De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Polls... over cavia's natuurlijk!

 



Complicaties bij een castratie zijn erg lastig. Een abces gaat meestal wel goed, dat wil zeggen dat de beer het overleeft, maar infecties en bloedingen kunnen levensgevaarlijk zijn. En er zijn ook nog altijd beren die de narcose niet goed verdagen en daardoor overlijden; daarom moet er sowieso een gasnarcose worden toegepast.

poll van mei 2013










Allergisch zijn voor cavia's is erg lastig, zeker als het je lievelingsdieren zijn! Er zit een verschil tussen contactallergie (als je iets aanraakt) en luchtallergie (het inademen van iets en daar allergisch op reageren). Het blijkt dat magnesium goed kan helpen bij een allergie omdat het ervoor zorgt dat de cellen die normaalgesproken reageren op een allergie, juist niet reageren - hierdoor heb je minder last van allergie.

poll van februari 2013








Er zijn goedkope kooien en heel dure caviaflats, en dat blijkt ook wel uit deze poll.

poll van november 2012










Bodembedekker is niet de grootste kostenpost van cavia's; dat zijn de groenten, vooral in de winter zijn die duur. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel cavia's je hebt, want om één hok te vullen heb je veel minder nodig dan ovor een complete caviaflat!

poll van augustus 2012









Het gemiddelde voor een castratie ligt tussen de 21 en 60 euro.

poll van mei 2012









De gladhaar is en blijft het meest populaire caviaras!

poll van februari 2012









Ook hier zijn de meningen verdeeld. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat de cavia lekker vindt!

poll van november 2011










De Cuy is relatief onbekend; het is een groot caviaras en komt uit Zuid-Amerika. Daar wordt hij gefokt voor zijn vlees. De Cuy is dan ook groter dan de gewone cavia, maar wel een stuk nerveuzer en daardoor lastiger te houden.

poll van augustus 2011










De meningen zijn verdeeld; sommigen vieren de verjaardag van hun cavia wel, anderen niet.

poll van mei 2011










Vechtende beren zijn altijd lastig, want voor je het weet, bijten ze niet hun vijand, maar de mens die ze probeert te scheiden. En cavia's kunnen diepe bijtwonden veroorzaken met hun voortanden. Dat zijn lastige wonden omdat de wond dan 'in de diepte' kan ontsteken terwijl hij al dicht is.

poll van februari 2011







Het merendeel van de caviabaasjes besteedt minder dan 10 euro aan groente en fruit voor hun cavia's. Natuurlijk is er in de poll geen rekening gehouden met het aantal cavia's dat iemand heeft, maar omdat de meeste caviabaasjes niet meer dan tien cavia's ebben, krijg je toch een goed beeld van hoeveel een cavia per week kost; altijd handig als je overweegt cavia's te nemen!

poll van 11 november 2010







 

Hoewel er nog altijd cavia's zijn die geen nachthokje hebben, hebben de meeste er toch wel een. Er is een grote variatie in nachthokjes en veel voorwerpen kunnen dan ook dienst doen als nachthok. En het maakt voor de cavia niet uit of hij nu in een houten hok zit of in een tunnel. Hoewel de cavia natuurlijk altijd voorkeuren kan hebben!

Wat erg leuk is, is dat zoveel caviabaasjes zelf een nachthok voor hun cavia's maken! Maar liefst 47 cavia's zijn aan het doe-het-zelven geslagen om een hok te maken voor hun cavia's!

poll van 22 augustus 2010









Het overgrote deel, 91% is gelukkig niet allergisch voor cavia's. Van de 9% die wel allergisch voor cavia's zijn, heeft slechts 3% er geen problemen mee en geen last van. De overigens hebben er dermate veel last van dat ze of geen cavia's hebben of ze niet meer willen hebben.
Hoewel 'allergie' blijkbaar nog altijd een makkelijke smoes is om dieren weg te doen (veel opvangcentra krijgen dat als standaard-antwoord als ze vragen waarom het dier niet meer gewild is), is allergie echt niets iets om luchthartig mee om te gaan. Als je allergisch bent en dol bent op dieren maar die door je allergie niet kan houden, is dat een drama.

Poll van 1 september 2008









Het overgrote deel, 80%, heeft alleen maar knuffelcavia's. Hoewel er ook caviabaasjes zijn die alleen maar show/fokcavia's hebben of die alleen maar opvangcavia's hebben, hebben de meesten toch ook, naast de show- of opvangcavia's, knuffelcavia's. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, kom je op 94% uit!

