De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































Als je je beer laat castreren, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een castratie gebeurt onder narcose, en daar zit een risico aan. Ook kan de wond geïnfecteerd raken met bijvoorbeeld een abces tot gevolg. Je kan de risico's zo klein mogelijk houden door je goed voor te bereiden en een goede dierenarts te kiezen.

 

Ik was aanwezig bij de castratie van mijn cavia Arion. Ik heb foto's van de gehele operatie genomen. De foto's en hoe een castratie precies in zijn werk gaat, vind je op de pagina Foto's/uitleg.


De dierenarts

10 vragen om te zien of een dierenarts iets van cavia's afweet


De castratie

Wat is een castratie?

Waarom laten castreren?

Kunnen zeugjes gecastreerd worden?

Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?


Het gedrag en de castratie

Verandert het gedrag na de castratie?

Worden twee vechtende beren na castratie dikke vrienden?

Is de 'berengeur' minder na een castratie?


De narcose

Is er een kans dat de cavia de narcose niet overleefd?

Gewone narcose en gasnarcose


De gezondheid en de castratie

Lopen ongecastreerde cavia's meer risico's op gezondheidsklachten?

Op welke leeftijd laten castreren?

Hoe lang duurt een castratie?

Is een castratie duur?

Is een castratie gevaarlijk?

Heeft de cavia pijn tijdens of na de castratie?


Voor, tijdens en na de castratie

Hoe vervoer je de cavia?

Vóór de castratie

Hoelang moet de cavia bij de dierenarts blijven?

Nazorg

Abces na castratie

Na hoeveel tijd is de cavia helemaal hersteld?

Zijn er na-effecten?


De hechtingen

Hechtingen

Hechtingen: allergisch voor hechtdraad

Moet je terug om de hechtingen eruit te laten halen?


Wanneer mag hij bij zeugjes?

Wanneer mag hij bij zeugjes?


Bij een castratie aanwezig zijn

Kan ik ook bij een castratie aanwezig zijn?

Is het eng om erbij te zijn?

Is er veel bloed bij een castratie?


top

Wat is een castratie?

Een castratie is het weghalen van die delen van de geslachtsorganen die voor bevruchting kunnen zorgen en die noodzakelijk zijn voor de voortplanting. Dat zijn de testikels (de teelballen) bij een mannelijk dier en de eileiders en/of baarmoeder bij een vrouwelijk dier. Een castratie is een ingreep die onder narcose moet gebeuren.

Een overzicht van de geslachtsdelen van de beer.


De testikels liggen in de balzak. De testikels bestaan uit teelballen, waar de spermacellen worden aangemaakt, de bijbal waar de spermacellen rijpen, de zaadleider, vet, bloedvaten en omringend weefsel. De testikels produceren zaadcellen, maar ook het mannelijke hormoon testosteron.

Bij een castratie worden de testikels (rood) en bijballen en weefsel (blauw) weggehaald. Bij de roze streepjes wordt de zaadleider en het bloedvat doorgeknipt en gehecht.


top



Waarom laten castreren?

Om te voorkomen dat de cavia voor nageslacht zorgt. Als je een beertje en een zeugje hebt en je wilt geen nestje, dan moet je de beer laten castreren.
Als je twee beren hebt die het niet met elkaar kunnen vinden, kan je als optie proberen om ze te laten castreren. Veel beren worden rustiger nadat ze gecastreerd zijn, maar dit geldt niet voor alle beren. Er zijn er genoeg bij wie het niets uitmaakt en twee vechtende beren zullen echt geen vriendjes worden als ze beiden worden gecastreerd.

Een beer en een zeug zorgt voor nageslacht! Als je een beer en zeug hun gang laat gaan en hun nageslacht ook, heb je binnen het jaar tussen de 20 en 50 cavia's - èn uitgeputte en doodzieke zeugen! Steeds maar weer zwanger worden is een extreem zware aanslag op een lichaam. In het wild leven zeugjes dan ook niet langer dan een paar jaar.


