De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































 

Over vitamine D bestaan veel vragen. Daarom worden die hier allemaal beantwoord.


Ga naar de pagina Vitamine D.
Ga naar de pagina Vitamine D - het vervolg.
Ga naar de pagina Vitamine D - daglicht(lamp).
een aparte pagina, Vitamine D - Daglicht(lamp)
 

- Welke vorm vitamine D moet ik geven?
- Waar kan ik vitamine D kopen?
- Moet ik vitamine D2 of D3 geven?
- Vitamine D als oliedruppels: kan een cavia wel olie verteren?
- Wat is de beste manier om vitamine D te geven?

- Is het beter om vitamine D zelf te geven, om het via de vitamine D-rijke groenten te geven, om het via de dierenarts te laten doen of via een daglichtlamp?
- Kan ik én een daglichtlamp gebruiken én de cavia vitamine D-rijke groenten geven én de cavia extra vitamine D geven?
- Als mijn cavia onbeperkt gras, tomaat en paprika krijgt, moet ik dan alsnog vitamine D geven?

- Moet ik jonkies extra vitamine D geven?
- Ik teel mijn eigen tomaten en paprika's. Moet ik dan alsnog vitamine D geven?
- Ik wil mijn cavia's buiten laten lopen zodat ze door daglicht genoeg vitamine D krijgen, dus hoelang moet ik ze buiten laten lopen?
- Maar vitamine D is toch giftig?
- Waar is het op gebaseerd dat een cavia tussen de 6 en 50 microgram, oftewel tussen de 240 en 1000 IE per dag aan vitamine D binnen moet krijgen?

- Maar als 6 microgram per dag genoeg is, waarom zou ik dan meer moeten geven?
- Waarom schrijven dierenartsen geen vitamine D voor als het zo goed is?
- Kun je allergisch zijn voor vitamine D?
- In hardvoer zit vitamine D. Dus de cavia krijgt via het hardvoer dan toch genoeg naar binnen? En als er toch voldoende in hardvoer zit, vergiftig ik mijn cavia dan niet als ik nog eens extra vitamine D toedien?

- Ik heb echter gehoord dat de hoeveelheid vitamine D in hardvoer voldoende is.
- Ik heb vitamine D voor kinderen gekocht en daar staat op dat een kind per dag maar 10 microgram mag hebben! Dus hoe kan het dat een kind, die toch veel groter is dan een cavia, dezelfde hoeveeheid of zelfs minder mag hebben dan een cavia?

- Vitamine D is in vet oplosbaar en daarom is het gevaarlijk om er veel van te geven.
- Waarop is het eigenlijk gebaseerd dat vitamine D zou helpen bij blaasproblemen, gebitsproblemen en botproblemen?
- Ik heb ook iets gehoord over fosfor. Hoe zit dat dan?
- Dierenartsen met ervaring met vitamine D en geschiedenis


Welke vorm vitamine D moet ik geven?


Vitamine D bestaat in druppels en capsules met poeder. Voor de werking maakt het niets uit welke je neemt.

Druppels

Als je vitamine D in druppels koopt, dien je deze te kopen in een flesje dat donker is. Als het flesje namelijk licht is, gaat de vitamine D oxideren (zie hieronder).

Poeder

Koop je het in capsules, dan dienen deze in een potje te zitten met donker glas of plastic zodat er geen licht bij kan komen. Vitamine D dien je altijd op een donkere plek te bewaren zodat er zo min mogelijk licht bij komt.



Waar kan ik vitamine D kopen?
En welke is het beste? 


Bij de drogist, natuurwinkel of bij Kruidvat of Etos of een dergelijke winkel.
De beste is zonder toevoegingen en puur natuur, dus zonder vulstoffen en zonder bewerkingen en zonder suiker. 



Moet ik vitamine D2 of D3 geven?

Vitamine D3 zou krachtiger zijn en beter werken, maar het maakt in principe niets uit. D2 is van planten afkomstig, D3 van dieren.



Vitamine D als oliedruppels: kan een cavia wel olie verteren?

Ja, hoewel dat niet wil zeggen dat cavia's carnivoren (vleeseters) zijn: ze zijn herbivoren (planteneters). In planten zit ook olie: tenslotte komt onze aardolie voort uit planten die miljoenen jaren geleden leefden. Dus in planten zit olie, al zou je dat niet direct zeggen!



Wat is de beste manier om vitamine D te geven?

Je kunt poeder mengen met een vloeistof, opzuigen in een spuitje en dan geven. Je kunt ook een druppel olie op een stukje groente leggen zodat de cavia het zo opeet.



Is het beter om vitamine D zelf te geven, om het via de vitamine D-rijke groenten te geven, om het via de dierenarts te laten doen of via een daglichtlamp?

