De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Wat is er nieuw in cavialand?

 

   Nieuwe updates 2023
Omdat ik ziek was (ziekte van Lyme) is deze site lang niet geupdate, maar het gaat nu gelukkig wat beter en daarom kon ik er weer wat werk aan verrichten. Het voordeel van iets lang niet zien, is dat het je meteen opvalt als er iets niet klopt! ;) De updates zijn:
- Op de pagina Uitvaartcentra een aantal links aangepast omdat de bedrijven een nieuwe website hadden, en ook een aantal verwijderd omdat ze niet meer bestaan.
- Op de pagina Cavia's links geplaatst naar de pagina's CSI voor dieren en De dag van de Cavia.
- In het gastenboek een aantal berichten vrijgegeven zodat nu iedereen ze kan zien.
- Op de pagina De dag van de Cavia een stukje geplaatst over dierenrechten, waaronder organisaties die opkomen voor de rechten van dieren, boeken over dierenrect, en zelfs een studie over dierenrecht bij de OU.
- Op de pagina Tijdschriften de link naar de tijdschriften verwijderd omdat de tijdschriften niet meer beschikbaar zijn.
- Op de pagina Bijten stonden diverse links, maar die werkten niet. Nu werken ze weer wel en verwijzen ze naar Bijten Oplossingen, Bijten Oorzaken en Bijten Vragenlijst.
- Op de pagina's over ziekten stond wel in het algemene overzicht op Ziektes Index een link naar de pagina over Bumblefoot, maar niet op de pagina Ziektes A-B. Dat is aangepast.
- Op alle pagina's over ziekten staat nu bovenaan een verwijzing naar de pagina Ziektes Index voor informatie over dierenartsen die verstand hebben van cavia's. Je kunt namelijk via de pagina Ziektes Index naar de diverse subpagina's over ziekten gaan, maar ook staat er op de pagina Ziektes Index een lange lijst met ziekten op alfabetische volgorde. Op de pagina Ziekten staat de link ook; de pagina Ziekten is algemene informatie over hoe je een zieke cavia herkent en dergelijke.
- De pagina's Dierenartsen-met-verstand-van-cavia's en Dierenartsen-die-altijd-bereikbaar-zijn zijn nu gelinkt aan de pagina's over ziekten (zodat je via de pagina's over ziekten meteen een dierenarts erbij kan vinden), en aan de pagina Caviakennis.
- Op de Oude Cavia-Veroudering zijn een paar dingen toegevoegd die het duidelijker moeten maken waarom een baby-caviaatje een 'jonkie' wordt genoemd (hoewel baby-caviaatje ook wel wordt gebruikt ;-) ) en hoe actief cavia's op oudere leeftijd nog zijn.
- Op de pagina Caviaverstand zijn een aantal zaken toegevoegd die het duidelijker moeten maken, zoals waarom je bepaalde vragen aan een dierenarts kunt stellen, en ook hoe dierenartsen kunnen reageren (opgetekend uit eigen ervaring en naar verhalen van andere caviabaasjes), en wanneer je beter naar een andere dierenarts kunt gaan.
- Verder hier en daar op pagina's nog wat typefoutjes of onduidelijke zinnen aangepast, en bij een aantal foto's de copyrightvermelding van De Grote Cavia geplaatst omdat deze ontbrak, en linken verwijderd omdat ze niet meer werkten of niet meer van toepassing waren (zoals een link die ergens nog stond naar de webshop van De Grote Cavia), of omdat de bedrijven, organisaties of cavia-opvangen niet meer bestaan.
- De pagina Aanschaf aangepast omdat een aantal cavia-opvangen niet meer bestaan. Een link naar Stichting Cavia opgenomen op die pagina. Ik heb echt zo het idee dat Stichting Cavia onverwoestbaar is, en altijd zal blijven bestaan! Want ik heb al heel veel cavia-opvangen zien komen en zien gaan, maar Stichting Cavia is er gelukkig nog steeds. :-).
- Op de pagina EHBO een link naar de pagina Dierenartsen-met-verstand-van-cavia's ingevoegd
- De verwijzing naar het forum verwijderd op de pagina Contact.
- De pagina Links en Cavia-opvangen is geactualiseerd.
- De pagina's Gessner, Aldrovandi, Geschiedenis en Reformatie hebben een paar nieuwe afbeeldingen.
- De pagina Groenvoer heeft nu een link naar de pagina Andijvie.
- De link naar de 1e column werkt nu weer.
- Gemeld op diverse pagina's bij wie het copyright berust van de afbeeldingen.

