De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Op deze pagina vertelt José van Caviaopvang Hillegom over haar opvang.

 Caviaopvang Hillegom te Hillegom (Zuid-Holland)
- cavia-opvang
- financiële adoptie


Caviaopvang Hillegom is een opvang die zich volledig inzet voor cavia's.
Dit houdt in, dat wij cavia's opvangen die op straat gezet zijn, of die door omstandigheden weg moeten bij hun eigenaar. Wij proberen dan voor deze cavia's een nieuw tehuis te vinden, want ook deze cavia's hebben recht op een goed leven.

Naast de donaties die wij ontvangen, worden wij geholpen door onze dierenartsen, wat het voor ons mogelijk maakt onze activiteiten te kunnen uitvoeren en ook in de toekomst cavia's gezond naar een nieuw huis te kunnen begeleiden.


Cavia's opnemen

Als wij cavia's opnemen, willen wij heel graag het hok erbij. Ook restanten voer, zaagsel en hooi kunnen wij goed gebruiken. Met de verkoop van de hokken verdienen wij geld dat gebruikt wordt om de cavia's in de opvang gezond en vrolijk te houden.
Als er cavia's worden gebracht, controleren we gelijk de gezondheid van de cavia. Cavia's die ziekteverschijnselen vertonen, worden in quarantaine geplaatst.
De cavia's die wij opnemen moeten gebracht worden. Ophalen doen wij alleen in heel bijzondere gevallen en tegen betaling van benzinegeld.
Cavia's kunnen gratis gebracht worden, al wordt een vrijwillige bijdrage voor de opvang natuurlijk wel op prijs gesteld.
Wij kunnen zowel binnen- als buitencavia's opnemen.


Cavia's herplaatsen

Niet alle cavia's die wij opnemen kunnen wij houden. Daarom proberen wij voor deze cavia's weer nieuwe baasjes te vinden. Onze cavia's worden alleen uitgeplaatst, als we denken dat de cavia's erop vooruit gaan.

Als wij een cavia uitplaatsen, dan vragen wij een vrijwillige bijdrage voor de opvang, zodat wij weer andere cavia's kunnen opvangen. Voor gecastreerde beertjes vragen wij een bijdrag van minimaal 20 euro als bijdrage in de castratiekosten. Ook door af en toe een hok te verkopen, ontvangen wij geld, zodat wij de opvang van cavia's voort kunnen zetten. Het is ook mogelijk een cavia financieel te adopteren. Het adopteren van een cavia kost minimaal 15 euro per jaar. U krijgt dan een adoptiecertificaat, met daarop een foto en gegevens van de betreffende cavia.

Een hok kost ongeveer 15 euro tot 20 euro. Meestal hebben wij diverse hokken, zowel binnen- als buitenhokken op voorraad.

Je kunt altijd even lang komen om te kijken. Bel dan wel even voor een afspraak (0612155298), want wij hebben geen vaste openingstijden.

Dit is Jack; één van de cavia's die bij Caviaopvang Hillegom blijft wonen. Jack is namelijk blind en doof.
Maar wat is hij lief, hè?


Cavia's plaatsen wij uit principe niet alleen uit. Cavia's zijn groepsdieren en zijn het meest gelukkig als zij samen met een soortgenoot kunnen leven. Mensen die al een cavia hebben, kunnen natuurlijk bij ons een vriendje of vriendinnetje voor die cavia uitzoeken. Hoge uitzondering maken wij voor het uitplaatsen van ongecastreerde beertjes, die niet te koppelen zijn met andere beertjes en die niet gecastreerd kunnen worden. Deze beertjes kunnen alleen uitgeplaatst worden. Ook koppelen wij wel eens ongecastreerde beren met konijnen. Konijnen kunnen echter niet standaard met een cavia gekoppeld worden. Koppelen met een voedster is niet aan te raden, omdat de voedster maandelijks last heeft van stemmingswisselingen en dan de cavia ernstig kan verwonden. Niet ieder konijn is gek op cavia's. De meeste beren laten wij castreren, zodat ze samen met een zeugje uitgeplaatst kunnen worden.

Voor de kinderen: een cavia kan alleen samen met je ouders opgehaald worden.

 

top      home