De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































Let op!  Ik ben geen dierenarts; ik heb mijn kennis van de opleidingen die ik heb gevolgd, van mijn eigen en van andermans ervaringen en uit literatuur. De informatie op deze pagina's is geen vervanging voor een bezoek aan de dierenarts!
Kijk voor het overzicht van dierenartsen (ook voor spoed en 24/7 bereikbaar) en hoe je weet of iemand verstand van cavia's heeft bovenaan op de pagina Ziektesindex.


Pagina's over ziektes:

A-B

C-D

E-F

G-H

I-J

K-L

M-N

O-P-Q

R-S

T-U

V-W

X-Y-Z

Ziektes op deze pagina:
Maden (myiasis)
Mager: te mager
Mastitis (melkklierontsteking - pagina Jongen)
Melkklierontsteking (mastitis - pagina Jongen)
Middenoorontsteking (oren)
Mijten (schurft/schurftmijt)
Mondhoeken (lipkloofjes)
Myiasis
Nagels
Nagels: kalknagels
Nagels: kalknagels (pagina Controle)
Nagels: te ver geknipt en nu bloedt het (pagina Controle)
Narcose
Neusgaten
Nierbekkenontsteking
Nierproblemen 


Mondhoeken (lipkloofjes)
Zie Lipkloofjes (mondoeken) op de pagina Ziektes K-L.

top

terug naar Ziektes Index



Mager: te mager
Te mager is nooit goed. Het kan worden veroorzaakt door ondervoeding, door een slechte verzorging, door ziekte, door zowel jongen moeten zogen als zwanger zijn, door tekorten in de voeding of door anorexia.

Allereerst moet de oorzaak worden weggenomen, dus als de cavia ziek is, dient hij behandeld te worden. Is het een zeug die overbelast is omdat ze zowel jongen zoogt als in verwachting is, dan moet ze goed verzorgd worden. Zij moet bijvoeding krijgen en de jongen ook zodat zij ontlast wordt. Zie de pagina's
Jongen met een overzicht van bijvoeding.

Zie de pagina
Voeding voor een overzicht van een goed menu voor de cavia.

Zie de pagina
Tabel voor een overzicht van gezonde gewichten van cavia's.

Symptomen

Mager, onvoldoende weerstand, haaruitval, ziek.

Besmettelijk voor cavia's?

Nee.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Ja, dat kan.

Zelf-zorg mogelijk?

Ja, noodzakelijk: verzorging en/of menu aanpassen.

Naar de dierenarts?

Ja.

Gaat het over?

Ja.


top

terug naar Ziektes Index



Myiasis
Myiasis is vliegenlarvenziekte. Het wordt ook wel flystrike genoemd. Flystrike is een Engels woord;
fly betekent 'vlieg' en strike betekent 'getroffen worden door'.
Het komt vaker voor bij konijnen en schapen dan bij cavia's, maar het kan bij ieder dier voorkomen.

Myiasis ontstaat wanneer vliegen eitjes leggen in of rond de anus van een dier of op een wondje. Uit deze eitjes komen larven (maden) die zich vervolgens ingraven in de huid van het dier waarna ze zich een weg naar binnen banen en aldus het dier levend opeten. Vaak zitten op de maden ziekteverwekkende bacteriën waardoor het dier nog zieker wordt dan het al is.
Myiasis is een gruwelijke ziekte die heel veel pijn veroorzaakt en meestal de dood tot gevolg heeft omdat de ziekte zich heel snel verspreid. Ter vergelijking: een besmet schaap is meestal binnen een week dood...
Voorwaarden voor het ontstaan van myiasis zijn: warmte of hitte waardoor er veel vliegen zijn, een vies hok, een vieze kont, poep dat aan de anus of het achterwerk plakt, een dikke vacht, een vieze vacht.