Het gaat erom wat jij wilt en waar je cavia zich het best bij voelt. Als je een daglichtlamp hebt, hoef je je cavia niet steeds vitamine D te geven. Bovendien weet je met een daglichtlamp zeker dat je cavia altijd voldoende vitamine D heeft. Maar als je cavia ziek is, kan het erg fijn zijn om te kunnen vertrouwen op iemand die weet wat hij doet, en bovendien kan en dierenarts vitamine D injecteren zodat je voor langere tijd niet zelf vitamine D hoeft te geven. Het geven van gras, tomaat en paprika is altijd prima, ongeacht of je cavia een tekort heeft of niet omdat het gezonde groenten zijn, vooral gras, dat niet alleen gratis is, maar ook erg goed voor het darmstelsel van de cavia en om ervoor te zorgen dat zijn gebit gelijkmatig afslijt.



Kan ik én een daglichtlamp gebruiken én de cavia vitamine D-rijke groenten geven én de cavia extra vitamine D geven?

Met een daglichtlamp hoef je je cavia geen extra vitamine D meer te geven. Zou je dat wel doen, dan loop je het risico op vergiftiging omdat de cavia immers al via de daglichtlamp genoeg vitamine D krijgt. Je kunt echter altijd de vitamine D-rijke groenten geven als je de daglichtlamp gebruikt. Tenslotte is dat ook de natuurlijke situatie: de cavia leeft van origine (in het wild) buiten en zit dus de hele dag in het daglicht en eet daarnaast de hele dag door vitamine D-rijke planten zoals gras. En daar heeft nog nooit een cavia een vitamine D-vergiftiging van opgelopen!
Dat wat de cavia aan vitamine D binnenkrijgt door het eten van vitamine D-rijke planten hoeft hij niet zelf aan te maken. Omdat het lichaam van de cavia niet meer vitamine D aanmaakt als hij genoeg heeft, is er op die manier dus geen risico op vergiftiging.

Dat dat risico er wil in zit met vitamine D als voedingssupplement is omdat dat alleen vitamine D is. Terwijl het in voedsel samen zit met tal van andere stoffen. De meest natuurlijke manier is zonlicht/daglicht + planten eten waar van alles en nog wat in zit, en ook vitamine D.



Als mijn cavia onbeperkt gras, tomaat en paprika krijgt, moet ik dan alsnog vitamine D geven?

Als je cavia nergens last van heeft, dan niet. Maar je kunt je cavia wel onbeperkt gras, tomaat en paprika geven en daarnaast ook nog eens vitamine D als hij klachten heeft. Want dát hij klachten heeft, houdt in dat hij niet genoeg vitamine D binnenkrijgt via de voeding.
Dat kan omdat er in de hedendaagse tomaat en paprika niet veel vitaminen en mineralen meer zitten. Daarom is gras ook zo gezond (en ook omdat het goed is voor het darmstelsel en gebit van de cavia).
Een gezonde cavia die geen last heeft van gebitsproblemen, botproblemen of blaasproblemen hoef je geen extra vitamine D in de vorm van druppels of poeder geven, maar dat mag natuurlijk wel.



Moet ik jonkies extra vitamine D geven?

Cavia's die opgroeien moeten  voldoende vitamine D naar binnen krijgen omdat ze anders op latere leeftijd last kunnen krijgen van  gebitsproblemen, botproblemen of blaasproblemen.
De reden dat er zoveel cavia's zijn die als ze volwassen zijn last krijgen van dergelijke dingen, impliceert al dat ze dat niet hebben gekregen toen ze nog jong waren.
Het zou dan ook goed zijn om opgroeiende cavia's (tot een jaar oud) extra vitamine D te geven en iedere dag net zoveel gras, tomaat en paprika als ze op kunnen. Als ze dan eenmaal volwassen zijn, kun je waarschijnlijk volstaan met iedere dag gras geven. Omdat gras niet in kassen gekweekt wordt op kunstmest (zoals tomaat en paprika), maar gewoon in het wild groeit, zal dat meer vitamine D bevatten dan in kassen gekweekt voedsel.



Ik teel mijn eigen tomaten en paprika's. Moet ik dan alsnog vitamine D geven?

Als je cavia's geen klachten hebben, dan niet. Het kan heel goed zijn dat omdat je je eigen groente verbouwt, in de groenten nog wel alle stoffen zitten die er in horen te zitten (vooropgesteld dat je op een biologisch-dynamische manier teelt).



Ik wil mijn cavia's buiten laten lopen zodat ze door daglicht genoeg vitamine D krijgen. Hoelang moet ik ze buiten laten lopen?

Dat hangt af van het jaargetijde, van de huidskleur van je cavia en van diens huidtype. Een donkere huid neemt minder licht op en kan dus minder snel vitamine D aanmaken. Een lichtgekleurde huid maakt sneller vitamine D aan. Een behaarde cavia zal er langer over doen dan een kale cavia.