Maar ook als je twee beertjes hebt die het samen prima kunnen vinden, of als je één beertje hebt en geen zeugjes, kan het te adviseren zijn om de beer of beren te laten castreren. Je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren; één van de beertjes kan sterven en je kan er dan een zeugje bij willen. Naarmate een beer ouder wordt, kunnen er bij de narcose meer complicaties optreden, maar als de beer is gecastreerd op jonge leeftijd kan je er de rest van zijn leven zeugjes bij zetten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over nageslacht – of over een castratie bij je oudere beer.

top



Kunnen zeugjes gecastreerd worden?

Ja, een zeugje kan ook gecastreerd worden, maar dit gebeurt alleen als ze ziek is en dit de enige optie is om haar leven kan redden. Als er geen reden is om een zeugje te castreren, wordt dit nooit gedaan. Een castratie bij een zeugje is namelijk een zware operatie; de buik moet open om bij de eierstokken en baarmoeder te komen.

top



Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?

Een sterilisatie is het onvruchtbaar maken door het afbinden van de eileiders (bij vrouwelijke dieren) of zaadleiders (bij mannelijke dieren).

Dit is de situatie na een sterilisatie.
Als de zaadleiders worden afgebonden of onderbroken, kan er geen zaad meer vanuit de testikel naar de penis. De testikels blijven behouden.


Een castratie is het verwijderen van de geslachtsorganen en dan specifiek die delen die ervoor kunnen zorgen dat er nageslacht komt. Dat houdt in dat bij een mannelijk dier de testikels worden weggehaald en bij een vrouwelijk dier alleen de eierstokken of zowel de eierstokken als de baarmoeder.

Dit is de situatie na een castratie. De testikels zijn verwijderd. Het enige wat er nog zit, zijn de zaadleiders en de organen die wat hoger liggen.


Als alleen de eierstokken worden weggehaald is dit een ovariectomie; worden zowel de eierstokken als de baarmoeder weggehaald, dan is dit een ovariohysterectomie.
Ovaria is het Griekse woord voor eierstokken, hysteros het woord voor baarmoeder en ectomein betekent uitsnijden.

top



Verandert het gedrag na de castratie?

Nee. Beertjes worden over het algemeen wel wat rustiger naarmate ze volwassen en ouder worden. Maar beertjes (en ook zeugjes) die ouder worden, worden so wie so rustiger. Als je een rustige cavia wil, kan je beter een rustige cavia uitkiezen dan dat je hem laat castreren in de hoop dat hij dan rustiger wordt. Cavia's zijn namelijk individuen en ze kunnen qua karakter erg verschillen. En ook al is een beer gecastreerd, hij zal toch nog willen paren met een zeugje. Dat hij geen spermacellen meer kan aanmaken omdat zijn teelballen er niet meer zijn, doet daar niets aan af.
Over het algemeen zijn de wat grotere rassen, zoals Rex, Tessel en Teddy wat rustiger dan andere rassen. Ook langharen zijn iets rustiger dan kortharen en de borstelharigen zouden het meest nerveuze karakter hebben. De kleuren spelen ook een rol: zo zijn zwarte dieren vaker rustig en zijn rode dieren vaker dieren met pit en felheid. In theorie zou een rode borstelhaar dus het opgewonden standje zijn en de zwarte Tessel een cavia naast wie je een bom kan laten ontploffen zonder dat hij wakker wordt. In theorie want deze 'regel' gaat lang niet altijd op!

top



Worden twee vechtende beren na castratie dikke vrienden?

Nee. Castratie neemt niet de aanmaak van mannelijke hormonen weg. Dus ze verliezen wel hun ballen, maar niet hun streken, zeg maar. Het is wel zo dat gecastreerde beren wat rustiger worden, maar soms kan je niet zeggen of dat aan de castratie ligt of aan het feit dat ze gewoon ouder worden.

Overigens heeft het niet samen kunnen wonen van beren niets van doen met hun hormonen of ballen; het heeft te maken met hun karakters. De felheid van hun karakter zou eventueel getemperd kunnen worden door een castratie, maar als ze elkaar niet mogen, worden ze niet opeens vriendjes door ze te laten castreren.

De reden dat ze vechten is omdat ze beide dominant zijn of in ieder geval dermate dominant dat ze niet aan de ander toe willen geven. Cavia's leven namelijk in een strikte hierarchie. Dat houdt in dat één de baas is, één nummer 2 is, één nummer 3 is enz. Als nu twee cavia's beide de baas willen zijn en niet willen toegeven aan de ander, zal het op vechten uitdraaien. Dat ze beide de baas willen zijn, zit in hun karakter - en castratie verandert alleen hun temperament, niet hun karakter en niet hun voor- en afkeuren.


top



Is de 'berengeur' minder na een castratie?

