De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Wie is de persoon achter De Grote Cavia? Waar komt de naam vandaan? Hoe ziet Inge eruit? Hoe komt Inge aan haar caviakennis? Wanneer verschijnt de website in boekvorm? Wanneer verscheen het caviatijdschrift van De Grote Cavia? Inge heeft zeker honderden cavia's gehad?
Allemaal vragen die blijkbaar veel bezoekers bezighouden want ik kreeg
er veel e-mails over. Hier zijn de antwoorden!

De Grote Cavia in het tijdschrift Mijn Geheim
Wie is de persoon achter De Grote Cavia?
Waar komt de naam vandaan?
Hoe lang bestaat De Grote Cavia al?
Waarom is Inge met de website begonnen?
Hoe komt Inge aan haar caviakennis?
Welke opleidingen heeft Inge gevolgd?
Hoe ziet Inge eruit?
Inge heeft zeker honderden cavia's gehad?
Wanneer verschijnt de website in boekvorm?
Wanneer verscheen het caviatijdschrift van De Grote Cavia?


De Grote Cavia in het tijdschrift Mijn Geheim

Het tijdschrift
Mijn Geheim vroeg of ze mij mochten interviewen over mijn cavia's voor hun rubriek Dierbaar; baasjes vertellen daarin over hun dieren. In de 1,5 jaar dat ze de rubriek hebben, waren cavia's echter nog nooit aan bod gekomen, vandaar hun vraag.



top


Wie is de persoon achter De Grote Cavia?

Dat is Inge. Sommigen denken dat er een heel team achter De Grote Cavia zit, maar nee, ik ben de enige...



Waar komt de naam vandaan?

Ik had ooit een startpagina met linken over (hoe raad je het!) cavia's. En je moest een naam opgeven waar mensen je op konden bereiken als ze een opmerking hadden. Omdat ik in die tijd een beer, Baderon, had die 1800 gram  woog en die heel erg groot was, kwam ik op het idee van de naam 'De Grote Cavia'. En dat is altijd zo gebleven.



Hoe lang bestaat De Grote Cavia al?

Sinds 2003. Op 13 juni 2003 ging De Grote Cavia de lucht in, maar ik ben een half jaar daarvóór bezig geweest de site te bouwen.

top



Waarom is Inge met de website begonnen?

Toen ik twaalf jaar oud was, schreef ik al een boek over cavia's omdat ik ontdekt had dat er nog te weinig over cavia's bekend was. Onze toenmalige dierenarts zei dat cavia's pas met drie maanden geslachtsrijp waren waardoor we drie ongeplande nesten kregen en bovendien een zeugje verloren aan de complicaties daarvan.
En er waren veel meer dingen die dierenartsen niet wisten - en in boeken stond vaak verkeerde informatie. De website is dan ook opgericht om caviabaasjes te informeren over cavia's zodat cavia's een beter leven kunnen hebben.

top



Hoe komt Inge aan haar caviakennis?

Voornamelijk eigen ervaring maar daarnaast ook kennis van gevolgde opleidingen en cursussen. Ik heb sinds 1973 ervaring met cavia's en ik heb heel veel cavia's gehad en in de loop der jaren kom je alles wel eens tegen en maak je alles wel eens mee op ieder gebied, waaronder het gebied van ziektes, het gebied van gedrag en noem maar op.
Daarnaast heb ik veel literatuur doorgenomen en onderzoek gedaan naar cavia's op universitair niveau. En natuurlijk heb ik de laatste jaren heel veel e-mails gekregenn van caviabaasjes met daarin vragen, problemen en ervaringen en daar leer je ook weer van.
Dat is ook het leuke aan cavia's: hoeveel je ook weet, je raakt nooit uitgeleerd want iedere cavia is anders!

top



Welke opleidingen heeft Inge gevolgd?