Poll van 23 maart 2008 









Ruim de helft geeft groenvoer en caviahardvoer, dus die cavia's krijgen vitamine C binnen uit hun dagelijkse voer. De meest gebruikte methode daarna is om naast het dagelijkse menu vitamine C tabletjes te geven. Ook vitamine C druppels scoren nog redelijk, met 12%.
11% Van de cavia's komt er echter bekaaid af; 5% krijgt blijkbaar geen hardvoer en 6% krijgt noch hardvoer, noch een vitamine C aanvulling.

Is het echt belangrijk om extra vitamine C te geven, dus naast het groenvoer en hardvoer? Dat hangt er maar net vanaf hoeveel groenvoer je geeft. In groenvoer zit namelijk vitamine C. In de ene groente wat meer dan in de ander, maar de meeste cavia's zullen de vitamine C die ze nodig hebben uit het groenvoer halen, mits ze daar voldoende van krijgen. En 'voldoende' is niet dagelijks een paar blaadjes andijvie of een paar blaadjes witlof, maar voldoende is een berg groenvoer en dat driemaal daags. En dan ook nog in variatie, dus niet alleen andijvie, maar ook tomaat, komkommer, paprika of iets anders. Meer over vitamine C is te vinden op de pagina
vitamine C, meer over het menu van de cavia op de pagina Menu.

Poll van 7 september 2007 





Na hoeveel weken is de beer niet meer vruchtbaar na castratie?


Ik vind dit de belangwekkendste poll tot nu toe. Immers, ik heb het gevraagd omdat ik wilde weten of het nu ècht overdreven is om zes weken te wachten voor je een gecastreerde beer bij een zeug zet. Ik hoorde vaak van anderen dat zij de beer al eerder bij de zeug zetten en dat er nooit wat gebeurde. Ik begon me steeds vaker af te vragen of ik de beer dan ook niet eerder bij de zeug kon zetten.

Maar uit de poll blijkt overduidelijk dat zes weken gewoon de juiste wachttijd is. Die wordt ook aangeraden door dierenartsen.

Er blijkt wel dat drie weken de gevaarlijkste tijd is. Met drie weken is er nog altijd vijf procent die wel zwanger wordt; daarna zakt het percentage naar een tot twee procent. Maar goed, dat in totaal bij elkaar zijn nog altijd veertien zeugen die niet zwanger mochten worden maar het wel werden. En dat zijn er dus veertien te veel.
Geduld is nog altijd een schone zaak!

Poll van 3 maart 2007








Ruim de helft neemt na het overlijden van de cavia weer een nieuwe cavia en 9% heeft altijd cavia's. Bij elkaar is dat dus 60% die weer cavia's neemt. Dat is heel veel! Allemaal besmet natuurlijk met het caviavirus! Slechts 3% houdt het voor gezien na de cavia of cavia's die ze nu hebben en neemt geen nieuwe meer.

Poll van 4 november 2006 









Verreweg het grootste deel van de cavia's, namelijk 66%, zit in een traditionele kooi gemaakt van plastic/kunststof met tralies. Deze kooien zijn er ook in grote tot zeer grote uitvoeringen, maar het gros is te klein voor de cavia, zeker als ze nooit mogen los lopen. Mogen ze dat wèl, en dan een paar uur achtereen, dan zal de kooi eerder als nachthok gebruikt worden en voldoet hij wel qua ruimte. Er zijn ook veel doe-het-zelvers onder de caviabaasjes, want 11% maakt zelf een flat of verzint een manier om meer ruimte te creëren door kooien aan elkaar te verbinden.

Poll van 12 juni 2006







De vraag: Hoeveel maal per dag voer je jouw cavia of cavia's?

 

Aantal stemmen

Percentage

1x daags

28

7

2x daags

54

13

3x daags

26

6

4x daags

3

1

Ik voer onregelmatig.

22

5

1x daags maar ik geef ze wel tussendoortjes.

152

36

2x daags en ik geef ze nog tussendoortjes.

97

23

3x daags en ik geef ze nog tussendoortjes.

23

5

4x daags en ik geef ze nog tussendoortjes.

19

4


De meesten voeren hun cavia's één maal daags, maar geven ze gelukkig wel tussendoortjes, want het darmstelsel van een cavia dient constant iets te doen te hebben. Als een darmstelsel niets te doen heeft, kan dat ernstige klachten tot gevolg hebben. Dat is ook de reden waarom cavia's voor ze onder narcose gaan nooit nuchter mogen zijn; ze moeten altijd iets in hun maag hebben. En dat is de reden waarom ze altijd over vers hooi moeten kunnen beschikken; dan kunnen ze eten wanneer ze willen. Maar vers voer is ook heel erg gezond!

Poll van 20 november 2005







De vraag: Heb je, naast je cavia('s), nog andere dieren?