De kracht van de zon in Nederland is van mei tot september genoeg om vitamine D aan te maken, maar van oktober tot en met april is er niet genoeg zonlicht en daarom krijgen we in die periode niet genoeg vitamine D.
Dus:

- mei, juni, juli, augustus, september = er is voldoende zonlicht om vitamine D te maken
- oktober, november, december, januari, februari, maart, april = er is niet genoeg zonlicht om vitamine D te maken en daarom moet je in deze maanden extra vitamine D nemen.

Het tijdstip waarop je genoeg vitamine D aan kunt maken, is van 11:00 tot 15:00 uur. Je kunt dat controleren door naar je schaduw te kijken: als die korter is dan jij bent, is het het juiste tijdstip. Dat is overigens ook het tijdstip waarop cavia's het snelte een hittebevanging krijgen of sterven aan een zonnesteek, dus je moet wel voorzichtig zijn. Je wit dat ze vitamine D aanmaken, niet ze ziek worden en mogelijk sterven! Let daar dus heel goed op, want oververhitting en dergelijke gaan veel sneller dan je denkt. Het beste is om constant bij je cavia's te blijven en ze vooral niet te lang in de zon te laten.

Een mens moet tussen 15 en 90 minuten per dag in de zon zitten (van mei tot en met september) om genoeg vitamine D aan te kunnen maken. Hoeveel minuten het is, hangt af van je huidskleur, je huidtype en van de plek waar je bent. Ouderen en jongeren kunnen niet zo snel vitamine D aanmaken; bij hen duurt het tot vier keer langer.

Je kunt nooit te veel vitamine D aanmaken want je lichaam stopt met de aanmaak ervan als het genoeg heeft. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je teveel vitamine D aanmaakt als je buiten bent, want dat gebeurt niet.

Indien je Engels kunt en van puzzelen houdt, kun je op deze site zelf invullen wat er op jou van toepassing is en dan rekent het programma uit hoelang je in de zon moet zitten om voldoende vitamine D aan te kunnen maken. (Nederland en Belgie liggen boven 50 0°).


De periode om genoeg vitamine D aan te maken, ligt dus tussen de 15 en 90 minuten. Indien je je cavia's naar buiten laat gaan, dien je er op te letten dat ze niet verbranden door de zon en dat ze geen zonnesteek oplopen, dat ze als ze in de schaduw zitten niet oververhit raken, dat ze niet op de tocht staan, dat ze geen giftige planten kunnen eten en dat er geen roofdieren zoals katten en honden bij kunnen komen.



Maar vitamine D is toch giftig?

Ja en nee. Alles is giftig als je er maar genoeg van neemt. Ook water is dan giftig. Met vitamine D is het echter zo dat het pas als je er heel veel van inneemt gedurende langere tijd giftig is. Als een mens een paar maanden lang dagelijks 10.000 IE neemt, dan zit de kans erin dat hij een vergifting oploopt, maar er zijn ook mensen die van hun arts iedere week 50.000 IE of 70.000 IE hebben gekregen zonder ziek te worden. Integendeel juist: ze werden daar beter van! 
Maar als je in één keer heel veel neemt, zeker als je nog nooit vitamine D hebt ingenomen, loop je ook de kans ziek te worden, maar dan moet de dosis wel heel hoog zijn; dan heb je het over 10.000 IE of veel meer in één keer.

Echter, iedereen heeft een andere behoefte aan vitamine D. Dat komt omdat iedereen anders is. En dat geldt ook voor cavia's. Dus wat voor de een heel veel is, kan voor de ander te weinig zijn.



Waar is het op gebaseerd dat een cavia tussen de 6 en 50 microgram, oftewel tussen de 240 en 1000 IE per dag aan vitamine D binnen moet krijgen?

Er is onderzoek gedaan door wetenschappers die cavia's geen vitamine D gaven en toen afwachtten tot de cavia's ziek werden. Een nogal naar onderzoek dus... Enfin, toen de cavia's eenmaal ziek waren door het vitamine D-tekort, gaven ze de cavia's een klein beetje vitamine D en zo voerden ze de hoeveelheid op. En toen de cavia's geen symptomen meer vertoonden, noteerden ze hoeveel vitamine D de cavia's dagelijks kregen. Dat bleek 6 microgram te zijn, oftewel 240 IE. Die hoeveelheid is dus nodig om de cavia geen symptomen meer te laten hebben van een vitamine D-tekort.

Dat wil echter niet zeggen dat de cavia's ook gezond waren. Tenslotte heeft iedereen een optimale hoeveelheid van vitamine D nodig om in goede conditie te zijn. Er zit natuurlijk een verschil tussen net niet ziek zijn en helemaal gezond zijn. Dus je mag aannemen dat cavia's méér vitamine D nodig hebben dan de hoeveelheid die ze kregen om net niet meer ziek te zijn.