   Dierenartsen overzicht
De lijsten die eerst op het forum van De Grote Cavia stonden, staan nu hier:
-- Dierenartsen met verstand van cavia's;
-- Dierenartsen die 24 uur per dag/7 dagen per week bereikbaar zijn.


  Wil jij in een tv-programma van de VPRO met je cavia?
De VPRO nam contact met me op omdat ze een aflevering in een van hun programma's gaan maken over een cavia. Is dat even leuk! :) Ze vroegen aan mij of ik kon helpen, en daarom plaats ik hun oproep nu hier. Deel het als je wilt, zodat zoveel mogelijk mensen het zien. :)

Gezocht voor jeugdprogramma: cavia op zoek naar een nieuw maatje!

Voor een nieuw jeugdprogramma is de VPRO op zoek naar kinderen die hun eenzame cavia weer aan een nieuw maatje willen helpen! In het programma 'Koken met Konijnen' worden dieren met een bijzonder verhaal in het zonnetje gezet en getrakteerd op een heerlijk gerecht.

Wij zouden heel graag in 1 aflevering een cavia koppelen (d.m.v. een date begeleid door experts) aan een mogelijk nieuwe partner. En daarvoor zoeken we een familie met een kind tussen de 8 en 13 jaar oud, die op zoek zijn naar een nieuw cavia-maatje voor hun cavia (omdat z'n vorige maatje net is overleden bijvoorbeeld) en het leuk zou vinden om mee te doen!

Voor meer informatie, mail naar redacteur Daan via kokenmetkonijnen@vpro.nl ====


  De winnaars van De Gileon Cavia 2019
De winnaars zijn bekend! Kijk snel wie er gewonnen heeft en wat de winnende opvangen krijgen aan prijzen  Heel erg bedankt voor het uitbrengen van je stem!

  Wie wint De Gileon Cavia 2019?

Wie gaan er dit jaar winnen? Dat kun jij bepalen door nu te gaan stemmen!  

 Gebroken links hersteld

Een gebroken link is een link die nergens heen gaat. Je krijgt dan een melding 'pagina niet gevonden' of iets dergelijks. Dat kan komen omdat de doelpagina er niet meer is, en soms is het omdat er een typefoutje in de url (adres) van de site staat.
De website van De Grote Cavia is ook weer gecontroleerd op gebroken links, en op deze pagina's stond er inderdaad een gebroken link - die nu dus hersteld zijn:
De Gileon Cavia 2016
Contact
Fabeltjes
Verzorging
Vitamine D
Waar kopen
De oude cavia rouw
Nieuw thuis
Vakantie
Dierenuitvaartcentra
Caviaopvang Haarlem
De Gileon Cavia 2010-2015
De Gileon Cavia 2010
Ziektes OPQ
De oude cavia afscheid
Antibioticumvragen
Fotos geboorte

 CSI voor dieren
Misschien ken je de Amerikaanse televisieserie CSI wel. CSI staat voor 'Crime Scene Investigation' oftewel 'Plaats delicht onderzoek'. De serie liep van 2000 tot en met 2015. Het draait om een forensisch team dat misdaden oplost door middel van forensisch onderzoek, oftewel sporenonderzoek, zoals DNA, bloedspatten en vingerafdrukken.
Er is in Amerika een opleiding tot forensisch onderzoeker voor dieren; je lost dan de dood van een dier op door middel van sporenonderzoek. En Dierenarts Monique Verkerk wil dat ook in Nederland worden, zodat misdaden op dieren opgelost kunnen worden. Meer op de pagina CSI voor dieren.