 

Aantal stemmen

Percentage

Ja, ik heb ook een of meerdere honden.

44

8

Ja, ik heb ook een of meerdere katten.

45

8

Ja, ik heb ook een ander knaagdier/andere knaagdieren.

28

5

Ja, ik heb ook een konijn/konijnen.

32

6

Ja, ik heb ook een of meerdere vissen, vogels of reptielen.

54

9

Ja, ik heb meerdere diersoorten.

158

27

Nee, ik heb alleen cavia's.

166

29

Ik heb geen cavia's, maar ik heb wel andere dieren.

29

5

Ik heb helemaal geen dieren; noch cavia's, noch andere dieren.

21

4


De meesten hebben meerdere diersoorten, maar er zijn ook heel veel mensen die alleen maar cavia's hebben. Je zou zeggen dat het eigenlijk wel logisch is dat vooral de caviabaasjes hoog scoren aangezien dit een caviawebsite is, maar er zijn toch ook mensen die wel andere dieren hebben, maar geen cavia's die mee hebben gedaan aan deze poll.

Poll van 3 maart 2005







De vraag: Wat gebruik je als bodembedekking voor de caviakooi?

 

Aantal stemmen

Percentage

Zaagsel.

155

58

Houtvezels/houtsnippers.

55

21

Geperste korrels.

14

5

Aubiose/hennepvezel.

11

4

Zeoliet.

2

1

Zacht gehakseld stro.

11

4

Anti-allergische bodembedekking zoals stofvrij hooi en stofvrij zaagsel.

5

2

Een ander produkt.

14

5

De meesten gebruiken nog steeds 'ouderwets' zaagsel. Vroeger kon je alleen maar kiezen uit zaagsel, stro en hooi, maar tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden. Houtvezels blijken ook erg populair te zijn. De andere worden minder gebruikt. Ik heb al diverse keren gehoord dat aubiose/hennepvezel gevaarlijk is omdat het, als het opgegeten wordt, uitzet en zodoende het darmkanaal verstopt. Een paar mensen hebben daardoor cavia's verloren. Maar anderen zijn er juist dik tevreden over en hebben geen enkel probleem mee. Ik persoonlijk zou het zekere voor het onzekere nemen.
Ik gebruik van oudsher zaagsel, met eventueel kranten er onder
maar altijd hooi er overheen. Ik geef geen hooi in een ruif of bol, maar spreid het in een dikke laag uit over de kooi; vinden ze heerlijk om in te kruipen en onder te liggen!







De vraag: Heb je weleens een nestje gehad?

 

Aantal stemmen

Percentage

Ja,1 keer maar dat was een ongelukje.

16

7

Ja, 1 keer en dat was zo geplanned.

19

8

Ja, meerdere keren per ongeluk.

10

4

Ja, meerdere keren en dat was zo geplanned.

11

5

Nee, nog nooit.

52

23

Nee, maar dat wil ik wel.

46

20

Nee, en dat wil ik ook niet

19

8

Nee, want ik heb alleen maar beren

36

16

Ik heb nu een zwangere zeug!

13

6

Vaak, want ik ben een fokker.

6

3

De meesten hebben nog nooit een nestje gehad, en dat kan best voorkomen uit het feit dat er zoveel mensen zijn die alleen maar beren hebben. Toch zijn er meer mensen die best wel eens een nestje zouden willen hebben, dan mensen die beslist geen nestje willen. Ongelukjes komen ook regelmatig voor, maar gelukkig toch niet meer dan nestjes die geplanned zijn.







De vraag: Hoeveel heb je betaald voor je cavia's?

 

Aantal stemmen

Percentage

Gratis

28

17

0-5 euro

12

7

5-10 euro

36

22

10-20 euro

37

23

Meer dan 20 euro

2

1

Ik heb diverse prijzen betaald maar nooit meer dan 5 euro

2

1

Ik heb diverse prijzen betaald maar nooit meer dan 10 euro

13

8

Ik heb diverse prijzen betaald maar nooit meer dan 20 euro

30

18

Ik heb diverse prijzen betaald en ook wel eens meer dan 20 euro

4

2

De meesten hebben toch wel betaald voor hun cavia, hoewel er ook veel mensen zijn die gratis cavia's krijgen. Wat opvalt is dat het gros dat betaald voor cavia's een prijs betaald die varieert van 5 tot 20 euro. En als je kijkt naar hoeveel men betaald, dan blijkt dat 5 tot 10 euro bijna net zo gangbaar is als 10 tot 20 euro, namelijk respectievelijk 36 en 37 stemmen. Toch zijn er maar liefst 28 mensen die hun cavia gratis hebben gekregen. Boven de 20 euro komt echter weinig voor.
Ik heb voor Attilla, die bij een Duitse fokker vandaan kwam, 20 euro betaald. Dat is het meeste dat ik ooit voor een cavia heb betaald. Best duur als je bedenkt dat dat 44 guldens zijn. Maar de meest gebruikelijke prijs die ik betaald heb is 10 euro. Soms 12.50 of 15. Wat dat betreft wijk ik niet af van de uitkomst van de poll!