Dat als bovengrens 50 microgram is aangehouden, komt omdat ik een van mijn cavia's een paar weken lang iedere dag 50 microgram heb gegeven, dus 1000 IE. Ik had toen nog geen idee van al het interessante dat ik inmiddels ontdekt heb over vitamine D en ik kon me dus ook geen zorgen maken over een overdosis of een vergiftiging door vitamine D omdat ik niet wist dat zoiets bestond.
Ik gaf het aan een van mijn cavia's toen diens bovenvoortand gespleten was tot op de wortel. Hij kon niet meer eten. Dus ik voerde hem en gaf hem vitamine D; dezelfde die ik zelf altijd nam en dat was toevallig 1000 IE. En daarvan gaf ik hem dus twee capsules per dag. Dus hij kreeg per dag 2000 IE binnen, oftewel 50 microgram.

Het stuk tand dat los zat, groeide waardoor hij niet kon eten maar op een bepaald moment leek het of het stuk tand wat nog vast zat, echt goed vast zat en toen kwam het gespleten deel los; dat trok ik eruit toen ik het uitstekende deel wilde afknippen omdat hij door die punt helemaal niet meer kon eten.
Daarna at hij weer zelf. Omdat hij geen last meer had en ook wortel weer af kon bijten, en het dus goed leek te gaan, gaf ik geen vitamine D meer omdat ik toen nog niet wist hoe vitamine D werkte. En recent, misschien daardoor, is er weer een stuk van zijn tand afgespleten. Dus nu geef ik hem weer vitamine D en dit keer blijf ik dat doen! Maar dit keer geef ik hem één keer per dag 400 IE, dus 10 microgram. Nu maar eens zien of dat genoeg is!

In ieder geval is hij in die weken dat ik hem per dag 2000 IE gaf niet doodgegaan aan een vitamine D-vergiftiging en hij is ook niet ziek geworden. Hij is er niet door vergiftigd. Hij had geen van de verschijnselen die optreden bij een vitamine D-vergiftiging en daarom weet ik dat die 2000 IE oftewel 50 microgram in ieder geval de bovengrens is.

Maar het kan natuurlijk dat jouw cavia een andere bovengrens heeft, want van vitamine D kun je niet zeggen dat hoeveelheid X voor iedereen geldt; iedereen heeft een andere behoefte. Dus indien je cavia klachten heeft, zou ik niet meteen beginnen met een hoge dosis, maar juist met een lage en dan zien hoe het gaat. Gaan de klachten weg, dan weet je dat je goed zit. Blijven de klachten voortduren, dan kun je meer geven. En als je het ondanks dat toch nog niet vertrouwt, dan schakel je een dierenarts in die verstand van cavia's heeft en die weet hoe het werkt met vitamine D.



Maar als 6 microgram per dag genoeg is, waarom zou ik dan meer moeten geven?

Dat hoeft niet. Het gaat niet om de hoeveelheid maar dat je cavia weer gezond wordt! Dus je moet geven wat jouw cavia nodig heeft. Als dat 6 microgram is, dan is dat genoeg. Heeft hij meer nodig, dan moet je hem dat geven. Het gaat erom dat de klachten verdwijnen, ongeacht welke hoeveelheid daarvoor nodig is. Toch? :)



Waarom schrijven dierenartsen geen vitamine D voor als het zo goed is?

Vitamine D is iets 'nieuws'. Omdat er zoveel cavia's blaasproblemen hadden, waaronder steeds weer terugkerende blaasstenen, en calciumarme dieten niet hielpen, ging men verder zoeken. Sommige legden uiteindelijk gelukkig de link tussen blaasproblemen en een tekort aan vitamine D.

Overigens is vitamine D helemaal niet 'nieuw' want het bestaat al miljoenen jaren. Het heeft dan ook heel veel functies in ons lichaam en in de lichamen van cavia's. En eigenlijk is vitamine D helemaal geen vitamine, maar een hormoon! Het staat aan de basis van heel veel processen in het lichaam en het zet organen en stofjes in het lichaam ertoe aan om bepaalde dingen te doen, zoals calcium (kalk) in botten en tanden opslaan.



Kun je allergisch zijn voor vitamine D?

Ja, dat kan. En als je dat bent, krijg je dezelfde symptomen als iemand die een vitamine D-vergiftiging heeft opgelopen.