Beren ruiken altijd wat sterker dan zeugjes, of, beter gezegd: ze ruiken anders dan zeugjes. Ze scheiden bepaalde hormonen af via klieren in hun kont en dat geeft de typische 'berengeur'. Na castratie wordt de geur minder.
De geur wordt ook minder als ze eenmaal ´hok, zeug en vastigheid´ hebben. Dan is er immers minder om je druk over te maken want je hebt alles wat je hebben wilt!

Een hok, een nachthok, een zeug, voldoende te eten... waar zou je je verder nog druk over maken als beer zijnde?


top



Lopen ongecastreerde cavia's meer risico's op gezondheidsklachten?

Het is niet zo dat er specifiek meer of minder gezondheidsklachten optreden bij een ongecastreerde cavia of bij een gecastreerde cavia - zoals wel het geval kan zijn bij andere huisdieren. Het enige risico dat een cavia loopt die gecastreerd wordt, zijn de mogelijke risico’s bij de castratie – en het enige risico dat een ongecastreerde cavia kan lopen is dat zij zwanger wordt of hij een zeugje dekt. Je hoeft dus niet 'uit voorzorg' of uit gezondheidsoverwegingen een cavia te laten castreren.

top



Op welke leeftijd laten castreren?

Een beer kan gecastreerd worden vanaf de leeftijd van vier-vijf maanden tot ongeveer vijf jaar. Dat zijn dan wel de minimum en maximum leeftijden. Als het beertje vier maanden is, moet hij voldoende groot zijn en gezond en in goede conditie zijn om te mogen worden gecastreerd en de balletjes moeten voldoende groot zijn.
Als de beer oud is, moet hij in goede gezondheid zijn en zijn conditie moet dermate zijn dat een narcose nog verantwoord wordt geacht. Je moet so wie so altijd met de beer naar de dierenarts als je hem wilt laten castreren zodat hij vast kan stellen of de beer er geschikt voor is. Ook als je geen plannen hebt om er een tweede cavia of een zeugje bij te nemen, kan het te adviseren zijn om de beer of de beertjes die je hebt te laten castreren. Het kan namelijk voorkomen dat plannen veranderen en dat je er toch een zeugje bij wilt nemen, maar naarmate de beer ouder wordt, kunnen er ook meer complicaties optreden. Daarom is het verstandiger het te laten doen als de beer nog jong is. En zo kunnen er ook nooit ongelukjes gebeuren die resulteren in ongewenste cavia's - want daarvan zijn er al veel te veel.

top



Hoe lang duurt een castratie?

De castratie van Arion duurde van het begin (toen ik hem naar binnen bracht) tot het eind (toen hij in de recouverruimte was gezet) een half uur. Maar het duurde langer omdat ik er was; de dierenarts en zijn assistente legden mij namelijk uit hoe alles werkte en waar alles voor was, beantwoorden mijn vragen en tijdens de operatie stopte de dierenarts af en toe om mij een onderdeel duidelijker te laten zien. Een castratie die zonder een leek wordt uitgevoerd, duurt daarom korter; ongeveer een kwartier.

top



Is een castratie duur?

Ik betaalde voor de castraties van mijn beren door de jaren heen tarieven tussen de € 49.50 en € 120,--. Er is geen standaardtarief voor een castratie, maar iedere dierenarts rekent ongeveer een bedrag tussen ongeveer € 40,= en € 100,=.
Is dat duur? Laat ik het zo stellen: hoe duur is het om het nageslacht van de beer gedurende vijf à zes jaar te voeden? Veel duurder! En als je de jonkies die het gevolg zijn van het nestje weggeeft (zodat je daar geen kosten aan hebt), komen er weer cavia's bij die een goed tehuis nodig hebben – en dat terwijl er jaarlijks al duizenden cavia's op straat worden gezet. En dat kost jou dan wel niets, maar voor de mensen van de opvangcentra is iedere cavia die wordt weggedaan en bij hen binnenkomt weer een kostenpost.

top



Is een castratie gevaarlijk?

