De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































Wat gebeurt er tijdens een castratie? Op deze pagina staat dat vermeld tot in detail; zowel in woord als in beeld.

Ik was aanwezig bij de castratie van mijn beertje Arion en de foto's die ik tijdens die operatie heb genomen, vind je hieronder. Mijn dierenarts en zijn assistente hebben verteld wat er gebeurde en ik heb dat in eigen woorden opgeschreven - enige interpretaties en/of onjuistheden zijn dan ook de mijne en niet die van hen.
Meer informatie omtrent de castratie van een cavia vind je op de pagina
Castratie.

De voorbereiding

Voordat de cavia naar de operatiekamer wordt gebracht, wordt alles in gereedheid gebracht voor de operatie. De benodigde medicijnen worden klaargezet, evenals een weegschaal. De tafel
 in de operatiekamer wordt voorzien van een warmtekussen (een soort elektrisch dekentje). Hiernaast worden op een steriel kleed de operatie-instrumenten gelegd: een steriel mes (in een steriel omhulsel), een steriele schaar, steriel hechtnaald en hechtdraad (de draad zit al door het oog van de naald en beide zitten in een steriel omhulsel) en een steriele klemtang die vast blijven zitten als hij eenmaal vastgeklemd is. Ook steriele tampons om eventueel bloed te stelpen worden klaargezet.

top


Entree!

Dan wordt de cavia binnengebracht. Als eerste moet zijn gewicht worden vastgesteld zodat de hoeveelheid narcosevloeistof daarop kan worden afgestemd. Te weinig narcose is niet goed omdat de cavia dan tijdens de operatie bij kan komen, maar te veel is ook niet goed omdat het dan extra lang duurt voor hij weer bij komt en er complicaties kunnen optreden.
Arion woog ten tijde van de castratie 940 gram en daarom kreeg hij 0.25 milliliter Domitor en 0.10 milliliter Ketamine.

Arion wordt gewogen. Achter hem zie je de medicijnen die gebruikt worden: Domitor, Ketamine, Antisedan en Metacam.


Ketamine en Domitor zijn beide narcosevloeistoffen, maar het verschil is dat Ketamine een pijnstiller bevat en Domitor niet. Ketamine is belangrijk tijdens de narcose omdat een dier altijd gevoelig kan zijn voor prikkels. Dit merkt het zelf absoluut niet; het is hetzelfde als je ligt te slapen en iemand stoot je aan. Je reageert daar wel op, maar je merkt het niet en je weet er ook niets meer van als je wakker wordt. Maar omdat onverwachte bewegingen als reactie op een prikkel altijd ongewenst zijn tijdens een operatie, wordt Ketamine gebruikt. Van Ketamine wordt minder gegeven dan van Domitor. Ketamine moet namelijk vanzelf uitwerken, maar de werking van Domitor (namelijk de narcose) kan worden opgeheven door Antisedan.

top


Diep in slaap

De narcosevloeistoffen worden in één injectiespuit gedaan en ingespoten in een spier. Arion begon te brullen toen hij de injectie kreeg. Veel cavia's gillen als ze een injectie krijgen. Of dat is omdat ze kleinzielig zijn of omdat ze een erg goed stemgeluid hebben, weet ik niet, maar het is natuurlijk nooit leuk als je een injectie krijgt – zeker niet als je niet weet waarom dat is!

Arion krijgt de narcosevloeistof. De assistente houdt hem stevig vast zodat hij niet gaat tegenspartelen.

De cavia begint na een paar minuten na het toedienen van het narcosemiddel al te doezelen. Arion was na vijf minuten diep in slaap. Dan brengt de dierenarts een oogdruppel op beide ogen aan. De oogleden van een cavia gaan namelijk niet dicht en zonder oogdruppels kunnen de ogen uitdrogen omdat de cavia het tijdens de narcose niet zelf kan bevochtigen door te knipperen. Sommige dierenartsen gebruiken een oogzalf, maar dit blijft nogal plakkerig op het oog zitten, en daarom geeft mijn dierenarts de voorkeur aan oogdruppels.

Arion is diep in slaap. Zijn ogen blijven open, daarom krijgt hij oogdruppels zodat zijn ogen niet uitdrogen.


top


Op de operatietafel

Als de cavia onder narcose is en de oogdruppels zijn toegediend, wordt de cavia naar de operatietafel gebracht. Het warmtekussen is inmiddels al lekker warm en de cavia wordt op zijn rug op het kussen gelegd.

