De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































 

Vitamine D: belangrijk voor gebit en botten - en een middel tégen blaasproblemen! Op de pagina Vitamine D kun je lezen wat vitamine D is en wat het doet. Deze pagina is daar een aanvuling op, bestaande uit onder meer informatie die ik kreeg van caviabaasjes, maar ook om alle vragen te beantwoorden. Er is ook een FAQ over vitamine D.


Ga naar de pagina Vitamine D.
Ga naar de pagina Vitamine D - daglicht(lamp).
Ga naar de pagina FAQ over vitamine D.
 

Hoe krijg je vitamine D naar binnen?

Door de zon en het natuurlijke licht en door voedsel. Daglicht maakt vitamine D aan.

Als je buiten bent, in het daglicht, dan wordt er, doordat het licht op je huid schijnt, vitamine D door je lichaam aangemaakt. Dat geldt voor cavia's en voor mensen.

Als je dus de hele dag binnen zit, dan valt er geen licht op je huid en dan wordt er ook geen vitamine D aangemaakt. Dit werkt voor cavia's net zo. Ook al zijn ze behaard; ze hebben genoeg plekken waar geen haar zit en waar het licht op kan vallen, namelijk: oren, neus, ogen, lippen en soms ook de voeten. En het licht komt overal, dus ook tussen de haren door kan licht de huid bereiken.



Cavia's die buiten lopen

Als je cavia's iedere dag buiten kunnen lopen, dan maken ze zelf onder invloed van het daglicht vitamine D aan. Alleen als het erg bewolkt is, als het erg donker weer is en in de winter verloopt dit proces niet zo goed (omdat er minder licht is) en dan wordt er dus ook minder vitamine D aangemaakt.

Cavia's die altijd binnen zitten, maken helemaal geen vitamine D zelf aan. Als je cavia's voor het raam staan (altijd een slecht idee in verband met hittesteek door de zon, en tocht door kieren) maken ze geen vitamine D aan omdat de stralen die nodig zijn voor het aanmaken van de vitamine D NIET door glas heen kunnen. Dat zijn de UVA-stralen en de UVB-stralen.



Cavia's voor het open raam?

Als je geen mogelijkheid hebt om je cavia's buiten te laten lopen, zijn er andere manieren waarop ze zelf vitamine D aan kunnen maken. Je kunt ze op een plek zetten waar er natuurlijk licht door een openstaand raam naar binnen kan. Dat levert meteen bezwaren op want het mag niet tochten, het mag niet te koud zijn, het mag niet te warm zijn, het mag niet regenen en er mogen geen dieren naar binnen kunnen komen, dus je zult erbij moeten blijven zitten en ze steeds in de gaten houden.



Een daglichtlamp

Een andere optie is een lamp met natuurlijk licht. Let er dan wel op dat de lamp UVA- en UVB-stralen heeft. Alleen zo kan de cavia vitamine D aanmaken.

Waar je zeker heel erg goed op moet letten, als je een TL-lamp koopt met daglicht, dat deze niet knippert met 30 knipperingen per seconde maar met een veel hoger aantal, namelijk met 32.000. Als je dat niet doet en je koopt zo'n goedkoop ding dat 30 knipperingen per seconde heeft, worden zowel jij als je cavia's daar ziek van: jij krijgt hoofdpijn en voelt je ellendig en moe en je cavia's kunnen er letterlijk gek van worden. Dat komt omdat we die knipperingen op moeten vangen; ons oog ziet namelijk al die knipperingen per stuk maar die moet er één geheel van maken, dus dat het lijkt alsof er niet knippert. Dus ook al zie je het niet knipperen, het kan tóch knipperen. Omdat cavia's beter zien dan mensen, hebben zij daar nog meer last van. Het is alsof zij een stroboscoop zien; dat is zo'n licht waarmee de beweging van iets schijnbaar kan worden stil gezet. In films zie je dat vaak in een disco, maar ook op andere momenten wordt het ingezet. Het wordt vaak gebruikt tijdens spannende momenten omdat je de beweging dus niet meer ziet, maar alleen maar stilstaande beelden achter elkaar. Dat zien veel dieren dus ook en daarom worden ze gek: omdat ze op die manier niet meer kunnen leven omdat ze het idee hebben dat ze niet meer in de normale wereld leven.

Dus, als je zo'n daglichtlamp in TL-vorm wilt kopen, let er dan op dat je er eentje koopt die absoluut goed is! Op de wesbite van http://www.truelight.nl/ kunnen ze je goed informeren over wat wel en wat niet kan.

Je kunt echter ook gewoon een daglichtlamp kopen met een fitting die je in de lamp kunt draaien.

Bijkomend voordeel; als jij last hebt van de winter omdat alles dan zo somber is, knap je gegarandeerd op met een daglichtlamp. Al vele mensen gingen je voor.



Vitamine D in voedsel

Recent is ontdekt dat ook bepaalde planten vitamine D bevatten. Dat was tot dan toe onbekend omdat men dacht dat vitamine D alleen in vis, vlees, ei en boter zat. Zo is zalm een goede bron van vitamine D. Hoe de vis echter aan zijn vitamine D kwam, wat tot voor kort een raadsel. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat in de algen, waar de kleinste visjes zich mee voeden, vitmine D zit. Die kleinste visjes worden gegeten door grotere vissen en die eet de zalm weer.
Voorts ontdekten ze dat ook in een aantal planten die op het land groeien vitamine D zit.

Bronnen van vitamine D
- tomaat
- paprika
- gras.

