De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































 

Kunnen je cavia's mee op vakantie? Natuurlijk kan dat! Maar je moet wel wat dingen regelen. En dat moet je ook als de cavia's thuis blijven.

 

Voordelen om de cavia mee op vakantie te nemen
Het kost niets extra´s.
Het is gezellig als de cavia ook mee gaat.

Nadelen om de cavia mee op vakantie te nemen
Je moet de cavia toch verzorgen - misschien wil je wel vakantie hebben zonder de verantwoordelijkheid van een dier. Daar is niets mis mee!
Je moet extra op de cavia letten in verband met mogelijke gevaren.
 De vakantie kan stressvol zijn voor de cavia omdat hij zich hecht aan zijn eigen omgeving. Als hij in zijn eigen kooi kan blijven, helpt dat om hem meer op zijn gemak te voelen.


Voordelen om de cavia thuis te laten
De cavia blijft in zijn vertrouwde omgeving (als hij thuis wordt verzorgd).
Het kost minder dan de cavia in een pension onderbrengen.
Het is heel vertrouwd om je cavia door familie of vrienden te laten verzorgen, zeker als zij ook cavia's hebben (gehad).

Nadelen om de cavia thuis te laten
De verzorger moet iedere keer naar jouw huis. Of, als je de cavia bij hem brengt, moet je de kooi brengen en halen.
Als de cavia in jouw huis blijft en de verzorger is er niet, is het koud (vooral in de winter) en stil in huis.
De verzorger moet het niet eng vinden om de cavia op te pakken.
De cavia komt (de eerste keer) in een onbekende omgeving.


Voordelen om de cavia in een pension onder te brengen
De cavia krijgt professionele verzorging.
Je hoeft niet een familid of vriend te vragen of hij voor je cavia wil zorgen.

Nadelen om de cavia in een pension onder te brengen
Het kost geld.
Als er veel dieren zijn, krijgt de cavia weinig persoonlijke aandacht.
Als andere dieren ziek zijn, kan dat overgebracht worden.
Er kan geen pension bij jou in de buurt zijn.
Je kent de mensen (de eerste keer) niet van het pension.
De cavia komt in een geheel onbekende omgeving.


top






De cavia mee op vakantie

Als je in Nederland op vakantie gaat, dan kan de cavia best mee. Hij kan gewoon mee in de auto en vind wel een plekje in de caravan of tent.
Ga je naar het buitenland, dan zul je willen weten of er bepaalde eisen of voorwaarden zijn, zoals bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring. Je kunt daartoe contact opnemen met het
verkeersbureau of de ambassade van het land waar je naartoe gaat.


Onderweg

In de auto kan je hem in zijn eigen kooi meenemen, dat is immers vertrouwd, maar het nadeel is dat deze kooi meestal veel ruimte inneemt. Je kan hem daarom ook in een vervoersboxje meenemen en de kooi in de kofferbak meenemen. Een andere mogelijkheid is hem in een kartonnen doos meenemen, maar als de cavia nerveus van aard is, zal dit alleen maar averechts werken omdat hij er dan makkelijker uit kan springen.
Hoewel cavia's over het algemeen geen last van reisziekte hebben, is zo'n reis voor hem toch een spannende onderneming en hij kan snel in de stress schieten. Als de box of kooi waar hij in zit, donker wordt gehouden, scheelt dat een stuk want daar zal hij rustiger van worden. In een kartonnen doos kan je hem aaien en geruststellend toespreken, maar dan moet je wel zeker weten dat hij er niet uit springt, want dat is levensgevaarlijk.
Je kan je cavia beter niet op schoot nemen, want als er iets gebeurt (een ongeluk), is de kans groot dat de cavia wegschiet en gewond raakt of zelfs gedood wordt. Bovendien is het hygiënischer als hij zijn behoefte in de box of kooi doet, in plaats van in de auto.

Let op! Laat je cavia nooit achter in een auto die in de zon of volle zon staat: daar bezwijken cavia's (en trouwens ook andere dieren zoals honden) heel snel aan. Laat je cavia ook niet voor maar vijf minuten in een auto achter die in de zon staat:  de temperatuur kan in slechts vijf minuten tijd oplopen tot ruim 50° Celsius! En dat gebeurt óók als de ramen een stukje open staan!


Schaduw en vocht onderweg

Zorg voor voldoende schaduw tijdens de reis en geef je cavia veel komkommer. In komkommer zit veel water en dat is makkelijker dan een drinkbakje dat om kan vallen en zo de kartonnen doos nat maakt. Je kan natuurlijk ook een houten kistje gebruiken, maar dan nog kan een drinkbakje er een rotzooi van maken: als je een drinkflesje kan bevestigen is dat een goede oplossing, maar dan moet je cavia wel gewend zijn om uit een drinkflesje te drinken.