Arion wordt op het warmtekussen op de operatietafel gelegd.

Het warmtekussen is nodig om de cavia tijdens de operatie warm te houden. Afkoeling tijdens een operatie kan namelijk een risicofactor zijn bij een cavia.
De dierenarts schrobt zijn handen schoon en doet steriele vloeistof over zijn handen. Hij trekt steriele handschoenen aan en legt een steriel en antisceptisch kleed over de cavia heen. Dit kleed komt tot ongeveer het middel van de cavia. Het grote licht boven de tafel wordt aangedaan zodat alles goed zichtbaar is. De assistente houdt de cavia gedurende de hele operatie vast en controleert de ademhaling van de cavia en controleert of hij wel warm genoeg is.

Links op de foto zie je de handen van de assistente die Arion vasthoudt. De dierenarts draagt steriele handschoenen. Over Arion heen ligt een steriel kleed.


Een close-up van het kleed waar Arion onder ligt. Het is van plastic en er op zit een anti-sceptisch middel dat schuimt. Je ziet Arion's achterpoten, zijn balletjes (het donkere deel) en zijn rechtertepel.

.


Het bovenste deel van Arion is niet bedekt met het steriele kleed zodat de assistente hem goed kan zien en kan controleren of alles goed met hem is.


top


Het eerste sneetje

De dierenarts knipt een gaatje in het kleed op de plek van de balletjes zodat alleen de balletjes uit het kleed steken. Hij controleert eerst beide balletjes; het kan namelijk voorkomen dat een of beide ingetrokken zijn. Cavia’s kunnen namelijk hun balletjes intrekken.
De dierenarts trekt een balletje naar boven en maakt een miniem sneetje (nauwelijks een centimeter groot) in de bal.

De dierenarts snijdt met een steriel mes door de huid van de balzak.


Vrijwel direct komt een deel van de inhoud van het balletje naar buiten – zonder dat de dierenarts daar iets voor hoeft te doen. De eigenlijke teelbal bestaat uit een slijmerig substantie (ik moest direct aan de kuit van een vis denken toen ik de teelbal zag; het heeft namelijk dezelfde structuur.) Om de teelbal heen zit vooral veel vet. Dit vet zorgt ervoor dat de teelbal niet te koud wordt; de balletjes zitten namelijk buiten het lichaam.

De inhoud van de teelbal wordt naar buiten gehaald.


De dierenarts knijpt zachtjes in de bal waardoor de rest van de inhoud naar buiten komt. Als alles buiten de balzak is, zit de inhoud van de bal nog vast aan het lichaam via de zaadleider, het bloedvat en wat omringend weefsel.

Het lichtgele weefsel linksboven is vetweefsel, het deel met de aderen er zichtbaar op is de bijbal. In de teelbal worden de spermacellen gemaakt waarna ze in de bijbal narijpen.


top


Het weghalen van de teelbal

De dierenarts klemt om de zaadleider, het bloedvat en het omringende weefsel een klemschaar. Deze blijft vastzitten, ook al leg je hem neer.

Er wordt een klemschaar geklemd om dat deel van de teelbal dat nog in verbinding staat met het lichaam.


Omdat de klemschaar klemt kan je hem los laten.


De verbinding die er nog bestaat tussen de teelbal en het lichaam wordt met hechtdraad afgebonden.
 De hechtdraad lost vanzelf op in het lichaam.

De verbinding wordt afgebonden met hechtdraad dat vanzelf oplost.

De verbinding wordt doorgeknipt. Voordat dat deel dat nog aan het lichaam zit, los wordt gelaten, wordt gekeken of het bloedvat goed is afgeklemd. Is dit niet het geval en komt er bloed uit, dan wordt er nogmaals hechtdraad om gelegd. De reden dat er eerst wordt gekeken of het bloedvat goed is afgebonden is dat je een bloedvat dat eenmaal terug in de balzak zit, niet of slechts met heel veel moeite terug vind.
Pas als blijkt dat het bloedvat geheel is afgesloten en dat het niet bloedt, wordt de tang losgemaakt. De restjes van de zaadleider, bloedvat en omringend weefsel, schiet direct terug de balzak in.

Overzicht van de operatietafel.


top


Hechten

Nu is de andere bal aan de beurt en daarvoor is de procedure uiteraard precies hetzelfde. Als beide ballen ontdaan zijn van de inhoud, worden de kleine sneetjes die gemaakt zijn om bij de inhoud te kunnen komen, gehecht. Dit gebeurt ook met hechtdraad dat vanzelf oplost.