De symptomen van een vitamine D-vergiftiging (en dus ook de symptomen van een allergie voor vitamine D) zijn:
- heel erg veel dorst, veel drinken
- geen of weinig eetlust
- misselijkheid en braken (een cavia kan niet braken)
- veel plassen
- verstopping of diarree
- buikpijn
- spierpijn
- spierzwakte
- botpijn
- verward gevoel
- moeheid
- zwakte
- nervositeit
- hoge bloeddruk
- jeuk
- algeheel gevoel van ziek-zijn

Als je een vitamine D-vergiftiging hebt opgelopen, heet dat hypervitaminose D.
Het houdt in dat er zóveel vitamine D in het lichaam aanwezig is, dat het gehalte aan calcium enorm stijgt. Dat komt door de vitamine D; die onttrekt namelijk calcium (kalk) aan de botten en aan het gebit. Omdat er dan zoveel calcium vrijkomt, gaat dat allemaal naar het bloed waardoor het calciumgehalte in het bloed tot abnormale waarden stijgt. Dat heet hypercalciëmie. En dat veroorzaakt de klachten.

De remedie is stoppen met inname van vitamine D, een calciumarm of calciumvrij dieet en medicijnen om ervoor te zorgen dat er geen calcium meer uit de botten en het gebit vrijkomt. Je moet dus altijd naar de dokter of de dierenarts want als de vergiftiging aanhoudt, kan dat tot coma, nierfalen en hartklachten leiden.

Te veel vitamine D is dus niet goed. Maar te weinig vitamine D is net zo schadelijk, want bij te weinig vitamine D kunnen er ook allerhande klachten optreden.
Symptomen van een tekort aan vitamine D:
- oververmoeidheid
- lusteloosheid
- spierpijn
- spierkramp
- botafwijkingen
- spontane botbreuken
- bijschildklierafwijkingen
- zwakke botten
- zwak gebit, afbrokkelende tanden en kiezen
- angstaanvallen
- depressies
- hyperventitalatie
- hartproblemen
- botontkalking
- kanker
- schizofrenie
- gewrichtspijn
- Multiple sclerose
- migraine
- rugpijn
- onstekingen
- kanker
- blaasproblemen
- blaaskanker
- diabetes
- vermindering weerstand
- zwak immuunsysteem
- bloedend tandvlees
- hart- en vaatziekten
- overgewicht
- verkouden
- griep

Als je dat zo bekijkt, lijkt het belangrijker om voldoende vitamine D te hebben dan om je zorgen te maken over een vitamine D-vergiftiging.



In hardvoer zit vitamine D. Dus de cavia krijgt via het hardvoer dan toch genoeg naar binnen? En als er toch voldoende in hardvoer zit, vergiftig ik mijn cavia dan niet als ik nog eens extra vitamine D toedien?

Een vitamine D-vergiftiging treedt niet zo snel op. Dan moet je echt heel veel vitamine D aan je cavia geven gedurende langere tijd of je moet hem in één keer een gigantische hoeveelheid geven.

In hardvoer zit inderdaad vaak vitamine D - niet altijd. Het probleem is echter dat zodra het erin wordt gedaan, het in aanraking komt met de lucht en met licht. In lucht zit zuurstof en zuurstof zorgt voor een reactie bij vitamine D (en ook bij vitamine C): het gaat oxideren. Voorbeelden van oxidatie zijn het roesten van ijzer en het verbranden van iets door vuur (hout in de open haard bijvoorbeeld): de oorspronkelijke stof verandert dus van samenstelling en daardoor is het niet meer bruikbaar. Ook licht heeft een nadelige uitwerking op vitamine D. Op vitamine D in hardvoer kun je dus niet echt vertrouwen qua stabiliteit.

Maar er is nog een andere reden waarom je er niet op kunt vertrouwen dat je cavia wel genoeg vitamine D naar binnen krijgt via het hardvoer. En dat is omdat je nooit weet hoeveel hardvoer je cavia eet, maar de hoeveelheid vitamine D in hardvoer WEL per kilogram voer wordt aangegeven.

Mijn cavia's zijn nogal verschillend. De ene eet af en toe wat hardvoer, de ander eet dagelijks wat en er is er ook een die zowat op de hardvoerbak wóónt en altijd als eerste bij de bak staat als ik er nieuw hardvoer in doe. Dat is ook de cavia die graag op de hardvoerbak zit, slaapt, poept en plast! Dus er zit nogal verschil tussen de hoeveelheid hardvoer die een cavia naar binnen krijgt. Ondanks dat wordt de hoeveelheid vitamine D in hardvoer aangegeven per kilo.

Als je kijkt naar diverse soorten hardvoer, dan zie je dat er in de meeste wel hardvoer zit, en in sommige niets, en dat het aantal IE verschilt.
In de diverse soorten caviahardvoer waar ik naar heb gekeken, zitten deze hoeveelheden aan vitamine D IE per kilo: 0, 350, 500, 850, 950, 1000, 1100, 1200, 1500, 2000, 3060.