Op de bestemming

Op de camping kan de cavia in zijn eigen hok staan. Zet de kooi wel hoog genoeg zodat hij geen kou vat door tocht. Je kan twee zijden van de kooi afschermen tegen tocht. Een nachthokje, flink gevuld met hooi, completeert dan het 'windscherm'.
Zet de kooi niet in de loop, en zorg er ook voor dat de kooi niet om kan vallen. In een caravan is dit vrij makkelijk, maar in een tent moet je een goed plekje voor hem uitkiezen: uit de tocht, vrij hoog en toch stevig genoeg zodat de kooi niet kan vallen.


Gevaren op de bestemming

Let op loslopende dieren: katten, honden en andere dieren kunnen de cavia ruiken en besluiten dat dat wel een interessant hapje is. Zorg er daarom voor dat hij ook 's nachts veilig staat en dat de kooi goed afgesloten kan worden. Plastic kooien willen na verloop van tijd de onhebbelijkheid vertonen dat de clips aan de onderkant van de tralies (waarmee je het bovendeel vastklikt op de onderkant) niet goed meer sluiten. Controleer dit voor je op vakantie gaat en zorg ervoor dat de kooi niet door een handig roofdier opengemaakt kan worden. Hang er desnoods een slotje aan.
Een ander mogelijk gevaar zijn teken. Als je de kooi onder een boom of struik zet, kan er een teek op je cavia vallen.



De grazende cavia op de camping

Als je ergens bent waar veel gras is, kan je je cavia laten 'grazen'. Alle cavia's zijn dol op gras. Haal het bovendeel van de kooi af en zet dat, met de cavia erin, op het gras. Zo kan hij niet weglopen, maar wel gras eten. Als het gras op is, verschuif je de kooi een stukje.
Let er wel op dat het gras niet bespoten is, en dat er geen giftige planten of giftig onkruid groeit: cavia's eten vrijwel alles en hebben zelf niet in de gaten of iets wel of niet giftig is.


Lekker rustig op de camping

Let er op dat je cavia niet in de volle zon staat - zorg altijd voor een stukje schaduw - en let er ook goed op dat er geen mensen of dieren zijn die (per ongeluk) de kooi omgooien of omtrappen. En let ook op voetballende mensen: een bal tegen de kooi kan er ook voor zorgen dat de kooi omkiepert. Zorg er voorts voor dat je cavia op een rustig plekje staat: hij kan snel gestresst raken van veel mensen, veel herrie en veel lawaai.


Telefoonnummer dierenarts

Neem het telefoonnummer mee van je eigen dierenarts, maar zorg er voor dat je ook weet waar de dichtstbijzijnde dierenarts op de vakantiebestemming is.


Niet vergeten

Houd er rekening mee dat je op vakantie andere dingen doet dan thuis. Vakantie is veel lol en veel plezier, maar dat kan er ook voor zorgen dat er zoveel afleiding is, dat je bijna je cavia zou vergeten. Natuurlijk is dat niet de bedoeling: voor je cavia is het tenslotte ook vakantie!


Doen
- Neem voldoende hardvoer, vitamine C, zaagsel en hooi mee. Als je zeker weet dat dat ook allemaal op je vakantieadres te verkrijgen is, hoef je er niet zoveel van mee te nemen, maar twijfel je, dan kan je het beter van huis meenemen. Vooral het voer waar je cavia aan gewend is, is belangrijk, want een verandering in zijn menu doorvoeren is niet slim als hij ook al aan een nieuwe omgeving moet wennen.
- Neem groenvoer en fruit mee voor de eerste dagen.
- Als je er niet zeker van bent dat het drinkwater goed is, koop dan bronwater zonder prik om aan je cavia te geven.
- Als je cavia lang haar heeft, knip hem dan voor je op vakantie gaat; zo is de kans kleiner dat hij oververhit raakt of een zonnesteek oploopt.


top





De cavia blijft thuis


Als je ergens heengaat waar je cavia niet mee naar toe kan, dan zijn er verschillende mogelijkheden.


De cavia blijft in zijn eigen huis

Je kan iemand (familie, vrienden) vragen om in jouw huis voor je cavia te zorgen. Hij blijft dan gewoon in zijn vertrouwde omgeving en de verzorger komt iedere dag om hem eten te geven en, heel belangrijk, om hem aandacht te geven. De verzorger moet dan natuurlijk wel je cavia op durven te pakken, en hij moet ook de vacht van de cavia verzorgen, en eventueel de nagels controleren als je lang wegblijft.

