De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































Probiotica. Wat is het? Wat doet het? En wanneer moet je het je cavia geven?


Wat is probiotica?
Welke soorten zijn er?
Wat is het verschil tussen probioticum en antibioticum?
Hoe werkt antibioticum?
Wanneer moet ik mijn cavia probioticum geven?
Wat moet er in een probioticum zitten?
Wat mag er juist NIET in een probioticum zitten?

Waar koop ik een probiticum?
Werking uitgelegd

Wat is probiotica?

Probiotica zijn goede bacteriën. Dat in tegenstelling tot ziekmakende bacteriën, dus bacteriën waar je ziek van wordt. Probiotica neem je of geef je als er in de darmen niet genoeg goede bacteriën aanwezig zijn. Dat kan het geval zijn als er meer ziekmakende bacteriën zijn dan het lichaam aan kan of als er veel goede bacteriën zijn gedood.



Welke soorten zijn er?

Je hebt de probiotica die je kunt kopen in een potje, en je hebt de probiotica die in de keutels van een gezonde cavia zit.

Om te weten waarom je een keutel van  een gezonde cavia aan je zieke cavia kan geven, kun je op de pagina Keutels kijken.
Voor wat betreft probiotica in een potje: er zijn heel veel soorten probiotica als je kijkt naar het aantal aanbieders (fabrikanten). Er zijn dus veel verschillende merken te koop. Maar al die merken bevatten een paar soorten bacteriën.




Wat is het verschil tussen probioticum en antibioticum?

Probioticum is eigenlijk het tegenovergestelde van antibioticum. Een antibioticum is een stofje dat wordt uitgescheiden door een micro-organisme met als doel een ander micro-organisme te doden of te beletten te vermenigvuldigen. Als je ziekmakende bacteriën in je lijf hebt en je neemt antibioticum in, dan doodt het antibioticum die ziekmakende bacteriën. Echter, je hebt nog méér bacteriën in je lichaam dan die ziekmakende bacteriën, namelijk de goede bacteriën, die je nodig hebt. Het antibioticum doodt echter ook die goede bacteriën. Door een probioticum te nemen, krijg je meer goede bacteriën zodat de darmen hun werk weer (goed) kunnen doen.




Hoe werkt antibioticum?

In het geval van een bacteriële infectie waarbij bacteriën de patiënt ziek maken, wordt antibioticum ingezet om die ziekmakende bacteriën te doden.

Antibiotica maken echter geen onderscheid tussen bacteriën; ze doden gewoonweg alles wat ze op hun pad tegenkomen, inclusief de bacteriën die de patiënt nodig heeft. Dat houdt dus in dat antibiotica zowel goed als slecht werk doen: ze zorgen ervoor dat de infectie wordt bestreden en dat de patiënt beter kan worden, maar tegelijkertijd hebben ze veel van de gezonde bacteriën om zeep geholpen.
Dat is dan ook de reden waarom sommige cavia's niet tegen antibiotica kunnen: er worden zoveel goede bacteriën in de darmen gedood dat het darmstelsel van de cavia zijn werk niet meer kan doen.
Het is alsof je een fabriek hebt waar alle medewerkers hun werk doen (voedsel verteren) maar opeens wordt de helft ontslagen waardoor het werk niet meer gedaan kan worden (het voedsel kan niet meer verteerd worden).



Wanneer moet ik mijn cavia probioticum geven?

Indien je cavia antibioticum krijgt, kun je hem probioticum geven. Probiotica zijn bacteriestammen die nodig zijn om het voedsel in de darmen te verteren en ervoor te zorgen dat de essentiële vitaminen, mineralen en voedingstoffen die nodig zijn om het lichaam in leven en gezond te houden, uit het voedsel kunnen worden gehaald.
Je kunt het tegelijk met het antibioticum geven, maar je kunt de probiotica er ook na geven, tot een uur erna.



Wat moet er in een probioticum zitten?

Een probiotica voor een cavia moet uit Lactobacillus en Bifidobacteriumbestaan. De Lactobacillus is de bacterie(stam) die het meest voorkomt in de darm van de cavia.
Bijvoorbeeld:
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus casei
Lactobacillus lactis
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus salivarius
Bifidobacterium animalis
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium longum

Lactobacillus en Bifidobacterium zijn de Latijnse namen van twee soortenbacteriestammen. Achter Lactobacillus en Bifidobacterium komt altijd nog een andere naam om de naam compleet te maken. Bijvoorbeeld Lactobacillus rhamnosus. (Lactobacillus is de familienaam en rhamnosus duidt de soort aan. Hetzelfde geldt qua Latijnse namen voor mensen en cavia's. De Latijnse naam voor cavia is Cavia porcellus (porcellus is afgeleid van 'porcus' wat 'varken' betekent). De Latijnse naam voor de mens is Homo sapiens. Homo betekent 'mens' en 'sapiens' betekent 'verstandig' of 'wijs'.)