Als een cavia tussen de 6 en 50 microgram, oftewel tussen de 240 en 2000 IE binnen mag krijgen, dan is het gemiddelde 28 microgram; dat is 1000 IE. Hoewel we dus niet zeker weten hoeveel een cavia precies nodig heeft, kunnen we uitgaan van een gemiddelde van 1000 IE.

Om 1000 IE vitamine D binnen te krijgen, moet een cavia dus de volgende hoeveelheid hardvoer eten:
 bij IE 350 - 2,9 kilo hardvoer
 bij IE 500 - 2 kilo hardvoer
 bij IE 850 - 1,17 kilo hardvoer
 bij IE 950 - 1,053 kilo hardvoer
bij IE 1000 - 1 kilo hardvoer
bij IE 1100 - 909 gram hardvoer
bij IE 1200 - 833 gram hardvoer
bij IE 1500 - 667 gram hardvoer
bij IE 2000 - 500 gram hardvoer
bij IE 3060 - 327 gram hardvoer

Maar eet een cavia 2 kilo hardvoer per dag? Of 1 kilo hardvoer per dag? Of zelfs maar 500 gram? Welnee! Wat eet een cavia in werkelijkheid aan hardvoer? Ongeveer 10 tot 20 gram. Laten we het eens ruim nemen en zeggen dat een cavia misschien wel 50 gram per dag op kan. Als we het gemiddelde nemen van 10 en 50 gram, komen we uit op 30 gram, wat alsnog aan de hoge kant is.

Als we het gemiddelde nemen, dus 30 gram, en een cavia eet ook inderdaad 30 gram hardvoer op een dag, dan krijgt hij de volgende hoeveelheid vitamine D naar binnen:
 bij hardvoer met een vitamine D-gehalte van IE 350: de cavia krijgt 4 IE naar binnen
 bij hardvoer met een vitamine D-gehalte van IE 500 - de cavia krijgt 8 IE naar binnen

 bij hardvoer met een vitamine D-gehalte van IE 850 - de cavia krijgt 22 IE  naar binnen

 bij hardvoer met een vitamine D-gehalte van IE 950 - de cavia krijgt 27 IE  naar binnen

bij hardvoer met een vitamine D-gehalte van IE 1000 - de cavia krijgt 30 IE  naar binnen

bij hardvoer met een vitamine D-gehalte van IE 1100 - de cavia krijgt 36 IE  naar binnen

bij hardvoer met een vitamine D-gehalte van IE 1200 - de cavia krijgt 43 IE  naar binnen

bij hardvoer met een vitamine D-gehalte van IE 1500 - de cavia krijgt 68 IE  naar binnen

bij hardvoer met een vitamine D-gehalte van IE 2000 - de cavia krijgt 121 IE  naar binnen

bij hardvoer met een vitamine D-gehalte van IE 3060 - de cavia krijgt 280 IE  naar binnen


Omdat een cavia in ieder geval 240 IE per dag naar binnen moet krijgen om niet ziek te worden, zal hij dat alleen maar bereiken indien hij iedere dag 30 gram hardvoer eet van een hardvoer dat 3600 IE vitamine D bevat. De meeste cavia's eten echter veel minder dan die 30 gram.
Indien je een cavia hebt die 5 gram hardvoer per dag eet dan krijgt hij maar 47 IE binnen als hij hardvoer eet met het hoogste gehalte aan vitamine D. En indien je een hardvoer hebt waar veel minder in zit, dan krijgt hij nauwelijks vitamine D naar binnen.

De vitamine D die in hardvoer zit, is dus vrijwel altijd te weinig om de cavia van voldoende vitamine D te voorzien, ZELFS als de cavia per dag 30 gram hardvoer eet, een hoeveelheid die de meeste cavia's pas na een paar dagen op hebben.

Je kunt dus niet bepaald erop vertrouwen dat door het geven van hardvoer het wel goed zit met de vitamine D die je cavia binnenkrijgt.



Ik heb echter gehoord dat de hoeveelheid vitamine D in hardvoer voldoende is.

Als dat zo zou zijn, waarom is je cavia dan ziek geworden? De enige reden waarom een cavia ziek wordt door een tekort aan vitamine D is omdat hij niet genoeg vitamine D naar binnen krijgt.
Indien hij wél genoeg vitamine D binnen zou krijgen via het hardvoer zou hij toch niet ziek geworden zijn?



Ik heb vitamine D voor kinderen gekocht en daar staat op dat een kind per dag maar 10 microgram mag hebben! Dus hoe kan het dat een kind, die toch veel groter is dan een cavia, dezelfde hoeveeheid of zelfs minder mag hebben dan een cavia?