De vraag: Heb je zeugjes of beertjes?

 

Aantal stemmen

Percentage

Ik heb één zeugje.

22

11

Ik heb één beertje.

47

23

Ik heb een beertje en een zeugje.

17

8

Ik heb twee zeugjes.

32

16

Ik heb twee beertjes.

34

17

Ik heb meerdere zeugjes.

3

1

Ik heb meerdere beertjes.

29

14

Ik heb zowel meerdere zeugjes als beertjes.

5

2

Ik heb nog geen cavia.

3

7

69 mensen hebben één cavia, 83 stemmers hebben twee cavia's en 45 van degenen die stemden hebben meer dan twee cavia's. Opvallend is dat er slechs drie zijn die meerdere beertjes hebben terwijl er 29 zijn die zowel meerdere zeugjes als meerdere beertjes hebben. Toch is het idee wat leeft dat men de voorkeur zou geven aan zeugjes niet terecht: 47 stemmers hebben één beer en dat is ruim twee keer zoveel als de mensen die één zeugje hebben!







De vraag: Wat was de leeftijd van de oudste cavia die je ooit hebt gehad?

 

Aantal stemmen

Percentage

Jonger dan 4 jaar

11

26

4

3

7

5

10

24

6

3

7

7

3

7

8

5

12

9

2

5

10

2

5

Ouder dan 10 jaar

3

7

Als je uitgaat van dit rijtje en je laat de cavia's jonger dan 4 jaar en ouder dan 10 jaar even buiten beschouwing, dan is de gemiddelde leeftijd van een cavia 6.4 jaar. Omdat 'ouder dan 10 jaar' alles kan zijn tussen de 10 en 14 jaar (de oudste cavia ooit werd 14 jaar) en 'jonger dan 4 jaar' alles kan zijn tussen de 0 en de 4, is het moeilijk deze mee te nemen in het gemiddelde. Maar als ik uitga van 11 en 3 jaar, komt het gemiddelde uit op 5.7 jaar.
Maar uiteindelijk gaat je cavia altijd te vroeg dood, hoe oud hij ook is...








De vraag: Hoe kom je aan je cavia of cavia's?

 

Aantal stemmen

Percentage

Dierenwinkel

17

41

Fokker

6

15

Tuincentrum

2

5

Kinderboerderij

1

2

Vrienden/familie

7

17

Uit eigen nestjes

3

7

Particulieren

0

0

Cavia-opvangcentrum

4

10

Show/tentoonstelling

1

2

Dierenmarkt

0

0

De meesten hebben hun cavia's dus bij de dierenwinkel gekocht, hoewel de fokker en de cavia-opvangcentra ook geliefd zijn. Van mijn zes cavia's komen er twee uit een opvang, één komt bij de dierenwinkel vandaan, één bij een fokker en twee zijn gevonden tussen het vuilnis; tsja, dat is ook een manier om aan cavia's te komen - ik ben blij dat ik ze heb kunnen redden!







De vraag: Welk caviaras vind je het leukst?

 

Aantal stemmen

Percentage

Gladharige cavia

17

32

Borstelharige cavia

10

19

Rex cavia

7

13

Gekruinde cavia

4

8

Langharige cavia

2

4

Sheltie cavia

3

6

Agouti cavia

3

6

Tessel cavia

3

6

Satijn cavia

3

6

Langharige cavia

2

4

Ander ras

1

2


De meeste cavialiefhebbers vinden dus de gladharen de leukste cavia's, hoewel de borstelharen en de Rexen ook in trek zijn. De langharen daarentegen zijn niet zo in trek. Welk caviaras ik het leukste vind? De Tessel!







De vraag: Hoeveel cavia's heb je?

 

Aantal stemmen

Percentage

één cavia

12

28

twee cavia's

19

44

drie cavia's

2

5

vier cavia's

3

7

vijf cavia's

4

9

tussen de 5 en 10 cavia's

1

2

tussen de 10 en 50 cavia's

2

5

meer dan 50 cavia's

0

0

Waaruit geconcludeerd kan worden dat de meeste cavialiefhebbers twee cavia's hebben, maar dat veel meer dan tien cavia's ook geen uitzondering is! Hoeveel ik er heb? Momenteel elf.

 

top      home