De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.

 

Wat is er nieuw in cavialand?

 

Röntgenfoto van zwangere zeug
Pia stuurde een foto op van haar zwangere zeug waarop de jongen te zien zijn. Deze staat nu op de pagina Zwangerschap.

Paksoi is een koolsoort
Emil maakte me erop attent dat paksoi een koolsoort is. Het is familie van de Chinese kool, en daaruit blijkt al uit de naam dat het een koolsoort is. De meeste cavia's kunnen prima tegen kool, zeker als je het met andere groenten geeft, maar er zijn cavia's die er niet tegen kunnen, zo ook een van de cavia's van Emil. Hier Emil's relaas: "
Sinds ongeveer 3 maanden zijn we paksoi gaan geven. Beide caafjes vonden het heerlijk. Maar sinds ongeveer 2 weken geleden begon 1 vd 2 gas te ontwikkelen. Na eerst de standaard behandelingen zijn we later naar Utrecht gegaan naar onze cavia-dierenarts (Dierenkliniek Wilhelminapark). Hoewel het gas niet echt te voelen was (bleef ook redelijk goed eten) klopte het plaatje niet (gewicht vs dikte). Daarom röntgenfoto's gemaakt en daarop bleken 2 flinke gasbellen te zitten in de maag en darmen. Medicijnen mix verhoogt, injectie gekregen en na 3 dagen was het gas weg. Daarna weer de groente wat uitgebreider aangeboden en heel snel was het gas er weer. Enige verschil was de paksoi die er na 3 dagen weer bijkwam. Gegoogeld en wat blijkt: paksoi is een koolsoort. Na 36 uur geen paksoi meer gegeven te hebben, begint de gas al weer flink af te nemen."
Met Emils cavia is het gelukkig weer goed gekomen, maar als jouw cavia last heeft van gas maar je weet niet dat paksoi een koolsoort is, dan kan dat problemen geven.

Op de pagina Groenvoer staat paksoi nu vermeld onder koolsoorten. Met dank aan Emil!


Spasfon wordt duurder

Helaas is de Spasfon duurder geworden. Omdat het me nooit om het geld te doen is geweest, maar altijd om de cavia's te helpen, verkocht ik het altijd gewoon tegen inkoopprijs, maar die is nu dus helaas omhoog gegaan. Om caviabaasjes nog de gelegenheid te geven tegen de oude prijs te kopen, wordt de prijs pas per 15 mei verhoogd: van 1,85 naar 2,65. Spasfon is te koop in de webshop.

Pijnstiller bij blaasproblemen andere naam: Anti-Blaaspijn

In de webshop zijn een aantal pijnstillers te koop. Echter, omdat er zovéél pijnstillers zijn, schiep dat verwarring voor sommige caviabaasjes die niet meer wisten wat ze moesten nemen. Daarom zal ik trachten er meer duidelijkheid in te scheppen, en de eerste stap is om de pijnstiller die specifiek voor blaasproblemen is, een andere naam te geven, namelijk: Anti-blaaspijn. De pijnstiller Anti-blaaspijn staat niet langer meer bij de pijnstillers, maar heeft nu zijn eigen plekje op de afdeling 'Blaasproblemen'. Zo staat bij elkaar wat bij elkaar hoort en kan er geen verwarring meer over optreden.  Alle caviabaasjes die gereageerd hebben, dus van harte dank! Dank zij jullie is het nu duidelijker en kunnen er nog meer cavia's geholpen worden!
De andere komen te zijner tijd aan de beurt.

Steenbreker kruidenmelange update

 Naar aanleiding van opmerkingen van caviabaasjes en mijn eigen ervaringen met Steenbreker (dat blaasgruis en blaasstenen afbreekt), is de Steenbreker kruidenmelange iets aangepast. Zie hieronder:

Dosering Steenbreker kruidenmelange
Het bleek dat het uitrekenen sommige caviabaasjes nogal wat hoofdbrekens kostte en dat willen we natuurlijk niet hebben als je al een zieke cavia hebt - dan hoef je dat er niet nog eens bij te hebben! De dosering is nu heel makkelijk; 2 maal daags 1 maatschepje. Omdat de samenstelling iets is gewijzigd waardoor er meer steenbreker in zit, kun je nu volstaan met 2 maal daags (in plaats van eerst 3 of 4 maal daags; wat natuurlijk veel meer gedoe is, want een cavia er 4 maal daags uithalen... daar heb je niet altijd zin in!).

Structuur
De structuur van Steenbreker was ook niet optimaal omdat het moeite kostte om het spul op te zuigen met een spuitje. Dat is nu ook aangepast. Ik heb het zelf getest, en nu gaat het opzuigen makkelijk, mits je genoeg water gebruikt omdat het anders nogal compact is.