Myiasis is te voorkomen door een strikte hygiene, en door alle vliegen te weren uit het caviaverblijf. In jaargetijden dat er geen vliegen zijn, hoef je niet overdreven bezorgd te zijn voor myiasis; het is met name tijdens warm weer en hittegolven dat je er op bedacht moet zijn. Het hok dient dan iedere dag schoongemaakt te worden waarbij alle vieze plekken, ontstaan door keutels en urine, verwijderd moeten worden. Verder dient de cavia iedere dag gecontroleerd te worden op poep die eventueel is blijven plakken aan de anus of het achterwerk. Een vieze kont dient gewassen te worden met lauw water. Een dikke vacht kan het beste kort worden geknipt en de vacht dient iedere dag geborsteld te worden. De huid van de cavia dient gecontroleerd te worden op wondjes.
Vliegen dienen bestreden te worden; pas wel op met een spuitbus omdat de stof die hier inzit ook giftig is voor cavia's. Als je gaat spuiten, zet je cavia's dan zolang in een ander vertrek. De spuitbus 'HGX tegen muggen en vliegen' bevat als werkzame stof pyrethrinen. Deze stof is een natuurlijke stof die door de bloemen van een Afrikaanse chrysantensoort wordt aangemaakt. De bloem vangt hiermee vliegen. De stof is extreem dodelijk voor insecten en vissen maar niet giftig voor zoogdieren (waaronder de mens en de cavia) maar het is natuurlijk slim om de cavia's toch even apart te zetten en het spul niet in te ademen. Het voordeel is dat je het ook op de vloeren en wanden van het hok kan spuiten.
Wind verjaagt vliegen dus een goede ventilatie kan ook helpen.

Symptomen

Algeheel ziek-zijn.

Besmettelijk voor cavia's?

Nee, maar als één cavia er last van heeft, kunnen anderen in dezelfde ruimte er ook last van hebben.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Ja.

Zelf-zorg mogelijk?

Ja.

Naar de dierenarts?

Ja.

Gaat het over?

Ja, als je er op tijd bij bent, kan de cavia herstellen.


top

terug naar Ziektes Index



Nagels
Verzorging van de nagels staat op de pagina
Controle. Te lange nagels is iets wat veel cavia's krijgen. In het wild slijten de nagels vanzelf af, maar op zaagsel, hooi en tapijt slijten de nagels niet. De nagels kan je zelf knippen met een speciaal cavia-nagelknipschaartje. Weet je niet hoe dat moet, dan kan de dierenarts het voordoen.

Als het hok groot genoeg is en het gewicht kan dragen, kan je een stoeptegel in het hok leggen. Los lopen op tegels helpt ook om de nagels kort te houden.

Bij lichtgekleurde nagels zie je duidelijk het leven zitten (het bloedvaatje) maar bij donkergekleurde nagels moet je inschatten waar het leven zit. Mocht je in het leven knippen, dan kan je het stelpen met een flinke dot wc-papier.

Voor informatie over kalknagels, zie
Kalknagels op pagina K-L.

Symptomen

Te lange nagels.

Besmettelijk voor cavia's?

Nee.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Nee, maar er kunnen wel andere nare dingen uit voortkomen, zoals een verkeerde stand van de voeten, de poten en derhalve een verkeerde belasting van het hele lichaam. Ook bumblefoot kan een gevolg zijn.

Zelf-zorg mogelijk?

Ja, regelmatig knippen.

Naar de dierenarts?

Nee, in principe niet.

Gaat het over?

Ja.


top

terug naar Ziektes Index



Narcose
Een narcose is geen ziekte op zich, maar altijd een aanslag op de gezondheid van de cavia. Het is niet voor niets dat alleen gezonde cavia's die in een goede conditie zijn geopereerd kunnen worden (bijvoorbeeld om een beer te laten castreren).
Omdat een narcose altijd invloed heeft op de gezondheid, kan het voorkomen dat er door de narcose klachten ontstaan. Een belangrijke die zeker behandeld moet worden is een verstoring van het darmsysteem; de cavia kan stoppen met eten of minder eten. Let er daarom de eerste tijd na de operatie op dat alles goed met de cavia gaat en raadpleeg de dierenarts als je denkt dat er
iets niet goed is.

Mocht je je cavia bij de dierenarts ophalen en deze zegt dat alles goed is, terwijl jij het idee of gevoel hebt dat er iets niet goed is, zeg dat dan. Jij kent je cavia immers het allerbeste. De dierenarts gaat af op een aantal lichamelijke kenmerken en als die goed zijn, mag de cavia naar huis. Maar jij kent je cavia veel langer en kan aanvoelen of zien dat er iets niet goed is.
De dierenarts zal naar je luisteren en je cavia nogmaals onderzoeken.