Wat mag er juist NIET in een probioticum zitten?

Wat je beslist niet in het probioticum wilt hebben die je aan je cavia geeft, zijn bacteriestammen die de cavia van nature niet heeft. Te denken valt dan aan bacteriestammen die bij andere dieren of bij vleeseters voorkomen. Die bacteriestammen wil je niet hebben omdat de spijsvertering daarvan heel anders werkt.

Let op! Een bacterie die bij vleeseters voorkomt is de Enterococcus faecium. Cavia's mogen deze NIET hebben.
Helaas zie je deze bacterie nog vaak voorkomen in probioticum die voorgeschreven wordt aan cavia's. Dit kan echter fataal zijn, en is sowieso in alle gevallen slecht, omdat de Enterococcus faecium gericht is op het verteren van vlees in een heel andere darm (namelijk die van een vleeseter) dan die van een cavia.
Cavia's die de Enterococcus faecium gevoerd krijgen, lopen het risico dat de Enterococcus faecium de hele darm overneemt en de darm belet zijn werk goed te doen. De Enterococcus faecium is een enge bacterie als deze in de verkeerde darm zit omdat de Enterococcus faecium de goede bacteriën kan doden door zich ongebreideld te vermenigvuldigen en zo de Lactobacillus en Bifidobacterium te verdringen. In het minst erge geval hindert Enterococcus faecium een juiste darmwerking, en in het slechtste geval doodt hij de cavia door de darmwerking compleet te ontregelen.

Indien je je cavia een probioticum wilt geven, zorg er dan voor dat er beslist geen Enterococcus faecium in zit!

Wat ook niet goed is, zijn vulstoffen of andere stoffen die geen probiotica zijn. Er zijn merken probiotica die er allemaal andere dingen in stoppen. Ook suiker is niet goed in probiotica omdat suiker juist de darmwerking verstoort.



Waar koop ik een probioticum?

De goedkoopste vind je gewoon thuis bij een gezonde cavia: de keutel van een gezonde cavia is de beste probioticum die er is. Je geeft er 2-4 daags eentje. Geef er wel een van een gezonde cavia, want anders heeft het weinig nut. De cavia waarvan je de keutel geeft, mag dus geen diarree hebben, infectieziekte of een andere ziekte die van invloed is op de darmen. Als een cavia gezond is maar hij heeft iets wat niet van invloed is op de darmen, zols bijvoorbeeld staar, kalknagels of een vetbult, en hij heeft een gezonde darm, dan mag je van die cavia wel een keutel geven.

Er is online ook probioticum te koop (zoek op 'probioticum') maar je moet dan wel erop letten dat het de juiste samenstelling heeft. Kijk daarvoor bij: wat moet er in een probioticum zitten?



Werking uitgelegd

Hieronder kun je zien wat het effect van ziektekiemen, antibioticum en probioticum op de darmflora kan zijn.

Hier een voorstelling van gezonde darmflora: er zijn goede bacteriën aanwezig (de groene figuurtjes).
 


De goede darmflorabacteriën worden aangevallen door ziektekiemen (de sterretjes).
 


De ziektekiemen doden de goede bacteriën en krijgen de overhand.
 


Er wordt een antibioticum (rode vierkantjes) ingezet om de ziektekiemen te doden.
 


Het antibioticum rukt op en doodt de ziektekiemen - maar doodt daarbij ook de goede bacteriën.
 


Het antibioticum heeft de ziektekiemen gedood, maar ook veel goede bacteriën.
 


Dit is het resultaat nadat de ziektekiemen door het antitiobioticum gedood zijn: omdat het antibioticum ook veel goede bacteriën heeft gedood, zijn er nog maar weinig goede bacteriën over. De darmflora is aangetast. Het kost nu moeite om voedsel te verteren omdat er niet genoeg bacteriën meer zijn.
 


Er wordt een probioticum gebruikt (de donkergroene figuurtjes). De bacteriën van het probioticum vullen de darmflora aan. Er ontstaat een nieuwe darmflora met genoeg goede bacteriën om het voedsel te verteren.
 

 

 

top      home