De kans dat een gezonde beer overlijdt tijdens of na een castratie is erg klein. Maar de kans zit er altijd in, hoe klein dan ook. Als de beer oud is, als hij ziek is of als de narcose zwaarder is dan goed is voor hem, kunnen er meer en eerder complicaties optreden. Als de beer oud is, is het aan de dierenarts om te beoordelen of de beer nog gecastreerd kan worden. Is hij ziek, dan zal niet één dierenarts willen castreren. Een operatie die bedoeld is om het leven van de cavia te redden, zal echter altijd worden uitgevoerd, ook als de cavia ziek of zwak is.

De narcose mag niet te licht en niet te zwaar zijn. Als de narcose te zwaar is, kunnen er complicaties optreden, zoals stillegging van de darmen. Als de narcose te licht is, kan de cavia tijdens de operatie wakker worden. Daarom wordt de cavia voor de operatie gewogen om zo de juiste hoeveelheid narcosevloeistof te kunnen vaststellen.
Afkoeling en onderkoeling zijn de grootste gevaren tijdens en na de narcose, vandaar dat de cavia op een verwarmd kussen ligt. In de recouverruimte ligt hij op datzelfde kussen dat dan nog warm is, en bovendien onder een handdoek.

Mogelijke complicaties kunnen verder nog optreden als een bloedvat of een bal de buik inschiet. Een bloedvat dat niet gehecht is, kan blijven bloeden. De beer kan dan komen te overlijden. Een bal kan ook de buik inschieten en dan moet de bal via de buik eruit gehaald worden. Dit is een buikoperatie en hoewel minder ingrijpend dan bijvoorbeeld een blaasoperatie, moet de buik er toch voor open. Dit kan dan weer andere complicaties geven, zoals een verhoogde kans op infecties.

Je cavia is afhankelijk van de beslissingen die jij maakt. Als je twijfelt over je dierenarts, zoek dan aan ander! Bovendien betaal je ervoor; dan mag je verwachten dat je een goede kwaliteit krijgt.


Niet iedere dierenarts volgt dezelfde procedure. Als je niet weet of jouw cavia bij de door jou uitgekozen dierenarts in goede handen is, vraag dan of hij meer beren gecastreerd heeft, of hij veel verstand van cavia's heeft, of hij een knaagdierspecialisme heeft - of ga naar een dierenarts die je is aanbevolen door een ander caviabaasje.

Vragen stellen mag altijd aan de dierenarts en je mag dan ook rustig vragen hoe de castratie gaat verlopen, welke risico's er zijn, hoe de dierenarts die risico's zo klein mogelijk maakt en wat er gebeurd als er toch complicaties optreden.

Vraag ook rustig naar pijnstilling: Krijgt de cavia dat (per injectie)? Wanneer is dat dan uitgewerkt? En indien hij het niet (per injectie) krijgt, wat voor pijnstilling krijg je dan mee?
Als de dierenarts je vragen maar onzin vindt of stug of kortaf antwoordt of helemaal weigert te antwoorden, zoek dan een andere dierenarts! Het is jouw cavia en als jij je niet prettig voelt bij de dierenarts, dan moet je een ander zoeken. Bovendien betáál je voor de dienst die geleverd wordt, dus dan mag je rustig vragen stellen.


top



Is er een kans dat de cavia de narcose niet overleefd?

Ja, er is altijd een kans dat de cavia de operatie niet overleefd. Maar dat is een heel kleine kans. Iedere operatie heeft nu eenmaal een risico; je kan geen garantie geven dat het altijd 100% goed gaat. Toch gaat het de meeste keren gewoon wèl goed.
De kans dat het goed gaat, is groter bij een gasnarcose dan bij een vloeistofnarcose (zie hieronder, bij
Gewone narcose en gasnarcose). Sommige dierenartsen passen ook een combiantie toe van vloeistof en gas.
De kans dat je cavia er niets aan overhoudt, is ook groter als je naar een dierenarts gaat die alles van cavia's afweet; zo worden de risico's verkleind omdat de dierenarts weet wat er mis kan gaan en daar dus direct op kan reageren.