Symptomen

Mogelijke gevolgen zijn: minder eten, stoppen met eten, duf, lusteloos, stil zitten in een hoekje. Dit moet echter met het uur beter worden en na een dag moet het al stukken beter gaan.

Besmettelijk voor cavia's?

Niet van toepassing.

Besmettelijk voor mensen?

Niet van toepassing.

Dodelijk?

Aan iedere narcose zijn risico's verbonden. Het kan gebeuren dat de cavia de operatie niet overleefd, of deze wel overleefd maar sterft aan complicaties.

Zelf-zorg mogelijk?

Ja.

Naar de dierenarts?

Bij klachten.

Gaat het over?

Ja.


top

terug naar Ziektes Index



Neusgaten
De neusgaten van een cavia horen droog te zijn, en mat van kleur. Als er een afscheiding uitkomt, zoals snot of een helder vocht, kan het zijn dat de cavia
verkouden of allergisch is.

Als er een donkergekleurde (rode, bruine, zwarte) afscheiding in en rondom de neus zit, kan het zijn dat de cavia een bloedneus heeft gehad. Een bloedneus kan ontstaan omdat de cavia ergens tegenaan gestoten is of omdat hij gevallen is, maar het kan ook duiden op een vitamine C tekort.

Korstjes bij de neus kunnen het gevolg zijn van een verwonding (als de cavia zich gestoten heeft of gevallen is), maar ook het gevolg van een contactallergie; zie
allergieën.

Symptomen

Nat, afscheiding, korstjes.

Besmettelijk voor cavia's?

Afhankelijk van de oorzaak is dat mogelijk. In geval van een verkoudheid kan het besmettelijk zijn. Als de cavia lijdt aan vitamine C tekort, kunnen de andere cavia's dat ook hebben.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Afhankelijk van de oorzaak is dat mogelijk. Een verkoudheid kan overgaan in een longontsteking. Een val kan ook andere schade veroorzaken.

Zelf-zorg mogelijk?

Afhankelijk van de oorzaak.

Naar de dierenarts?

Altijd als je de oorzaak niet kent.

Gaat het over?

Dat hangt van de oorzaak af.


top

terug naar Ziektes Index



Nierbekkenontsteking
Het nierbekken zit in de nier. De nieren filteren het bloed en halen er de stoffen uit die het lichaam niet meer kan gebruiken en dus afval zijn. De nieren produceren urine; hierin zitten dan de afvalstoffen.
De nieren transporteren de urine naar de blaas, maar voor de urine naar de blaas gaat, wordt het eerst opgeslagen in het nierbekken. Het nierbekken is dus het urinereservoir van de nieren.

Bij een nierbekkenontsteking zijn de nierbekkens ontstoken. Dit gebeurt omdat bacteriën via de blaas verder het lichaam indringen en zo het nierbekken bereiken.
Een nierbekkenontsteking is ontzettend pijnlijk.


Symptomen

Koorts, pijn in de rug en flanken, niet aangeraakt willen worden, gillen bij het aanraken, algeheel gevoel van ziek-zijn, vaak plassen, pijn bij het plassen.

Besmettelijk voor cavia's?

Nee.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Ja, dat kan.

Zelf-zorg mogelijk?

Nee.

Naar de dierenarts?

Ja.

Gaat het over?

Ja, dat kan.


top

terug naar Ziektes Index


Nierproblemen
Nierproblemen ontstaan als de nieren hun werk niet meer goed doen. De nieren zuiveren namelijk het bloed van afvalstoffen. Verder regelen ze de vochtbalans in het lichaam en produceren ze hormonen.
Als de nieren niet goed meer werken, hopen de afvalstoffen zich op in het lichaam en daardoor wordt de cavia ziek.
Je dient altijd naar de dierenarts te gaan.

Symptomen

Afvallen, vermageren ondanks veel eten, meer drinken, algeheel beeld van ziek-zijn.

Besmettelijk voor cavia's?

Nee.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Ja, dat kan.

Zelf-zorg mogelijk?

Na instructies dierenarts.

Naar de dierenarts?

Ja.

Gaat het over?

Nee, maar de cavia kan er wel oud(er) mee worden.

 

 

top      home