Ik studeer sinds 2017 (parttime) voor bioloog aan de universiteit.
Ik heb tevens een aantal andere opleidingen gevolgd op het gebied van dieren en alternatieve geneeswijzen.
Ik ben Alternatief Diergenezer (CIVAS, erkend door de STIBAG) en ik heb de volgende opleidingen gevolgd:
• Dierenverzorging (LOI)
• Eerste hulp voor gezelschapsdieren (Sophia-Vereeniging tot bescherming van Dieren)
• Homeopathie voor dieren (CIVAS)
• Bach Bloesemtherapie voor dieren (CIVAS)

• Fytotherapie/kruidengeneeskunde (SORAG-Akademie)
• Orthomoleculair Suppletie-adviseur (OHF)
• Gedragsbiologie universitair niveau (Open Universiteit)
• Diertherapeut (SORAG-Akademie)

• Werken in de Diergeneeskundige Praktijk (SORAG-Akademie)

• Kruidengeneeskunde - Herborist (CIVAS)

Ik heb hierdoor kennis van anatomie, fysiologie, pathologie (ziekteleer), gezondheidsleer, huisvesting, verzorging, rassenleer, dieren-EHBO, orthomoleculaire voedingssupplementen, homeopathie, Bach Bloesem, ethologie (dierengedrag) en kruidenleer.

top



Hoe ziet Inge eruit?

Zo. Maar natuurlijk gaat het niet om mij, maar om de cavia's!



Meer foto´s staan in het tijdschrift van De Grote Cavia.




top



Inge heeft zeker honderden cavia's gehad?

Nee, helaas niet. Was het maar! Dan zou ik er wel voor gezorgd hebben dat ik alle cavia-opvangen leegehaald had zodat al die stakkerds een goed thuis zouden krijgen!
Maar je hebt tijd, geld en ruimte nodig voor cavia's en zeker als je er goed voor wilt zorgen. Helaas zitten aan die drie dingen ook bij mij een limiet.
Dus honderden... nee. Wel meer dan 100. In totaal 103 om precies te zijn. En nu ik dat zo zie staan: 103, vind ik dat opeens al heel erg veel. Want... 103 levens, 103 verschillende karakters, 103 manieren van leven, van voorkeuren bij het eten, bij vriendschappen... 103 maal geluk en plezier en vreugde en geluk op een nèt wat andere manier. En helaas ook 103 manieren om te sterven...
Ik heb recent eens een lijstje gemaakt: van die 103 cavia´s kwamen er 53 uit een opvang, 11 kwamen bij een fokker vandaan, 14 uit de dierenwinkel (maar 3 van hen kon de dierenwinkel niet verkopen, dus daarom nam ik ze maar), 2 kwamen er van een vriend van mij die ze niet meer kon hebben, 1 van een oudere vrouw die omkwam in de dieren en ze daarom weg moest doen, 1 van een particulier die haar cavia op marktplaats had gezet, 2 die waren gevonden op straat (in een doosje - de vuilniswagen kwam er al aan!), en 19 die bij mij zijn geboren (waarvan 6 geplanned, 11 per ongeluk toen ik nog een kind was, en 2 per ongeluk doordat ik een zwangere zeug van de dierenwinkel kreeg).

top



Wanneer verschijnt de website in boekvorm?

Ik heb al veel e-mails gekregen van caviabaasjes die enorm graag de website in boekvorm willen hebben. Dat op zich is natuurlijk een compliment waar ik dankbaar voor ben, maar het is niet zo eenvoudig een website om te zetten in een boek. Het zijn tenslotte twee verschillende media en de website één op één overzetten zou wel een heel dik boek maken!
En het boek dat ik schreef toen ik twaalf was, kan ook niet zo één twee drie gebruikt worden. Toch, ik heb al meer boeken geschreven (waarvan ook eentje uitgegeven is) en allerhande andere activiteiten op schrijfgebied verricht (publicaties in tijdschriften en op websites), en in de loop der jaren heb ik veel over cavia's geschreven, dus het komt er zeker van!

top

 

top      home