Dat komt omdat ieder lichaam een andere vitamine D-behoefte heeft. Bovendien is de 'juiste' dosis voor vitamine D niet bekend; wetenschapper kibbelen er onderling nogal eens over. Er zijn mensen die iedere dag 70.000 IE namen en nergens last van kregen. En er zijn mensen die 30 microgram namen en een allergische reactie kregen. Er zijn wetenschappers die zeggen dat je maximaal 10 microgram per dag moet nemen als mens zijnde, er zijn wetenschappers die zeggen dat je 2500 microgram moet nemen en er zijn wetenschappers die zeggen dat vitamine D pas giftig wordt als je 75.000 microgram neemt. De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) wisselt ook door de jaren heen; die gaat dan eens omhoog, dan weer omlaag. En dat allemaal naar aanleiding van wetenschappeljk onderzoek!

De waarheid is dus dat het heel goed kan dat een kind minder nodig heeft dan een cavia. Of dat een kind meer nodig heeft dan een volwassene. Er zijn mensen die trouw de ADH volgen en alsnog ziek worden en en vitamine D-tekort oplopen. Dat komt allemaal omdat het niet om grootte gaat, maar om de behoefte. En die verschilt per lichaam.

Je moet dus niet de vitamine D-behoeftes van verschillende lichamen met elkaar vergelijken, want dat heeft geen nut. Je moet kijken naar de klachten en dan vitamine D geven tot de klachten verdwijnen.
Als je het eng vindt om zelf de hoeveelheid vitamine D voor je cavia op te voeren, ga je gewoon naar een dierenarts met verstand van zaken.



Vitamine D is in vet oplosbaar en daarom is het gevaarlijk om er veel van te geven.

Ja, als je te veel geeft, loop je de kans op een vergiftiging, maar dat staat los van het feit dat vitamine D in vet oplosbaar is.
Vitamine D wordt inderdaad in vet opgeslagen, dus als je veel vet hebt, heb je een grotere vitamine D-voorraad dan iemand die minder vet heeft. Heel lang geleden, toen de mens nog in grotten woonde, at hij in de zomer en herfst heel veel (waaronder vruchten) en dat werd dan als vet opgeslagen. Omdat hij de hele dag buiten was, kreeg hij alle vitamine D die hij nodig had en dat werd in het vet opgeslagen. Als dan de donkere winter aanbrak waarin er geen of nauwelijks voedsel was en waarin de zon niet scheen en hij geen vitamine D via zijn huid op kon nemen, kwam er vitamine D vrij uit het vet. Want dat vet had hij nodig om de winter door te komen, dus dat vet werd afgebroken gedurende de winter. En tegelijkertijd met de afbraak van dat vet, kwam de vitamine D vrij! Zo had de oermens in de periode dat er geen zon scheen, tóch zijn dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Een geweldig systeem!

Dus als je veel vet hebt en gaat afvallen, komt er vitamine D vrij, dus dan hoef je geen extra vitamine D te nemen. Maar cavia's zijn geen mensen. Cavia's hoeven niet op dieet, dus bij hen speelt dat niet.




Waarop is het eigenlijk gebaseerd dat vitamine D zou helpen bij blaasproblemen, gebitsproblemen en botproblemen?

Dat is iets dat intussen algemeen bekend is. Mogelijk is er ook onderzoek naar gedaan, dat weet ik niet. Maar wat ik wel weet, is dat ik, net zoals heel veel andere caviabaasjes, ook steeds meer cavia's krijg die blaasproblemen en gebitsproblemen hebben.

Zo heb ik recent een beer gehad met blaasproblemen. Hij had steeds blaasontstekingen, die dan weer weggingen en weer terugkwamen. En hij had ook kramp bij het poepen. En op het laatst zag je heel duidelijk dat hij ziek was, dat hij zich niet lekker voelde. Hij popcornde niet meer, hij pruttelde niet meer, hij liep niet meer; hij zat alleen nog maar in zijn nachthok te sippen. Ik gaf hem pijnstiller, Spasfon, steenbreker en vitamine C, maar ondanks dat ging het niet lekker. En toen gaf ik hem, naast al die andere dingen, ook vitamine D. En de volgende dag lag hij niet meer, maar zat hij rechtop. En er kon zelfs weer een pruttel af. En nog een dag later hupte hij vrolijk achter zijn vriendinnetje aan en pruttelde hij van genoegen.
Dus ik vind het bewijs genoeg! Ik blijf hem vitamine D geven.


Ik heb ook iets gehoord over fosfor. Hoe zit dat dan?

Er is fosfor en fosfaat. Fosfor is een mineraal. Fosfaten zijn verbindingen met fosfor. Fosfaten zitten in voeding en via de voeding krijgen mens en cavia voldoende naar binnen.
Vitamine D haalt calcium en fosfor uit de voeding. Dit zodat het dan door het lichaam kan worden opgenomen.