top



Gewone narcose en gasnarcose


Vloeistofnarcose

De vloeistofnarcose is de 'gewone' narcose. De cavia wordt gewogen en aan de hand van zijn gewicht wordt vastgesteld hoeveel vloeistof er nodig is.
Narcosevloeistoffen zijn onder andere Ketamine en Domitor. Ketamine bevat een pijnstiller, Domitor niet. Ketamine moet vanzelf uitwerken, de werking van Domitor kan worden opgeheven door Antisedan te geven.
Ketamine is belangrijk tijdens de narcose omdat een dier altijd gevoelig kan zijn voor prikkels. Dit merkt het zelf absoluut niet; het is hetzelfde als je ligt te slapen en iemand stoot je aan. Je reageert daar wel op, maar je merkt het niet en je weet er ook niets meer van als je wakker wordt. Maar omdat onverwachte bewegingen als reactie op een prikkel altijd ongewenst zijn tijdens een operatie (door de onverwachte beweging kan de dierenarts bijvoorbeeld uitschieten), wordt vaak Ketamine gebruikt.
Van Ketamine wordt minder gegeven dan van Domitor.
De vloeistoffen worden door lever en nieren afgebroken.


Gasnarcose

Bij een gasnarcose wordt een mengsel van zuurstof en isofluraan toegediend. Isofluraan, het narcosemiddel, is een vloeistof, maar deze wordt omgezet tot een gas via een verdamper. Op die manier kan het ingeademd worden. Isofluraan is te doseren, waardoor het precies op de cavia kan worden afgestemd. Ook kan het op ieder moment worden bijgesteld.
Indien noodzakelijk kan de toevoer van isofluraan worden stopgezet en ademt de cavia alleen nog zuurstof in. Door het inademen van zuurstof, kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. De narcose is dus op ieder gewenst moment stop te zetten.
Isofluraan wordt nauwelijks door het lichaam opgenomen zodat er ook nauwelijks iets door de lever en de nieren hoeft worden afgebroken. Hierdoor herstelt de cavia sneller dan het geval is bij een vloeistofnarcose.

top



Heeft de cavia pijn tijdens of na de castratie?

Tijdens de narcose voelt hij helemaal niets en de uren na de operatie voelt hij ook geen pijn omdat hij (normaalgesproken) een pijnstiller heeft gekregen. Pas als die is uitgewerkt, kan de wond gevoelig zijn en pijn doen. De cavia krijgt ook een anti-bioticum om eventuele infecties de kop in te drukken.

top



Hoe vervoer je de cavia?

Omdat de beer op de terugweg, na de castratie, op een ondergrond van handdoeken of zachte doeken vervoerd moet worden, kan je hem het beste ook op de heenweg zo vervoeren. Anders moet je bij de dierenarts het zaagsel en hooi weggooien en de handdoeken er in doen. Dat kan je net zo goed al thuis doen.
Let er vooral op dat hij geen schokken krijgt als je over hobbels rijdt want als hij net bijgekomen is van de narcose is dat niet fijn!

top



Vóór de castratie

De beer mag alleen gecastreerd worden als hij gezond en in een goede conditie is. Als hij behandeld wordt omdat hij ziek is (bijvoorbeeld schurft) dan mag hij pas geholpen worden als hij geheel hersteld is.
De cavia dient ook schoon te zijn. De cavia hóórt ook schoon te zijn, want dat is onderdeel van zijn verzorging, maar als hij vies is, kan dat complicaties opleveren bij de operatie, zoals bijvoorbeeld een infectie.
Een cavia mag nooit nuchter zijn voor de operatie; hij moet altijd blijven eten, ook vlak voor de operatie. Als een cavia een dag niet eet, komt zijn darmstelsel stil te liggen en dit is heel moeilijk weer op gang te krijgen. Een cavia kan niet braken, maar hij kan wel misselijk worden door de narcose. Hem heel veel geven vlak voor de operatie is dan ook geen slim idee; voer hem een paar uur voor de operatie zodat het voer de tijd heeft gehad om te verteren. Direct voor de operatie mag hij eventueel nog wat hooi hebben.

