een huisdier hebt gehad, moet je je daar wel van bewust zijn.
En als jij, als ouder, geen zin hebt om voor een dier te zorgen, of als je niet van dieren houdt, of geen huisdier wilt, neem dan géén cavia voor je kind, want de cavia die je in huis haalt voor je kind, blijft toch jouw verantwoordelijkheid, ook al is het de cavia van je kind.

JM voor Ouders stelt, heel terecht:
'Wil ik die eindverantwoordelijkheid?'
En JM stelt dan: 'Begin er niet aan als je als ouders eigenlijk niet van dieren houdt, want kinderen vergeten de tijd, gaan op schoolreisje of zijn een dier na een tijdje gewoon weer zat.'
Voorts levert Animal Freedom informatie over kinderen en huisdieren, waarbij zaken ook van een ander standpunt wordt bekeken, getuige de vraag die zij op hun site stellen: 'Een huisdier kan leuk zijn voor het kind, maar is het kind ook altijd leuk voor het dier?'

top



Fabel 7
Iedere dierenwinkel is een goed adres om een cavia te kopen.

Feit 7

Er zijn goede dierenwinkels en slechte dierenwinkels.


Veel dierenwinkels weten niets van cavia's af en veel dierenwinkels verkopen zieke, zwangere of te jonge cavia's.  Of de dierenwinkel zich nu dierenwinkel, dierenspeciaalzaak, tuincentrum of iets anders noemt, dierenwinkels zijn per definitie niet het beste adres om een cavia te kopen. Ze zijn per definitie wel het meest logische adres, want je komt het snelst in aanraking met een cavia in een dierenwinkel. En dan is het logisch dat als je een cavia wilt, je dan naar diezelfde dierenwinkel gaat.

En, ja, er zijn inderdaad goede dierenwinkels. Ik neem tenminste aan dat ze er zijn. Ze moeten er zijn, toch? Op al die duizenden dierenwinkels in Nederland en in België zullen er toch wel dierenwinkels zijn die wèl verstand hebben van cavia's, die wèl zorgvuldig fokken met cavia's of hun fokkers zorgvuldig uitkiezen, die wèl het onderscheid weten tussen een beer en een zeug, die wèl een schurftige cavia kunnen herkennen, die wèl weten dat een cavia pas met vier weken en minimaal 300 gram verkocht mag worden?

Ik ken er inderdaad wel een paar: twee, om precies te zijn. Dat zijn mensen die wel verstand van cavia's hebben.
Maar er zijn helaas heel veel dierenwinkels die zomaar wat doen als het om cavia's gaat. Kijk daarom eerst goed als je een cavia wilt kopen. Het is verleidelijk om er direct eentje (oh, nee, twéé natuurlijk!) mee naar huis te nemen, maar als jij een cavia bij een slechte dierenwinkel koopt, verkoopt die dierenwinkel dankzij jouw aankoop nog meer te jonge, te kleine, zieke of zwangere cavia's. Je kan dan ook beter een klacht indienen bij
144 Red een Dier.


top





Fabel 8

Een cavia kan alleen leven.

Feit 8

Een cavia is een groepsdier. Een cavia kan dus niet alleen leven.


Hier valt heel veel over te zegen, en dat heb ik dan ook gedaan op de pagina 1 of 2 ?


top





Fabel 9

Naar een dierenarts gaan met een cavia is onzin.

Feit 9

Als je niet naar een dierenarts wilt gaan met je cavia, kun je je cavia beter aan iemand geven die er wél mee naar een dierenarts wil gaan.

Ieder dier heeft wettelijk recht op medische verzorging. Als je een dier dat onder jouw verantwoordelijkheid valt, medische zorg ontzegt, dan is dat niet alleen kwalijk, maar ook strafbaar. Het staat in de wet dat je je dier geen medische zorg mag onthouden. Doe je dat wel, dan overtreedt je de wet.

Afgezien daarvan: als je een cavia in huis haalt, maar je wilt er niet mee naar de dierenarts, waarom neem je dan een dier in huis? Een dier betekent verantwoordelijkheid. Als je cavia ziek is, dan moet je ermee naar de dierenarts.
Veel mensen willen niet naar de dierenarts met een cavia omdat ze denken dat er toch niets meer aan te doen is. Zij zeggen dan: 'Een zieke cavia is een dode cavia.' Die mensen hebben dan nog nooit gehoord van de huidige stand van zaken in de medische wereld. En die mensen hebben zich dan ook nog nooit verdiept in cavia's, want als ze dat wel gedaan zouden hebben, zouden ze geweten hebben dat er veel cavia's zijn die ziek worden en dan weer beter worden. Sommige cavia's worden heel vaak ziek in hun leven en worden ook evenzovele malen weer beter. Er kan tegenwoordig heel veel qua medische behandelingen en er zijn dierenartsen die zelfs piepkleine hamstertjes van een paar centimeter groot met succes kunnen opereren, dus je hoeft niet te denken dat cavia's te klein zijn.


Een ander argument is dat het geld kost. Maar ja, alles kost geld. Als je je cavia laat lijden omdat je er geen geld voor wilt uitgeven, waarom heb je dan een dier in huis genomen? Het is jouw verantwoordelijkheid, en dus zul je er voor moeten zorgen - of je dat nu leuk vindt of niet. Je bent tenslotte ook geld kwijt aan de kooi, aan zaagsel en hooi, aan groenvoer en hardvoer, dus als je dat wél uit wilt geven, maar geld voor een dierenartsbezoek niet, dan begrijp je niet wat het betekent om verantwoordelijk te zijn voor een dier. Verantwoordelijk zijn voor een dier betekent dat je er alles aan zult doen om dat dier een zo gelukkig mogelijk leven te geven. En dat houdt ondermeer in dat als hij ziek is, je met hem naar een dierenarts moet. Wil je dat niet, geef dan je cavia alsjeblieft weg aan iemand die wél naar een dierenarts gaat. Daar doe je zowel je cavia als jezelf een lol mee: de cavia omdat hij nu wél goed verzorgd wordt en jezelf omdat je nu geld uitspaart.

 

top      home