Grassoorten waar een hoog vitamine D-gehalte in zit, zijn Engels raaigras (Lolium perenne) en Goudhaver (Trisetum flavescens en Avena flavescens). En die grassoorten zijn de meest voorkomende grassoorten in Nederland, dus als je gras plukt, zit er ongetwijfeld ook een van die soorten bij.

De wetenschap veronderstelt nu dat er in veel meer planten vitamine D zit, maar dat moeten ze nog uitzoeken.



Vitamine D als voedingssupplement

Vitamine D is er ook als voedingssupplement. Het is er in druppels en in capsules met daarin poeder.

Je kunt vitamine D in druppels of capsules met poeder kopen. De capsules kun je makkelijk openschuiven zodat je het poeder kunt mengen met een vloeistof en via een spuitje kunt geven. De druppel (die olie is) kun je ook opzuigen in een spuitje of op iets druppelen dat de cavia lekker vindt en dan zó geven.



De dosering van vitamine D - hoe werkt het?

De dosering kan worden aangegeven in microgrammen of in IE of IU.

Microgrammen

Op de verpakking kan staan 'D2' of 'D3'; dit is beide vitamine D. Vitamine D2 is afkomstig uit planten en vitamine D3 is afkomstig uit andere, dierlijke bronnen.

Vitamine D2 = ergocalciferol = de plantaardige vorm
vitamine D3 = cholecalciferol = de dierlijke vorm

De hoeveelheid wordt in microgrammen aangegeven. Een microgram kan worden afgekort tot mg, maar het kan ook zo worden geschreven: µg.

1 microgram - 1 mcg - 1 µg
10 microgram - 10 mcg - 10 µg
100 microgram - 100 mcg - 100 µg
1000 microgram - 1000 mcg - 1000 µg


IE en IU


IE en IU betekenen hetzelfde, maar IE is Nederlands en IU is Engels.

IE = Internationale Eenheid
IU = International Unit

IE kun je omzetten naar 25 microgram.

200 IE = 5 microgram
400 IE = 10 microgram
1000 IE = 25 microgram
2000 IE = 50 microgram
4000 IE = 100 microgram




Dosering voor cavia's

Per dag per cavia: tussen de 6 en 50 microgram, oftewel tussen de 200 en 2000 IE.

Dus:
6 microgram = 240 IE
10 microgram = 400 IE
25 microgram = 1000 IE
50 microgram = 2000 IE

Of een andere variant hierop. Hoeveel een cavia precies nodig heeft, hangt af van de cavia, zijn gestel en de klachten die hij heeft.

De enige manier om exact vast te stellen hoeveel vitamine D een cavia nodig heeft, is door een bloedonderzoek. Dat is namelijk ook de enige manier waarop je exact kunt weten wat een mens nodig heeft aan vitamine D. En dan moet het om de zoveel weken weer gecontroleerd worden. Omdat je met een cavia dat niet doet, dien je als baasje te kijken naar de klachten die de cavia heeft en zien of die verminderen. Is dat niet het geval, dan moet je meer geven.

Je kunt natuurlijk ook naar je dierenarts toe (of naar een dierenarts die er ervaring mee heeft) die je cavia een injectie met vitamine D kan geven.

De dagelijkse dosering voor cavia's ligt tussen de 6 en 50 microgram, waarbij 6 microgram in staat is om geen ziektes te laten optreden. Echter, als er geen ziektes optreden, wil dat niet zeggen dat de cavia supergezond is. Hoeveel een cavia exact nodig heeft, is niet te zeggen. Niemand weet het precies, ook wetenschappers en dierenartsen niet, omdat er nog onvoldoende ervaring mee is. Het enige wat bekend is, is dat de hoeveelheid vitamine D afhankelijk is van de situatie. Dat klinkt natuurlijk heel vaag en nogal raar, maar het wordt duidelijk als je weet dat dat bij mensen net zo is. De hoeveelheid vitamine D waarvan men DACHT dat een mens het nodig had, varieerde door de jaren heen. Eerst was het 400 IE, toen 1000 IE, toen 5.000 IE, toen 800 IE... Men weet het gewoon niet.

Er zijn veel mensen die aan het experimenteren zijn geslagen met zichzelf en de een voelt zich goed bij 400 IE, de ander bij 4000 IE en weer een ander bij 10.000 IE. Er zijn ook mensen die een tijdlang 70.000 IE per dag namen. Dat zijn dus gigantische verschillen, maar wat opvalt bij al die verhalen is dat de mensen naar hun lichaam luisterden. Er waren zieken bij die van hun arts te horen kregen dat ze veel te veel vitamine D namen en dat ze moesten minderen. Maar toen ze geminderd waren, werden ze weer ziek, en toen ze weer veel vitamine D namen, werden ze beter. Die mensen besloten dus dat het beter was om naar hun eigen lichaam te luisteren en niet naar hun arts.

Omdat niemand precies weet hoeveel je nodig hebt en hoeveel een cavia nodig heeft, is het een kwestie van gezond verstand. Er is wel onderzoek gedaan naar het minimum wat een cavia nodig heeft om niet ziek te worden en dat is 6 microgram. Of hij dan helemaal gezond is en blijft, is niet bekend. Het zou dus best zo kunnen zijn dat een cavia die 6 microgram per dag krijgt, alsnog last krijgt van gebitsproblemen, blaasproblemen en dergelijke. Dan weet je dus dat hij meer nodig heeft.


Ga naar de pagina Vitamine D.
Ga naar de pagina Vitamine D - daglicht(lamp).
Ga naar de pagina FAQ over vitamine D.

 

 

top      home