Het hechten van de sneetjes in de teelbal.


Arion trapte even met beide achterpootjes toen het sneetje in zijn rechterbal werd gehecht, waarschijnlijk omdat het hechten van de balzak gevoeliger is dan de inhoud eruit halen of een sneetje maken. Het is een reactie die door het onderbewustzijn wordt geregeld; Arion reageerde dus niet bewust en hij voelde het ook niet.

Arion in de veilige handen van de assistente.

De dierenarts controleert alles nog een keer en als alles in orde is, wordt het steriele doek weggehaald. De cavia wordt op zijn zij gelegd. Hij krijgt een injectie met Antisedan wat de werking van Domitor opheft. Dit houdt in dat hij na een minuut of vijf al weer een beetje wakker begint te worden. Hij krijgt ook een injectie met Metacam; dat is een pijnstiller. De tweede injectie raakte net een bloedvaatje en er kwam een beetje bloed uit. Dit kan geen kwaad, want het is maar een klein wondje. Maar dat kan de reden zijn dat je misschien een klein veegje opgedroogd bloed op de vacht van je cavia vind.

top


Recouverruimte

Hierna wordt de cavia naar het uitslaaphokje gebracht. Dit is een houten kistje met tralies die aan de bovenkant afgesloten kan worden. Onderin komt het warmtekussen te liggen. Hoewel de stekker er nu uit is, blijft het kussen nog geruime tijd warm. Op de cavia komt een zachte doek om hem warm te houden. Afkoeling na de operatie is namelijk een risicofactor voor cavia's.

Arion ligt in het recouverkistje op het nog warme kussen. De assistente legt een handdoek over hem heen.


Het kistje wordt gesloten en in de recouverruimte gezet. Arion's neus bewoog al weer een beetje toen hij in de recouverruimte lag.

De recouverruimte. Arion ligt op het warmtekussen dat op een dikke ondergrond ligt. Hij is zo goed toegedekt dat je heel goed moet kijken om hem te zien!


top


Weer bij

Na twee uur was Arion weer helemaal bij. Hij had in die tussentijd nog een injectie tegen de pijn gehad en een prik met anti-biotica om eventuele infecties te voorkomen. Hoewel hij wakker was, was hij nog wel suf en staarde glazig voor zich uit.

Arion is al wel wakker, maar nog erg suf. Geen wonder, na een narcose!


De rit naar huis verliep goed - ik reed langzaam om te voorkomen dat Arion last zou hebben van hobbels in de weg.
Ik had een kooi in orde gemaakt voor ik naar de dierenarts ging omdat een cavia na een castratie een week niet op zaagsel of op hooi mag zitten. Als er een strootje of stofje in de wond komt, kan dat een infectie veroorzaken.

De kooi is bedekt met handdoeken omdat Arion een week lang niet op zaagsel en hooi mag zitten. In het ruifje zit hooi en de rest van het voer staat vlak voor zijn huisje zodat hij er makkelijk bij kan. En Arion? Die slaapt in zijn huisje!


Eenmaal thuis zat Arion nog wat suf om zich heen te kijken. Hij kroop direct in het nachthokje. Ik legde komkommer voor het nachthokje neer en legde er wat gras bij.
Tegen de avond stak Arion zijn neus uit het hokje om wat gras en komkommer te eten. Ik had ook een bakje met hardvoer en vitamine C neergezet en daar at hij ook met smaak van. Later op de avond maakte hij een rondje om zijn nieuwe kooi te onderzoeken, maar hij werd al snel moe en ging weer in het hokje liggen. De volgende dag liet ik hem even op de grond lopen, maar hij werd al snel moe en zat stil onder het bureau. Toen ik hem in zijn hokje zette, viel hij direct weer in slaap.

Op dag drie was Arion al weer actiever. Hij liep rondjes in de kooi en toen ik hem op de grond zette, hobbelde hij rond. Maar het was toch nog wat langzamer dan ik gewend was van Arion. Geen wonder ook natuurlijk, want zowel van een narcose als van een operatie moet je herstellen.

Aron de dag na de castratie. Hij is al wel wat actief, maar is toch ook blij als hij weer kan slapen in zijn kooi.


top


Nazorg

Alles over nazorg kan je lezen op de pagina Castratie, bij
het onderwerp nazorg.



En hoe is het met Arion afgelopen?

Met Arion verliep alles goed! De wondjes waren na een week dicht en hij rende weer net zo hard door de kamer als voor de castratie!

 

top      home