Mijn eigen ervaring
De Steenbreker kruidenmelange is ontwikkeld omdat een van mijn cavia's steeds pijn bij het poepen had en plakpoep had. Het bleek aan blaasstenen te liggen. Ik heb haar een maand lang Steenbreker gegeven, Spasfon en pijnstilling (afwisselend Metacam en Carprofen), en dat twee keer op een dag en na een maand werd het gelukkig eindelijk beter.
Daarna stopte ik met de pijnstiller, maar bleef ik de Spasfon geven. Ik wissel het vaak af; één dag geef ik het tweemaal op een dag en de volgende dag geef ik het één keer per dag als onderhoudsdosis. Je kunt het echter aanpassen aan wat je zelf prettig vindt. Dat is het fijne met kruiden en Spasfon; je hoeft het niet af te maken of een periode te geven want je kunt ermee stoppen en ermee beginnen al naargelang het nodig is. Om de stenen of het gruis weg te krijgen, moet je het natuurlijk wel langer in een aangesloten periode geven.
Voorheen had ze veel pijn en was ze ook echt ziek; nu is ze weer actief en voelt ze zich prettiger, hoewel ze nog wel af en toe pijn heeft bij het poepen. Ze is al bijna vijf, dus dat kan ook een rol spelen, maar ze heeftook eierstokcystes gehad, dus het kan zijn dat dat er ook iets mee te maken heeft.

Smaak
Ik hoorde al dat cavia's het erg lekker vinden en dus geen probleem hebben om het op te eten. Die van mij vindt het ook lekker, maar het kan natuurlijk zijn dat een cavia het niet zo lekker vindt; in dat geval kun je het mengen met iets dat hij wel lekker vindt zoals groentensap.

Kuur van 3 weken
De Steenbreker was eerst 50 gram, maar daar doe je dan maar net twee weken mee, en dat is waarschijnlijk niet genoeg, dus daarom is het er nu in een verpakking van 100 gram voor een kuur van (ruim) 3 weken. Indien het daarna niet over is, kun je gerust nog een kuur doen; net zolang tot het weg is of je een onderhoudsdosis wilt geven. Het is te verkrijgen in de webshop van de Grote Cavia.


Winnaars De Gileon Cavia 2017

De winnaars van De Gileon Cavia 2017 zijn bekend! Op de pagina De Gileon Cavia 2017 kun je zien wie de winnaars zijn. De winnaars hebben gewonnen dankzij jou, dus heel erg bedankt!


Caviasieraden

Als je een caviabaasje bent en je wilt aan iedereen laten zien dat cavia's je lievelingsdieren zijn, dan is een caviasieraad natuurlijk de aangewezen weg. In de webshop zijn er daarom een aantal caviasieraden te koop. Sommige zijn uniek omdat er maar één of een paar van bestaan. Ze zijn allemaal met de hand gemaakt.
In de webshop van De Grote Cavia kun je zien om welke caviasieraden het gaat. Je krijg de mooie verpakking er gratis bij!


Blaasstenen
Blaasstenen zijn ellendig en als het zeer ernstig is, is een operatie de enige manier om ze kwijt te raken. Maar er zijn ook manieren om zonder operatie stenen te verwijderen als de cavia er nog niet heel veel last van heeft of als opereren geen optie is. Op de pagina Ziektes A-B staan de mogelijkheden beschreven. In de webshop van De Grote Cavia is het kruidenmelange Steenbreker te koop dat stenen breekt en verpulvert.


Wie wint De Gileon Cavia 2017?
Het is weer zover: de poll om te bepalen wie De Gileon Cavia wint, staat weer op de site. Je kunt kiezen uit de cavia-opvangen. Jouw stem is dus belangrijk, want de cavia-opvang met de meeste stemmen wint!


Het lentenummer van tijdschrift De Grote Cavia is verschenen

Het is alweer lente! Wat gaat dat hard!
In het lentenummer 2017 onder meer: Wie wint De Gileon Cavia? Help, diarree! Fabeltjes over cavia's onderzocht. De cavia's van de Cariben. Pijn en pijnstilling, zoals Sindolor, nu te verkrijgen in de webshop. Allergisch voor je cavia? En nog veel meer onderwerpen!

Otter erkend
Alexander mailde me dat de otter inmiddels erkend is maar dat dat nog niet vermeld stond op de site. Daarom is het nu aangepast op de pagina Rassen - Otter. Alexander stuurde ook een foto mee van een otter, zodat nu iedereen die nog niet wist hoe een otter eruitziet, dat nu kan zien. Met dank aan Alexander!

Natuurlijk middel tegen pijn: Sindolor
Pijn wil je zo snel mogelijk weg hebben, want een cavia die pijn heeft, is ellendig en naar. Er zijn de reguliere pijnstillers, zoals Metacam en Carprofen,  maar indien dat niet kan, om de een of andere reden, of je wilt liever een natuurlijk middel geven, dan kun je je cavia ook Sindolor geven; een puur natuur pijnstiller van kruiden. Dat duurt langer voor het gaat werken, maar het voordeel is dat je je cavia dat de rest van zijn leven kan geven. Bij noodgevallen moet je natuurlijk naar de dierenarts en een pijnstiller geven die meteen werkt, maar voor chronische klachten en overige problemen is Sindolor een goed middel. Het is nu te koop in de webshop. Er is ook een nieuwe pagina over pijn en waarom bepaalde kruiden werken als pijnstiller.
De pagina Ziektes is bovendien aangepast zodat de informatie daarop over pijn nu accuraat is en doorverwijst.