Als jouw cavia lang haar heeft, kan je het beste het haar op zijn kont kort knippen. Zo voorkom je dat zijn kont vies en nat wordt na de operatie, zeker als hij nog niet veel loopt en steeds op dezelfde plek blijft zitten of nog niet de puf heeft om zich schoon te maken.
Je krijgt van de dierenarts te horen wanneer je je cavia moet brengen. Nadat je hem gebracht hebt, krijg je te horen wanneer de cavia ongeveer gehaald kan worden. Vaak ook wordt je gebeld wanneer de cavia gehaald kan worden of moet je zelf rond een bepaald tijdstip bellen. Het kan voorkomen dat de cavia niet direct wordt geholpen (bijvoorbeeld bij een spoedgeval). Als je gebeld zou worden en je hebt nog niets gehoord op het afgesproken tijdstip, bel dan zelf even. Zo voorkom je dat je zorgen maakt voor niets.

top


Hoelang moet de cavia bij de dierenarts blijven?

De cavia moet helemaal bij en wakker zijn voor hij met je mee naar huis mag. En de dierenarts moet geconstateerd hebben dat er geen nabloedingen of complicaties zijn.
Dat is normaalgesproken dezelfde dag.

Een dierenarts
die de cavia meegeeft als deze nog onder narcose is, is geen goede dierenarts!

top



Nazorg

De beer mag de eerste week niet op zaagsel en hooi zitten omdat dat in de wondjes kan komen en er zo een infectie kan optreden. Daar kan ondermeer een abces door ontstaan.
Daarom moet hij op (oude) handdoeken of zachte doeken zitten. Na een week zijn de wondjes zover dicht dat dat niet meer nodig is en er weer zaagsel en hooi in de kooi mag. Ik had van tevoren een aparte kooi klaargemaakt met een dikke laag handdoeken erin. Ik had er ook een nachthokje in gezet. Sommigen zeggen dat je best kranten in de kooi kan leggen, maar als ik niet op kranten wil herstellen van een operatie, doe ik dat mijn dieren ook niet aan. Handdoeken zijn immers veel zachter en plezieriger!
Je kan de handdoeken iedere dag wassen, maar je kan ze ook in de droger stoppen zodat ze niet meer nat zijn van urine. Als je geen droger hebt, kan je ze ook op de kachel drogen. De keuteltjes schud je dan gewoon uit de handdoek. Als een cavia langer dan een week op handdoeken of oude doeken zit die je iedere dag even droogt, wordt het natuurlijk onhygiënisch, maar voor een week kan het best. Als de doeken te vies zijn, dien je ze natuurlijk wel steeds te vervangen.

Je kan een kruik in het nachthokje leggen zodat hij lekker warm blijft. Als je ervoor zorgt dat de opening in het nachthokje niet te groot is, blijft de warmte van de kruik langer in het nachthokje hangen, ook als de cavia er niet tegen aan ligt.
Je kan ook handdoeken warmen op de kachel of in de droger en deze warm en wel in de kooi leggen. Deze koelen natuurlijk wel veel sneller af dan een kruik.

Komkommer aan de cavia geven na de operatie is een goed idee omdat er heel veel water in zit. Zo hoef je niet te rotzooien met een drinkbakje op de handdoeken en bovendien kan een drinkbakje ook onhandig zijn voor een cavia die nog niet geheel vast op zijn benen staat. En via de komkommer krijgt hij toch voldoende vocht naar binnen. Na de eerste dag, als hij weer redelijk normaal kan lopen, moet je natuurlijk wel weer water geven.

Til de cavia de eerste paar dagen niet onnodig op en als je dat wel doet, wees dan voorzichtig zodat je niet aan de wondjes komt. Let er wel op dat hij niet aan de hechtingen gaat knabbelen. Controleer de cavia iedere dag om te zien hoe het met de wondjes gaat. Als er vocht of bloed uit de wond komt of als de wonden rood en opgezwollen zijn, dien je contact op te nemen met de dierenarts.
De cavia kan op de tweede dag los lopen, maar niet te lang omdat hij snel moe wordt. Uiteindelijk moet hij herstellen van de operatie èn van de narcose en moeten de wondjes dichtgaan. Bovendien mag hij niet los lopen op een plek waar de wond alsnog geïnfecteerd kan worden.

top



Abces na castratie

Een abces kan optreden
na de castratie indien de wond geïnfecteerd raakt. Ook als je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen (de cavia op handdoeken de eerste week en dergelijke) kan het alsnog gebeuren dat er zich een abces ontwikkeld. Eén of beide balzakken zwellen dan op en het lijkt alsof hij weer balletjes heeft.
Een abces moet altijd behandeld worden: als het rijp is, moet het opengemaakt worden zodat de pus eruit kan. Als dat niet gebeurt, kan het abces naar binnen toe openen, dus in het lichaam, waardoor de cavia vreselijk ziek kan worden en kan sterven.
Ook als hij blijft leven, kunnen er dan (de rest van zijn leven) op andere plekken in het lichaam abcessen ontstaan omdat die bacterie immers nu in het lichaam zit en daar rond kan zwerven.