Doen
- Zorg voor voldoende zaagsel, hooi, hardvoer en vitamine C zodat de verzorger dat niet zelf hoeft te halen. Houdt er rekening mee dat verzorgers altijd meer geven en gebruiken als ze onbekend zijn met je huisdier dan jijzelf; sla dus een extra voorraad in.
- Zorg voor voldoende groente en fruit voor de eerste dagen.
- Maak een uitgebreide handleiding voor de verzorger waarop staat:
- hoeveel groente, fruit, hardvoer en vitamine C de cavia moet krijgen.;
- wat de cavia wel en niet lust aan groente en fruit zodat de verzorger het juiste koopt;
- wanneer de cavia gevoerd moet worden;
- in welke dierenwinkel de verzorger het voer kan krijgen en welk merk voer hij dient te kopen;
- waar het voer staat. De ijskast is de logische plek voor het groenvoer, maar het hardvoer kan op veel plekken opgeborgen zijn;
- hoe vaak de kooi verschoond moet worden;
- welke lichten aan moeten en wanneer deze weer uit moeten;
- of de radio/cd-speler aan moet staan, waar deze staat en hoe deze werkt;
- of en hoe vaak de cavia los mag lopen. Zorg ervoor dat er absoluut niets in de ruimte is waar de cavia los mag lopen wat een gevaar voor hem kan opleveren; een verzorger die niet bekend is met cavia's zal niet zo allert zijn en een ongeluk zit nog altijd in een klein hoekje;
- het telefoonnummer van de dierenarts, de spoedkliniek en het nummer waar jij te bereiken bent op je vakantie-adres.
- Loop, aan de hand van de handleiding, alles door met de verzorger zodat hij/zij weet waar alles te vinden is. Doe de verzorger die dingen voor waar hij/zij niet bekend mee is, zoals bijvoorbeeld de bakjes schoonmaken of de kooi verschonen.
- Zorg voor voldoende geld; niet alleen voor het voer dat de verzorger moet kopen, maar ook voor eventueel de dierenarts.
- Een attentie meenemen van je vakantie voor de verzorger is natuurlijk altijd een goed idee!


De cavia gaat naar familie of vrienden

Je kan je cavia met kooi en al bij de verzorger brengen. Je cavia is dan wel niet in zijn vertrouwde omgeving, maar het is makkelijker voor de verzorger en je cavia zal waarschijnlijk meer aandacht krijgen, gewoon omdat het zoveel makkelijker is om de cavia even te aaien of om iets tegen hem te zeggen als je langs de kooi loopt.

Doen
- Maak een uitgebreide handleiding voor de verzorger waarop staat:
- hoeveel groente, fruit, hardvoer en vitamine C de cavia moet krijgen.
- wat de cavia wel en niet lust aan groente en fruit zodat de verzorger het juiste koopt.
- wanneer de cavia gevoerd moet worden.
- hoe vaak de kooi verschoond moet worden.
- in welke dierenwinkel de verzorger het voer kan krijgen en welk merk voer hij dient te kopen.
- het telefoonnummer van de dierenarts, de spoedkliniek en het nummer waar jij te bereiken bent op je vakantie-adres.
- Doe de verzorger die dingen voor waar hij/zij niet bekend mee is, zoals bijvoorbeeld de bakjes schoonmaken of de kooi verschonen.
- Als de verzorger geheel bekend en vertrouwd is met cavia's, kan de cavia bij de verzorger thuis los lopen. Maar is de verzorger dat niet, dan is het verstandiger dat de verzorger de cavia in het hok laat zitten en níet los laat lopen.
- Geef van te voren voldoende geld; niet alleen voor het voer dat de verzorger moet kopen, maar ook voor eventueel de dierenarts.
- Een aardige attentie meenemen van je vakantie voor de verzorger is natuurlijk altijd een goed idee!


De cavia gaat naar een pension

n Caviastal en -opvang Oase voor de foto's, aan V.C.G. Richardson en haar boek Diseases of Domestic Guinea Pigs voor het beschrijven van een aantal complicaties (ISBN 0632052090) en aan Mieke van Knaag & Ko Er zijn diverse pensions en opvangcentra met pension in Nederland waar je je cavia heen kan brengen. Dit kost natuurlijk meer dan wanneer een familielid of vriend je cavia verzorgt.

Doen
- Informeer van te voren wat je mee moet nemen voor je cavia.
- Meldt het indien je cavia iets echt niet lust.
- Geef het telefoonnummer van je eigen dierenarts en het nummer waar jij te bereiken bent op je vakantie-adres.


Telefoonnummer dierenarts

Waar je je cavia dan ook onderbrengt tijdens je vakantie, geef dan in ieder geval het telefoonnumer door van je eigen dierenarts en ook het nummer waar jij te bereiken bent op je vakantieadres.

top





De ervaring van Yvon

Ik heb mijn cavia mee op reis genomen verre buitenlandse bestemming en geen problemen ondervonden.
Voordat ik aan mijn reis van 1450 km per auto begon heb ik een kattentransport gekocht en de cavia daaraan late wennen door hem er steeds een halfuurtje langer in te zetten, net zolang tot ie er niet eens meer uitwilde!

Op de dag van de reis heb ik genoeg hooi, zaagsel, voer, water en een komkommer in z'n reiskooi gedaan.
In de auto was het best warm, maar de cavia had er schijnbaar geen problemen mee, geen gepiep of zenuwachtig rennen.

De cavia heeft in totaal 2 dagen in het kattentransport doorgebracht en op de bestemming heb ik een grote wasmand voor hem gekocht als kooi, ik heb hem lekker laten lopen in het gras en vaak in een koel huis laten staan.
De terugweg verliep hetzelfde en mijn cavia is gezond en wel weer thuisgekomen!
Mijn cavia is met recht een wereldreiziger!

 

top      home