Nieuw: pagina over Pijn
De nieuwe pagina over pijn vertelt welke gevolgen pijn kan hebben voor de cavia, waar onze pijnstillers vandaan komen en wat je zelf kunt doen als je cavia pijn heeft. 


Nieuw: diarreeremmer + informatie over diarree uitgebreid

De informatie over diarree op de pagina Ziektes C-D is uitgebreid. Er is nu ook een diarreeremmer te koop in de webshop van De Grote Cavia: Diafinal.
Diarree bij de cavia moet altijd beschouwd worden als levensbedreigend. Indien de cavia uitdroogt en onderkoeld raakt, is het einde nabij. Uitdrogen ligt altijd op de loer bij diarree en omdat het darmstelsel stil kan komen te liggen als de cavia niets meer eet, kan de cavia onderkoeld raken.
Daarom moet de cavia onmiddellijk behandeld worden. Norit is goed omdat het de gifstoffen absorbeert, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn, zoals een bacteriële infectie. De oorzaak moet altijd bepaald worden (door een dierenarts) zodat deze behandeld kan worden. En de cavia moet gevoerd worden als hij zelf niet meer eet. Ook bij ernstige diarree kan de cavia helemaal herstellen, maar het is wel van belang er zo vroeg mogelijk bij te zijn.


Nieuwe pagina over poep: Keutels

Poep is altijd een beetje vies onderwerp, maar het is wel handig als je iets van caviakeutels afweet zodat je weet wat normaal is en wat niet. Want wist je dat cavia's hun eigen keutels opeten, maar niet álle keutels? En dat ze juist gezond blijven daardoor? En dat de ene keutel de andere niet is? Je kunt het allemaal lezen op de nieuwe pagina Keutels.
Met keutels kunnen helaas ook dingen misgaan, denk maar aan plakpoep en diarree. De eerste keer dat een van mijn cavia's diarree had, ging ik naar de dierenarts in de veronderstelling een diarreeremmer te krijgen. Maar nee, dat bestond niet voor cavia's. Ik was verbijsterd. Wat moest ik dan geven? "Antibiotica," zei de dierenarts. Dat is natuurlijk prima als de oorzaak van de diarree iets is dat daarmee te bestrijden valt, maar als dat niet zo is, is antibiotica het verkeerde medicijn. Ik gaf daarom maar Norit, en probeerde kruiden uit, want er zijn kruiden die diarreeremmend zijn. Dat leidde uiteindelijk tot het kruidenmelange
Diafinal die ook andere caviabaasjes graag wilden hebben, en daarom is dat nu ook te verkrijgen in de webshop. Omdat het puur natuur is, is het een ondersteunend middel en het duurt even voor het gaat werken, dus bij noodgevallen moet je alsnog naar de dierenarts - en je moet sowieso altijd de oorzaak van de diarree of plakpoep weten - maar het werkt goed. De laatste bij wie ik het toepaste, was Ungario, die chronische diarree had die geen enkele arts wegkreeg. Nu zijn het plakkerige keutels en soms plakpoep, maar het is in ieder geval geen diarree meer.

Verwenpakket

Misschien ken je dat wel: je gaat op bezoek bij een caviabaasje. Omdat hij of zij een nieuwe cavia heeft, omdat er een nestje is geboren of zomaar, omdat het leuk is. En je wilt dan iets meenemen. Iets leuks en gezelligs dat je kunt geven. Maar wat geef je dan? Een krop andijvie? Of een zak hardvoer? Dat zijn natuurlijk allemaal leuke dingen, zeker met een lintje eromheen! Maar misschien heb je dat allemaal al eens gedaan en wil je nu iets anders. Dan kan een verwenpakket handig zijn! Ze zijn er in drie maten en drie prijsklassen, dus er zit gegarandeerd iets bij wat je leuk vindt. Of tenminste... wat het caviabaasje waar je op bezoek gaat leuk vindt natuurlijk! Hoewel je er natuurlijk ook eentje voor jezelf kunt aanschaffen. Ze heten tenslotte niet voor niets verwenpakketten!
Je vindt de verwenpakketten in de webshop.

Makkelijker betalen in de webshop
De webshop van De Grote Cavia heeft nu ook iDeal en Bancontact, zodat zowel de Nederlandse als de Vlaamse klanten makkelijk kunnen betalen. Je kunt echter ook nog gewoon via overschrijving betalen. Net wat je wilt!
Ook is het irritante 'maak een account aan' is eindelijk weg. Ik vind het altijd irritant als ik, om iets te bestellen, een account aan MOET maken, maar er waren wat problemen om het eruit te krijgen, vandaar dat het er nog stond. Maar nu is het dan gelukkig weg! Dus je kunt nu gewoon bestellen zonder een account aan te hoeven maken - maar het mag uiteraard nog wel als je dat wilt! Beide mogelijkheden zijn nu beschikbaar.

 

top      home