Meer informatie over een abces vindt je op de pagina Ziektes A-B.

top



Na hoeveel tijd is de cavia helemaal hersteld?

Het wondje is meestal met een paar dagen helemaal dicht. Soms duurt het iets langer maar met een week moet het dicht zijn. Na een paar weken zie je er helemaal niets meer van!

top



Zijn er na-effecten?

Normaalgesproken is de beer binnen een weer helemaal bij van de narcose en is na een week de wond helemaal dicht. De eerste paar dagen is hij nog niet zo aktief omdat hij moet herstellen van alles. Als de beer slap in een hoekje zit en niet eet, moet je direct contact opnemen met de dierenarts.
Let er op dat de beer niet aan de hechtingen gaat knabbelen. Als hij dat wel doet, kan hij de hechtingen eruit trekken en dan moet je naar de dierenarts. Je kan extra lekker voer neerleggen voor de beer zodat hij daar zijn aandacht op richt en niet op de hechtingen.

top


Hechtingen

Zo horen de wondjes eruit te zien: schoon en droog. De huid is rose en niet onstoken, gezwollen of rood. De zwarte dingetjes zijn de hechtingen.


Hier een close-up van de vorige foto. De hechtingen zijn droog en dat is goed. De huid is niet gezwollen en niet rood.


Hier zijn de hechtingen wat moeilijker te zien, maar ze zijn licht gekleurd.


Hier zie je dat de huid rood is en dat houdt in dat de wonden ontstoken zijn.


Hier een close-up van de vorige foto. Je ziet dat de huid dieproze tot knalrood is. De huid glimt een beetje en staat strak. De huid is ook opgezwollen. Deze wondjes zijn dan ook ontstoken.


Deze beer heeft zijn ene hechting eruit getrokken en daardoor is een wondje ontstaan. Als de wond al voldoende gesloten is, hoeft er niets meer aan gedaan te worden (wat hier het geval was).

Indien de wond nog niet voldoende gesloten is en de wond dus weer open is gegaan door het uittrekken of doorbijten van de hechting, moet er wellicht opnieuw gehecht worden. Je dient in ieder geval altijd met de dierenarts te overleggen als er een hechting uit is.


top



Hechtingen: allergisch voor hechtdraad

Het is een zeld
zaamheid, maar cavia's kunnen allergisch zijn voor hechtdraad. Van het hechtdraad dat meestal wordt gebruikt, is bekend dat het heel soms een allergische reactie kan oproepen en daarom is er ook een ander soort hechtdraad, een anti-allergische. Dat is echter veel gladder en glijdt veel makkelijker weg. Daarom zijn knopen (die gelegd moeten worden in de wondjes) veel moeilijker te maken en als ze eenmaal gemaakt zijn, is de kans groter dat ze weer losglippen, juist omdat de draad zo glad is.

Daarom wordt standaard gebruik gemaakt van het normale hechtdraad. En dat gaat ook vrijwel altijd goed. Er zijn echter cavia's die er allergisch voor zijn. Als je dat toevallig treft, dien je er rekening mee te houden dat er complicaties kunnen optreden - bovendien moet je er rekening mee houden dat als je cavia ooit weer geopereerd moet worden, dat dan met het anti-allergische hechtdraad moet.

top



Moet je terug om de hechtingen eruit te laten halen?