Het zomernummer is uit
Het zomernummer van De Grote Cavia is uit! In dit nummer staan weer allemaal interessante artikelen over cavia's. Waar moet je op letten als het warm is? De cavia's van de Chimu's. En nog veel meer..

 De Grote Cavia bestaat 15 jaar!

Het is dit jaar 15 jaar dat De Grote Cavia bestaat! De Grote Cavia ging online op 13 juni 2003, en dat is inmiddels alweer 15 jaar geleden. Wat een tijd! En wat gaat de tijd snel!

De Grote Cavia krijgt iedere maand zo'n 70.000 bezoekers. Die komen uit de hele wereld, maar voornamelijk uit Nederland en België. Maar ook uit Italië, Amerika, Australië, Zweden, Hong Kong, Sri Lanka, Ghana, Polen, Canada... kortom overal waar maar een Nederlandssprekend caviabaasje zit!
Iedere maand wordt er maar liefst zo'n 130.000 keer een pagina opgevraagd. De site heeft ruim 400 pagina's. Dat er zóveel te vertellen valt over cavia's! En dat is nog lang niet alles, want er valt nog veel meer te vertellen!

Ieder jaar krijgt De Grote Cavia ongeveer 1500 mails. Dat mag heel veel lijken, toen er nog geen forum was, was dat aantal vele malen hoger, tot soms wel honderd mails per dag!

Het doel van De Grote Cavia was om cavia's en caviabaasjes te helpen, en dat is zeker gelukt. Door de jaren heen hebben ontelbaar veel caviabaasjes hun dank en waardering uitgesproken voor de site (kijk maar in het gastenboek waar duizenden en duizenden reacties staan), en velen van hen hebben gemaild om te vertellen hoe de informatie op de site hun cavia heeft geholpen of het leven heeft gered.

Regelmatig krijgt De Grote Cavia verzoeken om mee te werken aan onderzoeken die studenten (van hogeschool of universiteit) verrichten over cavia's, en ook heeft De Grote Cavia berichten gekregen van dierenartsen en dierenartsassistentes dat zij de informatie op de site gebruikt hebben om cavia's te helpen. Eén van die dierenartsen zei: 'bij De Grote Cavia kun je er tenminste van op aan dat alle medische informatie correct is'.

'De Grote Cavia' zélf, Inge (de oprichter van de site), studeert inmiddels voor bioloog, en de kennis en ervaring die ze daarbij vergaart, gebruikt ze weer om nog meer cavia's en caviabaasjes te helpen. Voorheen had ze al tal van andere cursussen en opleidingen gedaan om zo meer kennis te verkrijgen over cavia's en om cavia's te helpen.

Maar wat ook altijd van belang is, zijn de ervaringen van caviabaasjes zélf. Die kunnen ze uitwisselen via het forum of via Facebook, om zo nog meer cavia's te helpen. En veel van die informatie komt dan ook weer op de site te staan, zodat nog méér caviabaasjes geďnformeerd kunnen worden.

De site is er dan ook voor alle caviabaasjes en voor iedereen met interesse in cavia's, en dat dus al 15 jaar lang!

Om dat heuglijke feit te vieren, zijn er cadeautjes voor de caviabaasjes en de cavia's! Het zijn er verschillende; die zie je op de foto's (zie hieronder). Iedereen kan een mail sturen naar mail@degrotecavia.nl en daarin melden dat je een cadeautje wilt ontvangen ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van De Grote Cavia. Je kunt dat doen tot en met het einde van de maand (tot en met 30 juni 2018). Het is de bedoeling om iedereen die mailt een presentje te geven, maar als er heel veel meer mensen mailen dan er presentjes zijn, dan wordt er geloot.