In ieder lichaam is er een calcium-fosfaat-verhouding. De ideale verhouding is 2:1. Dit houdt in dat er altijd twee maal zoveel calcium als fosfaat moet zijn. Als er te veel calcium is, wordt fosfaat niet goed opgenomen. Is er een te veel aan fosfaat, dan wordt calcium niet goed opgenomen.
Is er echter een vitamine D-tekort, dan wordt er helemaal geen calcium en fosfor uit de voeding gehaald, dus dan heb je geen fosfaten en ook niet de juiste calcium-fosfaat-verhouding. Door een vitamine D-tekort ontstaat dus een fosfaat-tekort. Echter, als er te veel calcium in het lichaam zit, omdat de cavia heel veel calciumhoudend voer eet, dan is het gevolg eveneens een fosfaat-tekort.

Vitamine D 'brengt' fosfaat en calcium samen en 'stopt' dat in de botten en het gebit. Het is alsof fosfaat en calcium gaan trouwen: samen gaan ze een verbinding aan in het beenweefsel en vormen zo samen stevig, hard bot.



Dierenartsen met ervaring met vitamine D en geschiedenis

Jaren geleden, zeker tien jaren of meer, heb ik me al eens afgevraagd of het goed was dat cavia's altijd binnen zaten omdat ze via het raam wel daglicht kregen maar ze op die manier geen vitamine D konden aanmaken.

De eerste keer dat ik hoorde over de combinatie blaasproblemen - vitamine D-tekort, was een paar jaar geleden toen mijn dierenarts zei dat er onderzoek is gedaan naar problemen met caviagebitten door een dierenarts uit Zwitserland en dat toen vast is komen te staan dat een gebrek aan vitamine D vaak de oorzaak is. Cavia’s staan immers bijna altijd binnen en het is juist via de zon dat je vitamine D binnen krijgt. Bij de opbouw van botten en van het gebit, dus in het eerste jaar, is het juist zo belangrijk dat er genoeg vitamine D is. Maar ook daarna kunnen problemen voorkomen worden door voldoende vitamine C en D.

Nu krijgt gelukkig niet iedere cavia last van het gebit of de botten, maar er zijn er helaas genoeg. Vitamine C is ook erg belangrijk; een tekort daaraan kan ook gebitsproblemen opleveren. En helaas is het vaak zo dat als een cavia iets aan het gebit heeft, het niet meer goed komt. Vitamine C is bovendien nodig om vitamine D goed te laten functioneren.

Daarna hoorde ik van een caviabaasje dat diens dierenarts hetzelfde zei. Het bleek dat bij cavia's die blaasstenen hadden en die op een calciumarmdieet waren gezet, inclusief kalkarmwater, de blaasstenen terugkwamen. Toen kwamen ze op het idee dat het weleens een tekort aan vitamine D zou kunnen zijn want het overkwam altijd cavia's die binnen zaten.
Ook in andere landen bleek dat cavia's heel vaak blaasproblemen kregen zonder dat dat opgelost kon worden door dierenartsen. Pas toen er vitamine D werd gegeven, werden de klachten minder of verdwenen ze.

Op de website van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht, die gespecialiseerd zijn in cavia's, staat ook al te lezen dat je bij blaasproblemen de cavia vitamine D moet geven. Zij geven een injectie met een hoge dosis vitamine D, zodat de cavia gedurende een paar maanden genoeg vitamine D heeft, maar je kunt je cavia ook zelf vitamine D geven om problemen te verhelpen of te voorkomen. Indien je niet zeker weet of je wel genoeg geeft, kun je altijd contact met je dierenarts opnemen en eventueel, als hij of zij het nog niet weet van vitamine D, doorverwijzen naar Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht, of zelf contact met ze opnemen.

Een andere dierenkliniek die ervaring heeft met vitamine D toedienen aan cavia's is Dierendokters Utrecht. Zij hebben een cavia die blaasproblemen bleef houden ondanks een calciumarm dieet, vitamine D-injecties toegediend met goed resultaat: na zes weken was er al aantoonbaar minder blaaszand (calciumneerslag) in zijn urine. Ook zij zijn bereid om hun kennis op het gebied van vitamine D te delen.

Echter, dat vitamine D goed voor je is, is oud nieuws, ook als het om cavia's gaat, want in 1958 stond al vast dat cavia's die vitamine D kregen beter bestand waren tegen ziektes dan cavia's die dat niet kregen. Dat bleek uit een onderzoek waarvan de resultaten geplaatst waren in het Nederlands Tijdschrift der Geneeskunde van 5 juli 1958.
Ook mensen hebben een hogere weerstand tegen ziekten als zij genoeg vitamine D binnenkrijgen.


Ga naar de pagina Vitamine D.
Ga naar de pagina Vitamine D - het vervolg.
Ga naar de pagina Vitamine D - daglicht(lamp).

 

top      home