Nee. De hechtingen lossen vanzelf op. Mocht een hechting er in blijven zitten en zichtbaar blijven, neem dan even contact op met de dierenarts. Een hechting kan namelijk erg taai en stug zijn en die knip je dan niet zomaar even door. Bovendien is het precisiewerk en soms ook zit de hechting half in het vlees. Mocht er een hechting zijn blijven zitten die er dan alsnog uit is gehaald, dan ontstaat er een klein wondje. Dit kan natuurlijk geïfecteerd raken en daarom dient het goed schoon gehouden te worden. De cavia kan wel gewoon op zaagsel en hooi blijven zitten. Een dergelijk wondje sluit meestal erg snel.

top



Wanneer mag hij bij zeugjes?

Ik heb eens een poll gehouden om te zien na hoeveel weken er nog gevaar bestond voor bevruchting. En daar wordt duidelijk uit dat als je alles uit wilt sluiten, je toch wel een termijn van zes weken aan moet houden.
Bovendien is het voor de beer ook veel beter als al het weefsel helemaal hersteld is. Beren kunnen zich snel opwinden en zullen vaak, ook als het pijn doet, toch willen paren. Als ze dat doen of proberen te doen, kan dat het weefsel beschadigen en daardoor het herstel vertragen.


top



Kan ik ook bij een castratie aanwezig zijn?

Dat hangt van jouw dierenarts en van jou af.
De eerste dierenarts aan wie ik het vroeg, wilde weten of ik tegen bloed kon. Ik was toen acht jaar oud. Mijn moeder verzekerde hem dat ik heus niet zou flauwvallen en toen mocht ik erbij zijn. Ik was er alleen bij, dus zonder mijn moeder.
De dierenarts die ik nu heb vond het ook direct goed. Het hangt dus af van je dierenarts, want hij moet er wel extra tijd voor vrijmaken. Een castratie zonder een leek erbij gaat nu eenmaal sneller dan met een leek erbij omdat de dierenarts en zijn assistente alles uitleggen en jij misschien vragen stelt – en dat kost allemaal tijd. Als je foto's wilt nemen, moet je dat van te voren vragen, want ook dat kost extra tijd; je moet een goede positie innemen en je toestel instellen. Als je voor de eerste keer bij een castratie aanwezig bent, zou ik het trouwens afraden om foto’s te nemen: je kan de eerste keer beter kijken wat er allemaal gebeurt en luisteren naar de uitleg.

En het hangt ook van jou af.
  Je kan het wel willen en je kan wel tegen bloed kunnen, maar het is wel jóuw cavia die daar ligt. Als je voor de eerste keer je eigen dier onder narcose ziet, kan dat best tegenvallen. Hij ligt in een onnatuurlijke houding en er gebeuren allerlei dingen met hem waar noch jij, noch je dier controle over hebben.
En ook al is hij niet ziek, het is en blijft een narcose en het is altijd een opluchting als alles goed is verlopen. En ook al heb je nog zoveel operaties op tv gezien, het is opeens heel anders als je er zelf bij bent. Als je al misselijk wordt van de foto's op de pagina
Foto's/uitleg, moet je er misschien nog maar eens over nadenken! Maar, aan de andere kant, als je de foto's met interesse hebt bekeken, weet je in ieder geval wat je ongeveer kan verwachten – en dan zul je ook niet geschokt zijn als je je cavia opeens op zijn rug op de operatietafel ziet liggen.

top



Is het eng om erbij te zijn?

Ik vond het niet
eng om bij de castratie aanwezig te zijn. Misschien kwam dat omdat het niet de eerste keer was dat ik bij een castratie aanwezig was. Toen ik acht was, ben ik ook al bij de castratie van een cavia aanwezig geweest. Maar toen vond ik het ook niet eng; eerder interessant om te zien hoe het in zijn werk ging. En dat vond ik deze keer ook.

top



Is er veel bloed bij een castratie?

Nee, dat valt reuze mee. Toen ik bij de castratie aanwezig was, zaten er een paar vlekjes op het steriele kleed, maar dat kwam voornamelijk omdat de dierenarts langzamer werkte dan hij normaal deed omdat hij mij de tijd wilde geven om foto’s te maken.
En omdat hij de inhoud van de balletjes aan mij liet zien zodat ik foto’s kon nemen, kwam er een beetje bloed op het steriele kleed.
Toen Arion een pijnstillende injectie kreeg, werd er een bloedvatje geraakt en daar kwam een druppel bloed uit. Toen het weggeveegd was, zag je nog een paar veegjes op Arion’s vacht.

 

top      home