Je kunt aangeven waar je voorkeur naar uitgaat, maar dat is geen garantie dat je dat ook inderdaad krijgt.

LET OP! VERMELD JE ADRES in je mail! Anders kan het presentje niet opgestuurd worden naar je.

Er zijn de volgende presentjes:
- caviaprentenboeken
- caviaverrassingszakjes
- caviapretdoosjes
- caviasieraden
- caviaknabbeldroomzakjes
- caviapaspoorten
Dus kies iets uit, mail naar De Grote Cavia en vier de 15-jarige verjaardag van De Grote Cavia mee!

En dan nu op naar de volgende 15 jaar! ;)

 De Gileon Cavia 2018

Het is weer 19 april en dat houdt in dat de winnaars van De Gileon Cavia 2018 bekend zijn! Je kunt het zien op de de pagina De Gileon Cavia 2018.

 De Gileon Cavia 2018

Het is weer 1 april en dat houdt in dat de poll voor De Gileon Cavia 2018 is geopend. En nee, dat is geen grapje! Het is echt waar! Je kunt stemmen op de pagina De Gileon Cavia 2018 en op de pagina De Gileon Cavia kun je er alles over lezen (in geval je nog niet weet wat het is).

 Waar was je je cavia mee?

Waar was je jouw cavia mee? Je hoeft je cavia niet vaak te wassen, of eigenlijk nooit als hij zichzelf gewoon verzorgt, maar soms is het nodig om je cavia wel te wassen. Als hij bijvoorbeeld een vieze kont heeft doordat er iets met hem aan de hand is. Maar wist je dat veel shampoo's en andere verzorgingsproducten helemaal niet goed zijn? Dat ze zelfs gevaarlijk zijn? Op de nieuwe pagina 'Schadelijke inhoudsstoffen' lees je er alles over.

 Typefoutje
Linde ontdekte een typefoutje op de pagina Ziektes A-B. Er stond 'vitamien' in plaats van 'vitamine'. Nu staat het er correct. Met dank aan Linde!

 Wachtdiensten dierenartsen heel België

Wendy mailde me met het adres van een dierenarts in België die ze in het weekend had kunnen bereiken toen haar cavia ziek werd om die toe te kunnen voegen aan de website bij het overzicht van dierenartsen die dag en nacht te bereiken zijn. Toen ik dat ging uitzoeken, ontdekt ik dat er een site bestaat waarop de wachtdiensten staan van dierenartsen in België. Die is nu toegevoegd aan de pagina Contact, evenals het adres van de dierenarts die Wendy contacteerde. Met dank aan Wendy!

Boeken van De Grote Cavia in iedere boekwinkel te verkrijgen!

Voortaan zijn de boeken van De Grote Cavia in iedere boekwinkel te verkrijgen. Online zijn ze voortaan overal te verkrijgen, dus ook bij bol.com, (of klik op de afbeeldingen van de boeken hieronder) maar ook bij alle andere internetboekwinkels. Maar ook bij de boekwinkel bij je om de hoek zijn ze te verkrijgen, en als die boekwinkel ze niet in voorraad heeft, dan kunnen ze dat gewoon bestellen. Dat is wel zo handig! De boeken die nu al te verkrijgen zijn, zijn Het kleine caviaboekje en 10 tips voor een gelukkig cavialeven. Het caviapaspoort is binnenkort ook overal te verkrijgen.
  

Sintpagina data aangepast
Jack mailde dat de data op de pagina over de Sintlegende niet klopten. Die zijn nu aagenpast. Met dank aan Jack!

Nieuwe pagina's: antibioticum en probioticum

Wat zijn antibiotica? Wanneer wordt antibiotica gebruikt? Wat zijn veilige antibiotica voor cavia's? Wat zijn de voor- en nadelen van antibiotica? Zijn er alternatieven? Het antwoord op al je vragen over antibiotica op de nieuwe pagina Antibioticum.
En ook een aantal vragen over antibiotica en de antwoorden daarop op de nieuwe pagina Antibioticumvragen naar aanleiding van wat iemand zei over antibiotica.

Probiotica kan een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van de darmflora. Dat is vooral belangrijk als de darmflora is aangetast of minder is geworden. Dat kan het gevolg zijn van antibiotica die gegeven worden om een ziekte te bestrijden. Op de nieuwe pagina Probiotica wordt uitgelegd wat het is en wanneer je het aan je cavia kunt geven.

Tijdschrift herfst 2017
Het is alweer hefst! Een goede tijd om met een kopje thee en een cavia op schoot het nieuwe nummer van De Grote Cavia te lezen!


Tips van caviabaasjes over spuitjes
Een aantal caviabaasjes reageerde op dit artikel omdat zij nog handige tips hadden. Die staan er nu bij op de pagina Spuitjes. Met dank aan Irma, Maria en Marijn!

Spuitjes
Spuitjes worden gebruikt om medicijnen en dwangvoer/bijvoer te geven aan cavia's. Maar het puntje kan soms onhandig zijn (omdat het nogal smal is) en dan kun je het er beter afknippen. Maar hoe doe je dat? Een handleiding staat op de nieuwe pagina Spuitjes.

Diverse aanpasssingen
Geen grote dingen, maar een paar kleintjes. Paula meldde me dat er in plaats van 'kruisen' 'kruizen' stond op de pagina...
Taryn meldde dat in het groentenoverzicht er 'leker' stond in plaats van 'lekker'. 
Frida ontdekte dat op de pagina Fabeltjes er 'zoalang' stond in plaats van 'zolang', en op de pagina Geschiedenis '
het waren het de Spanjaarden' dus met een 'het' te veel'.
Het is nu aangepast. Met dank aan Paula, Taryn en Frida!

Röntgenfoto van zwangere zeug
Pia stuurde een foto op van haar zwangere zeug waarop de jongen te zien zijn. Deze staat nu op de pagina Zwangerschap.

Paksoi is een koolsoort
Emil maakte me erop attent dat paksoi een koolsoort is. Het is familie van de Chinese kool, en daaruit blijkt al uit de naam dat het een koolsoort is. De meeste cavia's kunnen prima tegen kool, zeker als je het met andere groenten geeft, maar er zijn cavia's die er niet tegen kunnen, zo ook een van de cavia's van Emil. Hier Emil's relaas: "
Sinds ongeveer 3 maanden zijn we paksoi gaan geven. Beide caafjes vonden het heerlijk. Maar sinds ongeveer 2 weken geleden begon 1 vd 2 gas te ontwikkelen. Na eerst de standaard behandelingen zijn we later naar Utrecht gegaan naar onze cavia-dierenarts (Dierenkliniek Wilhelminapark). Hoewel het gas niet echt te voelen was (bleef ook redelijk goed eten) klopte het plaatje niet (gewicht vs dikte). Daarom röntgenfoto's gemaakt en daarop bleken 2 flinke gasbellen te zitten in de maag en darmen. Medicijnen mix verhoogt, injectie gekregen en na 3 dagen was het gas weg. Daarna weer de groente wat uitgebreider aangeboden en heel snel was het gas er weer. Enige verschil was de paksoi die er na 3 dagen weer bijkwam. Gegoogeld en wat blijkt: paksoi is een koolsoort. Na 36 uur geen paksoi meer gegeven te hebben, begint de gas al weer flink af te nemen."
Met Emils cavia is het gelukkig weer goed gekomen, maar als jouw cavia last heeft van gas maar je weet niet dat paksoi een koolsoort is, dan kan dat problemen geven.

Op de pagina Groenvoer staat paksoi nu vermeld onder koolsoorten. Met dank aan Emil!

 

top      home